Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2015 15:25
berrynator

XXX.XXX.224.181

Dobrý den, zajímalo by mě, zda-li existují nějaké návody, brožury (i v cizím jazyce) jak správně stavět ohrady, tak aby byly nejen fukční, ale aby to nějak i vypadalo. Jak hluboko zarážet kůly, jakým způsobem zbudovat vzpěry, jakým způsobem spojovat a šponovat pletiva, jakým způsobem při používání pletiva překonávat výrazné terénní nerovnosti apod., tak aby nebyl člověk odkázán na metodu pokus, omyl nebo na specializované firmy, tak aby výsledek vypadal tak nějak jako na fotkách.

kravka150

7.12.2015 18:10
kravka150

XXX.XXX.89.231

Nám ohrady navrhovali a realizovala firma agrotrans a jsme s tím spokojeni máme to cca 2-3 roky a pořád hezky vypadají, ale jsou pořád plně funkční.
Také jsem to potřeboval jako Vy, jelikož máme takovou malou ZOO a potřebovali jsme aby to trochu vypadalo.Máme od nich pouze pár hektarů oploceních cca5-7ha přesně už nevím.
A ani cena nebyla tak šílená. (jsou to akátové či dubové kůly -zbavené kůry -zatlučené cca 80cm v zemi kůl byl 2m pletivo 120cm).

kravka150

7.12.2015 18:10
kravka150

XXX.XXX.89.231

Foto možná dodám dle času.

kravka150

7.12.2015 18:16
kravka150

XXX.XXX.89.231

Ohrady mám pro kozy, ovce, krávy i koně a další...
foto: 1)ohrada pro pštrosy
2)ohrada pro ovce/kozy
3)ohrada pro krávy.

kravka150

7.12.2015 18:17
kravka150

XXX.XXX.89.231

1)viz. nahoře-kravky
2)pro pštrosy
3)pro ovce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2015 18:50

Video material na youtube https://www.youtube.com/watch?v=ATeqytJXZAg a dal vam to bude nabizet stovky video. Zrovna na tomhle videu vam McGiver s prelivem na bruneta ukaze moc hezky jak na to. Je tam taky par peknych vychatacek napriklad izolatory na laminatovy tycky nebo predsunuty izolator mezi dva draty. Ale to jsem u nas v zadnym krame nevidel.

7.12.2015 20:09

Prostudujte si stránku www.agrotrans.cz tam o těch ohradách maj informací dost.
Edit: Maj to tam nějaký překopaný... Nevím kde tam teď maj info o tom jak hlubuko to zatloukaj a tak, asi to tam je, ale nevím kde. Tak teda spíš se něco dá okoukat na jejich realizovaných oploceních: http://oploceni.agrotrans.cz/realizovane-oploceni-ohrady.aspx

7.12.2015 20:36

Koukala jsem na to video. Tomu už asi pár let je :) Každopádně ty předsunutý dráty jsou zajímavě řešené. A to udělátko na zatloukání slabých tyček taky. Ale stejně takhle udělaná ohrada je spíš o dobrovolnosti zvířat, že tam zůstanou... elektřina je ok, ale když se poplašej koně, tak skrz to podle mě proletěj (pravda, koně nemaj být v drátech kvůli možnému poranění šlach, ale prostě to stejně přepočítávám na svoje potřeby... takže dráty dobrý, ale pevná ohrada je pevná ohrada :).

7.12.2015 21:33
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

berrynator napsal(a):
Dobrý den, zajímalo by mě, zda-li existují nějaké návody, brožury (i v cizím jazyce) jak správně stavět ohrady, tak aby byly nejen fukční, ale aby to nějak i vypadalo. Jak hluboko zarážet kůly, jakým způsobem zbudovat vzpěry, jakým způsobem spojovat a šponovat pletiva, jakým způsobem při používání pletiva překonávat výrazné terénní nerovnosti apod., tak aby nebyl člověk odkázán na metodu pokus, omyl nebo na specializované firmy, tak aby výsledek vypadal tak nějak jako na fotkách.

Dá se toho hodně načíst a vykoukat z internetu (youtube,...) ale nikdy neuděláte první ohradu bez chyb vždy tam pak používáním něco naleznete. Protože každá ohrada je unikát, je nutné volit kompromisy, na terénních nerovnostech je vždy komplikace a u pletiv to je, slast,.
Dobré je si vše rozplánovat a rozdělit na dílčí operace... pokud by jste chtěl mžete mi zavolat a něco Vám řeknu po telefonu...

7.12.2015 21:35
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Předsunuté izolátory řeším náhradou za izolátory na sklolaminátovou tyčku, dírou prostrčím drát otočím a na konci háčky... ale používám je jen když pasu někde na zahradách kde je normální plot..

8.12.2015 09:07
berrynator

XXX.XXX.224.181

Díky za informace, videa nastuduji, příští rok mě čeká cca 2 km ohrad, akátového dřeva mám docela dost, tak sbírám informace, abych se do toho mohl pustit sám, pár kilometrů ohrad už mám doma za sebou, většinou to však byly takové kousky, jak se postupně navyšovaly hektary, tak člověk udělal provizorní řešení, které pak obvykle vydrželo mnoho let, nyní ale půjde o velkou výměru v jednom kuse, navíc podstatná část povede při silnici, tak bych rád, aby ohrada byla nejen funkční, ale i nějak vypadala.

8.12.2015 09:07

Pro co ty ohradu budou, asi pro ovce kdyz je dotaz v ovci sekci? :) Kolik ha toho potrebujete? Jestli mate hodne divoky teren, nezavidim tomu kdo tam bude to pletivo natahovat. Stejne to chce pred nej elektriku, nemel byste lepsi udelat jen ohradnik 4-5 rad?

8.12.2015 09:33
berrynator

XXX.XXX.224.181

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro co ty ohradu budou, asi pro ovce kdyz je dotaz v ovci sekci? :) Kolik ha toho potrebujete? Jestli mate hodne divoky teren, nezavidim tomu kdo tam bude to pletivo natahovat. Stejne to chce pred nej elektriku, nemel byste lepsi udelat jen ohradnik 4-5 rad?

Ohrada bude pro ovce, cca 15 ha, s doplněním o elektriku počítám, jelikož je ale podstatná část orná půda, která se bude zatravňovat, tak minimálně v prvním roce mi jde především o ochranu před divočáky, kterých zde máme požehnaně. Terén naštěstí není tak členitý, zhruba 6 rohů, jinak docela rovina a asi 3 převýšení přes meze, samotného elektrického ohradníku nejsem velký fanda pro mě ze dvou důvodů, kromě chovu ovcí ještě chodím do práce, takže potřebuji ohradu, u které jsem si teméř na 100 % jist, že tam budou ovce i odpoledne až přijedu z práce a to si u elektriky pořád nějak nedovedu představit a druhý důvod je ten, že mám plemenný chov, navíc i několik linií a v době připouštění si taky nedovedu moc představit, že by mi samotná elektrika dokázala zastavit dospělého berana, který by měl nutkání se dostat k druhému stádu.

8.12.2015 09:40
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Mě se ještě nestalo aby ovce z el. ohrady utekli, kromě jedné situace kdy na ní při bouřce spadl strom a vypadl proud ale to by ani plot asi nezachránil...

8.12.2015 10:01
berrynator

XXX.XXX.224.181

To já mám zase jiné zkušenosti, jelikož chovám suffolky a charoláky, tak mohu porovnat, charolák dojde na konec pastviny, tam se otočí a jde zpátky a tak pořád dokola i když na pastvině téměr nic není, suffolk jak nemá ideální pastvu, tak začne hledat místa, kde by se dalo utéct, to znamená buď někde podlézt, prolézt, když to nejde tak přeskočit a když nejde ani to, tak někde něco rozbít.

8.12.2015 11:14
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

berrynator napsal(a):
To já mám zase jiné zkušenosti, jelikož chovám suffolky a charoláky, tak mohu porovnat, charolák dojde na konec pastviny, tam se otočí a jde zpátky a tak pořád dokola i když na pastvině téměr nic není, suffolk jak nemá ideální pastvu, tak začne hledat místa, kde by se dalo utéct, to znamená buď někde podlézt, prolézt, když to nejde tak přeskočit a když nejde ani to, tak někde něco rozbít.

No to je ta druhá část...
, Ohrada je jen tak pevná jak přesvědčení zvířete v ní setrvat. smajlík,.

8.12.2015 11:32

Vidim to podobne. Muzete mit posledni drat 10cm nad zemi, ale jelikoz neni napnuty jako struna, nekdo dava i pruziny, tak mrcha ovce pod nim podleze. ja pruziny nemam ( ale planuju je zkusit ), ale zezacatku jsem napinal drat az az a i tak me kdysi jedna takova bestie zdrhala. Co je pryc, tak se nestalo ze by nejka zdrhla.

8.12.2015 11:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli tam jsou divočáci, tak to aby jste dal elektriku i z venku ohrady, než si zvyknou. Svině...divé

8.12.2015 11:40
aggitta

XXX.XXX.249.59

Koukala jsem na to video. Tomu už asi pár let je :) Každopádně ty předsunutý dráty jsou zajímavě řešené. A to udělátko na zatloukání slabých tyček taky. Ale stejně takhle udělaná ohrada je spíš o dobrovolnosti zvířat, že tam zůstanou... elektřina je ok, ale když se poplašej koně, tak skrz to podle mě proletěj (pravda, koně nemaj být v drátech kvůli možnému poranění šlach, ale prostě to stejně přepočítávám na svoje potřeby... takže dráty dobrý, ale pevná ohrada je pevná ohrada :).

Koně jsou schopni zlikvidovat i klasickou dřevěnou ohradu, zejména pokud bude z tyčoviny z lesa - nevím, co by opravdu vydrželo a koně nezranilo, kromě pozinkovaného kovového corral systému (pro skot a koně), takže podle mě je ideální dostatečně velká ohrada, oby se splašený kůň mohl místo vlítnutí do drátů zatočit stranou a utíkal dál jiným směrem.
Ohrady mají více účelů - nejen vymezit prostor zvířatům (a mají-li společníky, žrádlo, vodu, dostatek prostoru, setrvají uvnitř rádi), ale zamezit také přístupu cizích lidí, psů a pod. do výběhů.
Také úmyslné poškození je snadné, když jde pouze o ohradu z pásky, drát už se nedá přeříznout nožem, pletivo dá ještě o trochu víc práce. Jenže čím důkladnější oplocení tím dražší...

8.12.2015 11:42
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

Vidim to podobne. Muzete mit posledni drat 10cm nad zemi, ale jelikoz neni napnuty jako struna, nekdo dava i pruziny, tak mrcha ovce pod nim podleze. ja pruziny nemam ( ale planuju je zkusit ), ale zezacatku jsem napinal drat az az a i tak me kdysi jedna takova bestie zdrhala. Co je pryc, tak se nestalo ze by nejka zdrhla.

Často se stává i mimo jiné že pokud ovce utíkají, pod drátem, v jednom místě častěji tak se může, drát, obalit vlnou a jenž jej izoluje smajlík

Dobře použité pružiny jsou vždy dobré stejně jak napínáky...

8.12.2015 11:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

V Jurském parku se zdály ohrady taky nepřekonatelné a stejně...

( už mlčím! ).

8.12.2015 11:48
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

aggitta napsal(a):
Koně jsou schopni zlikvidovat i klasickou dřevěnou ohradu, zejména pokud bude z tyčoviny z lesa - nevím, co by opravdu vydrželo a koně nezranilo, kromě pozinkovaného kovového corral systému (pro skot a koně), takže podle mě je ideální dostatečně velká ohrada, oby se splašený kůň mohl místo vlítnutí do drátů zatočit stranou a utíkal dál jiným směrem.
Ohrady mají více účelů - nejen vymezit prostor zvířatům (a mají-li společníky, žrádlo, vodu, dostatek prostoru, setrvají uvnitř rádi), ale zamezit také přístupu cizích lidí, psů a pod. do výběhů.
Také úmyslné poškození je snadné, když jde pouze o ohradu z pásky, drát už se nedá přeříznout nožem, pletivo dá ještě o trochu víc práce. Jenže čím důkladnější oplocení tím dražší...

Měl jsem jednou na stáji takového hodného koníka co stál u ohrady a tak dlouho do ní kopal než jí zbořil...

8.12.2015 17:19
lesakm

XXX.XXX.104.26

Jestli tam jsou divočáci tak elektrický ohradník je to jediné co na ně ještě funguje, elektriku fakt nemají rádi...máme je tady taky a chodí nám řádit do ohrady výhradně v zimě když je vypnutá ML.

8.12.2015 18:50

Přemýšlela jsem nad tím, že bych dala jedno lano vně ohrady, právě kvůli divočákům a psům... vlastně i lidem. Použil někdo tenhle model?

8.12.2015 19:10

Na lidi by to muselo mit tak 4 metry a 220V :).

8.12.2015 20:28

Ne, jednu řadu, nízkou tak 40 cm - hlavně kvůli černé zvěři mám na mysli.

9.12.2015 17:06
lesakm

XXX.XXX.104.26

Na lidi by to muselo mit tak 4 metry a 220V :).

Na lidi pokud jdou na lup nezabírá už nic, nám lupiči vystříhali v pletivu díru a bylo to, ustříhnout ohradník by pro ně bylo ještě jednodužší, snad jedině EZS s kabelem který dokáže poznat otřesy ohrady a vyvolá poplach i při jeho přerušení, takové jsou ale instalovány akorát na plotech fotovoltaićkých elektráren. ML.

9.12.2015 18:43
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak to by jste se divil. Byl jsem u chovatele, který měl nevím jestli EZS nebo co, ale signalizovalo mu to přetržení drátu. Tvářil se jako že je to běžná věc, tak nevím, nezajímal jsem se o to.

9.12.2015 18:49
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

profesor1 napsal(a):
Tak to by jste se divil. Byl jsem u chovatele, který měl nevím jestli EZS nebo co, ale signalizovalo mu to přetržení drátu. Tvářil se jako že je to běžná věc, tak nevím, nezajímal jsem se o to.

Jsou, alarmy, na to pokud na ohradě klesne napětí pod určitou mez. Já to mám světelně pod 3000V ale to někdy klesne i v létě při dešti nebo raní rose těsně před podsekáním ohrad...

9.12.2015 19:50

Lidem myšleno ne zlodějům - nejsem tak naivní, abych si myslela, že něco zastaví zloděje, který si vyhlídne ovci (leda umístění psa do stáda), ale proti krmení z ruky.. jak jsem psala, hlavně mě zajímá ochrana před divočáky. Někteří chovatelé tvrdí, že černá nemá ovčí smrad ráda, takže se ohradám vyhýbá. Nemám zkušenost.

9.12.2015 19:53
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nevyhýbá...

9.12.2015 19:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ale protrhne ji jen tak jednou, dvakrát, pak ji obejde. Jestli máte stabilní ohrady s elektrikou, tak si myslím že už divé ošípané ví vo co gooooo a už ji obejde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík