sainz

XXX.XXX.167.138
Chtěl bych se zeptát můžou být připustěné kozy přes zimů venku ?
Pokud se nejedná o dojné pleneno, tak ano samozřejmě s domečkem na schování se před deštěm, průvanem a mrazem. U dojných koz bych spíše nedoporučovala. Máme stádo přes den na pastvě s altánem, ale na noc jdou holky do vystlané stáje. Dveře zavírám, když mrzne. A pak kůzlata po porodu potřebují mít svoji teplotu v okolí, jinak prochladnou a uhynou. Názory se různí, ale já jsem pro teplou stáj. Sousedovi letos v zimě zemřelo venku kůzlátko od holandské kozičky. Prostě všechno chce své.
Březost není choroba.A pokud mrzne, je naprosto jedno, je-li plemeno masné, zájmové či dojné, zima je všem. Kozy snesou velkou zimu, nesnáší vlhko, mokro, průvan. Znám chovatele, kteří kozy chovají s volným přístupem ven celoročně, chovatele, kteří vyhánějí z chlívků denně. Někteří mají chlévy zateplené, někteří ne a někteří kozám i topí.Důležité je, aby bylo zvíře na takové podmínky zvyklé. Podle mých zkušeností je lepší chladný, suchý chlívek.
Máme kozy hnědé, bílé a jednu kříženku burské.Otevřenou stodolu mají pořád, v létě i v zimě, nezavírám.Ven chodí jak chtějí.V létě jsou venku snad už od 4-5h, když je moc horko tak se schovají pod stromy nebo jdou domů.V zimě chodí ven později, někdy dopoledne, oždibou co jde, jinak hodují na seně v zavěšených sítích na stromech, nebo ve stodole v jeslích.Venku jsou pořád a nikdy nebyl problém, jsou pěkně nasrstěný (tedy letos moc ne, je mírná zima) a zvládají to.Zavírám pouze v období porodů a to jen kvůli ostatním zákeřným kozám, jinak bych je nechala volně jako teď.Pouštím až když jsou kůzlata schopnější a na nohou jistá.
sainz

XXX.XXX.167.138
A ještě se chcu zeptát mužou připuštěné kozy oškrabiny od brambor a co jim mám davat ?