Předčasný porod u kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.12.2015 07:30
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, včera nečekaně porodila jedna z březích koz. Je to její druhý porod, poprvé měla trojčata / dvakrát v tété březosti jí vyhřezla pochva ale během chvilky se sama vtáhla a porod byl zcela bez problémů /. Nyní má dvojčata a celou polovinu březosti jí odtékala hlenová zátka. Nemohlo to mít vliv na časnější porod? Kromě mých zápisů, které mi říkaly, že porod budu očekávat za měsíc, neměla ani žádné průvodní znaky, kterými by mě upozornila, že se chystá porodit.Takže jsem nakonec začala váhat, zda jsem si vše správně napsala. Ale přesto se ptám, mohou být kůzlátka, která se narodí o měsíc dříve pouze malinká ale jinak čilá, mají výborný sací reflex ale hodně odpočívají ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.12.2015 08:42

Jistě Vám napíšou zkušenější chovatelé, ale... Vážně jste se nemohla splést s délkou březosti? Pokud vím, tak se říká, že pokud se narodí mladé dřív jak o 14 dní před termínem, tak není ještě dost vyvinuté, aby bylo životaschopné (trávicí systém, dýchací...). Mě se tehdá narodila mláďata (trojčata) asi o 3 týdny dříve a byla bez šance - vyvíjela se krásně 2, třetí ne, tak je matka vypudila všechny - zmetala. Na těch dvou, správně se vyvíjejících, bylo vidět, že by dorostla správně, ale prostě ještě žít nezvládla...

30.12.2015 08:47
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Před dvěma dny se právě toto téma řešilo ve skupině kozařů, paní se narodili dvě kůzlata o tři týdny dříve a také se ptala, jakou mají šanci na přežití? Neměli sací reflex, váha něco přes kilo a jedno ani neudrželo hlavičku. Šanci kůzlátkům dávali malou, byli obléknuté do ponožky, aby neprochladli, ale stejně to jedno druhý den umřelo. Nevím, jak je na tom to druhé? To ty vaše jsou na tom podle toho, jak to popisujete o hodně lépe. Je možné, že by jste si připuštění kozičky špatně poznačila...? Čtyři měsíce je ještě hodně brzy na porod kůzlat. Byli by nedovyvinuté, ani by se nemohli postavit na kopýtka, protože ty by měly ještě takové živé jako rosolovité a určitě by neuměli sát mlíčko, jako ty vaše. Držím palce, ať jsou zdravé

30.12.2015 08:55

eržika napsal(a):
Dobrý den, včera nečekaně porodila jedna z březích koz. Je to její druhý porod, poprvé měla trojčata / dvakrát v tété březosti jí vyhřezla pochva ale během chvilky se sama vtáhla a porod byl zcela bez problémů /. Nyní má dvojčata a celou polovinu březosti jí odtékala hlenová zátka. Nemohlo to mít vliv na časnější porod? Kromě mých zápisů, které mi říkaly, že porod budu očekávat za měsíc, neměla ani žádné průvodní znaky, kterými by mě upozornila, že se chystá porodit.Takže jsem nakonec začala váhat, zda jsem si vše správně napsala. Ale přesto se ptám, mohou být kůzlátka, která se narodí o měsíc dříve pouze malinká ale jinak čilá, mají výborný sací reflex ale hodně odpočívají ?

Mají ta kůzlata nějaké zuby?

30.12.2015 17:10
eržika

XXX.XXX.86.96

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mají ta kůzlata nějaké zuby?

Tak jsem kůzlatům prohledala hubičky a zoubky mají.Znovu jsme to doma probírali a došli k závěru, že to ten zloduch kozel spáchal, když nám jednou koncem léta utekl z ohrady.V tom případě termín souhlasí. I tak děkuji za příspěvky a všem příznivcům Fauny přeji hodně zdraví, hodně sil a výborné chovatelské úspěchy. LH.

30.12.2015 18:01

eržika napsal(a):
Tak jsem kůzlatům prohledala hubičky a zoubky mají.Znovu jsme to doma probírali a došli k závěru, že to ten zloduch kozel spáchal, když nám jednou koncem léta utekl z ohrady.V tom případě termín souhlasí. I tak děkuji za příspěvky a všem příznivcům Fauny přeji hodně zdraví, hodně sil a výborné chovatelské úspěchy. LH.

Jestli mají zoubky, jsou v termínu:) Pro příště, tohle je super metoda, jak to poznat.

30.12.2015 18:24

Já bych byl opatrný s tím tvrzením, že když maj zuby tak jsou donošený. Nesouhlasím s tím. Už mi tu koza taky zmetala o měsíc dřív a kůzlata vypadala donošená, ale byla naprosto neživotaschopná i když zuby měly. Našel jsem teď akorát jednu fotku jehňat které mi ovce porodila o 26dní před termínem a zuby měly taky, dokonce vypadaly už uplně hotový, ale je to na ně prostě moc brzo. Ovce i kozy jsou za 1,8m vysokym pletivem obehnaným ohradníkem a nic se nedostane ani dovnitř ani ven, tak dřívější připuštění nebylo možné a data připouštění jsem si splést nemohl.

23.2.2018 13:21
volnomila

XXX.XXX.188.39

Nám koza Cilka tiež porodila predčasne (predvčerom), netrúfam si povedať, koľko dní vopred, lebo capka sme nechali voľne sa pohybovať v stáde. Obe kozliatka vyzerali ako úplne vyvinuté. Normálna veľkosť, aj ich poolizovala, mali zuby, proste úplne normálne. Až na to, že jedno sa ani nepostavilo, tak ako ležalo aj uhynulo, kým sme ráno prišli už ledva kyvkalo hlavou. Druhé nevedelo cickať, musíme ho prikladať k cecíku, dnes prežilo druhú noc a každým nacickaním mocnie, ešte vždy si nevie cecku sám chytiť, ale rátame, že za chvíľu to dá. Ako-tak chodí, i keď uši má ešte vždy dole, ako zajko, ale nie je malé, je normálnej veľkosti. Normálne narodené kozlence už na druhý deň poskakujú a majú uši hore. Stalo sa nám to prvý krát, a to chováme kozy už 6 rokov a máme ich 11. Netrúfam si povedať, čo bolo príčinou.. Začali sme strojovo dojiť a 2 kozy mali z toho zápal (Cilka bola jednou z nich). Pôrody čakáme, že sa začnú 2 dni, to bude presne 5 mesiacov od príchodu capka. Väčšinou rodia na deň presne. Tak sa nám to zle začalo tohto roku, dúfam, že už to bude dobré..

26.2.2018 20:50
REINA07

XXX.XXX.21.246

Pekný večer. Aký máte prosím názor na pôrod podľa tejto fotky? Koza má termín až 23.3., už skoro 2 týždne vyzerá ako na foto, čo prikladám. Vlani mala kozľatá prvýkrát a porodila ich 2 týždne pred termínom, tak neviem, či to nedopadne podobne aj tento rok.

26.2.2018 20:59
lilo

XXX.XXX.201.210

volnomila napsal(a):
Nám koza Cilka tiež porodila predčasne (predvčerom), netrúfam si povedať, koľko dní vopred, lebo capka sme nechali voľne sa pohybovať v stáde. Obe kozliatka vyzerali ako úplne vyvinuté. Normálna veľkosť, aj ich poolizovala, mali zuby, proste úplne normálne. Až na to, že jedno sa ani nepostavilo, tak ako ležalo aj uhynulo, kým sme ráno prišli už ledva kyvkalo hlavou. Druhé nevedelo cickať, musíme ho prikladať k cecíku, dnes prežilo druhú noc a každým nacickaním mocnie, ešte vždy si nevie cecku sám chytiť, ale rátame, že za chvíľu to dá. Ako-tak chodí, i keď uši má ešte vždy dole, ako zajko, ale nie je malé, je normálnej veľkosti. Normálne narodené kozlence už na druhý deň poskakujú a majú uši hore. Stalo sa nám to prvý krát, a to chováme kozy už 6 rokov a máme ich 11. Netrúfam si povedať, čo bolo príčinou.. Začali sme strojovo dojiť a 2 kozy mali z toho zápal (Cilka bola jednou z nich). Pôrody čakáme, že sa začnú 2 dni, to bude presne 5 mesiacov od príchodu capka. Väčšinou rodia na deň presne. Tak sa nám to zle začalo tohto roku, dúfam, že už to bude dobré..

Ve vasem pripade by mozna pomohlo kuzlata vysusit zahrat podat mlezivo dostatecne a podporit selenem... pri jeho nedostatku se popisuji podobne priznaky o jakych pisete... http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/zoohygiena-a-choroby-hospodarskych-zvirat/poruchy-mineralni-vitaminove/vitaminove-a-mineralni-nedostatecnosti.html.

26.2.2018 21:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Reino Zamerte se na vemeno... o tom to je... pokud budete citit ze v nem uz je nejaka hmota... tak pak bude rodit... zatim mam pocit ze by to melo byt nejak drive...

26.2.2018 21:46
REINA07

XXX.XXX.21.246

lilo napsal(a):
Reino Zamerte se na vemeno... o tom to je... pokud budete citit ze v nem uz je nejaka hmota... tak pak bude rodit... zatim mam pocit ze by to melo byt nejak drive...

Veď práve to ma znepokojilo, že niečo v tom vemienku už má, pomaly sa plní. Zvyšné 3 kozy čo mám už tiež nalievajú, tie majú termín 13.3., i to mi príde skoro, pretože to nikdy takto nespravili. Vždy začali nalievať tesne pred pôrodom. Ale táto na fotke vyzerá "najhoršie".

26.2.2018 22:02

Já si myslím, že Lilo měla v plánu napsat, že zatím nemá pocit, že by to mělo být nějak dříve.

Koza se prostě pomalu připravuje k blížícímu se porodu. To že má opatlanou frndu vůbec nic neznamená. Chce to být v klidu a klid dopřát i koze Koza určitě ještě není na porod připravená. Nemá nalité vemeno, nemá povolené porodní cesty, nemá spadlé břicho, prostě nic nenasvědčuje tomu, že by v blízké době měla porodit.

26.2.2018 22:31
REINA07

XXX.XXX.21.246

Já si myslím, že Lilo měla v plánu napsat, že zatím nemá pocit, že by to mělo být nějak dříve.

Koza se prostě pomalu připravuje k blížícímu se porodu. To že má opatlanou frndu vůbec nic neznamená. Chce to být v klidu a klid dopřát i koze Koza určitě ještě není na porod připravená. Nemá nalité vemeno, nemá povolené porodní cesty, nemá spadlé břicho, prostě nic nenasvědčuje tomu, že by v blízké době měla porodit.

Snáď to tak bude, že to kozenka vydrží. Koza kľud má, to je ok, len ja mám stresy :d Lebo nejak sa mi posledný rok s kozami vôbec nedarí. Ďakujem za názor

26.2.2018 22:37

Zvířata z lidí ale stres cítí, hlavně proto píšu ať jste v klidu

26.2.2018 23:18
REINA07

XXX.XXX.21.246

Zvířata z lidí ale stres cítí, hlavně proto píšu ať jste v klidu

Jaj tak, to bolo myslene takto tak s tym stresom koncim, aj tak mi nepomoze, jedine uskodi

27.2.2018 07:26
lilo

XXX.XXX.201.210

REINA07 napsal(a):
Snáď to tak bude, že to kozenka vydrží. Koza kľud má, to je ok, len ja mám stresy :d Lebo nejak sa mi posledný rok s kozami vôbec nedarí. Ďakujem za názor

Jj bylo to tak mysleno... ze to podle vemene jeste nevypada... dulezite jsou struky...ty museji mit hmotu.

27.2.2018 13:36
volnomila

XXX.XXX.188.39

Ďakujem za komentár a radu. Kozľa je už v poriadku, aj iné, narodené o 2 dni na to, inej koze, je v poriadku. Selén samozrejme vyskúšame, uškodiť nemôže. Problém je ale naďalej tá koza, o ktorej som písala. Veterinár nič nezistil. Ale je nespokojná, nepokojná, nemá veľa mlieka, malému síce stačí, ale je pri ňom netrpezlivá, ledva mu dá cicnúť, pomekáva, chodí hore dole. Žeby už týždeň hľadala to uhynuté mláďa sa mi nechce veriť.. Tá druhá koza, čo sa okotila spokojne leží, chodí, žerie, capka si nechá hocikde, proste pohoda.

27.2.2018 13:37
volnomila

XXX.XXX.188.39

lilo napsal(a):
Ve vasem pripade by mozna pomohlo kuzlata vysusit zahrat podat mlezivo dostatecne a podporit selenem... pri jeho nedostatku se popisuji podobne priznaky o jakych pisete... http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/zoohygiena-a-choroby-hospodarskych-zvirat/poruchy-mineralni-vitaminove/vitaminove-a-mineralni-nedostatecnosti.html.

Ďakujem za komentár a radu. Kozľa je už v poriadku, aj iné, narodené o 2 dni na to, inej koze, je v poriadku. Selén samozrejme vyskúšame, uškodiť nemôže. Problém je ale naďalej tá koza, o ktorej som písala. Veterinár nič nezistil. Ale je nespokojná, nepokojná, nemá veľa mlieka, malému síce stačí, ale je pri ňom netrpezlivá, ledva mu dá cicnúť, pomekáva, chodí hore dole. Žeby už týždeň hľadala to uhynuté mláďa sa mi nechce veriť.. Tá druhá koza, čo sa okotila spokojne leží, chodí, žerie, capka si nechá hocikde, proste pohoda.

27.2.2018 13:58
profesor1

XXX.XXX.202.14

Může být nervózní že o kůzle přišla a vedle vidí kůzle zdravé. Hlavně ale možná je nervózní z toho nepříliš vitálního, které jí zbylo. Zvíře pozná že malé není v pořádku. Pokud nemá nějaký smradlavý výtok, něco s vemenem, nebo horůůůůčku, tak by měla být ok.

2.3.2018 20:17
volnomila

XXX.XXX.188.39

profesor1 napsal(a):
Může být nervózní že o kůzle přišla a vedle vidí kůzle zdravé. Hlavně ale možná je nervózní z toho nepříliš vitálního, které jí zbylo. Zvíře pozná že malé není v pořádku. Pokud nemá nějaký smradlavý výtok, něco s vemenem, nebo horůůůůčku, tak by měla být ok.

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Tiež si to myslíme, ako ju tak sledujeme. I keď ten capko, čo jej zostal, je už vo forme, už si aj poskakuje, je krásny, ale Cila je naďalej zlostná a nervózna a vymekuje. Okolo sa rodia deň po dni ďalšie, našťastie už všetky ok, tak dúfam, že aj ju to prejde. Bola by jej škoda, naša najlepšia koza. Nechápem tie komplikácie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík