Nechat kůzlata v teple?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2016 13:24
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý den, chtěla bych se poradit, narodila se nám teď na přelomu roku 4 kůzlátka.Zatím jsou s mámami ve svých kotcích ve chlívě ale chtěla bych pustit kozy, aby se také trochu proběhaly a provenčily a nevím, zda je pustit jen bez kůzlátek nebo už je pustit všechny dohromady. Zatím jsme vždy měli kůzlata tak o měsíc později a zrovna nikdy nebyly mrazy. Přijdou mi ještě taková křehká.

5.1.2016 13:45
bischof.vlastimil

XXX.XXX.55.98

eržika napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se poradit, narodila se nám teď na přelomu roku 4 kůzlátka.Zatím jsou s mámami ve svých kotcích ve chlívě ale chtěla bych pustit kozy, aby se také trochu proběhaly a provenčily a nevím, zda je pustit jen bez kůzlátek nebo už je pustit všechny dohromady. Zatím jsme vždy měli kůzlata tak o měsíc později a zrovna nikdy nebyly mrazy. Přijdou mi ještě taková křehká.

A co je prosím přelom roku, kde přibližně bydlíte a co to je:,...chtěla bych pustit kozy, aby se také trochu proběhaly a provenčily..., ?

5.1.2016 13:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Odhaduji, že vaše kůzlata mají tak týden. Jestli je nemáte v nějakém extra vyhřívaném chlívku, tak je klidně můžete vypustit. Začal bych tím, že bych první den nechal otevřené dveře do chléva, aby si trošku zvykly na venkovní teplotu a pak bych je klidně pustil. Myslím si ale, že venku nejsou tak velké mrazy aby dostaly nějaký teplotní šok, tak já osobně bych je vypustil bezestrachu hned. (V jiném vlákně jste psala, že mají po narození dobrý sací reflex, tak že asi nějaká slabá nebudou.).

5.1.2016 14:06
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155

Nevím jestli je to plemenem, ale v loni taky touto dobou jsme měli u našich anglonubijek kůzlata, a venku zima, ale sluníčko. Pár dní jsem brávala kůzlata s maminkama ven na zahradu, (na hodinu až dvě), ale asi čtvrtý jsem si všimla, že jedna kozička ze čtyřčat začala chřadnout. Při pití od maminky jaksi divně chrčela, mečet vůbec nemohla a stála nahrbená s hlavičkou u země. Jako by se čumáčkem opírala o zem. Vzali jsme jí na veterinu, měla teplotu a zánět horních a dolních cest dýchacích. Veterinář sdělil, že je kozička zachlazená. Jezdili jsme s ní obden na ant. po dobu jednoho týdne a ještě jsme dostali i sirup na zahlenění. Dokonce po týdnu už i zamečela. Vím jistě, že bez veterináře by jsme o ni přišli. Je z ní krásná kozenka, již uchovněná a dostala ER. Tak nevím jaké ty kozenky máte, ale já sama za sebe bych ještě počkala. Vaše holky určitě o nic nepřijdou, když si s malýma ještě chvíli po budou ve stáji.

5.1.2016 14:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

Podle mne je to otázka stáje(chlívku). Nersmí tam být teplo a vlhko. A ty ANbijky jsou možná opravdu choulostivější. Nevím.

5.1.2016 15:09
eržika

XXX.XXX.86.96

profesor1 napsal(a):
Podle mne je to otázka stáje(chlívku). Nersmí tam být teplo a vlhko. A ty ANbijky jsou možná opravdu choulostivější. Nevím.

Děkuji za reakce. Ta kůzlátka, o kterých už jsem psala jsou narozená 29.12., jsou to podílovky AN /75%, jsou už úplně v pohodě. Krásně se zakulatila ale víc odpočívají než ta druhá, která jsou narozená 1.1.2016.Ta mají otce chovného kozla BU, jsou větší a živější. Mám je ve zděném chlívě, který na noc zavírám, přes den je otevřený za každého počasí, takže úplně rozmazlená teplem nejsou.Jsme z Ledenic a někdy tu bývá opravdu ledově.

Přidejte reakci

Přidat smajlík