Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2016 11:38
kko

XXX.XXX.249.94

Klady a zápory?

6.1.2016 23:18
martin d.

XXX.XXX.72.3

Jsou super. Sice možná vyšší pořizovací cena ale nemám s nimy zas tak velké starosti jako s některými masňáky.

7.1.2016 08:26
berrynator

XXX.XXX.224.181

Každé plemeno má klady a zápory, záleží na tom, co je vašim chovatelským cílem, takže to, co pro někoho může být zápor, to je pro jiného zase klad a naopak. Je to extenzivní plemeno, menší nároky na krmivo, odolné proti povětrnostným podmínkám, pozdní plemeno s výrazně sezónní říjí, dobré mateřské vlastnosti, životaschopná jehňata, nižší plodnost a přírůstek, rohatost (problém se standardními krmelci), pokud k plemeni přistoupíte s vědomím, že se jedná o extenzivní plemeno, uvidíte jen samé klady. Pokud bych se rozhodoval chovat tyto ovce, tak asi jen v čistokrevné podobě, křížit s jinými plemeny nepovažuji za rozumné.

14.1.2016 17:17
xena167

XXX.XXX.241.50

My jsme měli kříženku ovce vřesové už nevím z čím.Připuštěna byla suffolkem a jako prvnička měla 2 jehňátka. Matka byla výborná, ale když jsme jehňata poráželi, bylo na nich neskutečnýho loje.A to měli jen pastvu, žádné příkrmy. I to maso bylo víc cítit než maso suffolků.

30.8.2016 09:18
inkunka

XXX.XXX.33.177

Mohu se zeptat, jaké jsou, co se týká repektování ohrad? Máme pozemek o vel.2 ha ohrazený pouze elektrikou. Planujeme pořídit pouze 3 kusy.

2.5.2021 11:24
ajfel

XXX.XXX.32.17

Musím oddělit jehňata od stáda když je budu chtít jako roční porazit na maso ?

Co jsem četl mají říji 1x ročně na podzim tak by to asi nemělo vadit.

Díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2021 20:45

ajfel napsal(a):
Musím oddělit jehňata od stáda když je budu chtít jako roční porazit na maso ?

Co jsem četl mají říji 1x ročně na podzim tak by to asi nemělo vadit.

Díky

Jak jsou stará teď?

2.5.2021 20:55
ajfel

XXX.XXX.32.17

Ty co jsem pořídil jsou roční. Tak by měli mít příští rok jehnata. Mám je jen na vypas zahrady. Koupit na jaře a na podzim zabit se mě moc nechce. Tak mám v plánu pořídit na podzim berana a potom roční porazit pro vlastní spotřebu.

2.5.2021 21:15

ajfel napsal(a):
Ty co jsem pořídil jsou roční. Tak by měli mít příští rok jehnata. Mám je jen na vypas zahrady. Koupit na jaře a na podzim zabit se mě moc nechce. Tak mám v plánu pořídit na podzim berana a potom roční porazit pro vlastní spotřebu.

Já asi pomalu chápu. Teď máte roční jehnice, na podzim jim pořídíte berana, na jaře budou mláďata a ta další jaro porazíte? A čím je budete krmit přes zimu?

2.5.2021 21:18
ajfel

XXX.XXX.32.17

Koupím balíky sena. Jde mě oto aby beran neskakal na ty mladé.

3.5.2021 09:00

ajfel napsal(a):
Koupím balíky sena. Jde mě oto aby beran neskakal na ty mladé.

Pokud je necháte pohromadě, skákat na ně bude.

3.5.2021 10:53
ajfel

XXX.XXX.32.17

Já měl za to když dospívají na 12 měsících a říji mají na podzim tak by vlastně nemohli zabrezmout. Casove by to nevyšlo.

3.5.2021 13:10
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ve 12 měsících jsou už schopné rodit. Odečtěte od toho 5 měsíců březosti. Pokud nechcete jehňata, tak si pořiďte buď dvě ovečky a nebo dva beránky.

3.5.2021 13:51

ajfel napsal(a):
Já měl za to když dospívají na 12 měsících a říji mají na podzim tak by vlastně nemohli zabrezmout. Casove by to nevyšlo.

Pohlavní dospělost 4 - 6 měsíců. Dokonce tady někdo psal, že mu zabřezla 2měsíční kozička. Příroda umí překvapit.

3.5.2021 13:53
ajfel

XXX.XXX.18.14

Tak to budu muset dělit, 2 ovce mě to nevypasou.

15.1.2022 09:22
ajfel

XXX.XXX.32.17

Zdravím, oživím trochu tohle téma tak nakonec jich mám 14 a berana .
Zajímalo by mě kdy je stříháte ? Každý chovatel má nějaké vysvětlení pro čas kdy je stříhá. Já je stříhal loni koncem srpna.
Tak nevím jestli je to ideální.

pastier

15.1.2022 18:42
pastier

XXX.XXX.208.239

Ja ju strihám dva krát do roku.Ale to je len preto že ju strihám ručne.

17.1.2022 14:23

ajfel napsal(a):
Zdravím, oživím trochu tohle téma tak nakonec jich mám 14 a berana .
Zajímalo by mě kdy je stříháte ? Každý chovatel má nějaké vysvětlení pro čas kdy je stříhá. Já je stříhal loni koncem srpna.
Tak nevím jestli je to ideální.

Klidne konec srpna, zari, rijen i listopad, podle toho kdy k vam zavita zima. Rozhodne ne na jare.

20.1.2022 19:47
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Zdravím, podělím se o zkušenosti. Nejsem žádný zkušený chovatel, mám Vřesové ovce 3.rokem. Souhlasím - extenzivní (1 až 2 jehňata jednou za rok), nenáročné. Maso připominající divočinu zpracovávám na guláš, karbanátky i do špaget. Nikdo nerozezná, že jde o skopové. Loje málo nebo žádný. Mám je na "divoko", jedna pastvina ještě s daňky. Celou zimu venku, jen přístřešek, ale i tak je často vidím zalehlé v lese místo salaše asi jim to nějak vyhovuje. Pořád jsou všichni spolu, ještě se mně nestalo, že by jehňata narozené v dubnu zabřezla na podzim. Dospívaj pomaleji, ale dýl vydrží. Stříhám srpen září a myslím, že dobrý.

10.2.2022 17:57
ajfel

XXX.XXX.32.17

Jak máš oplocenou pastvinu ? Daňky jsem původně chtěl, ale to oplocení mě odradilo.

10.2.2022 18:48
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Oplocení pro daňky je náročnější. Já ho udělal do výšky 2m. Jsou speciální pletiva, vyjde to draho. Ale znám paní, která má výběh 3ha a má pletivo jen 1,6m. Řekl bych, že pokud nejsou ve stresu tak to stačí. Z čeho stres? Asi nějaká šelma nebo člověk, který je vyplaší a dožene do kouta. Liška pro ně není dravec s tou si poradí. Problémista je u mně daněk s těmi jeho parohy - namotá tam všechno co se dá :-).

10.2.2022 19:19
ajfel

XXX.XXX.32.17

Kolik máš kusů na hektar ? Četl jsem maximálně 10 vím, že záleží na pastvině ,ale i tak bych to tipoval na méně. Vřesovek mě doporučovali 7.

19.2.2022 08:27
RomanK2

XXX.XXX.48.29

No mám na 1,5ha 4daňky a 10 Vřesovek. Všichni žijí společně na jednom pozemku. Daněk je král a při přídělu žrádla v zimě je velmi dominantní. Na léto ještě stěhuju 3 Vřesovky s mladýma na jinou pastvinu. Letos bylo trávy hodně, tak vše v pohodě, ale minule zase málo. Začínám si všímat jak pastviny vypadají. Mám severní stranu, takže moc v létě nevysychá. Chce to asi vyzkoušet a vnímat :-)

14.4.2022 10:22
kko

XXX.XXX.249.82

Mám prosbu.Sháním chovatele vřesovek z pardubického kraje,nebo z dobré dojezdové vzdálenosti do okr.Svitavy.Předem děkuji.Tel.724 848 101.

16.4.2022 08:18
ajfel

XXX.XXX.32.17

Zdravím, chtěl bych se zeptat jakej, jestli vůbec je rozdíl v přírůstku kastrovaného beránka. Nevím jestli ho nechat a zabít koncem září, nebo vykastrovat a zabít koncem listopadu.
Od stáda ho oddělovat nechci.

Ještě jeden dotaz v jakém stáří kastrovat gumičkou ? Někde se psalo, že okolo měsíce až budou obě kulky sestouplé.

Díky

16.4.2022 08:26

ajfel napsal(a):
Zdravím, chtěl bych se zeptat jakej, jestli vůbec je rozdíl v přírůstku kastrovaného beránka. Nevím jestli ho nechat a zabít koncem září, nebo vykastrovat a zabít koncem listopadu.
Od stáda ho oddělovat nechci.

Ještě jeden dotaz v jakém stáří kastrovat gumičkou ? Někde se psalo, že okolo měsíce až budou obě kulky sestouplé.

Díky

Kastruje se hlavně kvůli pachu. Varlata u přežvýkavců sestupují ještě před porodem. Kastrace gumičkou je zakázána.

16.4.2022 08:32
ajfel

XXX.XXX.32.17

Nevím, normálně se ty kleště prodávají i s gumičkami.

16.4.2022 08:44

ajfel napsal(a):

Jedna pi zda se rozhodla, ze zvirata gumickovanim strasne trpi. Vloni nebo predloni. Stejne jako trapak Vydra se strouhanim kopyt u koni a preneslo se to na ovce a kozy. Nasledne u koni se podminka o strouhani jen studovanyma zrusila ale u ovci a koz zustala. Ted skupina i diotu bojuje za prava slepic, ze snasenim vajec trpi.

16.4.2022 13:06

ajfel napsal(a):

Viz novelizovaný zákon 246/1992 - od 1.2.2021 je podle zákona na ochranu zvířat proti týrání zakázána kastrace samců přežvýkavců a zkracování ocasů pomocí gumiček.

16.4.2022 22:21
juhaj

XXX.XXX.164.121

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jedna pi zda se rozhodla, ze zvirata gumickovanim strasne trpi. Vloni nebo predloni. Stejne jako trapak Vydra se strouhanim kopyt u koni a preneslo se to na ovce a kozy. Nasledne u koni se podminka o strouhani jen studovanyma zrusila ale u ovci a koz zustala. Ted skupina i diotu bojuje za prava slepic, ze snasenim vajec trpi.

Trapák Vydra si svým strouháním koně zchromil, co vím. Používal vysoký trim, ale už je to dýl, dál jsem to radši vypustila.
Gumicky jsme používali, no, že by zvírata vyloženě jásala, to určitě ne. Ale kleště mi přišli horší.

17.4.2022 06:40
ajfel

XXX.XXX.32.17

Díky za právní rozbor mého příspěvku. Optam se tedy veterináře. A teď se vraťme k původnímu dotazu. Má smysl nechat beránka do zimy nebo ho zabit koncem září ?

17.4.2022 07:28

juhaj napsal(a):
Trapák Vydra si svým strouháním koně zchromil, co vím. Používal vysoký trim, ale už je to dýl, dál jsem to radši vypustila.
Gumicky jsme používali, no, že by zvírata vyloženě jásala, to určitě ne. Ale kleště mi přišli horší.

Já v Malčanech před pár týdny byla na exkurzi. Chtěla jsem si udělat vlastní obrázek. A dojem dobrý - klidně bych si tam koně dala.
Ad gumičky si myslím, že se nemusely zakázat.

17.4.2022 07:32

ajfel napsal(a):
Díky za právní rozbor mého příspěvku. Optam se tedy veterináře. A teď se vraťme k původnímu dotazu. Má smysl nechat beránka do zimy nebo ho zabit koncem září ?

Já bych kastrovala tak jako tak. Pro jistotu - nebude smrdět a prudit ve stádě.

17.4.2022 08:46
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já v Malčanech před pár týdny byla na exkurzi. Chtěla jsem si udělat vlastní obrázek. A dojem dobrý - klidně bych si tam koně dala.
Ad gumičky si myslím, že se nemusely zakázat.

Ne, takhle to ode mne vyznít nemělo. Já to tam taky znám, ať od pár lidí od koní, tak rodiče mají vedle chatu.
Koně bych si tam taky dala, není to o zanedbané péčí.
Proti panu Vydrovi mě postavila jeho nekritická propagace přirozené komunikace a pak hlavně onen vysoký trim, což už je léta, kdy to vzniklo. Tehdy znovu vyskočila otázka bosonožství u koní a pan Vydra s touto metodou přišel a propagoval jí na svých koních. Jenže to byla léčebná metoda ( název už nevím, za ta léta) a tím, že jí používal v terénu, tak jeho koně nekulhali jenom ve sněhu. Tohle hlásání, že vše u zvířat musí jít jen přírodními metodami a vlastně těm zvířatům hodně ubližovat mi vadí. Ale dál nevím, už je vše určitě jinak a je vše v pořádku.

17.4.2022 08:46
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Se zabřeznutím jsem to u svých Vřesovek vysledoval tak, že pokud je jehně mimořádně zdatné, tak je schopné zabřeznout ve stejném roce jak se narodilo. Mám je celoročně všechny dohromady i s beranem.

17.4.2022 08:56

juhaj napsal(a):
Ne, takhle to ode mne vyznít nemělo. Já to tam taky znám, ať od pár lidí od koní, tak rodiče mají vedle chatu.
Koně bych si tam taky dala, není to o zanedbané péčí.
Proti panu Vydrovi mě postavila jeho nekritická propagace přirozené komunikace a pak hlavně onen vysoký trim, což už je léta, kdy to vzniklo. Tehdy znovu vyskočila otázka bosonožství u koní a pan Vydra s touto metodou přišel a propagoval jí na svých koních. Jenže to byla léčebná metoda ( název už nevím, za ta léta) a tím, že jí používal v terénu, tak jeho koně nekulhali jenom ve sněhu. Tohle hlásání, že vše u zvířat musí jít jen přírodními metodami a vlastně těm zvířatům hodně ubližovat mi vadí. Ale dál nevím, už je vše určitě jinak a je vše v pořádku.

Ne, nevyznělo to špatně. Váš názor, můj názor. Mně přišlo, že už taky leccos přehodnotil. Co jsem tam viděla a slyšela přímo od něj. Strasser metoda?

17.4.2022 09:14
ajfel

XXX.XXX.32.17

RomanK2 napsal(a):
Se zabřeznutím jsem to u svých Vřesovek vysledoval tak, že pokud je jehně mimořádně zdatné, tak je schopné zabřeznout ve stejném roce jak se narodilo. Mám je celoročně všechny dohromady i s beranem.

I beránky ?

17.4.2022 09:37
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Beránky, nenechávám dýl jak říjen, listopad. Vždy je dobré mít jen jednoho berana (ideálně plemenného) ve stádě - nesvádějí boje o dominanci. Nechávám systematicky přes zimu jen chovné ovce. Proč krmit přes zimu beránky?

17.4.2022 10:53
ajfel

XXX.XXX.37.102

RomanK2 napsal(a):
Beránky, nenechávám dýl jak říjen, listopad. Vždy je dobré mít jen jednoho berana (ideálně plemenného) ve stádě - nesvádějí boje o dominanci. Nechávám systematicky přes zimu jen chovné ovce. Proč krmit přes zimu beránky?

Přesně takový mám záměr jen jsem je nechtěl oddělovat a tou kastraci mít jistotu, ze nic neoskakali.

Kolik asi váží když je porazis v tom listopadu ?

17.4.2022 19:18
RomanK2

XXX.XXX.48.29

No řekl bych, že v listopadu mají beránci tak 40kg a ovečky asi 30kg. Letos prvně mám chovného berana a zdá se už při narození, že jehňata jsou větší a zdatnější, tak uvidíme jak letos v listopadu :-).

18.4.2022 05:45
ajfel

XXX.XXX.37.102

RomanK2 napsal(a):
No řekl bych, že v listopadu mají beránci tak 40kg a ovečky asi 30kg. Letos prvně mám chovného berana a zdá se už při narození, že jehňata jsou větší a zdatnější, tak uvidíme jak letos v listopadu :-).

To já zatím nemůžu porovnat mají dlouhý nohy a nadhernej kožich.

Tomuhle jsou 3 dny.

18.4.2022 19:32
RomanK2

XXX.XXX.48.29

No nemám ještě takové zkušenosti a vrtají mně v hlavě 2 věci ohledně Vřesovek. První věc je, že jich polovina měla jehňata na začátku března druhá polovina v půlce dubna. Dá se z toho něco usuzovat? Jako třeba, že ty dřívější jehňata jsou u zdatnějších ovcí? Nebo něco jiného? Druhá věc je, že jedné ovci po porodu začala pelichat vlna a má na těle fleky bez vlny na kůži -dobrý pocit z toho nemám. Neví někdo čím to? Žere dobře i dobře se stará o jehně - až jsem se lekl jak je jehně veliké.

18.4.2022 20:05

RomanK2 napsal(a):
No nemám ještě takové zkušenosti a vrtají mně v hlavě 2 věci ohledně Vřesovek. První věc je, že jich polovina měla jehňata na začátku března druhá polovina v půlce dubna. Dá se z toho něco usuzovat? Jako třeba, že ty dřívější jehňata jsou u zdatnějších ovcí? Nebo něco jiného? Druhá věc je, že jedné ovci po porodu začala pelichat vlna a má na těle fleky bez vlny na kůži -dobrý pocit z toho nemám. Neví někdo čím to? Žere dobře i dobře se stará o jehně - až jsem se lekl jak je jehně veliké.

Kloš? Plíseň? Foto?

18.4.2022 21:04
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Posílám foto, dnes je to zase trochui horší.

18.4.2022 21:08

RomanK2 napsal(a):

No, asi by to chtělo veta naživo. Takhle vyplešatělé až na kůži je divné.

19.4.2022 07:59

RomanK2 napsal(a):

Muze ztracet vlnu az na kuzi protoze se vydala do jehnat. Nic neobvykleho.

19.4.2022 20:00
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Ano souvislost s jehňata mně také napadla. Má ted jehně 6týdnů. A jaký bude další postup? Jehně ji odebrat nemůžu dřív jak ve věku jehněte 3měsíce aby si opdpočala. Zpraví se to samo nebo nějaká lepší strava?

19.4.2022 20:37

RomanK2 napsal(a):
Ano souvislost s jehňata mně také napadla. Má ted jehně 6týdnů. A jaký bude další postup? Jehně ji odebrat nemůžu dřív jak ve věku jehněte 3měsíce aby si opdpočala. Zpraví se to samo nebo nějaká lepší strava?

Předpokládám, že přístup k lizu má.

19.4.2022 21:29

Muze ztracet vlnu az na kuzi protoze se vydala do jehnat. Nic neobvykleho.

Já se v ovcích tolik nevyznám, ale kojící klisny, krávy, feny nebo kočky takhle neplešatí. Co je u nich jinak? Že mají jenom podsadu a ta je háklivější?

27.4.2022 19:26
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Dejme tomu, že to souvisí s jehnětem. Stále ji sleduju. Žere dobře, jehně obrovské a vyspělé (má skoro 2měsíce), ovce působí zbídačeně. Víte někdo jak dál? Odstavit po 3měsících jehně a nechat ji odpočívat? Nebo vyřadit z chovu? (tedy porazit). Bude to tak mít i příští rok?

28.4.2022 08:28
ančovička1

XXX.XXX.220.111

RomanK2 napsal(a):
Dejme tomu, že to souvisí s jehnětem. Stále ji sleduju. Žere dobře, jehně obrovské a vyspělé (má skoro 2měsíce), ovce působí zbídačeně. Víte někdo jak dál? Odstavit po 3měsících jehně a nechat ji odpočívat? Nebo vyřadit z chovu? (tedy porazit). Bude to tak mít i příští rok?

Já bych ji nechala..pomalu přestane kojit,tak se to spraví samo.. má dostatek kvalitniho krmení??
jehně bych neodstavovala, ještě byste ublížil jehněti..je doba,kdy i kozy ztrácí zimní srst a nová dorůstá..vyčesávám plný kartáč vlny😀..vím,ovce není koza,ale po zimním období a po jehněti, stane se..třeba neměla dost vitamínů a minerálů..já bych ji určitě nechala..
Máte ji odčervenou?..

28.4.2022 09:17
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Zdravím, děkuji za informace a pohled na věc. Odčervenou nemám, neodčervuji, ale sleduji bobky a ty se mně zdají dobré. Když jsou začervené, tak mívaj řidkou stolici. Žijí docela na divoko s daňky.

28.4.2022 13:36

RomanK2 napsal(a):
Zdravím, děkuji za informace a pohled na věc. Odčervenou nemám, neodčervuji, ale sleduji bobky a ty se mně zdají dobré. Když jsou začervené, tak mívaj řidkou stolici. Žijí docela na divoko s daňky.

Lepší než "okometricky" je koprologické vyšetření (vajíčka hlístic nebo motolic, případně tasemnic jaksi neuvidíte). A vnější parazité (kloš, všenka) jsou vyloučeni?

29.4.2022 14:48
RomanK2

XXX.XXX.48.29

Pokračuji v příběhu. Tak dnes tam byl veterinář a taky si nebyl jistý. Ovce začala kulhat. Dal mně pro ni odčervovací injekci, kterou jsem ji pichl pod kůži. Všiml jsem si, že ji roste na kůži nová srst. Pořád je energická a dobře žere. Tak uvidíme...

Přidejte reakci

Přidat smajlík