Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2016 13:20
mka

XXX.XXX.168.26

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, v případě, kdy máte stádo koz cca 15 kusů, jak často a hlavně na co Vám nejčastěji kozy umírají?My chováme kozy sedmým rokem a každý rok tak o jednu přijdeme.Buďto umře na stáří, cca 12 - 13 let, anebo mladá, která nezvládne porod.Jak je to jinde?Děkuji za odpovědi.M.

Nubiru

8.1.2016 08:32
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Najčastejšie umierajú na blbosť chovateľa Výživové chyby, nedostatok živín alebo naopak prekrmovanie, potom je to zanedbanie nákaz, infekcií a začervenia alebo podcenenie rizika konfliktných zvierat v stáde, chýbajúce základné lieky v domácej lekárničke, slabá úroveň vedomostí o chove zvierat - nečíta diskusiu na ifaune ani literatúru a sem uteká po radu, až keď mu to doma kape. Ale väčšinou sa tých chovateľských chýb nahromadí viacero za sebou a vtedy dojde k prieseru.
Je to citlivá téma. Málokomu sa o tom chce otvorene rozprávať, ale každý si tým v začiatkoch prejde. Ak vám hynú len na vek a pri komplikovanom pôrode, to ste na tom ešte dobre a nemáte sa za čo hanbiť

8.1.2016 08:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ynde je to podobně, ne-li stejně. Někde je to horší v důsledku nějakých zdravotních problémů, ynde lepší. Já osobně teda nenechávám ovci zdechnout na stáří (dle mého názoru trpí víc než když jí pobyt na pastvinách o nějaký rock -dva zkrátím). Jestli chováte kozy sedmým rokem a začínali jste s prvničkama, tak smrt v důsledku stáří teprve příjde (u koz)!
Smrt v důsledku porodu... no větší riziko je u prvniček, ale ty si hlídám víc. U starších je to opravdu vyjímka, protože k ovcím chodím min. dvakrát denně a na starší ovci většinou blížící se porod bezpečně poznám. Ale stát se může. Ročně mám 30-40 porodů a že by jehně šlo z maminy opačně, tzn. zadkem, se stává tak dvakrát za 3 roky. Když je vsjo OK tak ty starší rodí bez problémů.

8.1.2016 13:50
jetelinka

XXX.XXX.243.243

My chováme kozy 10 let. Ze začátku, kdy jsme měli asi 20 koziček od kůzlat, vše O.K. Ale od pátého roku už to tak jednoduché nebylo. Museli jsme začít přikupovat krmivo ¨¨a problémy nastaly. Po krmení senáží nám uhynulo pět koz měsíc před porody, clostridie, strašně rychlé. Potom další dvě při porodech. Stále teď mám obavy, co zase přijde. Nyní, tento rok, budeme rodit od ledna do konce května, na trhu jsme si koupili neplodného kozla (to jsme ovšem netušili/. takže, problémy s odstavy mladých atd. Nyní přemýšlím, zda je dát očkovat proti clostridiím. Injekce kolem třiceti korun, ale má to být asi 6 týdnů před porody a to k nám vet bude jezdit desetkrát a cena s dopravou asi bude vyšší. Nejhorší období je pro nás jaro. Mám nejraději období, kdy už máme zase samotné kozy, jenom dojím a kozy jsou o.k. Pastvu milují a je s nimi nejméně práce. Je to život. Jednou jsi nahoře a jednou dole. Hlavně ať jsme zdraví a pak to jde snáz. Jetelinka.

8.1.2016 14:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pokud poznáte a krmíte kvalitní senáž, tak na senáž bych to nesváděl. I když zase - všeho s mírou!

Přidejte reakci

Přidat smajlík