Dobrý večer, potřebovala bych akutní radu. Mám čtyřletou ovci /teď třetí březost/, má obrovské břicho, hlenová zátka začala včera odtékat ale také se ovce včera večer změnila. Nahrbila se a byla taková netečná. Nešla mezi stádo do salaše. A i stádečko cítilo, že se něco děje. Nechala jsem jí do rána, protože kozy se před porodem někdy také tak chovají. Ale ráno už mě to klidnou nenechalo a zavolalal jsem veterináře, protože ovce měla třasavku, i polehávala, nepřežvykovala. Dala jsem hned Ruminal, ten jí určitě ulevil, pořádně se napila, ujídala i seno a i začala popocházet. Veterinář jí změřil teplotu / 39,4 /, což by dle něj ukazovalo na počínající porod.Poslouchal peristaltiku a ta byla velmi chudá!Také jí vyšetřil. Zajímavé bylo, že měla porodní cesty zcela povolené, bez problémů tam mohl strčit celou ruku ale hrdlo bylo stále zavřené. A protože může porovnávat s krávou nebo s kobylou /s kozami a ovcemi má nejmíň zkušeností /, říká, že hrdlo povolí najednou v začátku porodu. Ovce se ale večer zhoršila, polehává. Teplotu má o celý st. nižší 38,4, peristaltika pořád chudá ale bobkuje, močí. Ale pořád má třasavku.Napadlo mě dát Oxytocin ale pokud není otevřená, tak ne. Dávat pouze Ruminal, mi přijde málo, nerada bych o ovečku přišla a pak si vyčítala, že jsem pro to neudělala vše, aby to dopadlo dobře. Děkuji za jakoukoliv radu.Termín porodu říci nemohu, berana máme ve stádě.
Tak to je promeškaný porod. To chtělo volat veterináře nebo někoho kdo má s ovcemi zkušenosti už včera večer. Teď budete ráda, když přežije alespoň ovce. Je potřeba, aby ji doktor píchnul něco na uvolnění dělohy a potom to z ní vytahat a pak antibiotika. V případě, že náhodou jehně bude živé, se připravte na krmení z láhve. Oddojit mlezivo a dát prckovi a hlídat, jestli se dělá alespň trochu mléka a urychleně sehnat sušené mléko pro jehňata pokud doma nic nemáte.
Jestli máte s porodem trochu zkušeností a umíte sáhnout do ovce, případně
porovnat jehně, tak jí ten oxitocin píchněte,0,5 ml. Vyvolá to děložní stahy
a tím by se měl otevřt děložní krček. Zřejmě budou jehňata mrtvá. Veterinář
by byl jistě vhodný u porodu, ale jestli je ochotný přijet.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud se ale po oxytocinu nezačne krček otevírat, tak hrozí ruptura dělohy. Já radši píchám třeba po hodině sensiblex pokud je krček zavřenej. Otázka zní, je opravdu pořád zavřená? Chce to do ní sáhnout. Třeba jsou jen jehňata do sebe zamotaná tak, že je tlačí obě naráz a tím pádem neprojde ani jedno. Na nějaký ruminal bych se teď uplně vykašlal. Pokud bude zavřená, tak bych volal veta a buď začal domlouvat císaře nebo do ní píchal něco na otevření krčku.
Edit: a nějaká voda je teda už pryč predpokládám?
napsal(a):
Pokud se ale po oxytocinu nezačne krček otevírat, tak hrozí ruptura dělohy. Já radši píchám třeba po hodině sensiblex pokud je krček zavřenej. Otázka zní, je opravdu pořád zavřená? Chce to do ní sáhnout. Třeba jsou jen jehňata do sebe zamotaná tak, že je tlačí obě naráz a tím pádem neprojde ani jedno. Na nějaký ruminal bych se teď uplně vykašlal. Pokud bude zavřená, tak bych volal veta a buď začal domlouvat císaře nebo do ní píchal něco na otevření krčku.
Edit: a nějaká voda je teda už pryč predpokládám?
Teď jsem se zase na ovci byla dívat. Stále stojí, nelehá si. Odtéká z ní větší množství hlen. zátky.Jehňata jsou podle mně stále živá, je to vidět na břiše. Když tady byl veter. sahal do ní dost daleko, až přes hrdlo, / dost jí to bolelo / protože nasahal nožičku. Z toho usuzuji, že snad jehně je nasměrované dobrým směrem.Ale ať na ní koukám jak chci dlouho, nevidím, že by měla kontraktury. Telefonovala jsem s veter., řekl, že pokud se zjevně zhorší ať ještě zavolám.

No, hlenová zátka je dá se říct jedna. Ta jen co vyleze tak to znamená že se otvírá krček. Dál už jdou jen klasické hleny. Jehňata živá budou velice pravděpodobně. Ono to trvá nějakou dobu než to pochcípe. Asistoval jsem třeba u císaře kozy kterej sme dělali po 14ti hodinách od doby co si majitelka ráno všimla že je voda pryč, tzn to mohlo být ještě mnohem déle a k tomu jsme právě řešili taky nedostatečně otevřenej krček sensiblexem, vylezlou pochvu i anální otvor. Prostě všechno lezlo ven jen kůzlata ne. A stejně jsme je vytáhli všechny 3 živý a bylo to 11 dní před termínem.
To že vet nahmatal přes né zcela otevřenej krček nohu jehněte neznamená vůbec nic. Neví se jaká to byla noha, kolik jehňat tam je a jakou mají polohu, i vzájemnou polohu. Některé ovce, kozy i krávy přede mnou netlačí, stydí se asi, chtějí mít na to klid.
Já osobně byť jsem radši když se do zvířat zbytečně moc nesahá tak, bych do ní sáhnul, zjistil jak na tom krček je, pokud by byl otevřenej, tak bych zjistil, zda je jehně ještě v obalech, protože z toho co píšete není jasné zda vet nahmatal nohu přes obaly či nikoliv a pokud by jehně nebylo v obalech, krček by byl dost otevřenej, tak bych to z ní klidně vytáhl.
Jednou mi takhle rodila ovce už asi 12 hodin a pořád netlačila, jen z ní šly hleny, skoro si ani nelehla a držela se ve stádě, tak jsem jí odchytl, a naprosto lehce jsem z ní vytáhnul středně velké živé jehně.
Ono se to blbě radí, každý porod je jedinečný a když nejde vše jak po másle tak to chce zkontrolovat stav a pak je na chovateli aby se rozhodl jak to vyřeší. Snad jsem Vám dal nějakou užitečnou radu. Doufám že to dobře dopadne.
My jsme měli prošvihlý porod se zavřeným krčkem u lamy. Příčinou byla torze dělohy.Lama měla stejné příznaky jako vaše ovce.Po napravení torze jsme krček pomalu otevírali mechanicky, rukou.Trvalo to celé odpoledne, opatrně rozšiřovat tak po 30 minutách,
potom častěji.Na oxytocin jsme si netroufli právě kvůli zmíněné ruptuře dělohy.Když už se roztáhla tak, že tam šlo sáhnout, zjistili jsme, že mládě je v poloze hřbetního kozelce.Následovala velmi složitá náprava(byl tam veterinář).Byla jsem si naprosto jistá, že je mládě mrtvé, šlo jen o záchranu matky.Nakonec jsme vytáhli živé lamátko a hned za ním šla děloha.Tu jsme naštěstí dali zpátky a už nevypadla.Lama hrozně krvácela a šokovala. Podojili jsme jí a nakrmili mládě, protože bylo jisté, že to bude sirotek. Ráno neskutečný zázrak-lamáček v pohodě pil a máma byla ready.Jen pak dostávala pár dní antibiotika, protože po šoku měla vodu na plicích. Píšu vám to proto, že mládě bylo vybaveno až 3.den po tom, co lama začala být špatná.Neměla žádné příznaky porodu ani vemínko, tak jsme také zprvu usuzovali na trávicí problémy.Zkuste opatrně masírovat děložní krček, strkat do něj prsty, opakovaně. U nás se neotevřel důsledkem toho, že do porodních cest nevstupovaly nohy a mládě bylo hřbetem napřed. Můžete mít stejný problém, ale máte stále nějakou naději, že mládě bude živé(živá).Předpoklám, že obrácená děloha to nebude, tu by vet poznal...
eržika
napsal(a):
Teď jsem se zase na ovci byla dívat. Stále stojí, nelehá si. Odtéká z ní větší množství hlen. zátky.Jehňata jsou podle mně stále živá, je to vidět na břiše. Když tady byl veter. sahal do ní dost daleko, až přes hrdlo, / dost jí to bolelo / protože nasahal nožičku. Z toho usuzuji, že snad jehně je nasměrované dobrým směrem.Ale ať na ní koukám jak chci dlouho, nevidím, že by měla kontraktury. Telefonovala jsem s veter., řekl, že pokud se zjevně zhorší ať ještě zavolám.
Hlenová zátka je čirá, před porodem by měl jít "balónek" s tmavou plodovou vodou na otevření porodních cest. To, co z ní teče, nesmrdí to náhodou? Takhle nám ovci ráno vylezl balónek, voda praskla, odtekla, ale ovce se chovala, že se jí to netýká. Nic se nedělo, kolem druhé odpoledne přijel doktor a vytáhl dvě živá jehňata, pěkné macky, krve jak z vola, ovce se jehňat bála, po porodu byla v šoku. No, elektriku nemáme, bylo pod nulou, takže potmě jsem hadrama vydrbala ovci zadek a julču, taky jehňata a metrákovou ovci držela a podstrkovala jehňata. Druhý den ráno jsem čekala dvě mrtvolky a šílenou ovci: ale chuděra už stála, kojila a vše dobře dopadlo.
Tak máme za sebou další noc.Ovci jsem chodila kontrolovat každé dvě hodiny.Přestala mít třesavku, teplotu má stálou /38,4/, žere, pije, přežvykuje, močí, bobkuje.Akorát si v noci lehla a už se jí nechtělo vstávat. V poledne tu byl veter., vše při starém, hrdlo se zatím neotvírá, mláďata jsou živá, plod. voda neodtekla. Navrhovala jsem císařský řez, abychom to vyřešili, ale on nechce, protože nevíme přesně stáří plodů, a říká, že by také mohla mláďata do dvou dnů po porodu umřít, protože by ještě nebyla plně životaschopná. Takže jsem jí pořádně nastlala a podařilo se nám jí postavit, tak se prošla a kouká, co by kde slupla. Tak uvidíme. Naštěstí je vet. vstřícný, mohu volat kdykoliv a je tu do 15 minut.

Asi se jen zbytečně stresujem a porod ještě vůbec nezačal. Nechal bych ovci co nejvíc v klidu.
Dobrý večer. Tak to máme za sebou.Tři dny a noci hlídání. Nejistota, obava, rady na "Fauně ", rozhodná slova veterináře. Ovce už nemohla stát, ležela celý den, odpoledne jsme jí horko těžko postavili, nohy jí asi hodně bolely. Dnes ráno zase ležela a měla vyhřezlé děložní hrdlo. Jinak pohoda, chuť k jídlu, žízeň, bobkování. Veterinář řekl, to je v pořádku, budeme dál čekat. Odpoledne jsme jí zase postavili, nic se nedělo. Za dvě hodiny jsem jí šla zkontrolovat a byla tam 2 velká, krásná jehňata. Tak snad už nás čekají jen samé dobré zprávy.

Ještě je otázka, jak se bude matce dařit po porodu. Jestli tak dlouho ležela, můžete očekávat problémy s končetinami. Nikdo to tu nezmiňoval a já zas nejsem z těch nejzkušenějších tady, ale my přišli minulý rok o zkušenou bahnici na poporodní parézu - po těžkém porodu nemohla vstát a ikdyž jsme jí chodili polohovat a snažili se jí stavět na nohy (asi 70 kg hovado), nakonec jsme jí museli podříznout - v nohách odešly nervy, celkově na ně prostě ochrnula. Taky měla stále chuť k jídlu (posouvala se po předních kolínkách, aby si přilepšila "pastvou" - měli jsme jí na zahradě u baráku, v el. ohradníku. Jinak měla seno, trochu jádra s něčím na podporu regenerace), naštěstí žaludky jely a i se nám podařilo oddojit mlezivo, resp. přikládat mládě. Nakonec jsme to vzdali (déle než týden) a jehně dali pod náhradní tetu, která ho odchovala. Naštěstí nepřišlo o to mlezivo od matky, takže z ní vyrostla krásná vitální jehnice.
Na poporodní parézu je třeba dotovat bahnici v akutní fázi hlavně vápníkem injekčně - vet by měl vědět (je třeba nějaká speciální forma, kterou přežvýkavec vstřebá a využije). Nevím, jestli se stav té Vaší bahnice dá taky takto označit, každopádně i Vaše ovce je vyčerpaná a nemůže na nohy, protože již delší dobu spíš leží... řekla bych, že ještě nemáte vyhráno...

Každopádně samozřejmě přeju, ať to dobře dopadne, to je jasné

No tak hlavně, že je na nohách!
Zdravím a gratuluji, teda normálně jak to tu čtu tak se celá klepu...já mám jednu kamerunku zavřenou od včerejška páč se mi nezdála...bříško má už skoro až na zem snad to budou dvojčátka pořád se to v ní vrtí tak doufám že už to bude co nejdříve, má vedle sebe ve stání druhou s jehničkou která se narodila včera večer a ta už skotačí a zkoumá svět Přeji vám ať se ovečka brzo vzpamatuje a jehnátkum ať se daří
Ženské, přestaňte nervačit, nebo začnu být nervózní i já
Dneska ráno mě ve stodole čekal první letošní přírustek a to od maminy, kterou chtěl soused loni dát do klobás - první rok mu porodila obrovské jehně, které asi díky těžkému porodu nepřežilo. Druhý rok mu nezabřezla vůbec a loni opět porodila slůně, které porod nepřežilo. Ovce nádherná, urostlá, tak jsem mu za ni dal dva beránky. Věděl jsem že ovenu velmi celoročně přikrmuje jádrem. Nechci to zakřiknout, ale potvrdilo se mě, že se zbytečným přikrmováním zvířatum spíše škodí.
Jj v tom s vámi souhlasím překrmovat by se nemělo pak je škoda zvířat a vlastně je trápíme. Já sice taky někdy dám ovečkám pár kousků tvrdého chleba a asi 1/2 l zrní na 6 kusů a to že tu šílíme se nedivte já obrečím každé jehně co se narodí a naštěstí za 10 roků sem měla pouze 2 úmrtí a to ani ne u oveček ale u kuzlátek..prostě sem zatím měla kliku ale sem stejně pořád vykulená když je něco trochu jinak
Tak to bylo napínavé a jsem mile překvapen, že to dobře dopadlo.
Já mám dnes podobný problém. Od 8,00 visí z ovce balónek. Ovce jakoby nic, netlačí, žere, pije, přežvykuje. Zdálo se mi to už nekonečné, odpoledne konzultoval s vetkou, pak jsem do ní na radu sáhnul, krček otevřen tak na 3 prsty a tam dole jehně, ale nevím jestli živé. Vetka říkala, že do večera to musí ven, tak večer přijede, dřív nemůže, je někde odjetá. Podle obskočení beranem je to úplně přesně na termín.
Podle předchozích diskuzí koukám, že to může někdy i hodně dlouho trvat, tak uvidím, nerad bych to nějak prošvihl, ale možná už teď je pozdě.

Koukam jak se to dokaze nekdy zdramatizovat. Letos jsem po prvni pulce brezozsti zacal zase davat oves, denne asi 100g na kus. Ale po asi tydnu jsem toho nechal a zacnu tak tyden 14dni pred porodama. Jak psal profesor, lidi to futrujou jak vepre a chudery pak nevedi jak to vytlacit.
Ještě k té předchozí diskuzi od Eržiky. Pokud jsem pozorně četl, tak od objevení se balonku s vodou až po vlastní porod uplynuly celé 2 dny? Tady : http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/porod-ovce-pece-o-jehne-po-porodu/porod-ovce.html se píše 1 - 8 (někdy 11 hod.). Ale asi jsou i vyjímečné případy, tak uvidím.
No já dávám podobnou dávku jako mastňáček. Nakrájená řepa, oves, ječmen. Všechno dohromady tak těch 100 g / ks od poslední třetiny březosti. Myslím, že to není moc, jinak seno mám hodně kvalitní. Přijde mi ale, že jehňata se rodí i tak dost velká, příští sezonu dám asi jen seno, vodu, minerály a jádro kdyžtak až po porodu.