Nezabřeznutí 2-leté ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2016 11:40
lukasce

XXX.XXX.114.253

Dobrý den,

chci se zeptat zda máte někdo zkušenosti s podivným nezabřeznutím ovce. Mám mini stádečko sedmi 2-5letých ovcí s beranem, který byl celoročně u nich. Koncem roku mi šest maminek (během 4 dnů) úspěšně porodila zdravé jehňata. Berana jsem z důvodu změny krve prodal a začátkem ledna jsem si pro příští sezonu pořídil nového klidného berana, kterého jsem zavřel do extra boxu aby ve stodole nerušil maminky. Jednoho rána přijdu do stodoly a beran, který přes večer přeskočil box „skáče“ po té poslední 2-lete ovci. Zajímalo by mně jak je možné, že ovce (v předchozím roce jako prvnička úspěšně porodila a vychovala jehně) i když byla s beranem až do konce listopadu nejspíše nezabřezla. Máte s tím zkušenost? Předem děkuji za případné odpovědi. S pozdravem a s přáním všeho dobrého v novém roce, Lukáš.

13.1.2016 13:19
lukasce

XXX.XXX.114.253

Pro doplnění... Jedná se mi o příčinu nezabřeznutí, Lukáš.

13.1.2016 14:36
berrynator

XXX.XXX.224.181

A víte 100%, že ta poslední ovce není březí, to že na ni skáče beran ještě neznamená, že není březí. My máme několik beranů k připouštění, během roku odděleny od stáda a jeden z nich (romaňák) obšťastňuje ostatní berany téměr celý rok, takže kdyby mohl být s ovcemi, tak by se po nich pravděpodobně taky pořád vozil. Jalová by ovce mohla být taky, nicméně těch důvodů může být spoustu a bylo by to jen hádání.

13.1.2016 16:14
lukasce

XXX.XXX.114.253

I když je ovce velice dobře stavěná, tak po nalitým vemínku ani náznak... A k tomu jak jsem je pak pozoroval, dookola se mu stavěla do pozice vrtěla ocasem a další den se tato ovce točila jen kolem berana. Přesto to na 100% nevím, ale podle těchto příznaku nejspíš březí nebyla. Jde o plemeno Suffolk.

13.1.2016 17:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

lukasce napsal(a):
I když je ovce velice dobře stavěná, tak po nalitým vemínku ani náznak... A k tomu jak jsem je pak pozoroval, dookola se mu stavěla do pozice vrtěla ocasem a další den se tato ovce točila jen kolem berana. Přesto to na 100% nevím, ale podle těchto příznaku nejspíš březí nebyla. Jde o plemeno Suffolk.

Já dávám berana k ovcím jen na připouštění. Nejkratší doba, kterou ho s nimi nechám pohromadě je 6 týdnů a to proto, kdyby se první skok neujal, aby byla ještě možná oprava. Když jsem začínala a měla jen pár ovcí, tak jsem taky měla berana celoročně ve stádě a porody byly dost rozházené. To, že je beran ve stádě stále naopak může mít negativní vliv na nástup říje, protože ovce jsou na jeho přítomnost zvyklé. Naopak, pokud se přidává jen na připouštění, tak ovce nasaje beraní pach a hormony začnou ptacovat a většinou se do 14 dnů rozříjí. Tohle může být ten případ. Přišel cizí beran a ovce na něj zareagovala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík