Dobrý den, mám na Vás dotaz co myslíte, že je lepší pořídit si kozu a kozla nebo radši 2 kozy a jezdit s nimi ke kozlovi. Kozy chci na vypasení zahrady případně mléko pro domácí potřebu a nějaký ten sýr. Bude jim stačit 1000m2 když, tam bude i kůzle na výkrm. Samozřejmě přístřešek by měli. Popřípadě jestli někdo v okolí Benešova má kozla na připuštění.Děkuji za odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.86
1000 m2 je na trvalé hospodaření s dvěma až třemi malými přežvýkavci jako je koza nebo ovce málo, to je tak na výpas - dokrmení tak dvou jehňat na zabití. Pokud tedy plánujete jen pást a trvale nepřikrmovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.86
I tak se mě to zdá málo. Jádro je samozřejmostí, jako mlska, na podporu tvorby mléka atd, ale zvíře potřebuje dostatek objemového krmiva aby mělo co přežvykovat a nemělo hlad. Já být váma, tak si o tom raději ještě něco přečtu a zajdu se podívat k někomu, kdo v rozumné míře hospodaří, funguje mu to a má pěkná zvířata.
Tak... tisic metru je jako denni vybeh... rozhodne to neni na uziveni... dokrmovat senem neomezene a pridavat zelene, ruzne vetve, a pestre krmivo z obilovin az budete mit kozy sam brzy zjistite ze opasou vrsky a 15 dvacet cisel " pochcaniny" nechaji proste to co jim nechutna... pak je dobre mit takovy dvorek rozdeleny na dve oplutky a delit a nedopasky bud na podestylky nebo hodit na kompost... koza komplexne a vytrvale jako sekacka nefunguje... :) spise bude stale slidit ze za plotem je trava zelenejsi a verte mi ze si da hodne prace aby dostala sveho... koza je totiz takove specialni zvire :)
ve vasem pripade bych rozhodne poridila kozy dve... a to pro to ze by jednu oskakoval natolik ze by jste se stitil na ni sahnout :)... kozel se vyplati od vyssiho poctu kozejch kdy uz by pro vas bylo nakladne a komplikovane kozu nalozit a odvest, ja mam stadecko 4-6 koz a kozla si pujcuju od spratelene staje.. ale letos nestihl vsechny roztouzit a tak jsem byla nucena s praskavkama stejne cestovat...