Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2016 22:25
jírab

XXX.XXX.229.192

Trojčata se nám ještě nikdy nenarodila a tak se chci zeptat : je možné aby matka normálně odchovala všechny 3 jehňata pokud jsou čilá a matka v dobré kondici? Nebo je běžnější že se jedno (nejslabší) jehně dokrmuje? Za měsíc čekám porody, plemenný beran je z trojčat, tak kdyby zafungovala genetika, abych věděl na co se připravit. Možná by bylo dobré mít připravené nějaké sušené ovčí mléko. Jaké doporučujete? Já ho zatím nikdy nekupoval - nepotřeboval jsem ho.

13.1.2016 22:47
pajca

XXX.XXX.73.177

Počet narozených mláďat neurčuje otec, ale matka. Plodnost se může přenést
na jeho dcery.

13.1.2016 22:59
přezdívka

XXX.XXX.105.195

jírab napsal(a):
Trojčata se nám ještě nikdy nenarodila a tak se chci zeptat : je možné aby matka normálně odchovala všechny 3 jehňata pokud jsou čilá a matka v dobré kondici? Nebo je běžnější že se jedno (nejslabší) jehně dokrmuje? Za měsíc čekám porody, plemenný beran je z trojčat, tak kdyby zafungovala genetika, abych věděl na co se připravit. Možná by bylo dobré mít připravené nějaké sušené ovčí mléko. Jaké doporučujete? Já ho zatím nikdy nekupoval - nepotřeboval jsem ho.

Pokud to necháte na přírodě, tak buď chcípne nebo bude zaostávat. Proto je dobré mít pro jehňata školku, kde se přikrmují.

13.1.2016 23:02
jírab

XXX.XXX.229.192

Díky za informaci. Když koukám do rodokmenu berana, tak ze všech stran to jsou vícečetné porody, ale to neřeším. Mám jen otázku jak to chodí s trojčatama (letos nebo do budoucna). Jsou to většinou komplikace s odchovem, nebo to může být i v pohodě a matka se o ně postará?

13.1.2016 23:05
jírab

XXX.XXX.229.192

A prosím konkrétně čím přikrmovat?

14.1.2016 09:20
berrynator

XXX.XXX.224.181

Záleží především na mléčnosti matky, chovám rovněž suffolky a trojčata nejsou žádnou výjimkou, každoročně je jich několik, v první řadě je zapotřebí především dobře živit matku, tak aby jehňata dostatečně uživila v prvních týdnech, než začnou jehňata sama přijímat pevnou stravu, většinou je vhodné takovou ovci nechat samostatně v choulu výrazně delší dobu než ovci s jedním či dvě jehňaty, pokud ovce jehňata uživit nezvládá, většinou se mi osvědčilo nejslabší jehně odstavit a krmit mléčnou náhražkou (na trhu několik výrobců), popř. jehně podstčit jiné ovci, přeci jen je výhodnější nechat ovci méně jehňat, aby byly alespoň 2 kloudné, než ji nechat decimovat 3 jehňaty, z kterých pak pořádně vyroste maximálně jedno, navíc i u ovce, která nedokáže uživit 3 jehňata mohou vzniknout zdravotní problémy, jelikož většinou nejsilnější jehňě opanuje jednu půlku vemene a další dvě se perou o druhý struk, při tom ovci kousají a může dojít i k zánětu. Takže v případě přikrmování tedy v prvních týdnech mléčná náhražka, postupně umožnit nepřetržitý přístup ke kvalitnímu senu a postupně navykat na mačkané obilí popř. krmné směsi pro jehňata.

14.1.2016 09:52
Massaro

XXX.XXX.109.6

Pokud je matka dostatečně mléčná, uživit je dokáže. Předpokladem je ale kvalitní a vyrovnaná výživa už ve druhé půlce březosti (seno opravdu nestačí) a pak v laktaci. Moje zkušenost je taková, že ovce, která má pravidelně vícečetné vrhy a ta jehňata bez příkrmu odchovává, odejde dříve než ovce s dvojčaty či jedináčky. Měl jsem jednu takovou masnou kříženku, trojčata od ní bývala i celkem vyrovnaná v růstu, ale v šestém roce byla ovce KO.
Že by četnost vrhu ovlivnil beran si teda také nemyslím, podstatné přece je, kolik se ovci uvolní vajíček během ovulace. Jaký by na to mohl mít vliv beran, natož jeho předci...

14.1.2016 10:24
slunecnivrch

XXX.XXX.147.113

Dřív jsem nechávala trojčata pod matkami, ale bylo to buď a nebo. A jedno jehně bylo vždy menší a hůře prospívalo.
Nyní se mi více osvědčilo nechat je pod matkou, ale přikrmovat všechny tři, po dobu asi 1-2měsíců, než začnou sami přikusovat pevnou stravu.
Co se týče množství příkrmu, je to asi 10% hmotnosti jehněte ve dvou dávkách. Pokud některé z jehňat zaostává, zvednu mu dávku a přidám jedno krmení.
Nevýhodou je, že člověk musí vychytat dobu, kdy jehňata ještě nejedla. jinak do nich žádný příkrm nedostatanete. Ráno je většinou budím, takže než se stihnou jehňata rozkoukat a přisát ke struku, pošlu bahnici žrát do vedlejšího boxu a jehňatům dám flašku a večer podobně, Když chci mít jistotu, že nebudou jehňata nažraná, bahnici oddělím na 1-2hodiny, potom prcky nakrmím a bahnici vrátím.
Dá se to použít za předpokladu, že těch trojča nemáte moc.Jinak už by to bylo dost náročné, ale nic není nemožné :)
Výhodou je, že jehně dostává stále mateřské mléko ve kterém je vše co potřebuje pro svůj vývoj a tvorbu imunity, v nejlépe stravitelné formě.Tito odchovanci se dají bez problémů zařadit do chovu.
Ale pokud mám jenom flaškáče opakovaně se mi potvrdilo, že i když pěkně narostou, jsou v dospělosti mnohem náchylnější na cokoliv, než ostatní.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob odchovu, určitě bych je alespoň první týden, kdy se tvoří mlezivo, nechala pod matkou a to nejslabší určitě dokrmovala.Které zaostává, uvidíte už po pár dnech.

14.1.2016 11:59
Massaro

XXX.XXX.103.6

Ještě jedna věc k tématu. Z finančního pohledu se krmení umělou náhražkou v případě chovu výhradně na maso nevyplatí. Pokud by se jednalo o dojené stádo, kdy jateční jehňata jsou "vedlejším" zdrojem příjmu, pak ano, jinak je to nerentabilní a je třeba si ještě uvědomit, že to stojí spoustu času.
Ideální je takové jehně podsadit ovci s jedináčkem, pokud je ta možnost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2016 12:56

A nebo dat nejslabisho z vrhu po tydnu na inzerat hodnym lidem :).

15.1.2016 08:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nejvíce se mě vyplatilo to co píše mast. nademnou. Počkám na inzerát kde paní za symbolickou cenu vykupuje flaškáče a hned jí volám. Máte po starostech a hlavně nemusíte kupovat drahé náhražky.

15.1.2016 12:27
bischof.vlastimil

XXX.XXX.50.83

jírab napsal(a):

Míval jsem ovci (ZW) co měla každý rok trojčata. Vždy dostávala individuální přístup a pastviny, bez problémů odchovávala (ve 100 dnech jehňata kolem 30 kg).

15.1.2016 12:45

Je fakt, že co jsem kupovala čistokrevné jehnice, tak že vždy zbývaly ty z trojčat - nikdo je moc nechtěl, byly daleko menší než ostatní z vrhů dvojčat (jedináčci jsou jasní, ti rostou jak z vody). Ale jinak ikdyž mám malinký chov, nepředpokládám, že bych chtěla dokrmovat růčo :( minulý rok jsme o oboje trojčata přišli při namáhavých porodech, tak uvidíme, jak letos... je jedna prvnička a ta jedna matka, co měla trojčata, zemřela na poporodní parézu, tak nejspíš "bude hrozit" jen od jedné trojčata.. ostatní mají stabilně jedináčky a dvojčata.
Každopádně hodně štěstí, ať jsou porody jakkoli (ne)početné!

16.1.2016 18:54
jírab

XXX.XXX.229.192

Já vám všem moc děkuji za přínosné informace.
Doba porodů se pomalu blíží, tak všem přeji ať dopadnou dobře

16.1.2016 19:49

jírab napsal(a):
Já vám všem moc děkuji za přínosné informace.
Doba porodů se pomalu blíží, tak všem přeji ať dopadnou dobře

Jen se zeptam, berana mate u ovci porad nebo pripoustite planovane? Ja uz bych nechtel porody driv jak koncem brezna.

16.1.2016 20:16
jírab

XXX.XXX.229.192

Tentokrát jsem koupil berana začátkem září a hned jsem ho dal k ovcím. Takže bahnění čekám už někdy během února. A když bude zima, tak zázemí ve stodole mají luxusní. Teď jsou zatím na pastvině s přístřeškem.

16.1.2016 20:32

Jej berana hned k ovcim, jste zariskoval :)
Tak to potom jo. Taky bych je moh pozavirat, ale neosvedcilo se me to, byly takove nestastne uhyny. Nejlip, kdyz si muzou rodicky samy vybrat vhodnej kout na louce a porodit. Pozoroval jsem letos kdyz me rodilo par prvnicek nekdy v druhe pulce leta, ze odrostli tohorocni beranci je chvili otravovali. Pak ale kdyz prisly bolesti tak cele stado vcetne ten malych otravu se stahlo jinam a nechali je byt. Pekne se na to kouka.

17.1.2016 12:39
jírab

XXX.XXX.229.192

To "hned" bylo po pár dnech karantény - uznávám, že mohla být delší.
Jak to myslíte s těmi úhyny? To jako že když rodí pod střechou, tak to není dobré? Část stodoly mi vlastně tvoří jakýsi přístřešek, odkud můžou chodit ven kdy se jim zlíbí. Když to na jednu z ovcí přišlo, tak si vždy vybrala na rození vnitřek.

18.1.2016 08:00
malá koza

XXX.XXX.209.134

Dobrý den, s odchovem trojčat u ovcí jsme neměli problém. Ovce je nechávaly pít různě a na rozdíl od koz se jehňata u vemene neodstrkávala. Váhové rozdíly byli kolem kila dvou. Ve sto dnech měly kolem 30 kg. Jsou masňáci. Příkrm nedávám.

18.1.2016 20:17

To Jíra: myslela jsem, že Vám to Mastnacek osvětlí. Předpokládám, že narážel na to, že když nejsou matky s jehňaty rozděleny po opravdu malých skupinkách, tak že se stává, že jehně stádo ušlape, když se někde tlačí ke žrádlu například...

19.1.2016 06:14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To Jíra: myslela jsem, že Vám to Mastnacek osvětlí. Předpokládám, že narážel na to, že když nejsou matky s jehňaty rozděleny po opravdu malých skupinkách, tak že se stává, že jehně stádo ušlape, když se někde tlačí ke žrádlu například...

Da se to tak rict. I kdyz je mensi skupina, neni to to same jako kdyz si ovce muze sama najit misto. Mel jsem ruzna umrti od poslapani, zastrceni nohy do diry mezi dlahama o ktere jsem dosud nevedel, pad baliku ktery byl na miste celou zimu apod. Take to svadi cucet jak ovce rodi a to ji muze rusit. ne ze bych v ohrade necucel taky, ale z vetsi vzdalenosti radsi a s dalekohledem :) U me proste bilance rika radsi venku. Co bylo venku tak beze ztrat.

dakva

10.3.2016 14:45
dakva

XXX.XXX.133.15

Nám se loni narodila trojčata Zwartbles, ani jedno jsme nedokrmovali. Ovce je všechny tři přijala a vykrmila. V 5 měsících měli přes 35kg, jen na mléce a trávě.

brano76

10.3.2016 16:56
brano76

XXX.XXX.234.38

Asi pred tyzdnom sa nam narodili stvorcata a dnes zasa stvorcata.A tak ako som pisal podla rad tohto super diskusneho fora som zacal prikrmovat hned na druhy den.Pekne prve dva dni pili a potom uz same od seba nechceli pit dokonca ani to najmensie teraz pekne behaju v stade a uz vidim ako lizu sol a chrumkaju seno tak uvidime ako to zvladneme dalej.Inak matky su perfektne nato ze su obe prvorodicky.

10.3.2016 18:07
přezdívka

XXX.XXX.105.195

brano76 napsal(a):
Asi pred tyzdnom sa nam narodili stvorcata a dnes zasa stvorcata.A tak ako som pisal podla rad tohto super diskusneho fora som zacal prikrmovat hned na druhy den.Pekne prve dva dni pili a potom uz same od seba nechceli pit dokonca ani to najmensie teraz pekne behaju v stade a uz vidim ako lizu sol a chrumkaju seno tak uvidime ako to zvladneme dalej.Inak matky su perfektne nato ze su obe prvorodicky.

Senem se ještě nezasytí, ale ochutnávají a to je dobře. Psala jsem výše, že dokrmuji trojčata. Je jim 14 dní a každé ráno a večer vypije 1/4 l. Ovce má vemeno dost velké a jehňata se zatím v pohodě prostřídají. Při vícečetném vrhu je potřeba kontrolovat vemeno, protože, jak se perou, mohou ovci pokousat a protože ji to bolí, odmítá jim dát napít a je zaděláno na zánět.!

Gocz

11.3.2016 06:44
Gocz

XXX.XXX.27.34

slunecnivrch napsal(a):
Dřív jsem nechávala trojčata pod matkami, ale bylo to buď a nebo. A jedno jehně bylo vždy menší a hůře prospívalo.
Nyní se mi více osvědčilo nechat je pod matkou, ale přikrmovat všechny tři, po dobu asi 1-2měsíců, než začnou sami přikusovat pevnou stravu.
Co se týče množství příkrmu, je to asi 10% hmotnosti jehněte ve dvou dávkách. Pokud některé z jehňat zaostává, zvednu mu dávku a přidám jedno krmení.
Nevýhodou je, že člověk musí vychytat dobu, kdy jehňata ještě nejedla. jinak do nich žádný příkrm nedostatanete. Ráno je většinou budím, takže než se stihnou jehňata rozkoukat a přisát ke struku, pošlu bahnici žrát do vedlejšího boxu a jehňatům dám flašku a večer podobně, Když chci mít jistotu, že nebudou jehňata nažraná, bahnici oddělím na 1-2hodiny, potom prcky nakrmím a bahnici vrátím.
Dá se to použít za předpokladu, že těch trojča nemáte moc.Jinak už by to bylo dost náročné, ale nic není nemožné :)
Výhodou je, že jehně dostává stále mateřské mléko ve kterém je vše co potřebuje pro svůj vývoj a tvorbu imunity, v nejlépe stravitelné formě.Tito odchovanci se dají bez problémů zařadit do chovu.
Ale pokud mám jenom flaškáče opakovaně se mi potvrdilo, že i když pěkně narostou, jsou v dospělosti mnohem náchylnější na cokoliv, než ostatní.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob odchovu, určitě bych je alespoň první týden, kdy se tvoří mlezivo, nechala pod matkou a to nejslabší určitě dokrmovala.Které zaostává, uvidíte už po pár dnech.

Mám stejnou zkušenost.
U trojčat jsem "flaškoval" všechny tři. Nijak intenzívně, ale přesto. Jakmile jsem měl jistotu, že to ovce zvládne sama (cca týden), tak jsem toho nechal. Podle mě je důležitý ten začátek po porodu, jakmile se jehňata rozjedou, pak už to zvládnou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík