Vyhřezlá pochva při porodu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2016 14:50
jírab

XXX.XXX.229.192

Příjdu z práce a ovce začíná rodit, visí měchýř a má nějak venku pochvu. Mám být v klidu a pochva se po porodu vrátí? Jak dlouho může trvat než porodí, když z ní visí měchýř? Tlačí jen občas. Jdu to zkontrolovat, kdyžtak se ozvu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2016 15:01
19.1.2016 15:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Melo by to byt do max pul hodiny... zkontolovala bych polohu plodu...

19.1.2016 15:29
jírab

XXX.XXX.229.192

Jo vypadá to asi tak. Po téměř hodině stále stejné, snad jen tlačí častěji, hrabe přední nohou, asi bolestí.
Jak zkontrolovat, to do ní mám sahat? Přes ten výhřez? zatlačit? Jinak je to asi 14 dní před termínem (podle připuštění berana).

19.1.2016 15:57
jírab

XXX.XXX.229.192

Po konzultaci s vetem jsem zatlačil pochvu dovnitř, zatím tam drží, sáhl jsem asi 25 cm dovnitř, ale v těch cestách je prázdno. Už nehrabe nohou, zatlačí jen občas, mám čekat, nebo sáhnout hlouběji? Loni mi jedna taky chodila po pastvě s měchýřem asi 2 hod. a pak normálně porodila.
Mám ještě čekat? jinak nevím co dělat jiného.

19.1.2016 16:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Nic jineho vam nejspis nezbyde... bud volat veteraka a doufat ze k vam prijede a nebo to zkusit sam.. na nic bych necekala... pipku oplachnout a zkusit do ni sahnout... nahmatat nejake nohy a vymotat... jehnatka take mohou byt mrtva pripadne deformovana... uz jsem take tahala z ovce deformovane jehne... chtelo by to mit ruku namatlanou nejakym lubrikantem... no a co k tomu rikal veterak...

19.1.2016 16:13
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja mam pocit ze kdyz je pytlik venku a v cestach je prazdno ze je to zamotany nekde dole a jehne uz je treba bez vody... jeste to zkonzultujte s vetem...

19.1.2016 16:56
roklanka

XXX.XXX.45.116

To není měchýř, ale váček s pl.vodou, který otevírá děložní hrdlo. Znamená to, že porod začal. Pokud nemáte zkušenosti, zavolejte si někoho, kdo se na ovci podívá.

19.1.2016 17:28
jírab

XXX.XXX.229.192

Je jedno jak to nazýváme, vím že je to váček/měchýř s plodovou vodou. Přijede veterinář, až čtvrtý měl čas. Tak uvidím jak se to vyřeší, jestli uměle vyvolá porod, nebo tak něco. Ovce je jinak v pohodě, žere seno, je v dobré kondici, jen ten váček z ní kouká.

19.1.2016 17:33
jírab

XXX.XXX.229.192

Ještě dodám, že jsem na druhý pokus nahmatal nožky (až dole za děložním hrdlem) - hýbou se. Tak čekám na veta.

19.1.2016 17:47

Do ovce zas tak moc nesahat. Neni to jak krava. Muze se uvnitr potrhat. Moje doktorka pak pro jistotu dava antibiotika.

19.1.2016 18:41
lilo

XXX.XXX.201.210

Dejte pak vedet jak to dopadne... at je to jakkoliv... nejhorsi je ze ty vetaci jsou takovy neflexibilni... ze vam prijedou za dve tri hodiny... a pro vas je to vecnost...... tak doufam ze ten vas to stihne a ze jehne bude zive zdrave...

19.1.2016 21:39
jírab

XXX.XXX.229.192

Tak nakonec přijela jedna ochotná veterinářka. Vytáhla jedno mrtvé jehně a potom ještě jedno živé, které po hodině stejně odešlo. Jehňata byla taková méně vivinutá (kopýtka, vitalita...), prostě to chtělo být v mámě ještě ty 2 - 3 týdny. Ale alespoň že ovce je OK.
A tak při panáku na žal vyvstávají nějaké otázky:
1. jak často se tyhle předčasné porody stávají a co je způsobuje? Mohl jsem to nějak ovlivnit?
2. jsem rád že ovce je v dobré kondici, ale jak brzy může teď zabřednout když bude společně s beranem? Nerad bych ho měl separé 3/4 roku.
3. ovce ztratí mléko sama od sebe? Dnes měla mlezivo. Nehrozí třeba zánět do vemene?

19.1.2016 22:23
přezdívka

XXX.XXX.105.195

jírab napsal(a):
Tak nakonec přijela jedna ochotná veterinářka. Vytáhla jedno mrtvé jehně a potom ještě jedno živé, které po hodině stejně odešlo. Jehňata byla taková méně vivinutá (kopýtka, vitalita...), prostě to chtělo být v mámě ještě ty 2 - 3 týdny. Ale alespoň že ovce je OK.
1. jak často se tyhle předčasné porody stávají a co je způsobuje? Mohl jsem to nějak ovlivnit?
2. jsem rád že ovce je v dobré kondici, ale jak brzy může teď zabřednout když bude společně s beranem? Nerad bych ho měl separé 3/4 roku.
3. ovce ztratí mléko sama od sebe? Dnes měla mlezivo. Nehrozí třeba zánět do vemene?

Pokud se nezačne dojit, tak by mléko mělo zmizet samo. Ovci raději několik dní hlídejte, aby vemeno nezačalo hřát. Záleží jak byla připravená a jak ho měla nalité.

20.1.2016 06:24

jírab napsal(a):

Byl jste rychlejsi nez jsem to stacil napsat at do ni nesahate a jen zatlacite pochvu.
1 - vyhrez se objevil driv a nejsem si jistej, jestli ten vacek nemohl byt opravdu mocovy mechyr, to reknou zkusenejsi. Kdyby to teoreticky mozne bylo, tak to sahnuti bylo kontraproduktivni. Vim jak to cloveka nastve, dva zmareny zivoty ale je to skola.
2 - ovce mu bude vonet, nekdo to taky neresi a ma jehnata az zase za rok.
3 - tohle bude bud a nebo, pozrala luzko?

20.1.2016 08:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

To myslíte vážně s tím močákem? Nejsem žádný veťák nebo urolog, ale tohle opravdu NEJDE!, aby něco(rodící tvor) v rámci porodu vytlačilo močový měchýř!
Jestli že ze zvířete vyjde "balón, váček, měchýř..." s plodovou vodou tak je to znamení že porod začal, ať už předčasný nebo opožděný. Slouží to opravdu k roztažení porodních cest. Tady už opravdu nemá cenu čekat dýl než asi max. hodinu. Teoreticky mláděti naskakují plíce až po přetržení pupeční šňůry, ale asi to není pravidlo. Pupeční šňůra se muže ASI přetrhnout i před vytlačením mláděte - zamotaná mláďata v děloze, nepřirozená poloha...
Předčasné porody se prostě stávají a důvody jsou různé. Měl jste tam veta, tak to byla otázka spíše na něj, aby vám to odborně vysvětlil. Teď už je malá pravděpodobnost, že ovce znovu zabřezne. Spíše až zase na podzim. Ale beran ji otravovat bude, protože mu bude vonět, tak bych ji raději na čas oddělil, až odejdou očistky a bude jasné že nemá žádnou komplikaci - nějaký zánět v děloze. Většinou ovce ztratí mléko sama, kor když porodila předčasně. Zánět hrozí vždy, je třeba na to sem tam šáhnout, ale pravděpodobnost není velká.
Příště když už do oveny šáhnete a nahmatáte nožky, tak už neváhejte a šup s nima ven. Ono se po nějaké krátké době zase porodní cesty zavírají, tak pak už to vše jde stěží. Někde si najděte obrázky poloh plodů v děloze před porodem, aby jste byl trošku v obraze, když mááte ruku vevnitř a odhadujete co a jak tam vlastně držíte a na co šaháte.
S tím panákem jste udělal moc dobře! Taky to tak řeším

20.1.2016 08:52
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den, je to smutny ale je to zkusenost k nezaplaceni... stava se to stejne jako u lidi a tech cinitelu muze byt mnoho... co se tyka sahani nebo nesahani... tak ja mam za to a muzu se mylit a proto se rada dozvim vic.. ze pokud je venku pytlik s plodovou vodou... tak se jedna o rozbehnuty porod... jeslti predcasny nebo nepredcasny nebo vyvolany vyhrezem pochvy, zkratka pokud uz je neco z toho plodu venku neda se to strcit zpatky a delat jakoby nic... melo by to jit ven v realnem case ktery se udava pro vypuzovaci dobu 0,5 az 2 hodiny samozrejme plus minus... coz ve vasem pripade veteracka provedla... a co se tyka vaseho dotazu na nasledujici brezost... asi zalezi na plemeni...ale nekde jsem cetla a nejsem si jista jestli se to netyka treba jen koz ze dalsi prskani probiha cca 3-6 tydnu po porodu...logicky, by mohla probihat po zcisteni, ktere je individualni... a take asi zalezi na plemeni.. dalsi brzkou brezost bych si u tyhle ovecky asi rozmyslela... protoze ted je v dobre kondici ale byl to vydej... po dalsi brezosti a kojeni mladych nekdy v lete a to za predpokladu ze vam zase nevyhrezne... se uz do podzima kdy budete zase nakryvat neda do kupy natolik aby zabrezla s temi ovcemi ktere mate ve stade...asi bych to brala z dlouhodobe perspektivy... takze z meho pohledu protoze neznam vase podminky, bud vyradit a nebo dat pauzu...Zdravim a preju aby to uz bylo lepsi...

20.1.2016 08:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zdravíme lilu, už ani nepamatuji kdy jsme se tu potkali
A pro zadavatele - Lila se myslím nemýlí!

20.1.2016 08:56
lilo

XXX.XXX.201.210

Nazdar profo radost se s tebou opet potkat tady na faune...

20.1.2016 09:02

Aaaale profesorskej, vsak jsem psal ze nevim a poradi zkusenejsi...

20.1.2016 09:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

No tak jsem se po ránu zasmál no...
( a dík za lichotku že jsem zkušenější )
A teď už se jdu věnovat lile, jasně že do soukromých zpráv, aby nás tu zas neukamenovali

20.1.2016 20:32
jírab

XXX.XXX.229.192

Děkuji za cenné rady a názory. Z tím zčištěním má ovce problém. Včera mi vetka řekla, že by se měla zčistit do 24 hod. Dnes ji část visícího lůžka upadla, ale stále ji tam visí takové cáry. Tak jsem ji volal a zítra že přijede to z ní vytahat a dá ji tam čípky.

21.1.2016 08:04
koja

XXX.XXX.74.244

Asi Vás s touto radou nepotěším, ale doporučoval bych Vám ovci vyřadit - hlavně kvůli tomu výhřezu, který se s největší pravděpodobností bude opakovat. Na začátečníka jste si vybral jedno s nejnáročnějších plemen (minimálně co se týče porodů), a takovéto problémy jako jsou předčasné porody, výhřezy, neotevřený krček, špatná poloha, velké plody atd. jsou u otcovských plemen vždy častější než u mateřských plemen. A aby se člověk někam dostal, tak musí klást větší důraz na tu selekci - což je vždy bolestivější pokud člověk začíná, ale věřte mi, stojí to za to a ulehčí Vám to v budoucnu hodně starostí.
Ještě k tomu beranovi, určitě ho od stáda oddělte. V žádném případě nemůže být u porodů.
Hodně zdaru Vám přeje Karel.

21.1.2016 09:04
profesor1

XXX.XXX.192.98

Berana mám každý rok u 90% porodů a nikdy problém nebyl a to je mám zavřené ve stodole. Nevím teda jaké plemeno zadavatelka chová, ale já mám zkušenost s VF, SF.
Ovenu bych vyřadil taky.

21.1.2016 09:46
koja

XXX.XXX.74.244

Mít berana ve stádě není chovatelsky dobré z několika důvodů.
1. Není to dobré pro samotného berana, který podle odborných studií, pokud je stále s bahnicemi, tak nemá takový klid a snižuje to jeho životnost.
2. Beran bývá agresivní třeba u žlabu nebo jeslí, kdy běžně trká do bahnic, aby mu ustoupili z cesty, což může klidně vyvolat předčasný porod, nebo potrat.
3. Pokud je stále u ovcí, tak nevíte termín zapuštění, což Vám stěžuje kontrolu nad porody, které se často táhnou i několik měsíců, kdežto, když berana dáte do stáda jen na zapuštění, tak jsou porody většinou do jednoho měsíce hotové.
4. Ovce zapuštěná na první říji v daném roce má o 0,4% nižší plodnost, než v druhé říji - velká ekonomická ztráta.
5. Rodící ovce může u některého berana vyvolat pocit, že je v říji a on ji může začít obtěžovat v nejméně vhodném okamžiku.
6. Některý beran ubije jehňata, aby ovce šla znovu do říje a on mohl skákat.
Už několikrát jsem se setkal s tím, kdy si lidé stěžovali, že jim beran utrkal mladé a říkali, že nikdy před tím to neudělal až teď, a nebo žádný beran to neudělal až tadyten... Za ten risk to opravdu nestojí.
Vím, že to spousta lidí takto má, a že jsou s tím spokojeni a funguje to, ale já jsem proti tomu.
Karel.

21.1.2016 09:54

2,3,5,6 souhlasim. Zbytek bych az tak moc asi neresil.

21.1.2016 10:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Máte ve všem naprostou pravdu! Ale každý nemůže chovat zvířata přesně jak je psáno v té brožuře. Kdyby to tak bylo, tak je diskuse na I Fauně zbytečná.
Já prostě některé věci oželím (nižší plodnost) než bych 11 měsíců choval odděleně. Mám zkušenost s plemenem VF a SF a za min.30let se mě nestalo, že by beran jehněti ublížil. Už se to tu probíralo v minulosti, myslím jsem tu i dával fotky jak jehňata stojí na ležícím beranovi, který v klidu přežvykoval. Ale tím netvrdím že je to pravidlo.

21.1.2016 12:31
koja

XXX.XXX.74.244

Profesor má ve stádu podíl krve VF, kde je plodnost celkem vysoká a jsem rád, že doposud žádný problém s beranem neměl. Ani Vám nechci vyvracet Vaše zkušenosti.
Pokud ale vezmu běžnou plodnost SF 1,7 jehněte na vrh a odečtu 0,4 jehněte jako daň za zapuštění na první říji tak na deseti porodech příjdu o 4 jehňata = cca 10 000 kč. Vím, že je to jen teorie a nedá se to tak úplně počítat.
Toto byl jen ten ekonomický pohled, ale pokud jsou zde začínající chovatelé a amatéři, tak do té doby, než nabydou nějaké vlastní zkušenosti, tak by se obecné teorie jistě držet měli, aby předcházeli jak ekonomickým ztrátám, tak hlavně trápení svému i svých svěřenců. Je to sice hezké se na I-fauně vzdělávat ale někdy opravdku trpím, ne nad blbostí některých tazatelů a rádců, ale nad utrpením jejich zvířat. Zemědělství, nebo chcete-li chovatelství je svým způsobem také řemeslo, kterému by se měl věnovat člověk až po nabytí nějakých vědomostí, nebo zkušeností a učit se až za chodu mi přijde hodně nefér vůči těm živým tvorům. To jsem teď odbočil od tématu a jen si tak ulevil...
V žádném případě jsem teď neměl na mysli nikoho konkrétního!
Karel.

21.1.2016 12:33

koja napsal(a):
Profesor má ve stádu podíl krve VF, kde je plodnost celkem vysoká a jsem rád, že doposud žádný problém s beranem neměl. Ani Vám nechci vyvracet Vaše zkušenosti.
Pokud ale vezmu běžnou plodnost SF 1,7 jehněte na vrh a odečtu 0,4 jehněte jako daň za zapuštění na první říji tak na deseti porodech příjdu o 4 jehňata = cca 10 000 kč. Vím, že je to jen teorie a nedá se to tak úplně počítat.
Toto byl jen ten ekonomický pohled, ale pokud jsou zde začínající chovatelé a amatéři, tak do té doby, než nabydou nějaké vlastní zkušenosti, tak by se obecné teorie jistě držet měli, aby předcházeli jak ekonomickým ztrátám, tak hlavně trápení svému i svých svěřenců. Je to sice hezké se na I-fauně vzdělávat ale někdy opravdku trpím, ne nad blbostí některých tazatelů a rádců, ale nad utrpením jejich zvířat. Zemědělství, nebo chcete-li chovatelství je svým způsobem také řemeslo, kterému by se měl věnovat člověk až po nabytí nějakých vědomostí, nebo zkušeností a učit se až za chodu mi přijde hodně nefér vůči těm živým tvorům. To jsem teď odbočil od tématu a jen si tak ulevil...
V žádném případě jsem teď neměl na mysli nikoho konkrétního!
Karel.

Tak ted jste si nabehnul, tady se 90% chovatelu uci za behu :) Ale pravdu dite.

21.1.2016 12:36
lilo

XXX.XXX.201.210

I mne mluvite z duse...

21.1.2016 12:39

V ruznych forech byva takova sekce rikase se ji STICKY atd. Jsou tam dulezite informace o ruznych tematech. je me jasny ze se tady do toho nikdo nepusti, ale pro zacatecniky by nebylo vubec marny nejaky osekany desatero chovatele ovci, aby se pak predeslo slzickam..

Haaa tak ono to tady je ale v trosku jinem smyslu
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/328463/desatero-chovu-ovci-pro-zacatecnika.

21.1.2016 12:47
lilo

XXX.XXX.201.210

Slzickam se nepredejde.. a z idealismu vas vyleci az ta zazita kruta realita :) ono clovek mini a Pan Buh meni... a kdyz to prijmeme za fakt tak nam to od tech slzicek alespon trochu pomuze... proste delat vsechno tak jak nejlepe dovedu... to plati o jakemkoli remesle...

21.1.2016 12:51

No tak pana Boha bych se nevodil, ten evidentne nestiha.).

21.1.2016 12:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

Určitě zase máte ve všem pravdu! Ale zavání to naivitou. Dneska je to většinou bohužel přesně opačně než by to mělo být. Nemůžu každému tazateli psát jak se na chov ovcí dívám já. Kdo tady čerpá rady, tak musí počítat s tím 1. že - kovaných odborníků je tu prachmálo(proč by tady dával zdarma vet odpovědi :) /bodlinka promine, tím netvrdím že je vetka/,2. že - příroda je mocná čarodějka(proto co funguje u jednoho zvířete, nemusí fungovat u jiného),3. že - že bohužel někdo poradí i nějakou blbost,4.,5.,6., že...
A na koníčka se málokdo bude připravovat min dva roky a teprve pak si koupí zvíře. Pro zvířata bohužel, se nejlíp člověk učí na svojich chybách.
Ekonomika chovu... no to je na dlouho. Já na ni svým způsobem kašlu. Ty vaše 0,4% je taky jen takový průměr. Na druhou stranu když tu čtu co všechno lidi kupují, kolik léků a podobných přípravků valí zvířatům, kolik dají za veterináře... Mám nemocnou ovci - příklad : trávení - tak do ní naleju ředěnou jabkovici (kalvádos ) když to nezabere tak ovena jde. Celou(staženou, vyvrhlou) ji uvařím v kotli a mám pro slepice na 14 dnů krmení = prodám o 500Kč více vajec. To samé s polomrtvě narozeným jehnětem = krmení. Jehně pro které mamina nemá mléko = prodej, darování na inzerát paní, která se o to stará. Než bych dal 500 - 1000Kč za umělou výživu + čas, tak raděj okamžitě pryč s ním. To jen tak pro představu. Prostě co nejvíce selektuji. Ale nikomu to nevnucuji, protože každý to má nastavené jinak.
Tož tak

21.1.2016 12:56
lilo

XXX.XXX.201.210

To je porekadlo ktere po generace funguje... jeste znam jedno ze vsechno zle je k necemu dobre... a clovek je od podstaty alibista... nejak si ty neuspechy omluvit musi... nebo se pletu?

21.1.2016 12:57
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pán Bůh stíhá, nebojte. Melou... pomalu, ale jistě

21.1.2016 12:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jak na potfoooooru se Lilo zase neplete

21.1.2016 13:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Profesore tak ted polichotim ja vam... dobre jste to napsal...

21.1.2016 13:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

To poslední, že? (že se zase nemýlíte) Já vííííím

21.1.2016 13:04
lilo

XXX.XXX.201.210

No presne... ale abych se nechvastala.. bylo to mineno k selekci.. nicmene jste neuveritelne rychlej ve psani vsemi deseti...

21.1.2016 13:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jeden za deset, deset za...
(jako datel).

21.1.2016 13:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Přechválil jsem to, spadnul mě internet.

21.1.2016 20:30
jírab

XXX.XXX.229.192

Týýýýýjo, to se to tady rozjelo. Nějak si to přeberu, které informace mají pro mne cenu. Např. nižší užitkovost o 0,4 - tak to mě vůbec netrápí, atd. A že měla ovce jednou předčasný porod?
minulé 2 porody byly OK. To jí jako nemám dál dát šanci?

21.1.2016 21:25
lilo

XXX.XXX.201.210

To je otazka na kterou si musite odpovedet sam... z osobniho pohledu a neberte to prosim jako nejake doporuceni se priklanim k selekci co nejmene nachylnych a zdravych zvirat... usetri se tim mnoho starosti, nervu i financi a navic verim tomu ze maso svoji hodnotu nestrati ani v klobasach.

21.1.2016 21:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

Od jírab to bylo asi na mne. Tak nevím jak vy, ale já tady za 4 jehňata abych dostal desítku, bych je musel pozlatit. A to s tím vyřazením ovce po jednom předčasném porodu... předčasný porod přeci nemusí být choroba. To jste trošku přidramatizoval.
Tisíc lidí = tisíc postupů, přístupů, osobních pohledů - jak psala lilo, ...
Já nikomu nic nenutím, jen napíši zkušenost, můj pohled na věc a sem tam si to snažím obhájit. A sem tam se pokusím někoho rozesmát místo strašení

21.1.2016 21:48
Massaro

XXX.XXX.103.6

No já nevím, ale plodnost nižší o 40 % už mi nepřijde tak málo, aby to člověka chovajícího masné plemeno nemělo vůbec trápit. Nota bene když to nestojí nic navíc...

21.1.2016 22:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Už jsme na 40% ? Zítra budeme na 400 % a to už bude na to zavěšení v garáži s vykulenýma očima!

21.1.2016 22:18
Massaro

XXX.XXX.109.6

Tak on se Karel trochu upsal. Myslel to tak, že plodnost klesá ze 170% na 130%, tzn. o 0,4 jehněte.0,4 % by bylo samozřejmě zanedbatelné.

21.1.2016 22:39

Profesore, to jste zase v jine diskusi

21.1.2016 22:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vy víte, já vím tak kdo proti nám . Když už jsme u těch jiných diskusí a témat, tak právě čumákuji na Polreicha a akorát tam hráli písničku co vám tom.tady nedávno posílal odkaz. To jen tak pro zajimavost

22.1.2016 18:25
koja

XXX.XXX.230.140

Dobrý podvečer, literatura skutečně uvádí, že ovce zapuštěné na první říji v daném roce mají nižší plodnost o 0,4 jehněte na vrh a já to mám z praxe + - ověřené. Buď to neřešíte, a nebo se nad tím zamyslíte a začnete to dělat třeba jinak...
Co se týče té ovce, tak jak jsem psal - to že potratila, nebo porodila předčasně není problém.
To, že měla výhřes pochvy je zcela jasný a velice pádný důvod ovci vyřadit. Pravděpodobnost toho, že se to již příště nestane, je mnohem nižší, než ta možnost opačná. Karel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík