Dobrý den má koza prvnička v pondělí zmetala tak dva měsíce před termínem porodila dvě mrtvá kůzlata a ulehla nemůže na zadní nohy, s pomocí se přemistuje, polohuje, nohy jí masíruji, vet ji napíchal vápník vitamíny, byla ustájena sama tak nebyl důvod aby zmetala krmnou dávku sme neupravovali bobky má běžné a chut k jídlu má, jak víc ji pomoct.stává se často že kozena po porodu ulehne?u krav sem o tom slyšela ale kozen ne.kozeny mám jen dvě a tak je mi to moc líto, že napoprvé a zrovna takto.děkuji za rady.vet tvrdí pokud se nepostaví což už dávno měla že pak jedině zakopat.
Nikdo vám neradí tak něco ťuknu. U krav se to stává častěji, hlavně asi z důvodu krmení siláží (vyplavení Ca kyselinou) a z důvodu minimálního pohybu. Informace na disk. fóru SKOT - Prasata. U ovcí - koz se to stává taky. Důvod může být ten sám - krmení. Jinak už se tu o tom debatilo v jiném vlákně ( myslím bodlinka o tom dost odborně psala). Jestli vám vet řekl že by se měla postavit... nevím do dvou hodin a nepostavila se, ještě stále má šanci, ale musíte jí trošku pomoct - zvedat, chvíli podržet ve stoje, převalovat na druhý bok. Jestli má chuť k jídlu tak vývar - lněné semínko. Teď se dívám že vám leží asi od pondělka, tak že... asi vážně smůla To už je opravdu dlouho.
Zmetání ve třech měsících březosti se může stát, ale, že by pak dostala koza parézu je dost nepravděpodobné. Nemohla jí druhá koza nabrat? Má cit v nohou? Nabral doktor krev na minerály? Nedávno jeden kozař řešil ochrnutí 8měsíční kozičky, byla v chlívku se stejně starýma kozičkama. Nakonec to byl úraz páteře (zjištený RTG) a bohužel musel kozičku utratit.
Děkuji za reakce, kozička je delší dobu sama dala sem je zvlášt at mají místo, ano leží od pondělka, ale já ji věřím ano stavím ji vet prohlédl nohy kopýtka má ostrouhaná v pořádku lněné semínko sem dala ted dělám odvary z bylinek důbové kůry koupila sem jí glukopur na energii atd no zkusím cokoliv, ale věřím jí, bobky má pěkné.snad je to tím že třeba nemohla dlouho porodit a mrně leželo dlouho v porodních cestách, je mi to líto vypiplala sem ji od mrněte ted má něco malinko přes dva roky.moc o tom nevím vlákno sem nenašla a myslela sem že to není tak časté když tady o tom nikdo nepíše.pokud se z toho dostane-čemu věřím odpočinek zahojení porodních cest myslíte že už se to nebude opakovat nebo se mám připravit že může zase zmetat-jasné že ji nepřipustím a nechám ji dlouho odpočinout jen mne to zajímá.nikdo ji neublížil, nenabral je sama.ne vet ted už nic neřeší ani krev na minerály, liz i vše měla po celou dobu nepřekrmovala sem příkrmem aby kůzlata nebyla velká.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Normální to není. Ale normální není ani potrat. Takže myslet i na celkové patologické stavy, které umí způsobit oboje.
A pozor, všechny zmetalky je podle metodiky kontroly zdraví potřeba vyšetřit na brucelózu a q-horečku.
Mohla zmetať dôsledkom nejakého zdravotného problému, zvyknú to spôsobovať chlamydie, listerióza toxoplazmóza brucelóza atď, ale aj iné veci, napr nejaké silné začervenie alebo minerálne deficity, nohy nebude mať slabé zo samotného potratu... Ja už som sama sebe smiešna že za všetkým hľadám najskôr parazity:)-pre istotu jej kuknite akú farbu majú očné sliznice keď odhrniete viečko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Zdravím, máte na krmení kvalitní seno? Někdy se seno zdá dobré, ale může být balíkované vlhké a pak se v něm tvoří mykotoxiny, které jsou v seně, aniž je viditelná plíseň. Zaplísněné seno může způsobit zmetání.
Dobrý den jinak je v pořádku hlavně že ji chutná, ten energy ji koupím, seno je pěkné volně ložené z naší louky, balíkované(malé balíky sem již zkrmila, na podzim zmetání se přikláním toxoplazmoza, protože kočky tady sou okolo, a je možné že chodí i do sena.uvidíme přidávám ji odvar z dubové kůry ten glukopur sušené kopřivy smrkové výhonky větvičky vrby, ostropestřec lněné semínko.