Petr Mirvald
napsal(a):
Takové nůžky bych někde doma našel, mně však jde o ty co jsou speciální na ovce, abych mohl porovnat :).
Každý Vám řekne něco jiného, ročně ostříhám ručně tak 50 ks a mezi mími nůžkami (mám jich asi 7 druhů) jsou pro mě velice oblíbené tyhle a za ty peníze ujdou:
http://www.almvizovice.cz/strihaci-strojky-pro-ovce/strihaci-nuzky-bl-blue
Na soutěžích i mimo ně zkouším často nůžky jiných střihačů ale mně sedí tyhle mám ale zálusk na jedny z NZ (snad na ně našetřím)...
Petr Mirvald
napsal(a):
Krásný den, můžete mě prosím někdo doporučit kvalitní ruční mechanické nůžky na stříhání ovcí? Jaká je ideální délka nůžek pro začátečníka :)?
Nechci zatím kupovat elektrické, protože mám zatím 2 ovce a 1 berana.
Přeji Vám hodně čehokoli co vám pomůže ke zdárnému konci (- šťastným ovcím...).Kvalitní nůžky (tedy to co znamená kvalitní pro mě) začínají na ceně kolem 60 eur...
Jako začátečníkovy bych Vám raději doporučil kratší čepele.
Hlavně si uvědomte že i v rukou lajka to může být nebezpečná zbraň.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já používám krátké Bergery:
http://eshop.oslavan.cz/nuzky-na-strihani-ovci-berger-2723
Nemám moc srovnání, ale stříhal jsem i s těmito:
http://www.profarm.cz/prodej/nuzky-na-strihani-ovci-standard-perove-29cm-1294
a nic moc teda.
Pan Bařina mi ale na kurzu říkal, že profi střihači používají co nejdelší a abych se jich nebál. Zas si ale říkám, že dokud nepoužívám celé ostří těch krátkých, tak nemá cenu přesedlávat na nějaké delší. Ale jak říkám, s ruční střiží nemám moc zkušeností, tak názor berte s rezervou. Za poslední rok jsem ostříhal nůžkami asi jen 20 ovcí a jednu Valliserku.

Ja tedy nejsem strihac zadny, ale jedno stadecko s par oveckama strihám ruco a pouzivam k tomu Wengery na papir se stredne dlouhym ostrim. Maji kvalitni ostri a i po nekolikanasobnem pouziti porad spolehlive strihaji i ovci vlnu ;) kdybych mela nekoho, kdo by pujcil ovci nuzky, zkusila bych s nimi, ale nechala jsem se tu vyblbnout uz tolikrat, ze se mi doma vali mnoho nepotrebnych veci (napr. nuzky specialne na paznehty a kopytni nuz - nakonec stejne delam paznehty Fiskarskama na stromky.., hak na nohu ovce pro vytahovani ze stada - neprisla jsem na prumer nasady, aby to drzelo, atp.), ze bych nerada porizovala dalsi vec, kterou nebudu (pro nesikovnost svou nebo jeji) pouzivat :(.

Mimo tema... hak na chytani ovci jsem si udelal ze staryho hrabla od kotle, stal me nic :).

Vyrobim si kdco, ale nemame kotel, tedy ani hrablo. Hak uz je koupen, jen se musim dokopat k tomu to dotahnout. Navic jsem se mezitim zase naucila nejake figle, ktere mi manipulaci s holkami ulehcuji ;) ale diky za tip.
Děkuji za radu, už mě konečně také napadlo si to najít :), "mám dlouhé vedení" :)
Je otázka zda to potřebuji, naučil jsem ovečky a berana přivolat na zavolání BEBE, bezvadně to funguje. Když mě uvidí, tak hned jdou zda něco nemám. Jsou to rozmlsané "potvory" :), a rády se nechají škrabat na hlavě.

Jj, pokud máte 3, tak je to sranda. Ale i tak se ovce naučej, že ne vždycky jim děláte příjemné věci, tak jsou pak ostražitější a víc si člověka hlídaj. Pokud by se začaly stahovat, nejlíp mi pomáhá sedět s nimi na bobku když žerou. To je stejně člověk většinou tak chytá - když mají hlavy v kýbli. Tedy, pokud nemáte odchytávací prostor. Pokud ano, tak je to jedno - když si je naženete do rohu, s trochou postřehu odchytíte, kdy budete potřebovat.

napsal(a):
Mimo tema... hak na chytani ovci jsem si udelal ze staryho hrabla od kotle, stal me nic :).
Dobrý den,
můžu poprosit o foto?
mám hůl na jehňata je to super, ale větší už mají velký krk a nejdou chytit, chtěla jsem si koupit hůl na chytání, ale jsou takové chatrné a většinou nožní...

Petr: optimální stav ;)
Mylady: mám "nožní".

napsal(a):
Petr: optimální stav ;)
Mylady: mám "nožní".
Aaaaha a je lepší než krční ? mě se jehňata chytala suprově kolem krku, ale jak vyrostly byl to zápřah no...ráda si nechám poradit, je fakt, že ten můj je zastánce za nohu noooo
ale prý je to zbytečnost...kupovat.

Určitě je. Když má naháněcí uličku a umí ovce odchytit a vodit za zadní, tak to zbytečné je. Já to mám sice koupené, ale zatím jsem to nepoužila :) Mezitím jsem se naučila lépe chytat ovce, takže mi to nepřišlo důležité zpovozňovat. Ale je fakt, že ty velké nám pořád dávají zabrat. Za krk si to nedokážu představit. Ta noha je zezadu překvapí a než se vzpamatujou, už je člověk má posazený
Petr Mirvald
napsal(a):
Krásný den, jak ten hák vypadá?
Tyto hole mám rád...

napsal(a):
Určitě je. Když má naháněcí uličku a umí ovce odchytit a vodit za zadní, tak to zbytečné je. Já to mám sice koupené, ale zatím jsem to nepoužila :) Mezitím jsem se naučila lépe chytat ovce, takže mi to nepřišlo důležité zpovozňovat. Ale je fakt, že ty velké nám pořád dávají zabrat. Za krk si to nedokážu představit. Ta noha je zezadu překvapí a než se vzpamatujou, už je člověk má posazený
Jj my stavíme tu uličku, ale je to časově náročné, tak spíš odchyt u balíku...také jsem se to naučila, ale jen ty menší, na velké nemám sílu..nooo...
chytání a stočení hlavy mi ukazoval náš střihač...jen nevím jak dlouho můžu pak ovečku takhle ošetřovat, dnes jsem té nemocné na oči po vyčištění dělala ještě paznechty, sice nijak neprotestovala, ale nechci je mít dlouho v nepřirozené poloze, nelehám je ale pasadím si je, má doba vliv na březost aby se něco nestalo s plodem?měla jsem jí posazenou asi tak 10min...

bischof.vlastimil
napsal(a):
Tyto hole mám rád...
Jj tahle vypadá bytelnější než ty na nettu, co jsem našla...a druhá také super...
jste šikovný