Dobrý den,
jelikož máme naše první kůzle, nemám s tím zkušenost.
Pořídili jsme si dvě Holandské zakrslé kozy a k ním kozlíka. Jedna, ta starší koza, která byla ve stádě dominantní nám porodila kůzle. Před porodem byla odstavena a je s malým do teď. Kůzle je narozené 6. ledna, dnes mu jsou tedy tři týdny. Jelikož je kůzle už dost živé a chlív mu je malý, do toho na sebe přes zeď neustále máma a kozlík mečí, tak jsme je zkusili dát zpět. Kozlík se o malé moc nezajímá, spíš nahání opět kozu, ale z té druhé kozy se nám za tu dobu stala koza dominantní, ke kůzleti ani nečichla a rovnou ho začala trkat. Nějakou dobu jsme je nechali a pozorovali. Koza neustále se zlým výrazem čekala, až se máma od kůzlete vzdálí nebo se kůzle samo přiblíží a okamžitě po něm šla. Naběhne na něj, trkne, přimáčkne k zemi a trkne znovu. Bojíme se o něj, aby ho někde nepropíchla. Rohy má a bohužel kratší, takže tak akorát, aby se něco stalo. Na běžné trkání jsme zvyklí, i když to chvílemi vypadá hrozně, ale tohle je vyloženě vztek a nenechá ho být Vrátili jsme je tedy zpět. Od té doby na sebe ale mečí logicky o to víc, máma už chce prostě ven. Prosím, zkuste někdo poradit nebo napište své zkušenosti. Kůzle je jinak zdravé, hravé, lítá, máma se ho snaží bránit, ale bohužel neubrání. A držet je věčně zavřené nemůžeme a ani nechceme. Díky moc.
Mě to úplně tak zamotané nepřijde a kdo má s tímto zkušenosti a rád poradí, tak odpoví. Jinak mečení vem čert. To nám vadí spíš z toho důvodu, že z toho jasně vidíme, že už chce koza máma zpátky k ostatním. Nemám zájem držet kůzle dalších x týdnů nebo snad měsíců zavřené kvůli jedné vzteklé koze. A sem píšu protože potřebuji vědět, jestli je to normální nebo ne.
V takových to chvílích je to asi formou test-omyl... Možná se to po pár dnech zpraví a zvyknou si? ale vůbec se nepíše třeba jak velký, pozemek mají, a stáje,...
Pro mě není nic neobvyklého že kozy, vyjíždí, po cizím kůzleti.
Já bych třeba trochu času trávil s nimi a pozoroval. pak by jsem třeba té, nově dominantní, koze vysvětlil že se to nedělá!
Od napomínání a důrazných pobídek omezení pohybu nebo by dostala třeba samotku...
No nic jiného nám asi nezbyde. Budem doufat, že si to tam máma zase srovná zpět jak to bylo. Pozemek mají velký, cca 1 hektar, možná necelý. Stáj mají jednu, menší, ale vejdou se v pohodě a k tomu mají přes den přístup do kurníku ke slepicím, který je veliký. Že by s kůzletem ale zůstala máma přes noc venku se nebojím, to ona se dle mě zase vyhnat nenechá.
Iveta3
napsal(a):
No nic jiného nám asi nezbyde. Budem doufat, že si to tam máma zase srovná zpět jak to bylo. Pozemek mají velký, cca 1 hektar, možná necelý. Stáj mají jednu, menší, ale vejdou se v pohodě a k tomu mají přes den přístup do kurníku ke slepicím, který je veliký. Že by s kůzletem ale zůstala máma přes noc venku se nebojím, to ona se dle mě zase vyhnat nenechá.
No míval jsem kozu co zabrala místo u vchodu do stájí pro 30 ovcí a nikoho tam nepustila...
Nám se loni na podzim narodili kůzlata hned den po sobě od dvou koz...dominantní koza porodila dva kozlíky, druhý den utlačovanější koza porodila kozičku...měla jsem strach, jak bude reagovat dominantní koza na jiné kůzle od jiné kozy, protože to bylo poprvé, co nám rodila druhá koza, je mladá...cca 4 dny jsem je nechala oddělené, a pak v den, kdy jsem měla celý den volno a nemusela jsem do práce jsem je pustila všechny společně...seděla jsem s nimi celý den a hlídala...bohužel samozřejmě nastalo trkání dominantní kozy do kůzlete druhé kozy...koza se svoje malé snažila chránit, ale moc jí to nešlo...když už jsem to vždycky nemohla vydržet, kdy už koza opravdu trkla do kůzlete hodně, párkrát jsem zařvala(to už kozí ví, že je zle ) a na chvíli se to uklidnilo...po téhle jednodenní zkušenosti, kdy si obě kozí maminy uvědomili, čí je čí kůzle, si už pak instinktivně prcky chránili a odváděli dál od té druhé...samozřejmě ještě pár trknutí proběhlo, ale malá kozička už si moc dobře pamatovala, že když viděla, že se k ní přibližuje dominantní koza, utíkala se hned schovat za mámou...pokud máte dostatečný prostor, že před sebou kozy můžou utéct a máte možnost s nimi pobýt třeba půl dne, aby jste to ohlídala, zkuste to...pokud uvidíte, že to prostě nepůjde, asi by jste pak musela vymyslet nějakou menší ohrádku pro tu nedominantní kozu s mrnětem, aby byli taky venku...možná by si za čas zvykli přes ohradu na přítomnost té druhé s kůzlaty a bylo by to pak ok a mohli se pustit k sobě.
Zatím mám přesně takhle v plánu počkat na den, kdy nikam nebudu muset a budu je hlídat. Já doufám, že si mezi sebou také udělají pořádek, ale náhoda je blbec, může se cokoliv stát i během chvíle. V nejhorším případě je mám jak oddělit, jejich prostor je ze dvou zahrad, můžu mezi nimi zavřít branku, ale znamenalo by to, že by jedna parta neměla domeček na spaní, ale to bych nějak vymyslela a asi by se umečeli. Kůzle je, bohužel, až moc živé, až bych řekla drzé a vše bere pořád jako hru, takže máma k smrti vyděšená se snaží kůzle bránit a ta malá potvůrka tam lítá, skáče a přijde jí to děsně vtipný , samozřejmě jen do té doby, než jí ta dominantní přišpendlí k zemi. Mě spíš jen děsilo a zarazilo, že ji netrkla jen když si přišli do cesty, ale vyloženě čeká, číhá a jakmile je šance, startuje a jde po ní. Kůzle pak letí k mámě nebo ke mně na klín, chvíli se schová a následuje opět výskok a jeho hra, kterou s ním nikdo nehraje . Každopádně prostoru na utíkání nebo schování mají víc než dost. Aby to nebylo málo, tak nám to komplikuje kozel, který hned nahání kozu mámu a chce na ní znovu skočit. Tudíž ta má co dělat zbavit se kozla, natož hlídat tu malou, ale snaha je. Jakmile nastane boj mezi mámou a dominantní kozou, vypadá to děsivě. Včera se ještě přítel dočetl, že je dost možné, že už se koza zase prská a proto ji kozel tak nahání a mečí na sebe, že je to v tuhle dobu po porodu normální, tak nevím. Ta dominantní je také březí, čekáme to tak na březen.
Normální to je, tedy u některých koz. Některé jsou v pohodě a cizí kůzle neřeší, některé dají cizímu kůzleti klidně i napít a některé cizí kůzlata bytostně nenávidí. Pokud ho nabere na roh blbě, může mu způsobit takové vnitřní zranění, že je prakticky hned tuhé. I bezrohé jsou schopné odhodit ho na hrazení tak, že mu zlomí vaz. Záleží, jak hodně je brutální a jak hodně je vám kůzle drahé. Já u pekáčovců riskuji a neřeším to, papírové anglonubijky hlídám jako oko v hlavě a v případě potřeby odděluji.
Také se přidám k radám určitě je řešením ohradu přepůlit stačí když na sebe budou kozy vidět a nechat je tak do doby než se kůzlata prodají a další řešení té trkavější nasadit na rohy uříznutou zahradní hadici nemusí to být na celé rohy stačí jen na konce rohů a už určitě kůzle nepropíchne
děláme to tak i při převozu kozy v autě aby nepoškrábala rohama kufr auta