Kastrace a kupírování ocásků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2016 19:47
marcel01

XXX.XXX.50.151

Dobrý večer otázka zní nasadit gumičky zároveň na ocásek a kuličky nebo je lepší první jedno potom druhé děkuji za radu :) hodně zdaru v chovu :).

2.2.2016 20:38
marcel01

XXX.XXX.50.151

Opravdu nikdo neví nákou zkušenost či radu ?

2.2.2016 21:13
profesor1

XXX.XXX.199.253

Nemám s tím moc zkušeností, protože beránky nekastruji, ale když nikdo neradí...Co jsem tady na IF vyčetl, tak by to vadit nemělo, ba naopak. Varlata musí být sestouplé a ocásek - je dobré nasadit gumičku jakoby mezi obratle. Chvíli bude prcek trošku v šoku, ale do půl hodiny by se měl uklidnit.

2.2.2016 21:21
marcel01

XXX.XXX.50.151

Ano děkuji za ochotu poradit :) takže myslíte že je to dokonce lepší udělat najednou bál jsem se aby to nebyl najednou moc velký zásah to že varlata se musí dát pozor aby byla v šourku a na ocásku dát gumičku mezi obratle jsem také četl ale bál jsem se jestli to může být najednou :) tak to jste mně docela potěšil že snad ano.

2.2.2016 21:53
profesor1

XXX.XXX.199.253

Ale už je na vás, jestli máte jehňata vitální. Jinak se všichni tak nějak shodli, že ocásky se dělají tak třetí den po narození a pytlík tak 14 dnů. Čím později tak tím asi bolestivější.

3.2.2016 09:59
milcek

XXX.XXX.252.163

Ocásky nedělám a na varlata dávám kroužky cca po odstavení posledního jehněte odstavuji v 7 dnech takže mezi cca12-25dnem a kdybych měl plemeno kterému se kupírují ocásky dělal bych vše v jednom dni.

3.2.2016 12:17
lilo

XXX.XXX.201.210

My to nasazujeme najednou cca 10 den... upadne to za tri tydny az mesic... na ocasek se doporucuje dati dve gumicky k sobe... pro pripad ze jedna praskne jeste drive nez ocasek odumre... v nasem pripade to nebylo nutne... je dobre na to mit cerstve gumicky... ale takovy zohyzdeny ocas jsem uz videla... jinak letos uz jsme beranky nekastrovali... a vicemene od kastraci ustupujeme... vice ztucnuji a rostou pomaleji i oproti dvojceti jehnicce... pocitejte s tim ze po nasazeni gumicky to bude beranky tak den dva bolet... muj chov je slozen z cistokrevnych suffolku maso konzumujeme a i kdyz jsme zabijeli rocniho beranka nebo beranka v pulce prosince nijak chutove citit neni... a to podotykam ze jejich maso neprerazim cesnekem... slysela jsem ale nemohu to potvrdit ze vice chutove vyrazne jsou ovce s produkci vlny...

3.2.2016 12:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ufff, to se mi ulevilo, že jsem nekecal :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2016 12:59

Uz jsem to psal asi do nekolik vlaken ale zopakuju se i tady :) Pozor pokud to jsou mrnousove, maji ocasek jak nitku a gumicka by nemusela poradne "tlacit". Tak radsi pockejte az budou mit ocas aspon 2cm u korene. Vloni jsem mel par prtavcu a mel jsem problemy u nekolik. Gumicky jsou jak nove, zadne zpuchreliny.

3.2.2016 19:02
marcel01

XXX.XXX.50.151

Já mám uplně nové gumičky a chci to provést jen u několika beránků a samozřejmě ne u žádných malinkých co jsou rádi že se drží při životě :D skutečně sem se obával aby to najednou nebyl moc velký nápor na organismus a nedošlo kvůli tomu k úmrtí ale takové zkušenosti snad nikdo nemá z toho šoku by se měl snad brzy vzpamatovat docela mně překvapuje že to trvá 3 týdny než to upadne a takže 14 dní po porodu by měl být vhodný čas to provést.

3.2.2016 19:16

Ze je jehne male jsem nemyslel ze je to nedochudce. Trojcata nikdy nebudou tak velky jako jedinacek nebo dvojcata a pritom jsou zivotaschopna az az. U nekoho 14dni u nekoho tyden i min kdyz je ocas jak "spalek". Nekastroval jsem takze nevim jak moc pak kluci lezou po zemi, skacou, padaj na hubu. U ocasku se me to stalo asi u dvou. Chvilku jancili a pak v pohode.

3.2.2016 19:21

Hele, Mastňáčku, to jste možná trefil hřebík na hlavičku. My kastrovali před 2 lety beránky gumičkami, min. rok jsme to nestihli, tak byli v koulích. Letos jsem hned prvního narozeného čapla a nasadila mu gumičky - první mimino byl zakrslý kozlík (nechtěné dítě) - kulky už měl sestouplé, asi v 10 dnech se to dělalo. A vytvořil se jakýsi paskvil - ošklivý pohled. Dali jsme na doporučení tady 2 na sebe, byly čerstvě koupené, takže vydržely obě. A když jsem to asi po 2 týdnech kontrolovala, zjistila jsem, že maso je odštípnuté - odškrcené, ale stále to visí na trubičce, která vyživuje kulky. Vznikla vlastně ošklivá živá rána :( musela jsem to zastříkat léčivým desinfekčním sprejem a zítra má přijet vetka kvůlil něčemu jinému, tak jí to asi ukážu, co s tím :( tak je možný, že se to stalo, protože byl tak malý a gumička to řádně nezaškrtila. Achjo.

4.2.2016 12:42
milcek

XXX.XXX.252.163

Dávat dvě gumičky je k ničemu protože i když je dám těsně vedle sebe netlačí na 1 bod. pokud upadl zatím jen pitlík tak ten chámovod ustřihni a vydezinfikuj a je hotovo. jinak když je nasazená gumička nemělo by se na to sahat aby se zabránilo právě takovým věcem.

4.2.2016 12:49

Jj, to už teď taky vím, že nasazovat 2 gumičky je blbost. Naštěstí jsme to udělali jen jednomu..
Byla tu teď ta vetka, tak jsme to dodělali. Podvázaly, odstřihly a vydesinfikovaly. Takže ten už to má snad chudák vyřízené. Poučení pro příště.
Jinak - já na to nesahala - prostě jsem ho jen odchytla, abych se podívala, jak to pracuje. A zjistila výše popsané..naopak kdybych to nezkontrolovala, těžko bych zjistila, že je to třeba řešit ještě dalším zákrokem.

4.2.2016 17:21
lesakm

XXX.XXX.104.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Uz jsem to psal asi do nekolik vlaken ale zopakuju se i tady :) Pozor pokud to jsou mrnousove, maji ocasek jak nitku a gumicka by nemusela poradne "tlacit". Tak radsi pockejte az budou mit ocas aspon 2cm u korene. Vloni jsem mel par prtavcu a mel jsem problemy u nekolik. Gumicky jsou jak nove, zadne zpuchreliny.

No já naopak dávám gumičku co nejdříve když je ocásek co nejtenší protože dříve upadne, dávám je klidně druhý nebo třetí den po porodu a mám takový dojem že když byl frc dával jsem je už i v den porodu, nikdy jsem s tím neměl žádný problém ale možná to záleží také na plemeni. ML.

4.2.2016 20:00

Ani tak na plemeni jako spis na velikosti jehnete. Masna plemene kde jsou vetsinou dvojcata maji dost tlusty ocas uz po porodu. Vloni jsem mel poprve krizence a hned u vetsiny problem se spatnym umrtvenim ocasku. Takze at je to co je to, jak to nema ocasek u korene ty dva cm, tak bych to uz neriskoval. Nejjednodussi to maj BIO chovatele, ty nejaky vocasky neresi.

4.2.2016 20:39
lesakm

XXX.XXX.104.26

Ani tak na plemeni jako spis na velikosti jehnete. Masna plemene kde jsou vetsinou dvojcata maji dost tlusty ocas uz po porodu. Vloni jsem mel poprve krizence a hned u vetsiny problem se spatnym umrtvenim ocasku. Takze at je to co je to, jak to nema ocasek u korene ty dva cm, tak bych to uz neriskoval. Nejjednodussi to maj BIO chovatele, ty nejaky vocasky neresi.

No kupírování povinné není takže řešit ho nemusí nikdo ale osobně jsem pro kupírování z hygienických důvodů protože někdy třeba po dešti chytnou jehňata trochu průjem a potom se to všechno nalepí na ten dlouhý ocas (hnus fialovej), beránky na maso nekupíruju ale už se mi u nich jednou stalo že se jednomu pustili do podělaného ocasu červi, nic pěknýho ML.

KarelKK

3.4.2017 20:34
KarelKK

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
mám dotaz lze dát beránkovi ve věku 3měs. ještě gumičku na ocásek? dostal jsem ho darem.

25.2.2018 14:25
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Potřebujeme nasadit gumičky jehničkám. Už mají tři týdny+, nevadí současné počasí, mráz? Vím, že v zimě je lepší než v léte, ale nynější noční mrazy kolem -15 zda jim neberou sílu.

25.2.2018 18:40
jírab

XXX.XXX.229.192

Myslím, že počasí na nasazování gumiček nemá vliv. Já třeba nasazuji v cca 3 dnech, jen co se trochu rozběhají. Dřív jsem nasazoval později a to se mi zdálo, že více reagovali na bolest. Po porodu mají ty kosti a chrupavky ještě takové "gumové" a po nasazení skoro nikdy na to nereagují.
Za poslední týden jsem jich pár nasadil a ok.

25.2.2018 18:42
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jírab děkuji. Nikdo neodpovídal, tak jsme k večeru třem jehničkám nasadily, chvilku se motaly a pak už v pohodě.

25.2.2018 19:45

Hlavni je aby ocasek byl dost tlustej, coz pokud to jsou cisty suffolkove tak bude.

28.2.2018 22:10
Bekkky

XXX.XXX.224.41

Gumičky dáváme holkám na ocásky hned po narození. Dřív než začnou kadit. Možná to vypadá drsně, ale v tu chvíli to prostě vůbec necítí a ocásek se nevyvíjí a tak do 14ti dnů upadne. a nemůže nastat to, že pokaděný ocásek pod gumičkou mokvá. Snažím se gumičku umístit mezi obratle.

11.3.2018 13:47
bzuk

XXX.XXX.251.117

A Vy na to máte papír, že si daný úkon můžete provést? Podle novelizované vyhlášky č.342/2012, která byla změněna vyhláškou č.19/2018, mohou tyto úkony provádět pouze osoby, které k tomu mají patřičné osvědčení. Vyhláška i stanoví, do kdy je nutné úkon provést. Nebo jsem to špatně pochopil? Za chvíli bez patřičného papíru nebudeme moci udělat vůbec nic.

par.39c
Další odborné veterinární úkony prováděné chovatelem hospodářských zvířat, k nimž je třeba získání osvědčení o odborné způsobilosti

(K par.64b odst.3 zákona)

(1) Chovatel hospodářských zvířat, který získal osvědčení o odborné způsobilosti, je oprávněn provádět

a) kastraci samců mladších 7 dnů u prasat a mladších 8 týdnů u skotu, ovcí, koz nebo králíků, kteří netrpí anatomickou vadou pohlavních orgánů,

b) krácení ocasu u selat mladších 7 dnů a jehňat mladších 8 dnů,

c) odrohování nebo tlumení růstu rohů u telat a kůzlat ve věku do 4 týdnů provedenou chemickou kauterizací, tepelnou kauterizací přístrojem, který vyvíjí potřebné teplo po dobu nejméně 10 sekund,

d) ošetření a úpravu kopyt, paznehtů a spárků zvířat,

e) odstraňování ostruh, hřebenů, posledních článků křídel, krácení zobáků, drápů, nastřihování meziprstních blan během prvního dne života drůbeže, odstraňování drápů a zkrácení horní části zobáku u pižmových kachen do 21 dní věku,

f) kauterizaci zobáků hrabavé drůbeže mladší 10 dnů, která je určena k produkci konzumních vajec, a

g) úpravu zubů savých selat.

(2) Odborné veterinární úkony podle odstavce 1 chovatel hospodářských zvířat provádí za dodržení zásad a postupů zajišťujících prevenci před znečištěním a přenosem mikroorganismů při používání chirurgických nástrojů, ochrany zvířat a chovů před nákazami, nemocemi přenosnými ze zvířat na člověka, jinými onemocněními a dodržení bezpečnosti práce.
Obsah, rozsah a organizace specializované odborné průpravy se zaměřením na provádění odborných veterinárních úkonů chovatelem hospodářských zvířat, způsob a organizace ověřování získaných znalostí, vydávání osvědčení a vedení seznamu osob, které tuto specializovanou odbornou průpravu absolvovaly

(K par.64b odst.4 zákona)

par.39d

(1) Specializovanou odbornou průpravu se zaměřením na provádění dalších odborných veterinárních úkonů organizuje organizátor v rozsahu 10 hodin specializované odborné průpravy.

(2) Obsahem specializované odborné průpravy jsou

a) výuka provádění odborných veterinárních úkonů stanovených v par.39c odst.1,

b) přehled a zásady správného používání pomůcek a vybavení nezbytných pro tyto činnosti,

c) zásady a postupy zajišťující prevenci před znečištěním a přenosem mikroorganismů, zásady biologické bezpečnosti, znalosti zdravotních rizik a bezpečnosti práce při provádění těchto činností a

d) právní předpisy, které se vztahují k činnostem uvedeným v písmenech a) až c).

par.39e

(1) Na závěr specializované odborné průpravy podle par.39d se její účastníci podrobí zkoušce před zkušební komisí, která je tříčlenná. Předsedu a další členy zkušební komise jmenuje a odvolává organizátor ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy a organizátora. Organizátor určuje termín a místo konání zkoušky. Zkouška probíhá formou písemného testu.

(2) Písemný test je sestavován náhodným výběrem 30 zkušebních otázek vypracovaných organizátorem z oblasti specializované odborné průpravy podle par.39d. Ke každé otázce jsou přiřazeny 3 možné odpovědi, z nichž více odpovědí může být správných. Každá správná odpověď je hodnocena 1 bodem. Na vypracování písemného testu se stanoví doba 45 minut. Pro úspěšné složení písemného testu je třeba dosažení nejméně 75 % správných odpovědí.

(3) Výsledek zkoušky hodnotí zkušební komise stupni: zkouška složena, zkouška nesložena. Zkouška je složena, pokud účastník složil úspěšně písemný test. O výsledku zkoušky podle odstavce 1 vyhotoví předseda zkušební komise protokol, ve kterém uvede jméno a příjmení členů zkušební komise, datum a místo konání zkoušky, identifikační údaje účastníků specializované odborné průpravy a výsledky jejich hodnocení. Protokol podepisují všichni členové zkušební komise. Protokol je evidován a uchováván organizátorem po dobu platnosti vydaného osvědčení.

(4) Na základě úspěšně složené zkoušky podle odstavce 1 získá účastník specializované odborné průpravy osvědčení o způsobilosti k provádění dalších odborných veterinárních úkonů stanovených v par.39c. Vzor osvědčení je uveden v příloze č.11 k této vyhlášce.

11.3.2018 16:44
profesor1

XXX.XXX.202.14

A vy si něco přečtete v časopise Včelařství (3/18) a pak tady bzučíte - děláte machry!
Nejhorší smrt je z vyděšení

11.3.2018 19:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Papír, to je nejvíc. Jak nemáš papír, nemůžeš nic. Například toaletní papír.
Bzuk si založil profil dnes a hned ejhle, vypisuje nám tady, zda máme papíry. Kdopak je asi ve skutečnosti bzuk? Nějakej tajnej asi. Ani za svůj názor se nedokáže veřejně postavit, bzuk.

11.3.2018 20:13
Bekkky

XXX.XXX.70.248

Myslím, že příslušnému kontrolnímu orgánu jsem neprodleně a na místě schopna předvést, že výše uvedené úkony zvládám, zejména co se týká kupírování ocásků. Kleštičky a gumičky mám stále v kapse nebo v batohu...
Janinko a toaleťák, ten taky

11.3.2018 22:57
bzuk

XXX.XXX.251.117

Profesor to vystihl správně, informaci mám ze Včelařství. Machra zde dělat nechci a žádnej tajnej také nejsem. Sám mám pouze 3 ks chovných ovcí pro svou potřebu a kupírování nebo kastraci gumičkami si podle potřeby provádím sám. Když jsem si však pročítal Včelařství, narazil jsem na tuto skutečnost a namíchlo mě to tak, že jsem se rozhodl jen z tohoto důvodu se zde registrovat, abych se s Vámi podělil o své pocity a zjistil Vaše reakce. Jinak si zde příspěvky pouze pročítám a čerpám informace. Myslel jsem, že pro řadu z Vás je toto nové nařízení překvapením. Proto jsem zde překopíroval daný text, aby to nemusel někdo hledat a ať to vidíte doslovně, co jsou schopni vymyslet.
Jinak jsem si myslel, že poznámkou v poslední mé větě jsem dal najevo, co si o tom myslím a raději jsem to napsal touhle slušnou formou.

12.3.2018 08:14
profesor1

XXX.XXX.202.14

My zas tak neslušní nebyli, proto ti vychechtaní smailíci
Já už tady tu novelu někde psal. Problém je spíše u těch, co tyhle úkony provádějí u jiných a ještě za úplatu. Kdyby si někdo stěžoval, nebo nastal nějaký zdravproblém.

12.3.2018 08:22

Buďme radši konstruktivní, takže tady se spíš nabízí otázka, jak získat onu odbornou způsobilost?

12.3.2018 08:38
profesor1

XXX.XXX.202.14

Specializovanou odborprůpravu se zaměřením na provádění dalších odborných veterinúkonů organizuje organizátor v rozsahu 10hod. specodborprůpravy.
Na závěr se účastníci podrobí zkoušce před 3člennou zkuškomisí. Předsedu a další členy zkuškomise jmenuje a odvolává organizátor ze zástupců Ministerzemědělství, Státní vetsprávy a organizátora.
Kubo ty neznáš Vyhl. č.19/2018, kterou se mění vyhl. č.342/2012Sb., o zdravzvířat a jeho ochraně, o přemíšťov. a přepravě zvířat a o oprávň. a odborzpůsobilosti k výkonu někter. odbor. vet. činností, ve znění pozděj. předpisů? ? ? ! ! ! No to je skandální! Já být tvoje vetpřítelkyně, tak ti nesvěřím ani dezinfekci. Lihovou už vůbec ne!

12.3.2018 08:43

profesor1 napsal(a):
Specializovanou odborprůpravu se zaměřením na provádění dalších odborných veterinúkonů organizuje organizátor v rozsahu 10hod. specodborprůpravy.
Na závěr se účastníci podrobí zkoušce před 3člennou zkuškomisí. Předsedu a další členy zkuškomise jmenuje a odvolává organizátor ze zástupců Ministerzemědělství, Státní vetsprávy a organizátora.
Kubo ty neznáš Vyhl. č.19/2018, kterou se mění vyhl. č.342/2012Sb., o zdravzvířat a jeho ochraně, o přemíšťov. a přepravě zvířat a o oprávň. a odborzpůsobilosti k výkonu někter. odbor. vet. činností, ve znění pozděj. předpisů? ? ? ! ! ! No to je skandální! Já být tvoje vetpřítelkyně, tak ti nesvěřím ani dezinfekci. Lihovou už vůbec ne!

Dík Profesore, ale vzhledem k tomu, že i dislokace slezu a císaře mnohdy řeší veterinární technici/techničky a ne veterináři, tak mám na provádění těchto triviálních úkonů vlastní názor :)
Jen počkejte, až nám zakážou, abychom si nasazovali i známky novorozenejm zvířatům...

12.3.2018 08:53
profesor1

XXX.XXX.202.14

No a co. Za dalších už jen 5tis. Kč si rozšíříš odbornou průpravu, složíš zkoušku před komisí a je to.
Tak to ma byt! Kazeň musy byt! Na chudobu třeba bič!

12.3.2018 09:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

No, na jednu stranu se tady tomu můžeme smát nebo na to nadávat, na stranu druhu - až dorazí kontrola z vet.správy a bude chtět vidět záznamy o provedených úkonech (a u těch, které vyžadují onu odbornou kvalifikaci, nějaký doklad, že ji máte a nebo záznam, že úkony provedl veterinář), tak už to tak veselé nebude...

12.3.2018 10:20

xchipsy napsal(a):
No, na jednu stranu se tady tomu můžeme smát nebo na to nadávat, na stranu druhu - až dorazí kontrola z vet.správy a bude chtět vidět záznamy o provedených úkonech (a u těch, které vyžadují onu odbornou kvalifikaci, nějaký doklad, že ji máte a nebo záznam, že úkony provedl veterinář), tak už to tak veselé nebude...

Pche, řeknu že to dělala ta, co teď v baráku stojí u sporáku

12.3.2018 10:49

Pche tak to budes mit ty a zbytek? Nas_rat urdenikum a doktorum! Veterinari vymejslej ve spolupraci s urednikama jak nas dodrbat na kost. Lidi si to delaj sami, lecej si sami a predrazeny veterinari nemaj praci. Je to vazne na zbliti.

12.3.2018 10:57

Mastnacku souhlas až na to že predražený veti nemaj práci. Od těch předraženejch, častokrát městskejch vetů, se se zvířatama jezdí na vesnice, protože za 700kč vám v Praze fakt nikdo kočku nevykastruje. Ale je dost lidí co cenu prostě neřeší a jdou k nejbližšímu. Tohle si upravuje sám trh nabídkou a poptávkou.

12.3.2018 11:00

Prazska chatra me absoludne nezajima a nedojima, ty jejich "vetsi naklady na zivot a na vsecko". Nejaky kastrovani je jen spicka ledovce cim urednicci a nenazrany profese lidi drtej. Proste je potreba z tech lidi penize dostat za kazdou cenu.

12.3.2018 11:02
profesor1

XXX.XXX.202.14

Taky se mě z těch lidí co nenechají vydělat vetům chce blít
Pazdnechty si zvířata průběžně odírají když je přeháním po asfaltu z pastviny na pastvinu. ocasy neřežu a když už tak jí upadl sám - zranění z války
Přinejhorším se na to vše vykašlu a budu zimu trávit v lázních a léto v Karibiku Nebo opačně

12.3.2018 11:05
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Pche tak to budes mit ty a zbytek? Nas_rat urdenikum a doktorum! Veterinari vymejslej ve spolupraci s urednikama jak nas dodrbat na kost. Lidi si to delaj sami, lecej si sami a predrazeny veterinari nemaj praci. Je to vazne na zbliti.

Řeknem, že to dělala ta Kosteyovic od sporáku, ne ?

12.3.2018 11:10
profesor1

XXX.XXX.202.14

Vždy mě chvíli trvá než se zorientuju jestli píše ten normální Tom, nebo ten jiný Tom.

12.3.2018 12:19
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ovšem, co je dnes normální, že?

12.3.2018 12:22
berrynator

XXX.XXX.168.105

když nasadím po narození gumičku na ocas jehněte, tak ale vlastně ocas do 8 dní nekrátím

docela by mě zajímalo, jestli moje VŠ zemědělské vzdělání (díky kterému splňuji minimální zemědělskou kvalifikaci), osvědčení o způsobilosti pro řidiče a průvodce silničních vozidel při přepravě zvířat a to, že se od narození pohybuji mezi zvířaty by mě osvobodilo od té 10hodinové odborné průpravy - tipnul bych si, že ne.

12.3.2018 12:42

Tezko si myslim, bude potreba certifikat... ale co ja vim. Kazdopadne ja si nic takovyho delat nebudu natoz abych za to mel platit. Opravdu je videt ty snahy jak evropskou civilizaci naprosto otupit, zdebilnet a zahubit.

12.3.2018 13:04

A všechno řídit, nenechat lidem žádnou svobodu rozhodování. Protože úředník je náš pán.

12.3.2018 13:29
tom.tady

XXX.XXX.83.88

berrynator napsal(a):
když nasadím po narození gumičku na ocas jehněte, tak ale vlastně ocas do 8 dní nekrátím

docela by mě zajímalo, jestli moje VŠ zemědělské vzdělání (díky kterému splňuji minimální zemědělskou kvalifikaci), osvědčení o způsobilosti pro řidiče a průvodce silničních vozidel při přepravě zvířat a to, že se od narození pohybuji mezi zvířaty by mě osvobodilo od té 10hodinové odborné průpravy - tipnul bych si, že ne.

Já si říkal, co že seš takovej redneck a ono vidlák s titulem .

P.s.: To máš za tu pražskou chátru .

12.3.2018 14:47
berrynator

XXX.XXX.168.105

redneck - myslíš bílý obyvatel venkova, zabývající se farmařením - to docela sedí.

12.3.2018 19:41
Bekkky

XXX.XXX.70.248

Co je základní pomůckou farmáře? No přeci vidle... A tak je třeba je použít v případě blížícího se nebezpečí i v podobě kontroly. Uchovávejme husitské tradice.

12.3.2018 19:58
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Já jsem je naopak utlouk při poseldní kontrole jejich vlastní zbraní.
Nemohl sem dodat srací deník (páč nepasem v lpisu), ale něco v ruce mít museli.
Tak jsem jim vytiskl cca 40 stran přesunů z registru zvířat.
160 kousků,11 hospodářství,12 přesunů, plus se stáda různě rozpojovala a spojovala.
Nějak se v těch x sloupcích číselných kódů nedokázali zorientovat a nakonec to vzdali .

12.3.2018 19:59

Za chvíli zakážou asistovat u porodů těm, co na to nemaj papír...

12.3.2018 20:03

Za chvíli zakážou asistovat u porodů těm, co na to nemaj papír...

A my bychom museli počkat, až některé zvíře porodí a pak tam teprve jít, jo ? ALe nedivila bych se už ani tomu.

12.3.2018 20:18
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Bekkky napsal(a):

Co je základní pomůckou farmáře? No přeci vidle... A tak je třeba je použít v případě blížícího se nebezpečí i v podobě kontroly. Uchovávejme husitské tradice.

Ano, to je obzvláště u nás aktuální, žijeme poblíž Tábora.

12.3.2018 20:22
dad

XXX.XXX.225.133

Já tam nebyl, nikdy jsem to neviděl, v životě jsem to nedělal - zatloukat, zatloukat a znovu zatloukat, dokud mně nechytí při činu budu tvrdit, že to dělá neznámí vet bez mého vědomí
moje zkušenost je taková, že jak podám prst tak mi utrhnou ruku, do tří dnů od nástupu do práce (kdysi) už po mně chtěli inseminaci, za pár dní porodního asistenta, kastrace, ocásky, zuby (u selat), to jsem nastoupil s tím, že budu vytláčet hnůj strojem

Přidejte reakci

Přidat smajlík