Dobrý den, jak už jsem přála v dotazem o dotace mám 7 oveček,6 jich je propuštěných. Mám pro ně od března připravenou louku 1,5 ha. Kolik na takové louce mohu mít ovci. Dříve tam měl pán 2 koně a tráva stihala dorustat. Jinak můžete mi poslat fotky a rady ohledně pristresku pro ně? Zatím jsou na zahradě a mohou do stodoly. Děkuji za info.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zalezi na tom. Jestli si tam budete muset i susit seno nebo se to bude jen past.1.5 ha bych rozdelil na 4 casti. Tech 7 ovci s jehnatama by melo +- vydrzet 14 dni. Nevim jaky tvar pozemku mate, tady mate navrh jak bych to resil ja.
Děkuji za radu. Co se týče tvaru tak pastva má tvar trojúhelníku, ale to je jedno i ten se dá rozdělit. Můj dotaz byl směřován i na počet ks na této pastvině. Chtěla bych zažádat totiž o dotace a to znamená, že by tam do budoucna muselo být 14 bahnic a je možné, že by bylo i 14 jehňat. Tak to byl dotaz, zda by jim to stačilo aby v létě nebyly taky jen na seně. Dále mě zajímalo jak velký přístřešek pro tolik ovcí by byl třeba. Díky za info.
agi_denisa
napsal(a):
Děkuji za radu. Co se týče tvaru tak pastva má tvar trojúhelníku, ale to je jedno i ten se dá rozdělit. Můj dotaz byl směřován i na počet ks na této pastvině. Chtěla bych zažádat totiž o dotace a to znamená, že by tam do budoucna muselo být 14 bahnic a je možné, že by bylo i 14 jehňat. Tak to byl dotaz, zda by jim to stačilo aby v létě nebyly taky jen na seně. Dále mě zajímalo jak velký přístřešek pro tolik ovcí by byl třeba. Díky za info.
To si myslím že nedáte, max. zatížení pozemku pro dotace je 1,5 VDJ/ha a musíte počítat že pro případ úhynu potřebujete nějakou ovci do rezervy navíc a taky berana, domnívám se že vám nebude ani vycházet evidence hnojení (hnojení pastvou) kde musíte taky dodržet "průměrnej náser" a vejít se do dotačních podmínek to znamená "nesrat" moc ani málo na každý ha ML.

Jestli jinak nemuzete, vemte jen plochu. Ale pocitejte s tim ze budte muset mit zivnostak. To mimo jine znamena, ze az budete prodavat jehnata, tak vsechna priznat. Pokud podnikatel nebudete a vejdete se do 30tis, tak dan neplatite. navic dotace za 1.5ha nejsou zase tak moc, co by "nezaplacly" dve pekne narostla jehnata.
Treba nevite, ale treba ten pristresek pokud bude mit vic jak 20m2 bue problem, odepisou z dotaci a kdovi jestli nebude nejaka pokutka. stejne tak muzete zapomenout na nejake sezani stromu v ohrade oveckam pro stin.

agi_denisa
napsal(a):
Dobrý den, jak už jsem přála v dotazem o dotace mám 7 oveček,6 jich je propuštěných. Mám pro ně od března připravenou louku 1,5 ha. Kolik na takové louce mohu mít ovci. Dříve tam měl pán 2 koně a tráva stihala dorustat. Jinak můžete mi poslat fotky a rady ohledně pristresku pro ně? Zatím jsou na zahradě a mohou do stodoly. Děkuji za info.
O dotace jsem žádala vloni poprve. Na plochu 1.8 ha jsem potřebovala 5-6 ovcí starších jednoho roku. Stačilo by, mít je na pastvě od května do do konce září, to pro podání žádosti o dotace stačí, tak mi to řekli na SZIF(státní zemědělský info.fond).
lesakm
napsal(a):
To si myslím že nedáte, max. zatížení pozemku pro dotace je 1,5 VDJ/ha a musíte počítat že pro případ úhynu potřebujete nějakou ovci do rezervy navíc a taky berana, domnívám se že vám nebude ani vycházet evidence hnojení (hnojení pastvou) kde musíte taky dodržet "průměrnej náser" a vejít se do dotačních podmínek to znamená "nesrat" moc ani málo na každý ha ML.
Právě pokud je max zatížení pozemku 1,5 dobytčí jednotky (tzn.10 bahnic) na ha, tak na 1,5 hektaru jak paní píše je max.15 bahnic. Samozřejmě je lepší, když je na takové stádo větší plocha.
reznade
napsal(a):
Právě pokud je max zatížení pozemku 1,5 dobytčí jednotky (tzn.10 bahnic) na ha, tak na 1,5 hektaru jak paní píše je max.15 bahnic. Samozřejmě je lepší, když je na takové stádo větší plocha.
Právě, že je to maximální zatížení 1,5 VDJ. Lepší je se držet tak nějak uprostřed rozmezí. Dřív bylo minimum 0,2 VDJ. Teď nevím, protože jsem přišla o pozemky - zapsané v LPISu - a ty pozemky, které jsem sehnala jsou vedené jako ostatní a tím pádem nemám o co žádat.

Mastňáčku, jen mě k tomu nákresu napadlo, že v tomhle modelu je pak potřeba vymyslet zahražení vždy 3 stran domečku, aby tamtudy neodcházeli ovce na jinou pastvu, než je žádoucí

To da rozum :).

No, jen, že je to krapet nešikovné, vyrábět takhle zavírací, flexibilní domeček. :)
Jinak takhle se stavěj výběhy v zahraničí pro koně - jedna stáj se 4 boxy se dá takto obsloužit snadno. Z přední strany jsou vchody do boxů a z druhé strany se dají koně vypustit rovnou do "paddocků". Pro ovce mě nenapadlo to takto řešit. Většinou je ve výběhu nějaký porost, pod který si vlezou, tak nemusejí mít domeček celoročně k dispozici...

No nevim jestli vetsinou maj porost, u me treba takovy porost vetsinou neni :) me to neprijde zase tak nesikovne, proste se udela par dveri navic. Nesikovne je spis ze je domecek jen jeden. Kdyz odcervite, bylo by dobry aby to vyklepaly tam, kam se zase nejakou dobu nepodivaj a domecek to kazi. Takze kdyby byl mobilni domecek, muze mit klidne jen jedny dvere.