Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2016 01:19
lukas333666

XXX.XXX.14.169

Mám poněkud zmatek z toho co se vyžaduje pro vlastní distribuci mléčných výrobku.
Prodej syrového mléka ze dvora mi je jasný, ale pak co je potřeba pro to abych mohl distribuovat další výrobky, z toho co jsem našel mám zmatek a čekám od toho nějakou hrůzu, tedy položím několik otázek.Při pěti kozách a pěti východofríských ovcích(nebyli by jediný zdroj zisku, je to zahrnuto v menších "přivýdělcích" v agroturistice, čily nechci řešit zda se to vyplatí ale co by k tou bylo třeba):
- je potřeba samostatná místnost na zpracování?
- co je její nutná výbava, tedy co je nutně dané ?
- dojení může probíhat k němu vyhrazené části chléva do mobilního dojícího zařízení a ne jen ve speciální dojírně ? S ručním dojením nemají problém ?
- pokud může nevadí že je tam ustájena další zvířata ? (koně, kráva, po odstavu na čas prasnice)
- kde bych získal přehled o hygienických předpisech ?
- směšný dotaz, může být kozí a ovčí mléko zpracováváno ve stejné místnosti, skladováno v těsné blízkosti ?
Za případné doplnění souvisejících okolností bych byl rád, děkuju za odpovědi.

3.2.2016 08:10
aluskas

XXX.XXX.104.146

Napíši co vím já a co jsem musela splnit já. Jinak je nejlépe když si zajdete na krajskou veterinární správu a tam vám řeknou své požadavky. Předpisy vztahující se k tomuto jsou totiž předpisy EU, které jsou ale poměrně volné, vyhláška která by je upravovala zatím není a tak si je každá krajská veterinární správa vykládá trochu jinak.
K prodeji mléka ze dvora musíte mít oddělenou mléčnici, dojení může probíhat ve stáji, v Pardubickém kraji musíme mléko 2x měsíčně odesílat do laboratoře u kozího na CPM, u kravského ještě na som. buňky plus 1x ročně Staf.aureus mít každoročně hotovou předepsanou metodiku zdraví (odběra krve na brucelozu, atd. plus tuberkulinaci.), musíte mít vypracovaný provozní řád a HACCP. Snad jsem na nic nezapomněla. Jo musíte si mít kde omít ruce ve stáji. (já mám i oddělenou dojírnu s potrubním dojením, takže ruční dojení nevím, ale myslím, že podle zákona zakázané není, takže myslím, že může být.)

Co se týče zpracování mléka - pokud chcete zpracovávat jen svoje mléko, stačí vám mlékárna registrovaná. Musíte mít extra místnost, budete-li ji mít v obytném domě, nemusíte tam mít wc a šatnu. Pasterace není dle zákona povinná, takže pasterovat nemusíte, ale vet. správa to nevidí ráda. Navíc jsem si všimla, že např na trzích začínají zavádět, že nesmíte prodávat tepelně neopracované mléko a výrobky z něj. Musíte mít shcválenou provozovnu - vyjádření hygieny, hasičů, životního prostředí a pak na základě toho změnu užívání na stavebním úřadě, zase musí být HACCP. Musíte mít rozborované výrobky, že jsou zdravotně nezávadné, to nevím kolikrát ročně. Nevím jestli jsem na něco nezapomněla, kdyžtak se ptejte, kdyby něco nedávalo smysl, taky se ptejte, píšu to v rychlosti smajlík
Jinak i když vám to je jedno, jestli se vám to vyplatí nebo ne, tak při tom vašem množství nevyplatí smajlík Já budu zpracovávat 100l denně, a myslím, že to mám tak na hranici, aby se mi ta investice do toho vrátila (ale já to mám jako hlavní činnost, agroturistiku doplňkově).

3.2.2016 12:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Na SCHOKU nebo někde, si sežeňte kontakt na pana ing. Ivan Hrbek. On tu v době minulé někomu pomáhal se zařizováním a vyřizováním mlékárny. (+ jeho manželka).

3.2.2016 13:06
aluskas

XXX.XXX.104.146

profesor1 napsal(a):
Na SCHOKU nebo někde, si sežeňte kontakt na pana ing. Ivan Hrbek. On tu v době minulé někomu pomáhal se zařizováním a vyřizováním mlékárny. (+ jeho manželka).

Pan ing. Hrbek poskytuje poradenskou činnost, ale ne zadarmo. Jinak doporučuji jeho kurzy - legislativní, kde dopodrobna rozebírá co po vás chtít můžou nebo nemůžou. Nicméně při jednání na veterinární správě je vám to pak stejně k ničemu, protože vám řeknou, že se pan Ing. Hrbek v leččem mýlí a že vám to takto stejně nepovolí smajlík Na veterinární správu si budete muset zajít tak jako tak a na nikom jiném než na nich nezáleží, oni vám přesně řeknou co ve vašem kraji chtějí. Mezi kraji se liší požadavky na četnost odběru mléka, požadavky na počet dřezů či umyvadel (někde uhádáte jen dřez, já mám dřez i umyvadlo ve výrobně, umyvadlo v balírně a sprchu a umyvadlo v čisté šatně, umyvadlo ve špinavé šatně smajlík Požadavky na obklady do jaké výšky už nejsou, to je na vás. Jinak doporučuji nastudovat si pořádně předpisy, ať víte co po vás chtít můžou a kde už máte prostor vyjednávat...

3.2.2016 14:07
lukas333666

XXX.XXX.14.169

aluskas napsal(a):
Pan ing. Hrbek poskytuje poradenskou činnost, ale ne zadarmo. Jinak doporučuji jeho kurzy - legislativní, kde dopodrobna rozebírá co po vás chtít můžou nebo nemůžou. Nicméně při jednání na veterinární správě je vám to pak stejně k ničemu, protože vám řeknou, že se pan Ing. Hrbek v leččem mýlí a že vám to takto stejně nepovolí smajlík Na veterinární správu si budete muset zajít tak jako tak a na nikom jiném než na nich nezáleží, oni vám přesně řeknou co ve vašem kraji chtějí. Mezi kraji se liší požadavky na četnost odběru mléka, požadavky na počet dřezů či umyvadel (někde uhádáte jen dřez, já mám dřez i umyvadlo ve výrobně, umyvadlo v balírně a sprchu a umyvadlo v čisté šatně, umyvadlo ve špinavé šatně smajlík Požadavky na obklady do jaké výšky už nejsou, to je na vás. Jinak doporučuji nastudovat si pořádně předpisy, ať víte co po vás chtít můžou a kde už máte prostor vyjednávat...

Ještě jednou díky za velkou pomoc... A mluvěj i do změn ustájení ? By snad v drobnochovu mohli míň řešit... na vazný ustájení krávy a koní když choděj pravidelně ven nic nemaj že ?

3.2.2016 14:27
aluskas

XXX.XXX.104.146

lukas333666 napsal(a):
Ještě jednou díky za velkou pomoc... A mluvěj i do změn ustájení ? By snad v drobnochovu mohli míň řešit... na vazný ustájení krávy a koní když choděj pravidelně ven nic nemaj že ?

Ustájení v souvislosti s registrací mlékárny neřeší. Na to zase chodí jiné kontroly smajlík ale pokud nejste v eku, tak jim vazné ustájení vadit nebude. Ale mohou kontrolovat jiné věci - zda vedete evidenci léčiv, krmiv, zda máte plán pro případ nákaz, deratizaci, čerstvou vodu, pro mlékárnu pitnou vodu - rozbory atd.
Nejlépe opravdu detailně prostudovat předpisy - veterinární zákon a příslušné vyhlášky, Nařízení rady atd. (čísla jsem teď zapomněla, ale když se k tomu večer dostanu, tak vám je sem ještě napíšu).

Přidejte reakci

Přidat smajlík