Dobrý den,
chtěla bych moc poprosit o radu. Mám doma třídenní kozičku, je z trojčat a výrazně menší než sestry. Z počátku nebyla schopná se od matky sama napít, tak jsem ji vzala do tepla a první dávku mleziva dostala z lahve. Pookřála a dále jsem ji nosila na krmení pod matku, krásně pila. První noc strávila ještě doma a další den už u matky a byla pravidelně přikládána. Na nohy se postavila sama a i popošla, ale sama by se ještě neobsloužila. Večer jsem ji přikládala, ale nechtěla pít a bříško měla plné. Ráno jsem ji našla podchlazenou a s výrazně nafouknutým bříškem...(smolka po porodu odešla a i se vyčurala). Teď vůbec nechce pít. Mám ji doma a potřebovala bych poradit, zda se jí dá pomoci. Od rána masíruji bříško a zahřívám, ale stav se nelepší, už skoro neudrží hlavičku. Předem děkuji za rady, ráda bych jí pomohla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

verstica1
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych moc poprosit o radu. Mám doma třídenní kozičku, je z trojčat a výrazně menší než sestry. Z počátku nebyla schopná se od matky sama napít, tak jsem ji vzala do tepla a první dávku mleziva dostala z lahve. Pookřála a dále jsem ji nosila na krmení pod matku, krásně pila. První noc strávila ještě doma a další den už u matky a byla pravidelně přikládána. Na nohy se postavila sama a i popošla, ale sama by se ještě neobsloužila. Večer jsem ji přikládala, ale nechtěla pít a bříško měla plné. Ráno jsem ji našla podchlazenou a s výrazně nafouknutým bříškem...(smolka po porodu odešla a i se vyčurala). Teď vůbec nechce pít. Mám ji doma a potřebovala bych poradit, zda se jí dá pomoci. Od rána masíruji bříško a zahřívám, ale stav se nelepší, už skoro neudrží hlavičku. Předem děkuji za rady, ráda bych jí pomohla.
Jestli neměla kolostrum hned po narození, pravděpodobně se díváte na kolisepsi. Bohužel se jedná o smrtelný stav.
To je těžko přesně radit a hledat problém. Mohlo se napít plodové vody, což může vést k rychlému namnožení bakterii, mohla jste dát mlezivo se špatnou teplotou, mohlo mít nějakou vadu způsobenou špatným vývinem, mohlo se vám následně zdát že pije od maminy ale třeba jen cumlalo cecík a netahalo, nebo třeba slabá termoregulace... To se prostě stává.
A co tak dát kozičce na odfouknutí 1ml Typasolu? V loni jsem měla podobný problém u kozlíka, který byl ze čtyřčat a jak jsem ho dokrmovala, tak se mi asi přepil a za dvě hodiny byl nafouknutý, že ani chodit nemohl. Dostal asi 3ml Typasolu s vodou a za dvě hodiny už byl veselý, splasknutý a hopsal.