francheska

XXX.XXX.220.225
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, manžel má obavu, že dojná koza pozřela jed na krysy, když se nám nedopatřením dostala do inkriminovaných prostor, jed by měla pozřít v pátek, mě se to nezdá, ale kdyby třeba malé množství pozřela, jak dlouho bych neměla pít dojené mléko? Jed se nazývá Lanirat.
francheska

XXX.XXX.220.225
Díky za názory...právě dnes jsem ji dojila a žádná krev v mléku...věřím, že jed nepozřela, ale stoprocentně to říct nemůžu, nevím však, jak dlouho čekat a mléko raději vylívat...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
MiškaLussy
napsal(a):
Ten jed co možná vaše kozička pozděla ničí hlavně vnitřní orgány, játra krvácení, plíce krvácení. Zvíře se chová divně, pátý den i později. To už je i krvácení z nosu a jiných sliznic. Tak snad to ta vaše kozička ne snědla, ale pak otázka kam se ten jed poděl?
Nepozřely ho nakonec ty krysy ? Jestli ho pozřela, či nepozřela koza poznáte tak, že krys ( spíše potkanů) ubude, či najdete mrtvé. Ale spíše jen jednoho. Pokud to není jed druhé generace s opožděným nástupem účinku, protože ty klasické už na potkany neplatí. Nechají jed sežrat tzv. ochutnavače a když ten umře, ostatní ho už nežerou. Jedy druhé generace působí tak, aby si potkani nespojili smrt po sežrání u jednoho z rodiny s jedem. Lanirat je tuším ještě 1. generace. Mrkněte na krabičku, tam by mělo být napsáno, zda je s opožděným nástupem. Pak by i u kozy mohlo trvat až 10 dní, než se projeví otrava. Taky záleží na množství, pár zrnek by koze ublížit nemělo, celá krabička už by byl průšvih.Hned zítra se poraďte s vetem, zda jí nepodat preventivně vitamín K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
francheska
napsal(a):
Díky za názory...právě dnes jsem ji dojila a žádná krev v mléku...věřím, že jed nepozřela, ale stoprocentně to říct nemůžu, nevím však, jak dlouho čekat a mléko raději vylívat...
A co bobky, nejsou moc tmavé?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nepozřely ho nakonec ty krysy ? Jestli ho pozřela, či nepozřela koza poznáte tak, že krys ( spíše potkanů) ubude, či najdete mrtvé. Ale spíše jen jednoho. Pokud to není jed druhé generace s opožděným nástupem účinku, protože ty klasické už na potkany neplatí. Nechají jed sežrat tzv. ochutnavače a když ten umře, ostatní ho už nežerou. Jedy druhé generace působí tak, aby si potkani nespojili smrt po sežrání u jednoho z rodiny s jedem. Lanirat je tuším ještě 1. generace. Mrkněte na krabičku, tam by mělo být napsáno, zda je s opožděným nástupem. Pak by i u kozy mohlo trvat až 10 dní, než se projeví otrava. Taky záleží na množství, pár zrnek by koze ublížit nemělo, celá krabička už by byl průšvih.Hned zítra se poraďte s vetem, zda jí nepodat preventivně vitamín K.
Opravuji - teď jsem se dívala na bezpečnostní list Lanirat - bromadiolon - nástup účinku za 4 - 5 dní. Monitorování prvních příznaků 48 hodin po možném pozření. To nechápu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Opravuji - teď jsem se dívala na bezpečnostní list Lanirat - bromadiolon - nástup účinku za 4 - 5 dní. Monitorování prvních příznaků 48 hodin po možném pozření. To nechápu.
Když jsem dala jed, kvůli jednomu jedinému potkyšovi, tak tři dny jsem ho pořád viděla běhat, scípl až pátý den. Tudíž jak můžu monitorovat příznaky prvních 48 hodin, když potkan byl tři dny po sežrání jedu bez jakýchkoliv příznaků. Tak bych to viděla i u kozy.
Ale on začíná vnitřně pomalu krvácet už třeba druhý den, až postupně třeba až ten pátý den ho to zabije. Už třeba 3,4 den se začíná motat. Některý vydrží 4 dny, některý třeba 8 dnů. Tam jde o to, aby nechcípl hned ten den, nebo druhý den, kdy ostatní čekají co ta nová strava s ním udělá a pak to začnou nejenom žrát, ale si to nosit do nor.
Pokud mate podezreni na otravu jedem... zajedte k veterinari... tyhle typy jednu funguji kumulativne tzn. ukladaji se az do nutne hladiny jedu... a i odlozene jak nekdo psal... take jste nenapsala o jake udajne mnozstvi by se melo jednat... vim ze potkani jsou odolni ale koza ma 70x vyssi hmotnost... tyhle typy jedu zpousobuji krvacivost... potkani pak umiraji na krvaceni do plic... proti krvacivosti se jako protilatka podava vitamin K... ale jeslti k tomu doslo asi bych urcite kontaktovala veteraka.
Nám ovce rozmlsaná a rozmazlená vyběhla z ohrady a sežrala obří modrou granuli proti hlodavcům. Viděli jsme to na vlastní oči, proto vím, že ji opravdu splivla. No, tak jsme ji naložili a dovezli na veterinu, dostala injekci jakože protijed k tomu lidský kapky Kanavit, což je vitamín K proti krvácivosti. Ty jsem ještě dokupovala - kapala jsem jí je denně 20 kapek cca 14 dnů. Ovce je v pohodě, akorát zhubla, ale protože byla obézní jen jí to prospělo
francheska

XXX.XXX.98.183
Děkuji za vaše příspěvky, popřípadě zkušenosti...konzultovala jsem to s vet. a ta mi napsala cituji:
Dobrý den,
pokud kozy nejeví žádné příznaky otravy, nejspíš k ničemu nedošlo, jed způsobuje vnitřní krvácení. Jako prevence by se dalo doporučit podání vitamínu K injekčně a přípravků na ochranu jater.
Ale co se týče mléka a masa do poživatelnosti mi neporadila, že se mám obrátit na výzkumný ústav toxikologie v Brně, tam jsem psala a zatím bez odpovědi. Tak nevím, jestli mléko stále vylívat nebo jestli je po převaření poživatelné...koza jestli to sežrala, tak nejspíš opravdu malé množství, které jí neublížilo, doufám...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Netrávím, protože se také bojím o psy, ale máme venkovní kočky, které sice krmíme pravidelně, aby se moc netoulaly, ale jen do polosyta. Ty ulovily (vlastně ulovili, jsou to kocouři) i potkany, ani jsem tehdy netušila, že poblíž nějací jsou. A jeden z našich psů je teriérovitý, jakékoliv myši bleskurychle vyhrabe a chytí. M.
Travim ratimorem v polstarcich... kocky a psy to nezerou...na krysy je to velmi ucinne... kdyz maji treba diru v podestylce nebo vim kde maji chodby tak tam cas od casu neco nacpu... a co se tyka otravenych potkanu... tak obcas nejakeho poloprichcipleho objevim, jsem nucena ho dousmrtit... jeste se mi nestalo ze by kocka chytala neco co sotva dycha...
francheska

XXX.XXX.220.225
Pro zájemce přeposílám korespondenci s výrobcem jedu:
Dobrý den,
posílám odpověď na váš dotaz:
Z dotazu není zřejmé, jaké množství přípravku bylo případně zkonzumováno a také jestli to bylo jednorárově nebo opakovaně ve více dávkách. Při požití malé dávky, doporučené pro aplikaci přípravku /50-100 g balení/se nedomnívám, že hrozí nebezpečí kontaminace mléka také vzhledem k mechanismu účinku látky obsažené v přípravku Lanirat PG. V případě náhodné konzumace většího množství /0,5 kg a více/, zvláště v případě opakovaného požití po menších dávkách doporučuji sledovat případné projevy krvácení sliznic nebo přítomnost krve v exkrementech. Tuto možnost však považuji za téměř vyloučenou.
S pozdravem
Josef Dittrich
PROST a.s.,
Akorát mám stejně pořád divný pocit z toho mléka, nějak se mi to nechce pít a dávat ho dětem..., nevím, jestli tomu můžu stoprocentně věřit...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
francheska
napsal(a):
Pro zájemce přeposílám korespondenci s výrobcem jedu:
Dobrý den,
posílám odpověď na váš dotaz:
Z dotazu není zřejmé, jaké množství přípravku bylo případně zkonzumováno a také jestli to bylo jednorárově nebo opakovaně ve více dávkách. Při požití malé dávky, doporučené pro aplikaci přípravku /50-100 g balení/se nedomnívám, že hrozí nebezpečí kontaminace mléka také vzhledem k mechanismu účinku látky obsažené v přípravku Lanirat PG. V případě náhodné konzumace většího množství /0,5 kg a více/, zvláště v případě opakovaného požití po menších dávkách doporučuji sledovat případné projevy krvácení sliznic nebo přítomnost krve v exkrementech. Tuto možnost však považuji za téměř vyloučenou.
S pozdravem
Josef Dittrich
PROST a.s.,
Akorát mám stejně pořád divný pocit z toho mléka, nějak se mi to nechce pít a dávat ho dětem..., nevím, jestli tomu můžu stoprocentně věřit...
Tak pán píše, že se nedomnívá. Kdyby si byl jistý v kramflecích, tak napíše - při požití malé dávky je vyloučena kontaminace. Tudíž alibismus a nevíte toho o nic víc, než před dopisem...
Verunbedrun

XXX.XXX.29.28
Prosím o radu před 14 dny naše dvě kozy sežraly tak 2 hrsti Ratimoru na potkany ☹️vet říkal že psům se dává vitamin K, ale u koz je to těžké určit kolik bychom jim toho měli dát když nevíme kolik toho která sežrala, kozy naštěstí přežili, ale zajímalo by mne kdy můžeme začít pít mléko, teď ho vylivame. Děkuji za odpověďi.
Josef.P

XXX.XXX.99.215
Zdravím chcu se zeptat, mám 2 ročního kozlíka a celkem dost smrdí je nějaká metoda jak ten smrad aspoň nějak zťišit?
Verunbedrun
napsal(a):
Prosím o radu před 14 dny naše dvě kozy sežraly tak 2 hrsti Ratimoru na potkany ☹️vet říkal že psům se dává vitamin K, ale u koz je to těžké určit kolik bychom jim toho měli dát když nevíme kolik toho která sežrala, kozy naštěstí přežili, ale zajímalo by mne kdy můžeme začít pít mléko, teď ho vylivame. Děkuji za odpověďi.
Tak se zeptejte toho veta, ne? Nebo jednejte dle bezpečnostního listu - máte tam uvedené telefonní číslo dodavatele a na Toxikologické informační středisko v Praze (224 919 293).
Jinak myslím, že po dvou týdnech by to mělo být už bezpečné. Ale vlastní zdraví na to nevsadím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Josef.P
napsal(a):
Zdravím chcu se zeptat, mám 2 ročního kozlíka a celkem dost smrdí je nějaká metoda jak ten smrad aspoň nějak zťišit?
Vykastrovat.