Prosím o radu, kolik krmení?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2016 18:47
haka68

XXX.XXX.20.170

Zdravím, před pár dny jsem koupila cca tříletou AN kozu, snad údajně březí od konce listopadu. Byla krmena s ostatními osmi kozami a kozlem řepnými řízky a spařeným šrotem. Já k dispozici toto krmivo nemám, tak dávám celé jádro kombinace ovsa, ječmene a malilinko kukuřice, dostane kousek suchého chleba, jablka, vařený brambor, nutrimix, koupila jsem jí takový ten liz v šedém kýblu osvior. Moje prosba zní, kolik zhruba mohu takto velké připuštěné koze toho všeho dát, aby nestrádala a zároveň jí nezpůsobila nějaké obtíže? Je velká tipla bych minimálně cca 60-70 kilo? Přikládám foto. Děkuji velmi pěkně za radu...

13.2.2016 19:18
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já nepřikrmuji, tak musíte počkat na odborníky, ale z té kombinace - chleba, vař. brambor, jádro... se mě dělá těžko za ni. Píši ale z důvodu že se mě nelíbí pazdnechty, hlavně ty zadní. Jestli vidím dobře a má je opravdu tak vykřivené, tak doporučuji sehnat odborníka a postupně je upravovat do správného tvaru.

Neregistrovaný uživatel

13.2.2016 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Tady platí - STO KUCHAŘEK, STO ŘÍZKŮ smajlík myšleno z masa smajlík každý má naučené svoje kozy na nějakou krmnou dávku. Jestli byla zvyklá na řízky - řepné smajlík, koupila bych pytel řízků a postupně s ním přecházela na svoje krmení, ale velmi postupně, určitě ji hned nedejte moc brambor a jablek, je to na acidozu. Postupně k řízkům přidávejte po jednom bramboru. Koza je březí a ten převoz, nemusí to na ni dobře působit, hlavně ji necpěte s vědomím, čím víc, tím líp a už vůbec ne bramborami a jablky, když na to není zvyklá. To tady udělal už jiný chovatel, že kozám dopřával a dopadlo to špatně. Spíše teď, v době zvykání bych dávala jen dietnější oves, trochu té kukuřice do namočených řízků. Je to pěkná koza, vzhledem k její ceně je ten pytel řízků nic smajlík A také by mě, jako Profesora zajímalo, co to má s těmi paznehty?

14.2.2016 03:54
haka68

XXX.XXX.20.170

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tady platí - STO KUCHAŘEK, STO ŘÍZKŮ smajlík myšleno z masa smajlík každý má naučené svoje kozy na nějakou krmnou dávku. Jestli byla zvyklá na řízky - řepné smajlík, koupila bych pytel řízků a postupně s ním přecházela na svoje krmení, ale velmi postupně, určitě ji hned nedejte moc brambor a jablek, je to na acidozu. Postupně k řízkům přidávejte po jednom bramboru. Koza je březí a ten převoz, nemusí to na ni dobře působit, hlavně ji necpěte s vědomím, čím víc, tím líp a už vůbec ne bramborami a jablky, když na to není zvyklá. To tady udělal už jiný chovatel, že kozám dopřával a dopadlo to špatně. Spíše teď, v době zvykání bych dávala jen dietnější oves, trochu té kukuřice do namočených řízků. Je to pěkná koza, vzhledem k její ceně je ten pytel řízků nic smajlík A také by mě, jako Profesora zajímalo, co to má s těmi paznehty?

Díky za odpovědi, paznechty má opravdu hrozné, já chovala fríšky dělala jsem jim je běžně, první zakrácení už má za sebou, během měsíce má dojet ještě střihač, tak se s ním poradím. Včera jsem si byla koupit nové nůžky, tak dnes bude další krácení.. Má chudinka tu levou zadní podle mě již odmala vybočenou. Mám ji teď týden. Volala jsem bývalému majiteli i na číslo hospodářství a nekomunikuje. Prachy dostal..
Potřebovala bych, ale vědět, kolik toho jádra? Prosím rozděleno na dvě denní dávky třeba ráno 1/2 kg a večer 1/2 kg? Jablka jí moc chutnají, teď jsem jí dávala dvě malá ráno a dvě během dne..bramboru cca jednu větší. Sežere všechno.díky.

14.2.2016 10:36
roklanka

XXX.XXX.45.189

Není takový problém sehnat řepné řízky a pytel máte na hooodně dlouho, pro jednu kozu.Krmit stejně jak byla zvyklá a pozvolna převádět na své krmení. Dávám kozám trochu krmných brambor, ale syrových. Matně si vzpomínám, že jsem četla, že syrových mohou kozy víc, než vařených, přidávám do směsi na zpestření. Na chleba taky bacha, jen jako pamlsek.Pěkná koza, ale ty paznehty mi taky hned padly do oka.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2016 14:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

haka68 napsal(a):
Díky za odpovědi, paznechty má opravdu hrozné, já chovala fríšky dělala jsem jim je běžně, první zakrácení už má za sebou, během měsíce má dojet ještě střihač, tak se s ním poradím. Včera jsem si byla koupit nové nůžky, tak dnes bude další krácení.. Má chudinka tu levou zadní podle mě již odmala vybočenou. Mám ji teď týden. Volala jsem bývalému majiteli i na číslo hospodářství a nekomunikuje. Prachy dostal..
Potřebovala bych, ale vědět, kolik toho jádra? Prosím rozděleno na dvě denní dávky třeba ráno 1/2 kg a večer 1/2 kg? Jablka jí moc chutnají, teď jsem jí dávala dvě malá ráno a dvě během dne..bramboru cca jednu větší. Sežere všechno.díky.

Jestli máte kvalitní seno, jádra bych v polovině březosti zatím tolik nedávala. Tak třičtvrtě kila by mohlo teď stačit, spíše ty okopaniny. Kilo bych dávala před porodem a v laktaci, záleží, jak bude dojit, jádro podporuje tvorbu mléka, hlavně oves. Čím víc bude dojit, pak i kilo a půl třeba. Ale zvykat postupně, nevíte, kolik šrotu dostávala. K největšímu růstu plodů dochází hlavně poslední měsíc březosti, máte čas přejít postupně na Vaše krmení.4 malá jablka by jí nic udělat neměla, ale když dostane jablka, už jí nedávejte tvrdý chleba, fakt jen jako pamlsek třeba půl krajíčku. Nabobtnalé řízky s jádrem, do toho třeba ta dvě jablka, nasypat Nutrimix. Dobré jsou také sušené krmné kvasnice. A když nebudete chtít krmit řízkama, tak postupně ubírat těch řízků a nahrazovat Vaší směsí.

14.2.2016 16:06
haka68

XXX.XXX.20.170

Jestli máte kvalitní seno, jádra bych v polovině březosti zatím tolik nedávala. Tak třičtvrtě kila by mohlo teď stačit, spíše ty okopaniny. Kilo bych dávala před porodem a v laktaci, záleží, jak bude dojit, jádro podporuje tvorbu mléka, hlavně oves. Čím víc bude dojit, pak i kilo a půl třeba. Ale zvykat postupně, nevíte, kolik šrotu dostávala. K největšímu růstu plodů dochází hlavně poslední měsíc březosti, máte čas přejít postupně na Vaše krmení.4 malá jablka by jí nic udělat neměla, ale když dostane jablka, už jí nedávejte tvrdý chleba, fakt jen jako pamlsek třeba půl krajíčku. Nabobtnalé řízky s jádrem, do toho třeba ta dvě jablka, nasypat Nutrimix. Dobré jsou také sušené krmné kvasnice. A když nebudete chtít krmit řízkama, tak postupně ubírat těch řízků a nahrazovat Vaší směsí.

Díky za info, to jsem potřebovala vědět..ještě prosím jedna otázka. Tydlety AN kozy se nepasou? Máme celkem solidní pastvu, ovenky se pasou, koza nic. Seno mám to nejlepší co může být ručně dělané, volně sušené krásně voňavé...to si dává bez problémů. Pán totiž měl osm koz na cca 2000 m2, tak je možné že neví, jak se pase? Paznechty jsem snad dnes v rámci mých možností ostříhala..přikládám foto. Pastvy a kozy, je mi to divné, jinak je v pohodě, moc milá holka..díky.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2016 18:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

haka68 napsal(a):
Díky za info, to jsem potřebovala vědět..ještě prosím jedna otázka. Tydlety AN kozy se nepasou? Máme celkem solidní pastvu, ovenky se pasou, koza nic. Seno mám to nejlepší co může být ručně dělané, volně sušené krásně voňavé...to si dává bez problémů. Pán totiž měl osm koz na cca 2000 m2, tak je možné že neví, jak se pase? Paznechty jsem snad dnes v rámci mých možností ostříhala..přikládám foto. Pastvy a kozy, je mi to divné, jinak je v pohodě, moc milá holka..díky.

Akorát...to máte jen tuto jednu kozu? Koza je stádové zvíře, sama bude smutná, měly by být alespoň dvě. Tak uvidíte po porodu, kdyby to byla kozenka, stejně asi zůstane, že? Co se týká té pastvy, mě se nubije pasou, ale nemají seno k dispozici na pastvě. Dostávají ho po pastvě od jara do podzimu až večer, jak je zaženu do chléva. A jestli myslíte pastvu teď, tak v tomto období koza dá přednost senu, zvlášť takovému, jako máte Vy. Mě se teď na zimní trávě také nepasou, pást se začíná, až je nová tráva. Teď krmím jen senem. A koza se pase jinak, než ovce. Ovce jede, jak sekačka, koza přebíhá, tu utrhne, tam utrhne, nechává nedopasky. Vybírá to nej a co jí moc nechutná, spase až nakonec, když není nic jiného. Jak bylo vloni to sucho a trávy na podzim málo, kozy mi spásly všechny kopřivy už od kořínků, předloni si jich ani nevšimly.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2016 19:05

Paan je zrejme "chovatel". AN jsou holt ted v mode.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2016 19:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Paan je zrejme "chovatel". AN jsou holt ted v mode.

Už chápu...původní majitel.

14.2.2016 19:24

Tak tak.

14.2.2016 19:35
haka68

XXX.XXX.20.170

Akorát...to máte jen tuto jednu kozu? Koza je stádové zvíře, sama bude smutná, měly by být alespoň dvě. Tak uvidíte po porodu, kdyby to byla kozenka, stejně asi zůstane, že? Co se týká té pastvy, mě se nubije pasou, ale nemají seno k dispozici na pastvě. Dostávají ho po pastvě od jara do podzimu až večer, jak je zaženu do chléva. A jestli myslíte pastvu teď, tak v tomto období koza dá přednost senu, zvlášť takovému, jako máte Vy. Mě se teď na zimní trávě také nepasou, pást se začíná, až je nová tráva. Teď krmím jen senem. A koza se pase jinak, než ovce. Ovce jede, jak sekačka, koza přebíhá, tu utrhne, tam utrhne, nechává nedopasky. Vybírá to nej a co jí moc nechutná, spase až nakonec, když není nic jiného. Jak bylo vloni to sucho a trávy na podzim málo, kozy mi spásly všechny kopřivy už od kořínků, předloni si jich ani nevšimly.

Mám jen jednu, ještě chvíli. V březnu budou ještě tři kozenky, mám je rezervované. Pán ji udajně prodával, protože je velice dominantní a ostatní jeho kozy usurpovala, ale kde je pravda nevím...tady je v pohodě, mám zvířat povícero, není rozhodně sama. Jsou tu s ní Tuluzké husy, houseři maj kolem 10-11 kil, pěkně ji proháněj, dvě ovečky, tři psy, slepice, máme obrovskou zahradu kolem domu cca 5000m2, tak jsou všichni pohromadě, tam byla jen v nezatepleném přístřešku, zde má k dispozici, jak chatku na zahradě, tak stáj a sama dobrovolně si vybrala spaní v teple, je totiž napojena na dům a temperována z našeho topení, takže je tam příjemně, já bych rozhodně neřekla, že by jí chyběla nějaká další koza, protože ovenky na noc nechtějí zalézat, spí venku. Ale i tak během měsíce budou ty další, jen mám strach, aby jim popřípadě něco neudělala. Je to takový kozí generál. Já si AN vybrala kvůli mléku, jeho kvalitě. A i kvůli tomu, že velkého tělesného rámce a pěkně zbarvená...

14.2.2016 20:02
pajca

XXX.XXX.73.177

Tu stařinu na druhé fotce posekejte, zmulčujte a ukliďte, ať tam na jaře naroste snáz
mladá tráva.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2016 20:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

haka68 napsal(a):
Mám jen jednu, ještě chvíli. V březnu budou ještě tři kozenky, mám je rezervované. Pán ji udajně prodával, protože je velice dominantní a ostatní jeho kozy usurpovala, ale kde je pravda nevím...tady je v pohodě, mám zvířat povícero, není rozhodně sama. Jsou tu s ní Tuluzké husy, houseři maj kolem 10-11 kil, pěkně ji proháněj, dvě ovečky, tři psy, slepice, máme obrovskou zahradu kolem domu cca 5000m2, tak jsou všichni pohromadě, tam byla jen v nezatepleném přístřešku, zde má k dispozici, jak chatku na zahradě, tak stáj a sama dobrovolně si vybrala spaní v teple, je totiž napojena na dům a temperována z našeho topení, takže je tam příjemně, já bych rozhodně neřekla, že by jí chyběla nějaká další koza, protože ovenky na noc nechtějí zalézat, spí venku. Ale i tak během měsíce budou ty další, jen mám strach, aby jim popřípadě něco neudělala. Je to takový kozí generál. Já si AN vybrala kvůli mléku, jeho kvalitě. A i kvůli tomu, že velkého tělesného rámce a pěkně zbarvená...

Také jsem si vybrala AN kvůli mléku. Dovezla jsem si tehdy od vícero koz a An mléko to jasně vyhrálo. Jestli je koza dominantní, to může dělat problém, zvlášť, pokud je tam teď první. Také jsem dovezla první kozu a naprosto stejné. Ostatní kozy ji hned respektovaly, chodily všude, kde ona, co ona zavelela, to se dělo. Když ostatní kozy dorostly, byl boj o velení, jedna ji " přeprala", tak už si tak nepíská, ale ty dvě se nemusí, ale respektují se od té doby. Pořád jsem je odháněla od sebe, až jsem to vzdala, holky si ukázaly, co je která zač a je víceméně klid.
Ale myslím, že na ty nové bude útočit, bude si hájit vedoucí pozici. Ale je bezrohá, tak to je výhoda. Ty další budou rohaté?

15.2.2016 02:59
haka68

XXX.XXX.20.170

pajca napsal(a):
Tu stařinu na druhé fotce posekejte, zmulčujte a ukliďte, ať tam na jaře naroste snáz
mladá tráva.

Já jim ten bok zahrady vždycky na zimu záměrně nesekám, aby měly holky co na práci v zimě...nebojte na jaro budou zbytky upraveny a vyhrabány.

15.2.2016 03:17
haka68

XXX.XXX.20.170

Také jsem si vybrala AN kvůli mléku. Dovezla jsem si tehdy od vícero koz a An mléko to jasně vyhrálo. Jestli je koza dominantní, to může dělat problém, zvlášť, pokud je tam teď první. Také jsem dovezla první kozu a naprosto stejné. Ostatní kozy ji hned respektovaly, chodily všude, kde ona, co ona zavelela, to se dělo. Když ostatní kozy dorostly, byl boj o velení, jedna ji " přeprala", tak už si tak nepíská, ale ty dvě se nemusí, ale respektují se od té doby. Pořád jsem je odháněla od sebe, až jsem to vzdala, holky si ukázaly, co je která zač a je víceméně klid.
Ale myslím, že na ty nové bude útočit, bude si hájit vedoucí pozici. Ale je bezrohá, tak to je výhoda. Ty další budou rohaté?

Ty nové, co přibudou jsou taky AN, dokonce snad s nárokem na PoP, byli zde na fóru i jejich fotky" kozí puntíci", jsou to trojčata, dvě odrohované a jedna geneticky bezrohá. Nevím, jak to hned po porodu odrohovali, zřejmě nějakou tou pastou na telata? Paní jsem poslala zálohu, tak se na ně těším..ale pak jsem uviděla v inzerci tudletu, říkala jsem si, že bych nějaké mléko mohla mít i dříve, než od mimin, to bude až za dva roky...takže tak a tak doufám, že ty malé poté neutluče. jsem ráda, že zde je nějaký chovatel AN, že se dá popřípadě zeptat, mám knihy, načtené, jsem teď přihlášena i na kurz na Mendela na faremní zpracování mléka, abych byla v obraze kvůli zákonům, sýry již vyrábím několik let, jen Pro naši spotřebu, tak snad ty kozy zvládnu, úplný začátečník nejsem. Děkuji za rady.

15.2.2016 07:57
sansa

XXX.XXX.64.23

Dobrý den, čtu, že máte AN kozy, chtěla jsem se Vás zeptat jak Vám kozeny žerou, mám dvě AN, máme je od loňského dubna/to měly čtyři měsíce/, byly pořád u korýtka, dostávaly kůzlemix a postupně jsme přidávali šrot, to by se užraly.Nyní jsou tak tři týdny připuštěné a přestaly žrát tak jak žraly předtím.Mají všechno stále stejné, ale i tak se v korýtku jen vrtají a vybírají a spíše ochutnávají, ale jakmile jim obsah korýtka vysypu do sena, tak jsou v seně zavrtané stále a ještě vybírají něco dobrého ze slámy.Srst je lesklá, hustá, holky jsou takové svalnaté, klidné a vypadají spokojeně, ale mě to trápí a nevím si rady.Vitamíny a liz mají, už jsem jim dávala i ostropestřec, ale výsledek žádný.Jestli umíte poradit, budu ráda.

15.2.2016 07:58
profesor1

XXX.XXX.192.98

No podle těch upravených "kopýtek", začátečník rozhodně nejste!

15.2.2016 11:48
haka68

XXX.XXX.208.244

profesor1 napsal(a):
No podle těch upravených "kopýtek", začátečník rozhodně nejste!

Tak to jste mě potěšil, to byla fuška, více jak 40 minut jsem ji trápila, dokonce u toho i usnula...je prostě boží!

15.2.2016 12:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já se snažím dělat pazdnechty když jsou rozmočené, tzn. když je mokrý sníh, nechám ovci chvíli běhat venku a pak stříhám. Je to sto a jedna oproti suché rohovině.

15.2.2016 17:39
eržika

XXX.XXX.86.96

Dobrý večer, mám kozu před porodem, už jí pár dní hlídám ve dne v noci. Má obrovské vemeno až k zemi, velké břicho a už hluboké bederní propadliny. Včera se už konečně objevila hlenová zátka. Koza už sotva chodí, těžko si lehá, pak velmi těžko vstává. Přes den skoro pořád leží na sluníčku. Ale s čím si nevím rady je její žravost. Bohužel už není schopná v tak vysokém období březosti dobře trávit. Potrava už natrávená se jí vrací ve velkém množství z bachoru zpět, leží se vztyčeným krkem, přežvykuje co může ale je to nedostačující, chvílemi jí to úplně vylétne z huby. /není to ale vůbec cíti/. Včera jsem už jí nedala večer zrní, nechala jí jenom na seně a ráno to bylo stejné. A opakovalo se to i během dne. Tak nevím, co. O hladu jí nechat nemůžu, taky nevím, zda je dobře takto najednou omezit přísun potravy v jejím stavu, Jediné co mě napadá je zavřít jí do samostatného boxu a tam jí dát jen malý příděl sena a vodu? Děkuji za radu.

15.2.2016 19:21
lilo

XXX.XXX.201.210

Jake zrni zkrmujete...

15.2.2016 19:25

Nevim jak kozy, ale ovce treba kdyz zerou hltave oves, tak se jim sprajcne, a pak poskakujou jak streleny a vyhazej to vsechno ven.

15.2.2016 19:43
kosta

XXX.XXX.114.1

Já dávám kozám před porodem jenom seno a vodu.

15.2.2016 19:52
eržika

XXX.XXX.86.96

kosta napsal(a):
Já dávám kozám před porodem jenom seno a vodu.

Já už od včera jsem se k tomu také uchýlila ale koza se nacpe i toho sena, že to pak kucká ven.Jinak zkrmuji oves. Letos jsme přivezli krásný, žluťoučký, i hospodář říkal, že tak krásný oves už leta neměl.

16.2.2016 13:11
eržika

XXX.XXX.86.96

Tak před hodinou se to vyřešilo, Koza porodila krásná trojčata, byla moc šikovná a když měla vše hotovo, usušená kůzlata, okolo sebe uklizíno, dostala hlad a tak si hned pochutnala na senu i na ovsu.smajlík.

16.2.2016 13:18
kosta

XXX.XXX.114.1

U nás to bylo v 10hod.dopoledne máme 2kozí slečny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík