Bezproblémové porody ovcí - jaké plemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2016 21:03
kurtlesnilom

XXX.XXX.0.78

Dobrý den, hledám názory dlouhodobých chovatelů ovcí týkající se plemen s co nejvíce bezproblémovými porody.
Chováme ovce 10 let - kříženky suffolk, texel, a za tuto dobu jsme zažili jen pár nahodilých let s porody v pohodě, jinak šlo často o těžké porody s nutnou asistencí veterináře, ovcím jsme dokonce začali dělat vlastní seno a opravdu dbáme na kvalitní stravu ovcí. Kamarádka chovající čisté zwartbles na tom ale není s porody o nic lépe. Zato moji rodiče, kteří za komunistů chovali bezproblémově 13 ovcí - za celou dobu s 1 mrtvým (podchlazeným) jehnětem porozeným na louce za tuhých mrazů, naše porodní nesnáze vůbec nechápou.
Je tady nějaký chovatel nějakého plemene ovcí, který má dlouhodobě bezproblémové porody?
Děkuji za odpovědi, Blanka.

16.2.2016 07:14
koja

XXX.XXX.74.244

Dobrý den, navzdory tomu, co Vám tu někdo bude radit, tak si buďte jistá, že něco takového jako "plemeno s dlouhodobě bezproblémovými porody" neexistuje. V zásadě se vždy jedná především o chovatelské podmínky a nikoli plemena. Pokud máte komplikovaných porodů opravdu moc, tak někde děláte chybu.
1. Velmi častá chyba u drobnochovatelů je, že nedodržují přísnou selekci. Pokud má ovce časté problémy, tak nejen že ji vyřadím, ale nenechám si po ní ani dceru.
2. Optimální krmení - kvalitní objemová krmiva i kvalitní minerálku a pokud je to zapotřebí, třeba v zimním bahnění, tak i odpovídající příkrm.
3. Dobré ustájení, které zabezpečí dostatečný pohyb matek před porodem.
4. Plemeno suffolk a texel jsou prvotřídní zvířata (stejně jako berrichon) do otcovské pozice! Protože zajistí svému potomkovi hodně masa a rychlý přírustek, ovšem pokud ho bahnice (mateřské plemeno) dokáže porodit, poskytnout mu dostatek mléka, včas ho olízat a postarat se o něj. Tady spousta lidí, také dělá velkou chybu, že si pořizují masňáky i matky, kde je náročnost úplně jinde, ale naproti tomu efektivita v nepřímé závislosti.
5. K méně obtížným porodům také potřebujete trochu toho štěstí...
Hodně toho štěstí Vám přeje Karel.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2016 09:52

Souhlasim s karlem, idealni plemeno nebude i kdyz co chovatel a plemeno, kazdy bude tvrdit ze to jeho je idealni. kdyz splnite minimalne ty podminky co karel psal, tak se situace urcite zlepsi. ja jen pridam ze zalezi i na obdobi kdy se bahni + zpusob chovu. Z vlastni zkusenosti z lonska, krasna ovce zkusena rodicka suffolka jak lokomotiva, druhe jehne skripla a nikdo nebyl pobliz. byla ve staji kde podle me nijaky pruvan nebyl, doktorka me ale rekla, he ji mohy ofouknout rodidla ( ztuhnout ) a proto ho nevytlacila. Bylo ale taky obrovske.

to s tou materskou pozici co ale Karle poradite? Co mate vy za bahnice? pak ale clovek musi zapomenout na cistokrevny chov. a zase dat jako matky neco plodnejsiho to jsou pak trojcata a vic a ty nikdy nebudou jako dvojcata. ovci pekne vysajou a treba to nekdo vyvrati, podle me ji musej i pekne zrasovat veminko kdyz jich je na dva struky 3 a vic. Je to preslechtene, mufloni take prece nemaji trojcata nebo jestli tak vzacne.

Jeste k vasim ovcim. suffolk x texl, obe velka masna plemena, suffolk hlava klabonos sice o neco uzsi, texl trojuhelnikova hlava, velka. To je pro bahnice at uz mate suffolk a berana texl nebo obracene namaha. prictete jak se ta jehnata rodi velka. u prvnicek velkej jedinacek a u starsich zase dve i vice velkych. chapu ze vas asi napadlo ze kdyz date velky plemena na sebe, tak budou jehnata jeste vetsi, ale v tomhle pripade to je ke skode pro matky. ZW ovce maji v krvi take texla. Mleka maji zase po VF dost. Treti je nejake mistni plemeno. Poridte par rocek nebo ovci po prvnim porodu a zkuste na ne pustit vaseho berana.

16.2.2016 11:25
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja bych materskou linii krizila s VF... mam takovou krizenku VFxCH a nemuzu si vynachvalit... poustim na ni SF a jehnata rostou ekceletne, matka je koji klidne pul roku... jehnata se rodi s jemnejsi kostrou a hlavou ale osvaleni maji nadherne... pro trojplemenne krizeni idealni.

17.2.2016 00:35
vn

XXX.XXX.240.83

lilo napsal(a):
Ja bych materskou linii krizila s VF... mam takovou krizenku VFxCH a nemuzu si vynachvalit... poustim na ni SF a jehnata rostou ekceletne, matka je koji klidne pul roku... jehnata se rodi s jemnejsi kostrou a hlavou ale osvaleni maji nadherne... pro trojplemenne krizeni idealni.

Kdysi jsem na této kombinaci začínal, jehňata sice rostla jak z vody, ale po jejich odstavu jsem musel oddojovat mléko bahnicím, neboť hrozilo zatvrdnutí vemene...

17.2.2016 06:57
slunecnivrch

XXX.XXX.147.113

Musím jen souhlasit s "Koja".
Chovám SF a ZW a problémy s porody neznám. Ale příkrmy v podobě jádra dostávají ovce pouze v období po porodu. Mají naprostou volnost pohybu (tedy co dovolí ohradník), zavírám je jen na pár dní kolem porodu a to jen kvůli tomu, že jsou v zimě ve stejném výběhu jako rohaté kozy a oslík, tak aby měly klid a taky tu brousí dost hladových lišek. A nevyřadit špatné kusy už si taky nedovolím, nestojí to za to trápení.
Jinak za bezproblémové plemeno je také považováno clun forest, nejsou náchylní na hnilobu paznehtů, nenároční na stravu a jehňata se rodí s malou hlavičkou, takže mnohem lehčí porody.

17.2.2016 09:11
vllasta

XXX.XXX.72.210

Dobrý den, určitě výborné matky jsou romanovky. Jsou sice drobnější, ale s porody jsme neměli problémy ani u prvniček, starají se ukázkově. Sice je před bahněním zavíráme, ale kdyby rodily venku, tak je jim to jedno. Jen je lepší si vzít ovce, které rodí max.2-3 jehňata, víc je pak na dokrm a zase je to spousta práce.
Co se týká zwartblů, tak ty já doporučit nemůžu. Nejde ani tak o porody, ty u nás jsou taky bezproblémové, ale mateřské vlastnosti mají některé na bodu mrazu . Kdyby tyhle ovce měly rodit venku, tak jen chodíme a sbíráme mrtvolky. Možná máme špatnou várku, ale jsou to ovce chovné a samotnou mě hodně překvapilo, jak jsou špatné matky. Jsem z nich docela zoufalá.
Nevím pak, jak by vypadaly porody, kdyby se na romanovku pustil nějaký velký masňák. My pouštíme jen zwartbla.

17.2.2016 09:53

vllasta napsal(a):
Dobrý den, určitě výborné matky jsou romanovky. Jsou sice drobnější, ale s porody jsme neměli problémy ani u prvniček, starají se ukázkově. Sice je před bahněním zavíráme, ale kdyby rodily venku, tak je jim to jedno. Jen je lepší si vzít ovce, které rodí max.2-3 jehňata, víc je pak na dokrm a zase je to spousta práce.
Co se týká zwartblů, tak ty já doporučit nemůžu. Nejde ani tak o porody, ty u nás jsou taky bezproblémové, ale mateřské vlastnosti mají některé na bodu mrazu . Kdyby tyhle ovce měly rodit venku, tak jen chodíme a sbíráme mrtvolky. Možná máme špatnou várku, ale jsou to ovce chovné a samotnou mě hodně překvapilo, jak jsou špatné matky. Jsem z nich docela zoufalá.
Nevím pak, jak by vypadaly porody, kdyby se na romanovku pustil nějaký velký masňák. My pouštíme jen zwartbla.

To si nevyberete ovce co ma max 3 jehnata.
Vidite, me zas vsichni zwartblesky chvali i jako prikladne matky, porody na snehu atd, presny opak co popisujete. Ono asi ta hodnoceni plemen budou dost zreslena. Asi jako se rika o Clun Forrest, ze netrpi na hnilobu, tak v popisu na schoku nic takoveho neni. Pouze toto:plemeno středního až většího tělesného rámce, rané, plodné a odolné vůči nepříznivému počasí. To se da rict o velke vetsine plemen. Odolnost na hnilobu uvadi jen u Kentu.
Romanovku jsem mel vloni pripustenou suffolkem, porodila tri pomerne velka jehnata, jedno po tydnu uhynulo ale nestastnou nahodou nez na slabost. Ovecka byla mensiho vzrustu, porodila sama venku bez asistence. Beranci byli takovy mensi co do vysky ale masa pomerne dost.
Tady je krasne videt, jak co clovek to jine zkusenosti s plemeny, takze uplne nejlepsi je, sehnat dva exemplare ktere je cloveku nejlbliz a proste vyzkouset. Kombinaci suffolxtexl bych se ale rozhodne vyhnul.
Zwartbles s romanovkou asi nebudou moc zmasila jehnata a porody v pohode, zwartbles ma uzkou dlouhou hlavu, je to takova vyssi a o neco statnejsi romanovka :).

17.2.2016 11:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já to dělám opačně než je psáno. Mám berana VF a připouštím s ním ovce SF. Žádné problémy.

17.2.2016 12:14

Jasna vec, muzete taky vzit berana kamerunaka a pripoustet s nim masne bahnice, porody pak budou asi uplne bezproblemu :) Co doda VF beran jehneti u SF ovce krome toho ze ji mozna ulevi pri porodu?

17.2.2016 12:54
Massaro

XXX.XXX.109.6

A zkoušel jste na ty F1 kříženky pouštět masňáka?

17.2.2016 13:20
koja

XXX.XXX.74.244

Dobré odpoledne přeji. Nedá se v žádném případě začínat u plemene, ale v první řadě u chovatelských podmínek jako jsou:
1. kde budu ovce chovat (nadmořská výška, množsví srážek, kvalita píce, ustájení, kolik toho ovce musí za pastvou nachodit)
2. kolik mám v plánu chovat ovcí
3. co od ovcí očekávám (obživa, dobytčí jednotky, vlnu, plemenařina, koníček, maso, mléko, sekačky?)
4. termín porodů
V závislosti na tom, jak si odpovíte na uvedené otázky, tak Vám může být doporušeno jakékoli plemeno, které Vám bude sedět. Proto většina plemen vznikla, protože se hodí do určitých podmínek a v těchto konkrétních podmínkách je toto plemeno třeba jedinečné, ale v podmínkách jiných může být naprostý propadák.
Pro masňáčka: co dodá VF beran jehněti od SF bahnice. Určitě prvotřídní schopnosti, aby se stala dobrou matkou, s poměrně vysokou plodností, velkým rámcem a velkou mléčností. Na tuto bahnice pustit texla a výsledkem je super jatečný kus.
Ještě jsem Vás chtěl poprosit o zamyšlení, když zde porovnáváte nějaké plemeno tak věta "mám doma takovou bahnici..." je naprosto zavádějící a nesmyslná. Vždy musíte brát v potaz celou svoji (byť malou) skupinu a hodnotit ji třeba meziročně jako celek. Příkladem je plodnost, odchov, procento porodů bez asistence a s ní, atd. Jednotliví jedinci i v rámci jednoho plemene mají dosti variabilní výkonnost a proto mě vždy zajímá pouze výkon skupiny v daných podmínkách.
Hodně radostí z chovu Vám přeje Karel.

17.2.2016 15:50

No prave, dava to smysl, pokud si chce clovek nadelat F1 a pak na ne pustit znovu toho suffolka. ale pokud by vysledek melo byt pouze jehne na porazku tak to nebude takova velka slava.
tazazeli ale vase rada moc nepomuze v soucasne situaci kdy ma sfxtexl. tam problemy budou. nektere varianty krizeni proste nejsou dobre i kdyz zamer ( velka jehnata ) ano.

17.2.2016 15:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jasna vec, muzete taky vzit berana kamerunaka a pripoustet s nim masne bahnice, porody pak budou asi uplne bezproblemu :) Co doda VF beran jehneti u SF ovce krome toho ze ji mozna ulevi pri porodu?

Otázka zněla - Autor: kurtlesnilom "...Dobrý den, hledám názory dlouhodobých chovatelů ovcí týkající se plemen s co nejvíce bezproblémovými porody"...
Na to jsem odpovídal. Vám odpověděl za mne - koja.
Ještě můžu teda upřesnit - asistence u kříženek a u SF připuštěných VF (u 15ks) letos nulová.
Celkově letos zatím jediná 100% nutná asistence u VF x VF.

17.2.2016 16:06
Massaro

XXX.XXX.103.6

A jak jsou na tom s plodností ty kříženky?

17.2.2016 16:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já vám přesně neodpovím, protože už jsem to tu psal - před loni, byla psatva bohatá do pozdního podzimu a měl jsem většinou jedináčky. Letos pastva už v létě žádná a mám zatím z 25 porodů jen 3 po jednom, jinak všechno dvojčata. Sváděl jsem to předloni na mladého berana, ale to mě tu bylo vyvráceno, tak vážně nevím.

17.2.2016 16:19
pulsta

XXX.XXX.230.6

kurtlesnilom napsal(a):
Dobrý den, hledám názory dlouhodobých chovatelů ovcí týkající se plemen s co nejvíce bezproblémovými porody.
Chováme ovce 10 let - kříženky suffolk, texel, a za tuto dobu jsme zažili jen pár nahodilých let s porody v pohodě, jinak šlo často o těžké porody s nutnou asistencí veterináře, ovcím jsme dokonce začali dělat vlastní seno a opravdu dbáme na kvalitní stravu ovcí. Kamarádka chovající čisté zwartbles na tom ale není s porody o nic lépe. Zato moji rodiče, kteří za komunistů chovali bezproblémově 13 ovcí - za celou dobu s 1 mrtvým (podchlazeným) jehnětem porozeným na louce za tuhých mrazů, naše porodní nesnáze vůbec nechápou.
Je tady nějaký chovatel nějakého plemene ovcí, který má dlouhodobě bezproblémové porody?
Děkuji za odpovědi, Blanka.

Dobrý den. Spíše než plemeno, řešil bych krmení... Já chovám čisté suffolky a řeknu vám, že opravdu nevím, co je to pomoc při bahnění... Několik problémů s přijmutím jehněte jsem pochopitelně měl, ale při bahnění jsem nikdy za cca 8 let neasistoval. Ovce mám neustále venku. Před připouštěním dávám cca 20 dkg šrotu na bahnici a dávku dostávají asi měsíc. Poté pouze seno, vodu, sůl a minerální melasový liz. Asi 14 dní před bahněním začínám opět přikrmovat šrot. Dávku pomalu zvedám až opět na cca 20- 25 dkg na bahnici. Takto přikrmuji až do doby, kdy všechny přepustím na čerstvou pastvinu. Opravdu je moc důležité ovcím během březosti nedopřávat nic navíc... Žádné šroty, pečivo, brambory atd... Jehňata jsou potom moc velké a z toho plynou špatné porody... Další věcí je pak odčervování, očkování a dávkování vitamínů... To už je ale na dlouhé povídání...

17.2.2016 19:08

pulsta napsal(a):
Dobrý den. Spíše než plemeno, řešil bych krmení... Já chovám čisté suffolky a řeknu vám, že opravdu nevím, co je to pomoc při bahnění... Několik problémů s přijmutím jehněte jsem pochopitelně měl, ale při bahnění jsem nikdy za cca 8 let neasistoval. Ovce mám neustále venku. Před připouštěním dávám cca 20 dkg šrotu na bahnici a dávku dostávají asi měsíc. Poté pouze seno, vodu, sůl a minerální melasový liz. Asi 14 dní před bahněním začínám opět přikrmovat šrot. Dávku pomalu zvedám až opět na cca 20- 25 dkg na bahnici. Takto přikrmuji až do doby, kdy všechny přepustím na čerstvou pastvinu. Opravdu je moc důležité ovcím během březosti nedopřávat nic navíc... Žádné šroty, pečivo, brambory atd... Jehňata jsou potom moc velké a z toho plynou špatné porody... Další věcí je pak odčervování, očkování a dávkování vitamínů... To už je ale na dlouhé povídání...

Klidne povidejte, urcite to ne jen autora dotazu a me zajima.

18.2.2016 18:07
vllasta

XXX.XXX.72.210

To si nevyberete ovce co ma max 3 jehnata.
Vidite, me zas vsichni zwartblesky chvali i jako prikladne matky, porody na snehu atd, presny opak co popisujete. Ono asi ta hodnoceni plemen budou dost zreslena. Asi jako se rika o Clun Forrest, ze netrpi na hnilobu, tak v popisu na schoku nic takoveho neni. Pouze toto:plemeno středního až většího tělesného rámce, rané, plodné a odolné vůči nepříznivému počasí. To se da rict o velke vetsine plemen. Odolnost na hnilobu uvadi jen u Kentu.
Romanovku jsem mel vloni pripustenou suffolkem, porodila tri pomerne velka jehnata, jedno po tydnu uhynulo ale nestastnou nahodou nez na slabost. Ovecka byla mensiho vzrustu, porodila sama venku bez asistence. Beranci byli takovy mensi co do vysky ale masa pomerne dost.
Tady je krasne videt, jak co clovek to jine zkusenosti s plemeny, takze uplne nejlepsi je, sehnat dva exemplare ktere je cloveku nejlbliz a proste vyzkouset. Kombinaci suffolxtexl bych se ale rozhodne vyhnul.
Zwartbles s romanovkou asi nebudou moc zmasila jehnata a porody v pohode, zwartbles ma uzkou dlouhou hlavu, je to takova vyssi a o neco statnejsi romanovka :).

Určitě, co ovce to originál. Jehňata romanovka x zwartbles špatná nejsou a zase je jich víc než od masňáků, které mají míň jehňat. Ale tak to si každý musí najít co mu vyhovuje smajlík.
My chtěli přejít na zwartblesy, protože jsou to, jak píšete, "statnější romanovky". Super ovce, klidné, ale to probuzení po porodech... Z internetu jsem se nikdy nedozvěděla negativní zkušenost s těmito ovcemi, ale je pravda, že když jsme sháněli chovatele, tak ti ty problémy měli řekla bych podobné těm našim. Tak nevím, kde je pravda. Mě osobně strašně zklamaly.
Jinak se ovce do 3 jehňat vybrat dají, samozřejmě nic není 100%, ale nám porodila jen jedna čtyřčata a to až v 5 letech, jinak máme všechny do 3 jehňat.

18.2.2016 18:38

Jen se zeptam, ty zwartblesky nebyly to prvnicky? v jakem prostredi rodily? samy venku nebo jste zavirali do choulu nebo hromadne do chlivka? co jsem se doslechl tak udajne ma u nich placenta silnejsi stenu a chovatel musel asistovat jinak by mel hromadu udusencu. jinak pudy asi tak normalni jako kazda druha ouvce.

19.2.2016 11:00
vllasta

XXX.XXX.72.210

Jen se zeptam, ty zwartblesky nebyly to prvnicky? v jakem prostredi rodily? samy venku nebo jste zavirali do choulu nebo hromadne do chlivka? co jsem se doslechl tak udajne ma u nich placenta silnejsi stenu a chovatel musel asistovat jinak by mel hromadu udusencu. jinak pudy asi tak normalni jako kazda druha ouvce.

Loni byly prvničky, takže jsem to chápala, i když to bylo dost nemilý a pracný. Čekali jsme co bude letos a ono je to u většiny stejný, malinký zlepšení tam je, většinou je už i olížou po porodu nebo aspoň to první, ale pak si lehnou, odejdou se nažrat apod. a je konečná. Jehně chvilku hledá mámu, řve a pak si lehne a chcíplo by hlady. Loni byly jen v chlívku a po porodech šly do choulu, kde byly podle potřeby. Letos jsem je zavírali cca měsíc před bahněním a udělali jim výběh, ať mají víc pohybu a víc volnosti. Po porodu jdou znovu do choulu. Po nějaké době jdou do skupinky podobně starých, pak úplně mezi ostatní. Jim třeba nedojde, že se musí za noc postavit, ony klidně leží a kdybychom tam nechodili, tak jehně chcípne hlady. Nevím nevím, pořád hledám kde je chyba, jestli potřebují víc prostoru, ale neumím si je představit pustit na pastvinu. Zlatá romanovka.

19.2.2016 11:19

Krom kukacek tak nejak nevim o vylozene spatnych matkach ve zvireci risi. mozna na ne negativne pusobi to zavirani. ja pokud venku nemrzne tak nezaviram. tak kdyz si vzpomenu, dam za cca dva nesice vedet, jak dopadly prvnicky na volno u me.

19.2.2016 12:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak si zubatá u mne připsala první bod. Čistá asi 8letá SF připuštěná čistým VF. Trefila se přesně na čas kdy jsem nebyl na kontrole. Během hodiny porodila velkého jedináčka, ale než strhla blánu z hlavy bylo pozdě. Ještě bylo teplé, ale bohužel Tak mám aspoň kojnou pro dva odstrkované prcky od jiných mamin.

19.2.2016 19:31

Nojo, všechno zlé je k něčemu dobré. Snad je přijme a nebudete muset strašit s flaškama ;).

19.2.2016 19:48
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já si loni pořídila dvě zwartblesky a jedna rodila na pastvině. Odchovala jedno jehně, další jehně jsem našla mrtvé.
Letos rodily už obě a musím říct, že jsou to vzorové matky, jedna má jedináčka a druhá má dvojčátka. Obě se o jehňata starají velmi pečlivě.
Já mám ale letos celkově šťastný rok, když už jsem přišla o narozené jehňata, tak to bylo jen nešťastnou náhodou - jedno zabily koně, jedno hned po porodu prošlo mezi koně a utopilo se v blátě, další se mi zaseklo v elektrickém ohradníku a ten jej ubil. Pouze jedno jehně mi letos zemřelo kvůli neschopnosti ovce se po porodu postavit (ovce je stará a jehně bylo opravdu veliké). Jinak všechny porody proběhly bez problémů, ovce jsou super matky a jehňata krásně rostou. Chovám mišmaš, ale převládá suffolk.

19.2.2016 19:54

Tyhle pripady kdy jehnata umrou nestastnou nahodou alespom me rozladej nejvic.

19.2.2016 20:20

Přecházím postupně na zw, takže zatím jen jedna zkušenost z čistokrevného spojení zw:
Minulý rok u prvničky - zabřezlé až na druhý rok, nechali jsme jí dorůst - jsme měli trojčata (otec i matka měli trojčata v rodech). Ovce odrodila na vrcholu pastviny, přišla s jedináčkem, tak jsme ho zkontrolovali - bylo napité. Až druhý den jsme zjistili, že porodila ještě další 2 - ani je nevyndala z plodových obalů. Vypadali v pořádku, donošené. To jediné umřelo druhý den. Podezříváme z toho taky matku. Bahnice kolem ní měly jehňata dřív a ona se nechala cucat - myslíme si, že jí cizí jehňata mohla vycucat mlezivo, takže malé bylo sice napité, ale jen mléka... to jsou ale jen domněnky.
Každopádně věřím, že letos to bude veselejší. Mám je všechny u nosu, takže si je líp pohlídám.

19.2.2016 20:26

No fuj, tak to se mam na co tesit

19.2.2016 20:35

Ale ne, minulý rok jsme prostě neměli možnost ovce chodit pořád hlídat - měli jsme je pár km od baráku. A ani teď to dělat nebudem - jsme u nich tak 3x denně a v noci nekontrolujem. To bychom se zbláznili... ale věřím, že už to bude lepší. Minulý rok jsme prostě měli smolný :(
Ale je fakt, že jsem se letos rozhodla, že skončím s příkrmem ovcí. Tak ještě letos dokrmím, než odrodí a odkojí a pustí se na pastvu v dubnu a příští rok to zkusím bez a uvidíme. Jehňata mi nepřišla "neporoditelně" velká, ale je fakt, že jsou statná - i ty trojčata letošní jsou velké... ta zw s těmi trojčaty je teď asi 1,5 m před porodem a už teď je jak balon - v zádech v loňské vlně má tak odhadem 45 cm na šířku :D tak jsem zvědavá. Jedináček to asi nebude. A když, tak asi tak velký jako dvouměsíční jehně kříženky :D.

20.2.2016 19:41

No i tak me teda zdejsi zvesti o kvalite ZW matek docela postrasily. To abych zacal ztloukat chouly bo co.

21.2.2016 15:35
vllasta

XXX.XXX.72.198

Přecházím postupně na zw, takže zatím jen jedna zkušenost z čistokrevného spojení zw:
Minulý rok u prvničky - zabřezlé až na druhý rok, nechali jsme jí dorůst - jsme měli trojčata (otec i matka měli trojčata v rodech). Ovce odrodila na vrcholu pastviny, přišla s jedináčkem, tak jsme ho zkontrolovali - bylo napité. Až druhý den jsme zjistili, že porodila ještě další 2 - ani je nevyndala z plodových obalů. Vypadali v pořádku, donošené. To jediné umřelo druhý den. Podezříváme z toho taky matku. Bahnice kolem ní měly jehňata dřív a ona se nechala cucat - myslíme si, že jí cizí jehňata mohla vycucat mlezivo, takže malé bylo sice napité, ale jen mléka... to jsou ale jen domněnky.
Každopádně věřím, že letos to bude veselejší. Mám je všechny u nosu, takže si je líp pohlídám.

Tohle je přesně u nás. A nemyslím si, že to bylo vycucaným mlezivem, protože u nás je to jak přes kopírák, ale jehňata od neobahněných nepijou. Když je máme zavřené, tak je máme aspoň celý den pod dohledem, ovce stavíme, jehňata přikládáme a fakt kontroluje, aby cucaly. A stejně přijdeme cca za 3 hodiny a je průser. Já jsem u nich zjistila to, že prostě ty lepší matky (neberu ty, které se nestarají vůbec, ty jsou na vyřazení) jehňata olížou, daji jim napít, ale nemají takovou potřebu se pořád starat. Oni jim dají párkrát za den, ale že jehně řve hlady je netankuje. A přesně chcípou druhý den, protože nedostávají pořádně napít.
Taky letos máme problém s tím, že mají málo mléka. Je to k vzteku, letos máme špatný rok. Ale je pravda, že bahnice, které přišly o jehně, protože ho nekrmily, tak teď klidně stojí cizím jehňatům. Na zabití, fakt.

Každopádně všem přeju, ať jsou se zwartbleskama spokojenější víc než my. Pro nás je daleko lepší mít romanovky a koupit masného berana, kterým budeme připouštět. Matky se postarají, mléka mají dost a po beranovi by mohlo být i víc masa. Takhle jsme jen vyčerpaní a nic z toho, jo vlastně dostatek krmení pro psy .

21.2.2016 15:39
vllasta

XXX.XXX.72.198

No i tak me teda zdejsi zvesti o kvalite ZW matek docela postrasily. To abych zacal ztloukat chouly bo co.

Chouly bych připravila určitě. Rozebrat to můžete vždycky. Ale třeba budete mít kliku a bude to ok. Taky tu máme pár ovcí, které jsou ukázkové matky, tak třeba se vám zadaří.

21.2.2016 16:00

Choulovat se me moc nechce, mam pro ne pripravenou pastvinu, kde byly naposledy v zari. no jestli tohle udelaji vsechny 4 holky, tak to nebude nahoda a ochutname zwarbli maso asi o neco drive... nemel jsem do ted problem se suffolkama, romanovkama ani krizenkama. mlady si hlidaj, na psa dupou, tak jak to ma vsechno byt. je opravdu nehezky zvlastni, ze se chovatele o techto vlastnostech nezminuji. vsude je to chvala na inteligentni pritulne plemeno, maso cupr, hodne mlika...ale k cemu by to bylo kdyby nebyl poradnej materskej pud? No, mozna by nebylo maso hned, pustil bych na ne na podzim suffolka a nechal si holky po nich.

21.2.2016 18:55
vllasta

XXX.XXX.72.198

Choulovat se me moc nechce, mam pro ne pripravenou pastvinu, kde byly naposledy v zari. no jestli tohle udelaji vsechny 4 holky, tak to nebude nahoda a ochutname zwarbli maso asi o neco drive... nemel jsem do ted problem se suffolkama, romanovkama ani krizenkama. mlady si hlidaj, na psa dupou, tak jak to ma vsechno byt. je opravdu nehezky zvlastni, ze se chovatele o techto vlastnostech nezminuji. vsude je to chvala na inteligentni pritulne plemeno, maso cupr, hodne mlika...ale k cemu by to bylo kdyby nebyl poradnej materskej pud? No, mozna by nebylo maso hned, pustil bych na ne na podzim suffolka a nechal si holky po nich.

Jestli budete mít čas, tak dejte vědět, protože jsem fakt zvědavá, jaké budete mít zkušenosti.

21.2.2016 19:17

Já si taky zkusím vzpomenout na tuhle diskusi a napsat, jak to máme u nás. Já se zatím doteď nesetkala se špatnými matkami. Jen tato zkušenost, která nevím, kde byl přesně zakopán pes. To je moc málo zkušností na to, abych něco soudila.
Každopádně jsem v kontaktu s vícero chovateli zw a všichni je mají v choulech a nevím o tom, že by řešili problémy, že by museli nějak extra pečovat o mladé. Jen když je jehňat víc, tak občas odebírají a dokrmují. Stane se, že mají i čtyřčata...někdy matka nezvládne ukrmit ani trojčata, tak se to občas dokrmuje, jinak nic...na podzim jdou i ty vícečetné vrhy normálně do prodeje a nejsou nijak extra menší, než ostatní..

21.2.2016 23:26
tom.tady

XXX.XXX.182.202

U mně meziročně trochu záhada.
Porody sice bez asistence, ale rozdíl v odmítnutejch jehňatech...

První rok asi tři na 80 bahnic, další rok takovejch 20, nestačili jsme flaškovat...
A to byly ty samý bahnice, stejné krmení. Tak sem zvědavej, co bude letos, jestli v tom vysleduju nějakej "systém".

22.2.2016 08:06

To je určitě zajímavé. Tak to dej vědět, pro zajímavost. Držím palce, ať to máš letos víc v pohodě. My taky doufáme, po tom srabu z min. roku v letošní vylepšení skóre

1.3.2016 09:42
vllasta

XXX.XXX.72.198

Tak já musím dneska opět napsat, mám vztek, že bych ty ovce rovnou postřílela . Už byl pokoj, máme skoro po bahnění a dneska ráno přijdu do stáje, tam nové zwartble, sice olízané, ale hladové, ovce vesela žrala venku. Další zwartble chcíplý, to mělo dlouhodobě průjem, takže to ještě beru, ale ty svině hnědý fakt budu střílet. Zbývá poslední zwartblice, ta nejhorší, tak jsem zvědavá, jestli překvapí. Tohle je fakt k vzteku.

1.3.2016 09:47

Prestante me strasit zenska :) Jestli se i ty moje budou takhle chovat, tak se snad domluvime a zacneme tomuhle plemenu delat nehezkou reklamu. Mam jeste 41 dni. Kdyz jsou to ty holandanky, treba maji rady hezci pocasi?

1.3.2016 10:45

Já čekám na začátku dubna, tak pak dám echo :).

2.3.2016 08:59
vllasta

XXX.XXX.72.198

Jsem se spetla, ještě zbývaly dvě neobahněné a včera rodila další a ta je ukázkovou matkou, tak je to 50/50. Pro jistotu jsem ovci oddojila a beránkovi dala 50ml mleziva z lahve, ať zase není průser a dneska v pohodě, ovce se stará, kojí! Ten druhý beránek klasicky chcípnul, byl hlady moc dlouho. Tak ještě ta nejhorší a zwartblesky budou konečně za náma. Už se na to těším jak na jaro smajlík. Mrchy jedny.

8.3.2016 11:19
enducha

XXX.XXX.18.54

Tak ja tedy na prizvani take pridam nejaky poznatek..mam ZW v KU asi tak 8 let. samozrejme nejake problemy s bahnenim jsou..ale maximalne se mi to stava u prvnicek. Snad nikdy u ovci..jiste, nejaka spatna poloha jehnat, zapadla nozicka, to se nekdy stane i u ostrilenych borkyn, ale neni to caste. Dale se mi nestalo, ze by mi ovce odmitla jehne, vzdy se staraji. Pravdou je, ze ja nadchazejici matky zaviram do ovcina a poznam na ovci kdy se bude bahnit a po obahneni ji zavru do choulu, ikdyz to neni potreba. Je to hlavne kvuli starsim jehnatum, ktere obtezuji malicke narozene.Tak po 2-3dnech je s matkou poustim zpet.

11.3.2016 13:44
Lucie Netrhová

XXX.XXX.100.16

Osobně si myslím, že problém je v tom, že spousta chovatelů ty ovce nepouští ven a má je např.2 měs. před porodem zavřené ve chlévě. I když totiž téměř vynecháte jádro, nedostatek pohybu, na sebe nenechá dlouho čekat a jehňata jsou natolik veliká, že zejména u jehňiček vzniká veliký problém. Ale to je jen můj názor.

12.3.2016 18:28
enducha

XXX.XXX.18.54

S tim nemohu souhlasit..zaviram take jakmile neni co past ( v poslednich 2 letech klidne az v prosinci) a jehnata mam vzdy prelom unor\brezen..jehnata klasicka velikost. Hlavni je ovcim nedavat zadne prilepseni..je to zbytecne. Po obahneni je to neco jineho..

12.3.2016 19:12

Mozna jsem zmenil nazor, cetl jsem si v chytre zahranicni knizce a dava me to smysl. Vkladam strojovy preklad. To CS na konci je takovy to prohmatavani hrebu, jak je na tom ovce s kondici. U ovci s maximalne dvojcatama a pri dobre kondici to ovce zvladne, nemel jsem problem nikdy. Ale co jsem zacal s romanovkama a krizenkama a ted zwartblesky, tak tam tech jehnat bude vic a jak se pise v te knizce, bachor to s delohou prograva a jen ta troska sena nemuze asi moc stacit.

v pozdním těhotenství je rychlý růst plodu - uvedení na asi 70 procent porodní hmotností v posledních šesti týdnů. To je, když oba energetická náročnost a bílkovin jsou na jejich nejvyšší růst plodu a prsní tkáň. Nedostatečné krmení nyní může vyústit v těhotenství toxémií, malé jehňata, vysokými ztrátami jehněčí, špatná kolostra (tenký a bledý) a mléka dodávek a chudými mateřství instinkty.
Děloha - plněné plodu, placenty a tekutin - soutěží s bachoru o prostor a bachor je poražený. Děloha může vyplnit 60 procent břišní prostoru, takže ovce je omezen fyzicky ve výši ona může jíst. Bude potřebovat vysoce koncentrovaný zdroj energie, jako je sloučenina z ME 12.5MJ / kgDM a CP 16-18 procent.
V posledních třech týdnech těhotenství vysoce kvalitních koncentrátů, které obsahují UDP by mělo být podáváno. Ovci podporující více plodů nemůže jíst dostatek energie pro splnění své požadavky v této fázi a musí mobilizovat své vlastní tělesný tuk k výrobě energie; UDP dodává bílkovinu plodu a metabolické vývoj.
Bahnice v pozdní fázi těhotenství mají ztráta chuti k jídlu a může rychle přejít z jejich zdroj, a proto je důležité, aby se nadměrně krmné koncentráty - pokušení, když se ve vysokém stupni těhotenství ovce vypadá trochu tenký. Stejně tak by se nekvalitní vlákniny být dáno přes-krmení koncentrátů; zlepšení objemové krmivo místo. To je doba, krmit nejlepší seno nebo siláž. -Li sláma je pouze krmiva, sloučenina, která obsahuje významná množství stravitelné vlákniny (jako jsou cukrová řepa krmiva) je nutná.
Klíčem k krmení bahnic v pozdním těhotenství je:
Zvýšení zdroj stabilně.
Vyhnout se nad a pod krmení.
Zlepšení kvality objemných krmiv.
Snažte se udržovat CS 3.5.
Neumožňují, aby ztratit více než 0,5 CS.

15.3.2016 09:28
jiri12

XXX.XXX.2.242

Zdravím, měla bych dotaz k tomuto tématu. Před delší dobou jsem četla na ifauně, že u některých plemen ovcí je důležité, aby se jahňata rodila až v dubnu, kdy je teplo, protože nemají dostatečný kožíšek, aby zvládly porod do chladna, Nemůžu ale najít, o jaké plemeno jde a ten starší příspěvek taky ne...nevíte k tomu něco? Předem díky za odpovědi Eva.

15.3.2016 09:29
Massaro

XXX.XXX.103.6

Nejspíš to bylo Charollais.

15.3.2016 13:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Charolky mají jakoby holá břicha, ale mě rodila v mrazech a byly dvojčata v poho. Byla připuštěná VF, tak kožich už byl zušlechtěnější

16.3.2016 13:34
anobbona

XXX.XXX.115.36

No já zas ke krmení musím dodat jen toliko
- když jsem koupila stádo ovcí, tak jsem jim dávala celoročně dávky jádra a vitamínů, žádné ztráty při porodech, žádná úmrtnost, až na pár vyjímek, kdy mi ovce odmítaly jehňata, tak žádný problém...
pak jsem si přečetla na různých diskuzích a i pár diskuzí osobně mi to potvrdilo, že ovce se nemá při březosti přikrmovat ničím, že stačí jen seno, voda, liz...že jsou špatné porody, jehňata jsou velká...
no dala jsem na rady, jelikož když si to tak člověk vezne, ono to něco stojí jak finančně tak časově, a přestala jsem ovcím přidávat příkrm. Okamžitě se mi zhoršila porodnost, okamžitě se zhoršilo přežití narozených jehňat...dostalo se to až do loňska, kdy jsem s hrůzou chodila ráno do stáje, kolik zas bude narozených mrtvolek a která ovce má zas problém, veterinář u nás trávil víc času jak doma...přišla jsem skoro o třičtvrtinu jehňat.
Vrátila jsem se opět k příkrmu a ovcím podstrojuji - Letošní porody proběhly naprosto bez problémů, jen jsem si mohla spokojeně odškrtávat narozená, čilá a životaschopná jehňata, ovce neměly až na jednu sebemenší problém. úhyny jehňat byly, ale bylo to zaviněno spíše mými nedostatky - jehně se utopilo v bahně u koní, jehně zabily koně, jehně bylo ušlapáno stádem...jen jeden úhyn byl při porodu.

16.3.2016 13:40
Massaro

XXX.XXX.109.6

Někdy může stačit pouze seno, ale je seno a seno...

16.3.2016 13:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

Taky pastva není jako pastva, ale kdybych k senu nedával senáž, tak se opravdu vrátím k nějakému příkrmu, ale až tak nejdříve měsíc dva před porodem a hoooodně s míííírou.

16.3.2016 13:55

Pro anobbona: ono je to jeste trosku jinak. Kdyz vidite a citite ze mate ovce v kondici, nemusite prikrmovat. Kdyz to tak neni, prikrmujte. To by ale vedeli zkusenejsi, jestli neni uz po zabreznuti pozde aby se vsechno dohnalo jako kdyz je ovce v kondici uz pred pripoustenim. Spravne by "podvyzivena" ovce nemela bejt pripustena.

Je to tak, je seno a seno. A dost lidi to podcenuje. Kolchoznici nasusej a prodaj kde co. A kdo se nevyzna, koupi otavy v domeni ze je to prvni vyzivne senicko. Ovce si bachor zmensuje ale seno je porad stejny - malo vyzivny.

16.3.2016 14:00

Tak tak pastva taky. Lidi si rikaj travy je tam dost...
Od kdy davate senaz? Premejslim ze bych si jeden balik od znamyho dotah. Jak dlouho si na ni potrebuje ovce zvyknout?

16.3.2016 14:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli je otázka směřována na mne, tak si dovolím použít vaše slova: Využíjte možnosti vyhledavače, už se o tom tady v minulosti psalo tak nevím proč by se tu měla témata zasírat opakovanými odpověďmi!

16.3.2016 14:24

ale vy jste ten trpelivej, co s klidem flegmatika ochotne poradi a proskoli ne? Dneska je teda den :).

16.3.2016 14:57
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já jen aby jste si uvědomil, jak to chutná, když takhle někomu odpovíte a taky proč vás mám tak v oblibě.

16.3.2016 17:05
vllasta

XXX.XXX.72.198

Tak musím napsat i svou zkušenost jen s tím krmením... Letos byla chudá pastva, seno se povedlo, děláme i senáže, ale museli jsme s krmením šetřit ať vyjdeme do jara. U nás nevím v jaké přesně byly ovce v kondici při zabřeznutí, ale evidentně ne v takové, v jaké by měly být. Cca 1-2 měsíce před bahněním jsme je zavřeli, začali krmit pořádné seno a senáž. Přímo při bahnění a po něm dáváme ječný šrot s vitamínama (nebo granule pokud máme). Výsledky jsou strašný, ovcím to rozhodně nestačí. Takže to je tolik k tomu, jak už tady kolikrát v diskuzích bylo psáno, že se ovce těsně před porodama musí (nebo naopak nesmí) přikrmovat. Pokud nejsou v kondici, tak je to k prdu. Jehňata sice narostla pěkně, ale ovce je ukrmí jen chvilku a to spíš jen po jednom. A to letos přikrmujeme poprvé právě kvůli nedostatečné pastvě a vůbec horšímu krmnému roku. Ostatní roky jsme po porodech neměly jediný problém, přikrmovali jsme pak třeba jen jehňata granulema.

Podle mě hlavní je zdůrazňovat neustále dokola, že ovce musí být v odpovídající kondici. A je celkem jedno, jestli je to z pastvy, ze sena, senáže, jádra apod.

16.3.2016 19:34

Zateoretizuju si. Lidsky telo pokud si to dobre pamatuje, pokud nema dost cukru-zivin v krvi, tak prvni kam si sahne je glukoza ze svalu. Tuk je az na poslednim miste. Jestli to je u bylozravcu stejne, myslim ze bude. Takova ovce ktera v sobe zivi dva a vice plodu a nema telesny zasoby nejen tukovy, tak proste dava z masa. A kdyz to trva dlouhou dobu tak se ji ani nedivim ze je rada kdyz ty prcky vyprdne a pak se na ne vyprdne. Kdyz tak me zkusenejsi opravej. V kazdy knizce to s tim hrbetem jak poznat ovci v kondici je, ale ruku na srdce, kdo ty holky porad osahava. ja jsem to zkusil nedavno poprve a bud jsem sahal spatne, nebo i ta nejvetsi neni v kondici. Chtelo by to asi skoleni kam sahnout a nebo lepsi literaturu pred spanim.

V nejaky knizce se psalo, ze kolem roku 1800-1890? vazily kravky maximalen do 400kg, protoze nebyla tak zmaknuta technologie suseni a skladovani sena a paslo se kde se dalo, vcetne lesu. Kravu pak na jare tahali na provaze ven aby se napasla, ze uz nemela silu jit.

19.3.2016 20:18

Vllasta: úplně popisujete mou situaci letos. Krmila jsem příkrm jako jiný rok, ale páslo se mizerně, takže je fakt, že nemusely být ovce v úplně dobré kondici - měly bříška, ale neosahávala jsem hřbety.. takže asi do měsíce od porodů holky spadly a ikdyž mají mléko a malí prospívají, tak jsem třeba přišla o jedno jehně z trojčat, protože ho prostě matka neuživila.. ale já mám zatím odrozen jen velmi malý vzorek a celkově mám malé stádo, tak je těžko globalizovat. Jen jak jste to popisovala, úplně jsem v tom viděla moje holky :( akorát je nezavírám. Ale už nemají co pást, jsou na seně, s příkrmem cca od prosince.
Profesor: vím, že senáž je skvělá, ale pro nás malohobbychovatele je to nerealizovatelné vůči kazivosti. Skrmit 250kg balík za 4 dny je pro lidi s míň jak 20hlavým stádem sci-fi

20.3.2016 00:15
TYLY

XXX.XXX.219.58

Určitě je to křížením s texelou, má trojúhelníkovou hlavu, už to je u nich běžné, a kombinace všech tří masných plemen k tomu - velká jehňata, bahnice dobře krmené...Špatný porod se čas od času objeví u každého druhu. My chováme vřesové ovce, jehňata jsou trošku menší, ale hlavně mají úzké hlavičky a porody v pohodě, za 6 let chovu se nám to stalo jednou. Bohužel na výtěžnost se suffolkem nebo texelou nedá srovnat, zde zase hraje roli kvalita masa.

20.3.2016 08:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ale Hipíííííí, co to na mne zkoušíte! Jaké Science fiction? Stačí vzít dítěti desetileté stavební spoření, ještě něco přidáte z rodinných úspor a máte mašinku, která vám udělá 60kg balík senáže. Zárověň si tím prověříte pevnost svazku manželského, protože taková investice se u partnera těžko rozdýchává!

20.3.2016 08:28
lilo

XXX.XXX.201.210

Profesore... pokud si koupim masinku bezmala za 400 000 tak me musi zivit.. a musi uzivit i sama sebe....musim mit plochu kde tu senaz budu delat a kde ji prodam pripadne lidi kterym senaz stocim... za ty prachy maji ty hipiiiny ovce senaz na cely zivot i bez driny... jedine co je deviiizou je to ze nemusim shanet, ukecavat sousedy aby mi to prisli treba stocit a ze jsem svym panem...

20.3.2016 08:44

+ neco co ten lis potaha, minimalne zetor 4011 a to kdovi jestli + sekacka + obracak + nahrabovac. pro 50 ovci uz by se to asi vyplatilo stim, ze par let zadny vystrelky v domacim rozpoctu :).

20.3.2016 10:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě šlo jen o to, že to není sci-fi. Chce to jen chtít, např.: 400 x nezavoláte veta, prodáte 400 jehňat,5000 x si nekoupíte krabičku cigaret,10 x vynecháte Chorvatsko... možností je hodně. Případně stačí být bohatá...

20.3.2016 11:33

Tak treba tady, je to taky drahy jak pes a hlavne to tempo. Kdyby se v poledne zaclo mracit, tak nemam sanci do vecera sbalikovat :)

https://www.youtube.com/watch?v=W1TwbTwFBl0.

20.3.2016 11:40
20.3.2016 14:44
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tak i balicka pro to je
https://www.youtube.com/watch?v=Kv0XbEXPqaQ.

A kolik ta sranda výjde na poctivou českou měnu? Myslím tím lis a baličku. Traktor, sekačku a obracák mám.

20.3.2016 15:05

Tak to vam nepovim, ja nedisponuju ani traktorem, nybrz traktorkem jednoosackem :) Neco podobneho jako je na tom videu ale v nafte a asi 3x tezsi.

Lis urcite s variabilni komorou jestli jsem to spravne pochopil, kdyz me to znamej vysvetloval. Jinak neudalete ruzny rozmery. Balicka je oproti lisu o hodne levnejsi, ale zalezi jestli si sama umi balik nabrat nebo bude jezdit nekdo za vama a baliky tam sazet. Tohle bude urcite vedet profesor, ten je prez tu techniku.

Nebo myslite tu konkretni prtavku z videi?

20.3.2016 15:11
20.3.2016 16:37
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tak to vam nepovim, ja nedisponuju ani traktorem, nybrz traktorkem jednoosackem :) Neco podobneho jako je na tom videu ale v nafte a asi 3x tezsi.

Lis urcite s variabilni komorou jestli jsem to spravne pochopil, kdyz me to znamej vysvetloval. Jinak neudalete ruzny rozmery. Balicka je oproti lisu o hodne levnejsi, ale zalezi jestli si sama umi balik nabrat nebo bude jezdit nekdo za vama a baliky tam sazet. Tohle bude urcite vedet profesor, ten je prez tu techniku.

Nebo myslite tu konkretni prtavku z videi?

Ano tu konkretní sestavu z videí. Na manipulování paráda.

20.3.2016 18:28

Lis jsem nasel tady, cena tam neni ale urcite vam ji radi sdeli, tipuju tak 60tis
http://www.cime.cz/lisy/lisy-balicky-voziky-caeb/mp550/

Jednoosak
http://obchod.sdotechnika.cz/Jednoose-traktory-BCS-c1_1_2.htm
ale nemaj tam ten jesilnejsi model 853 jako ten chlapil na videu. U jednoosaku se to lisi pouzitejma motorama atd.

Balicka
http://www.cime.cz/lisy/lisy-balicky-voziky-caeb/av550/.

20.3.2016 18:32

Na senaz by to slo, ale "kvaltovat" se senem pred destem bych s tim nechtel. To uz je rychlejsi nahazet na vlek a pak shodit do fukaru :).

20.3.2016 19:00
bee.st

XXX.XXX.69.182

Máte dost špatný odhad, nákup malého lisu jsem řešil předloni a tady ten caeb s baličkou určitě nešel pod 350, už si to přesně nepamatuju, nakonec jsem koupil jen lis z číny na balíky 60x70cm za 140 a kdybych chtěl ještě baličku na senáž, tak italská +- 120, čínská asi 90 tis.

20.3.2016 19:11

Nojo koukam na to, hnus velebnosti
http://tractortoolsdirect.com/showroom/caeb-mini-round-hay-baler/
pri kurzu 24kc za usd 288000 jen to fikne.

Svet se zlbaznil...

20.3.2016 19:28
bee.st

XXX.XXX.69.182

No to jo, taky jsem doma kolem toho pořád chodil a přemýšlel, co tam vlastně stojí tolik peněz.

20.3.2016 20:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Co se divíte? Vždyť je to technika pro drobné zemědělce!

20.3.2016 20:20

Ja uz se nicemu nedivim

20.3.2016 21:20

Upřímně, Profesore, tady, širokodaleko (a že kolem sebe koukám, když jedu kamkoli) jsem nikdy neviděla malý balík senáže (ani sena). Jistě se dají sehnat, ale za cenu skoro toho klasického balíku. Plus doprava.
Mastňáčku - už chápete, proč se Profesor vždycky honosil tím, že balíky hází nad hlavu sám? Protože je má 60kilové! takový bicáky by ty 300kilový nedaly

20.3.2016 21:35

Ja to tusil ze v tom bude nejaka zrada :) S takovejma bych taky behal i do patra pod krovy :)
Prave, ta cena je pak uz skoro stejna.

20.3.2016 22:33
berrynator

XXX.XXX.18.54

Jen jsem zvědav, jak dlouho s těmi balíky bude profesor takhle házet, než se ozvou záda, pak jedině zas našetřit pár set tisíc a pořídit nějaký nakladač, to už by ale chtělo, aby ty ovce měly zlatý bobky. Jinak co se týče těch cen strojů, no přeci ti překupníci musí z něčeho žít, když jsem se bavil s jedním známým, který prodává zemědělské stroje a ten mi sdělil cenu stroje, za kterou jde z fabriky a cenu u konečného prodejce, tak jsem nevěděl, jestli se mám smát nebo brečet.

21.3.2016 06:41

Tak kolik procent si prekupnici nasadi? Ze bych si taky poplakal :).

21.3.2016 07:37

Já se tedy ve strojích nevyznám, ale manžel do firmy získal dotaci na překopávač kompostu - v té době ještě musel získat zakázku ten nejlevnější (dle zadaných parametrů). Překopávač funguje tak na 2-3 řádky kompostu (připravených dle požadavků výrobce překopávače)... pak se rozbije (nejčastěji se ukroutí jakási součástka na tom poháněcím zařízení), takže se pak čeká cirka 2 měsíce než přijede firma to opravit, opraví to a vše se opakuje. Kdyby se mělo sečíst náklady na náhradní řešení za celou minulou sezonu a dalo se to z toho dodavatele nějak vysoudit, tak by se nedoplatil... takže kdybych měla v plánu něco - cokoli - kupovat, raději bych si na to našetřila (úvěr), než kupovat čínu nebo polsko

21.3.2016 07:58
berrynator

XXX.XXX.224.181

Tak kolik procent si prekupnici nasadi? Ze bych si taky poplakal :).

Tak u toho konkrétního stroje, co jsme se bavili, tak to bylo jednou tolik, a to nebyl stroj za pár desítek tisíc korun, ale už se jelo v milionech.

21.3.2016 08:12
profesor1

XXX.XXX.192.98

Všichni vedle jak ta jedle...
Hipííí, pokud si vzpomínám tak jsme se bavili o balících sena o průměru 120cm, které dostávám jen za pomoci syna do patra. No a pokud se pořádně kouknete na zde přiložené foto, tak balík držím v jedné ruce, druhou jen zajišťuji balanc, tak že ještě mám rezervu

A pro ostatní komentátory : co takhle zapojit do práce mozek?! Víte jak se říká -...ty máš svaly, já mám čáry... Na ty 120cítky využívám nakloněnou rovinu a páku, no a na tyhle 60kg (chtěl bych být u toho jak s nima někdo běhá do patra a pod krovy... ) tak na tyhle stačí pro reklamní účely ovinout do fólie balík slámy Zatím mě na to ale vždycky skočily jenom ženské...
Záda už mám v hajzlu od vojny, kdybych se ráno probudil a nebolely mě záda, tak už jsem asi mrtvý, tak že mě nezbývá než využívat ty čáááááry

21.3.2016 08:17
21.3.2016 08:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Přesně tak, na milionové stroje se přihodí 100%, na ty menší 200 a více %. Ten balíkovač co mám stál +/- 300, přitom je tam pár válců propojených a poháněných řetězem, převodovečka,2 pístnice miniaturní, nepoháněná náprava + 2 kola, kapotáž. Typnul bych cenu výroby tak na 60 až 80 tis.. Kdybych si K tomu koupil např. malý japonský, korejský... traktůrek nějakou třicítečku s kabinou, klimou, dvě poháněné nápravy... Tak dám za něj stejně. Je to totál na hlavu, ale co není že.

21.3.2016 08:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

Viděl jsem hezčí samovýrobu, taky vázání jen do špagátu a borec psal že bez kapotáže je na nějakých 40 tisících. Byla to kopie toho italského co mám doma.

21.3.2016 08:28

HLavni je funkce, tenhle to mel myslim za 50. Chlapci by se tim mohli zivit odber by byl.

21.3.2016 09:33

Prave ze dost pidi chovatelu a zemedelcu radsi koupi polaka s nejakou zarukou a jinak si to varej co odejde a fungujou.

verus158

11.5.2016 08:33
verus158

XXX.XXX.219.162

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat jak Vám to letos dopadlo s porody zw?

11.5.2016 10:31

Zatim tri porody. Z toho dva bez asistence. Z tech dvou si ovce malo hledela jehnete, nedrzela mu. Jeden porot s asistenci tezky, bylo potreba matku drzet, za par dni uz drzela.
Z pokusu o dve adopce k temto zw dva uspesne. Takze zw se zrejme dobre hodi k adopci vicercat nebo sirotku. Stacily 3-4 dny. Ovce ani napoprve cize jehne neodhani nijak vehementne, ze by ho umlatila. Jen mu nedrzi a jemne do nej stoucha. Z tohoto pohledu je to sikovne plemeno.

17.5.2016 08:50
vllasta

XXX.XXX.72.198

Zatim tri porody. Z toho dva bez asistence. Z tech dvou si ovce malo hledela jehnete, nedrzela mu. Jeden porot s asistenci tezky, bylo potreba matku drzet, za par dni uz drzela.
Z pokusu o dve adopce k temto zw dva uspesne. Takze zw se zrejme dobre hodi k adopci vicercat nebo sirotku. Stacily 3-4 dny. Ovce ani napoprve cize jehne neodhani nijak vehementne, ze by ho umlatila. Jen mu nedrzi a jemne do nej stoucha. Z tohoto pohledu je to sikovne plemeno.

Takže když budete mít 50 hlavé stádo zwartblesek, tak Vás z toho klepne . U nás taky dobře adoptovaly, pár ovcí krmilo statečně i tříměsíční cizí jehňata, ale radši bych tedy byla, kdyby se dobře postaraly o ty svoje.
Jen tedy k těm mateřským vlastnostem, jak se u zwartblesek píše, že jsou výborné matky... V sobotu se obahnila jedna z posledních prvniček - romanovka. Ani jsem netušila, že se bude bahnit, takže jsme je ráno zavřeli do stáje (dávali jsme duplikáty a cvakali nová jehňata) a předělali jsme ještě ohradu, takže tam byly až do druhého dne. Druhý den ráno jsme je vypustili a tahle jedna tam zůstala, protože akorát porodila. A zůstala tam celý den, nežrala, nepila, jen se starala o jehně. Vyvedla ho až v noci. Když jehně hledalo cecek, kolikrát stála jen na třech nohách, jen aby se jehně dobře dostalo pod břicho. Dneska jsou ve stádě, nehnou se od sebe, bahnička jehně zahřívá, chrání ho... Takhle já si představuju výborné mateřské vlastnosti.

17.5.2016 09:37

No, nebudu mit 50 hlavy stado zw :) V nedeli posledni porod, bez asistence, ovce se chovala ukazkove. Ale prikladam to tomu, ze jehne je po suffolkovi a nelezi jak kus hadru, ale okamzite se snazi vstavat volat matku a pit. Zwartblata jsou takovy hadrovy panenky a nemaj se k svetu. Aspon ty u me. Ono se pak neni moc co divit matkam, kdyz jejich jehnata lezej jak mrtvy ze nejevi zajem.

17.5.2016 11:11
vllasta

XXX.XXX.72.198

No, nebudu mit 50 hlavy stado zw :) V nedeli posledni porod, bez asistence, ovce se chovala ukazkove. Ale prikladam to tomu, ze jehne je po suffolkovi a nelezi jak kus hadru, ale okamzite se snazi vstavat volat matku a pit. Zwartblata jsou takovy hadrovy panenky a nemaj se k svetu. Aspon ty u me. Ono se pak neni moc co divit matkam, kdyz jejich jehnata lezej jak mrtvy ze nejevi zajem.

Zvláštní, ale takovýhle jehňata jsme měli taky. Trvalo jim strašně dlouho než vůbec vstaly a pak vůbec než měly chuť začít hledat cecek.
My jsme si nechali asi čtyři čistý jehničky zw, s těma to ještě naposled zkusíme, ale radši koupím masnýho berana na romanovky než tohle .

17.5.2016 11:27

Jsem po srazu klubu ZW. Vtipný je, že samy chovatelé čistých ZW často narovinu přiznávají, že ZW se prostě bez choulování a asistencí chovat nedají. U prvniček prakticky nemyslitelné, nechat je "napospas", u druhorodiček hlídat, až u tříletých a starších ovcí po selekci si chovatel může trochu odfrknout (a kdo z nás má takový chov, že by alespoň pár prvniček každoročně nebahnil, že?)...
Takže asi tak... jen je smutný, že se to nadšení novo-chovatelé musejí dozvídat až po velkém rozčarování v obdobích bahnění... Kdyby to bylo rovnou uvedeno v popisu ovce - každá má přeci nějaké zápory a myslím, že toto plemeno je dostatečně atraktivní všemi ostatními vlastnostmi - že by to jistě neohrozilo jeho populaci...jen by se prostě nákupů vyvarovali malí chovatelé bez potřebného zázemí, nebo si nějakou stájku dostavěli, aby měli pro případ potřeby kam ovce zavřít a hlídat...

17.5.2016 14:58

vllasta napsal(a):
Zvláštní, ale takovýhle jehňata jsme měli taky. Trvalo jim strašně dlouho než vůbec vstaly a pak vůbec než měly chuť začít hledat cecek.
My jsme si nechali asi čtyři čistý jehničky zw, s těma to ještě naposled zkusíme, ale radši koupím masnýho berana na romanovky než tohle .

Me to prijde ze to ani zvlastni neni. Dokonce... me prijde ze i beran je linej skakat. Mam tri ovce, dve a dve segry. S beranem zw zabrezly +- stejne po jedny segre. Zbylou jednu a jednu segru okamzite obskocil suffolk, kdyz jsem zase spojil stada. Chodil jsem a koukal jak se kterej kluk k tomu ma. Suffolk, div nevylit z kuze a vydaval zvuky jak velbloud. ZW klidek pomalu, mazleni... Pritom oba stejne stary, je mezi nima asi 14dni. Mozna zw pozdeji dospivaj, treba neni uplne vhodny zapoustet je mlady. Stejne tak berany poustet k ovcim az po roce. Prijdou me celkove kompletne zpomaleny. Az na ten vzhled, mlecnost a schopnost adoptovat, to je vyhoda.
Jehnata ze spojeni zw matka, suffolk otec jsou krasny veliky zivotaschopny a hravy. Zwarblesata jsou liny i na to skotaceni. Suffolk a krizenci div nedelej premety ve vzduchu, zw se jen obcas rozbehne, nekdy poskoci a slus.

18.5.2016 08:17

Jsem po srazu klubu ZW. Vtipný je, že samy chovatelé čistých ZW často narovinu přiznávají, že ZW se prostě bez choulování a asistencí chovat nedají. U prvniček prakticky nemyslitelné, nechat je "napospas", u druhorodiček hlídat, až u tříletých a starších ovcí po selekci si chovatel může trochu odfrknout (a kdo z nás má takový chov, že by alespoň pár prvniček každoročně nebahnil, že?)...
Takže asi tak... jen je smutný, že se to nadšení novo-chovatelé musejí dozvídat až po velkém rozčarování v obdobích bahnění... Kdyby to bylo rovnou uvedeno v popisu ovce - každá má přeci nějaké zápory a myslím, že toto plemeno je dostatečně atraktivní všemi ostatními vlastnostmi - že by to jistě neohrozilo jeho populaci...jen by se prostě nákupů vyvarovali malí chovatelé bez potřebného zázemí, nebo si nějakou stájku dostavěli, aby měli pro případ potřeby kam ovce zavřít a hlídat...

Dalo by se to vzit i jako klamava reklama :) v podstate jestli to potvrdili chovatele v klubu, tak se v popise plemene lze. Popis je na netu na schoku a pak vsude mozne to lidi kopirujou a roznasej dal. Ale abych byl hodnej, nebudu rikat opravte si tu lez, ale doplnte to o dalsi informace. Protoze, kdyz se prekona neochota jak matky tak jehnete, tak potom to jsou dobre matky.
Je otazka, jestli ta "atraktivita" stoji za tu namahu, prostredky, nervy a cas.

18.5.2016 09:20
vllasta

XXX.XXX.72.198

Dalo by se to vzit i jako klamava reklama :) v podstate jestli to potvrdili chovatele v klubu, tak se v popise plemene lze. Popis je na netu na schoku a pak vsude mozne to lidi kopirujou a roznasej dal. Ale abych byl hodnej, nebudu rikat opravte si tu lez, ale doplnte to o dalsi informace. Protoze, kdyz se prekona neochota jak matky tak jehnete, tak potom to jsou dobre matky.
Je otazka, jestli ta "atraktivita" stoji za tu namahu, prostredky, nervy a cas.

Vám tohle opravdu přijde jako dobrá matka? Fakt mě to zajímá, protože já u nich vidím mateřský vlastnosti na bodu 0. No, možná trošku něco, ale tohle přece nemůže dělat normální ovce. Vždyť kdyby tohle udělala v přírodě, tak za chvilku vychcípou. Dobrá matka musí zafungovat ihned, toleruju to u jehniček a u těžkých porodů, ale ne, že budu 3 dny běhat s jehnětem v náručí za tříletou bahnicí, na to nemám čas ani nervy . A u jehniček si píšu "vroubek" a další rok jí hodně hlídáme. Udělá to znovu, jde ze stáda.
U nás konkrétně jsme do tohoto plemene dali tolik peněz, že mě tyhle "klamavé informace" opravdu štvou!

18.5.2016 09:23
vllasta

XXX.XXX.72.198

Me to prijde ze to ani zvlastni neni. Dokonce... me prijde ze i beran je linej skakat. Mam tri ovce, dve a dve segry. S beranem zw zabrezly +- stejne po jedny segre. Zbylou jednu a jednu segru okamzite obskocil suffolk, kdyz jsem zase spojil stada. Chodil jsem a koukal jak se kterej kluk k tomu ma. Suffolk, div nevylit z kuze a vydaval zvuky jak velbloud. ZW klidek pomalu, mazleni... Pritom oba stejne stary, je mezi nima asi 14dni. Mozna zw pozdeji dospivaj, treba neni uplne vhodny zapoustet je mlady. Stejne tak berany poustet k ovcim az po roce. Prijdou me celkove kompletne zpomaleny. Az na ten vzhled, mlecnost a schopnost adoptovat, to je vyhoda.
Jehnata ze spojeni zw matka, suffolk otec jsou krasny veliky zivotaschopny a hravy. Zwarblesata jsou liny i na to skotaceni. Suffolk a krizenci div nedelej premety ve vzduchu, zw se jen obcas rozbehne, nekdy poskoci a slus.

Jo a ještě my jsme připouštěli až v 1,5 roce, první rok jen žraly, takže dospět mohly až až. Berana máme taky línějšího, ale obskočeno je vše 100%. Skákat začal taky v 1,5 roce.

18.5.2016 09:34

NO kdyz se prekonaj ty pocatecny "rozpaky" matky k hadrove panence, kterou porodila a na pul ocistila, tak potom uz je to dobra matka. Ale je to samozrejme jak rikate, v prirode by bylo uz po nich.
Kdyz se na ne pusti nejake zivatoschopne plemeno ( u me suffolk ), tak jsou matky v okeji a jehnata to v nich probudi. Pri tomhle pouziti jsou to matky srovnatelne s tema dobryma a navic maji vic mlika.

Diky za informaci, ja jsem se obaval, ze u me to bylo treba i tim ze se zupustily v cca 10-11.

18.5.2016 12:29

Mastňáčku, já taky zapouštěla až 1,5roční jehnici - to byl ten první nešťastný porod trojčat, jak očistila jen jedno a nejspíš nepilo mlezivo, protože ho už měla vycucané od jiných, které kojila, když přišli krást... letos budu zapouštět další 2 v 1,5 roce a pak ještě 4 nové letošní. Tak uvidíme. S mladým beranem jsem problém neměla. Letos budu taky kupovat nového, takže bude skákat letošní beránek...tam problém se zapouštěním září/říjen nepředpokládám.

18.5.2016 12:56

Jinak já z toho celého povídání v Klubu měla pocit, že chovatelé, co to dělají ve větším až velkém, to prostě nevnímají jako problém. Tedy jak jste Mastňáčku mluvil o lži, tak oni by Vám to dementovali. Prostě vědí, že se ZW nedá s úspěchem a dobrými odchovy bahnit venku a tak choulují.. ono zas to, jak jste popsal "hadrové panenky", není tak žhavé. Mám sice porovnání jen s kříženkami, ale moje jehňata všechna fungovala od začátku dobře. Nejsou to žádní rváči, ale prostě toto plemeno charakterizuje klid, proto ani ta jehňata nejsou nijak dravá. To si myslím, se nevylučuje s ničím, co se o plemeni píše..

18.5.2016 13:07

Vsak ja si taky uz nekdy pripadam jak deme_nt, tak bych s tim nemel snad ani problem :)
Ja mam porovnani se suffolkama, s krizencema suffolk - romanovka, a krizencema vf a romanovka. Vsechno v poradku. Zw vsecko slaby a kdyz se sejde "lajcacka" matka s "lenivim" jehnetem, tak je na umrti zadelano. Posledni jehnicka krizenka sf a zw, tri dny stara a uz lita s ostatnima, je nemotornejsi, ale v porovnani s cistym zw ten takhle nelita snad jeste ani ted. Jehne ma bejt hravy, podle me je to znameni, ze je zdravy a bude z nej pekna ovce nebo beran.

Přidejte reakci

Přidat smajlík