Kaliferní box-jaký máte vy?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PetrT152

18.2.2016 19:01
PetrT152

XXX.XXX.89.231

Dobrý den, (večer)
Chtěl jsem se zeptat co používáte vy jakou kaliférní box.
Začínám s chovem ovcí a kaliférní box je povinný tak přemýšlím jak a z čeho ho vyrobit popř. koupit... jeden známý mi říkal že on má 360l popelnici a žen to stačí je to tak nebo ne?Nebo musím mít nějaký speciální box? (kdyby jste pořídili foto pro inspiraci - budu velice rád)

PT.

18.2.2016 20:05
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Plastová popelnice 150 l. Když přijede kafilerka, tak si to rovnou vyklopí na korbu . A na to nalepit papír :"asanační box - není určeno k lidské spotřebě".

18.2.2016 20:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Stačí obyč. plechový 200l sud. Na něj si sehnat od leštičů betonu poklop který na něj krásně pasuje a stačí to. Ten nápis je asi pro kontrolu důležitější než vhodnost nádoby :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2016 20:54

Tak to mam asi zase velke mezery ve vzdelani :(
Kafilerni box je povinny pro kazdeho chovatele ovci? Nebo jak je to v zakonu definovano?

18.2.2016 21:04
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Prej jo .

18.2.2016 21:24
lilo

XXX.XXX.201.210

PetrT152 napsal(a):
Dobrý den, (večer)
Chtěl jsem se zeptat co používáte vy jakou kaliférní box.
Začínám s chovem ovcí a kaliférní box je povinný tak přemýšlím jak a z čeho ho vyrobit popř. koupit... jeden známý mi říkal že on má 360l popelnici a žen to stačí je to tak nebo ne?Nebo musím mít nějaký speciální box? (kdyby jste pořídili foto pro inspiraci - budu velice rád)

PT.

Take mam mezery... k cemu si budu porizovat neco co nepotrebuju...

18.2.2016 21:46

Prece protoze to ukladaj simlove na uradech...
Muze mi prosim nekdo vlozit odkaz na text, kde to je?
Jiste bude stacit, kdyz se veterinar zaruci, ze uhynule zvirezajisti, ne?
Tady je jasny duvod pro to, aby se vsechny kusy odstranovali "domaci porazkou", protoze jestli pujde KVS i po tomhle, uz to bude fakt pakar*na na treti!

járakolčík

18.2.2016 21:54
járakolčík

XXX.XXX.89.231

Při kontrole veterinářů je chybějící kafilérní box častým důvodem pokuty. Přitom zbytečně – není třeba žádných tisícových investic. Chovatel je povinen prostě zajistit umístění těla uhynulé ovce do nepropustné nádoby, tak aby nemohlo dojít k úniku tekutin, aby k němu nepronikala voda, bylo zabráněno vniknutí zvířat a lidí, a aby bylo možné po použití provést dezinfekci.

Ze zkušenosti vím, že kontrola akceptovala starou skruž vystlanou tuhým igelitem a překrytou plechovou poklicí. Skruž byla umístěna ve stínu za plotem a poklice zatížena kamenem proti vniknutí psů. Kadáver byl do igelitu položen a zavázán. Následně byl s kadáverem odevzdán i igelit a použit nový (tím se nahradila dezinfekce).

18.2.2016 21:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak to mam asi zase velke mezery ve vzdelani :(
Kafilerni box je povinny pro kazdeho chovatele ovci? Nebo jak je to v zakonu definovano?

Http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050535.html.

18.2.2016 21:57

Tak kdyz je pri domaci porazce treba jen telete povinnost nechat odvizt kafilerkou odpad, ktery se v minulosti normalne zakopak na hnuj... tak mrtvoly jsou nebezpecny odpad jeste vetsi :) Hnuj je nebezepecny odpad... a ted sranda s ICama. Kontrolori treba jim sibne a uz nad malejma rukou nemavnou. Uz to tady nekdo popisoval co vsechno zemedelsky podnikatel musi mit zpracovane papirove, ve skutecnosti. Kafilerni box je proti tomu prkotinka.

18.2.2016 22:00

járakolčík napsal(a):
Při kontrole veterinářů je chybějící kafilérní box častým důvodem pokuty. Přitom zbytečně – není třeba žádných tisícových investic. Chovatel je povinen prostě zajistit umístění těla uhynulé ovce do nepropustné nádoby, tak aby nemohlo dojít k úniku tekutin, aby k němu nepronikala voda, bylo zabráněno vniknutí zvířat a lidí, a aby bylo možné po použití provést dezinfekci.

Ze zkušenosti vím, že kontrola akceptovala starou skruž vystlanou tuhým igelitem a překrytou plechovou poklicí. Skruž byla umístěna ve stínu za plotem a poklice zatížena kamenem proti vniknutí psů. Kadáver byl do igelitu položen a zavázán. Následně byl s kadáverem odevzdán i igelit a použit nový (tím se nahradila dezinfekce).

A driv dedek vzal chciplou kozu a zakopal ji pod svestku. Pak se tem svestkam rikalo kozinky. Ale mozna to byla bluma ( nevim jak se jmenuje strom s blumama ). Mensi zvirata se zakopaly do hnoje, brambory se pak nechaly podekovat :).

18.2.2016 22:49
pajca

XXX.XXX.73.177

Http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050535.html.

Dotaz na Bodlinku.
Profesor tu někde psal, že jste veterinářka. Pokud tedy ano, můžete mi vysvětlit
pravý důvod, proč chovatel musí odevzdat kozu, jako přežvýkavce do asanačního
ústavu, když myslivci jsou povinni zakopat uhynulou srnčí zvěř v lese, nebo
zřejmě v místě nálezu a chovatel koní může tedy se souhlasem veterinární
správy zakopat několikametrákového koně ?
Zákon znám, ale nevím, čím je koza, nebo ovce jako přežvýkavec tak nebezpečná,
když srnčí zvěř je také přežvýkavec a přesto se může (musí) zakopat.

18.2.2016 23:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dovolím si napsat svou ničím nepodloženou úvahu. Nevím jestli nimrod musí zakopat uhynzvěř v místě nálezu, myslím že ne. Určitě ji nemůže zakopat tam, kde je v blízkosti nějaký zdroj vody. Pak se asi zohledňuje to, že když najde mrtvého jelena na Gerlachu, tak jak by ho tahal dolů že? No a taky tady určitě hraje svou roli to, že kdejaký papaláš je myslivec, tak proč by nějakou tu vyhodičku pro spolek neprotlačil že :) Chov koní byla taky výsada vyšší vrstvy, tak se taky trošku určitě lobovalo.
A proč se vlastně ptáte? Vám někdy něco zdechlo?
Jinak mezi námi děvčaty, hnojiště je nejlepší asanační prostředí pro kdejaký kadáááverek. A v kombinaci s kal.žížalami i vlna se rychleji vytratí
(Pajco, pokud možno NEJMENOVAT! ).

18.2.2016 23:18

Pajca: To je velmi zajímavý dotaz.
Po přečtení toho odkazu (díky Bodlinko): Taky to nechápu a budu ráda za logické vysvětlení. Předem děkuji.

18.2.2016 23:20

Profesor: Hele, je to tak 2 roky zpátky, co známé zemřel kůň. Nelenili a nenápadně vzali JSBo a v obecním lese koně "zahrábli"... překvápko, že se to dostalo na radnici a někdo to řešil...

18.2.2016 23:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

S tím Hátátitlou to taky není zas tak jednoduché, ale jde to.
Příště nech vezmou lopaty a krompáče. Nenadělají tolik rámusu.

19.2.2016 10:01

Znamená to, že při domácí porážce ovce nebo kozy musí člověk volat kafilerku, aby odvezla kůži a další odpad, který se nezpracuje? Třeba kvůli jednomu kůzleti? A dá se využít úplně všechno? Myslím tím, jestli vždycky něco zbyde nebo jak případně argumentovat, že se nic při domácí porážce neodevzdává.

19.2.2016 10:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nikdy nic nezbyde, krev se uvaří psovi, slepicím... střeva se využijí na klobásy případně skopová jelita , ... chce to okecávat a okecávat... Případně nech vám kontrola prokáže, že něco zbylo. Asi by to bylo zajimavé dilema.
Ale možná je to v zákoně ošetřeno, nevím. Případně se dotázat příma na vetsprávě.

19.2.2016 10:50
Lebeda

XXX.XXX.36.154

Tak to mám taky mezery ve vzdělání. Není problém pořídit si jeden plastový sud s víkem na tento účel, jen co do něj smajlík
Zbydou jen kopítka, žluč a tlusté střevo.Dávám do hnoje.Ostatní spucnem my, psi a slepice.Kosti vyvařím a pomlátím kladivem, ještě si z nich vyzobou slípky.

19.2.2016 10:56

profesor1 napsal(a):
Nikdy nic nezbyde, krev se uvaří psovi, slepicím... střeva se využijí na klobásy případně skopová jelita , ... chce to okecávat a okecávat... Případně nech vám kontrola prokáže, že něco zbylo. Asi by to bylo zajimavé dilema.
Ale možná je to v zákoně ošetřeno, nevím. Případně se dotázat příma na vetsprávě.

Na vetsprávě bych se radši neptala, úředník se toho chytne a začne se zajímat. Není to úřad pro lidi, ale pro jejich kontrolu, bohužel.
Kopýtka u nás nezbývají, ty taky nosí a po čase sežerou psi. Ale hlava a kůže. Nevím, jak naložit užitečně s hlavou a kam poslat kůže. Poradíte taky?

19.2.2016 11:14

Jehnata a kuzlata se vubec neresi kafilerkou. u dospelych ovci me nekdo rikal ze jediny " nebezpecny" odpad je snad slezina? kafilerka se ze zakona musi volat na domaci porazku telat do dvou let. na prase taky nikoho nevolate.

19.2.2016 11:38

Jehnata a kuzlata se vubec neresi kafilerkou. u dospelych ovci me nekdo rikal ze jediny " nebezpecny" odpad je snad slezina? kafilerka se ze zakona musi volat na domaci porazku telat do dvou let. na prase taky nikoho nevolate.

Nojo, ale pokud bychom vzali vážně ten zákon, na který je nahoře odkaz, pokud se jedná o přežvýkavce a prase, nesmí se nic zahrabat. Prase nemám, ani zkušenosti s tím, snažím se zpracovat a zužitkovat, co se dá, ale ráda bych byla připravena na různé udavačské aktivity, protože mám s nimi bohaté zkušenosti. Bystří pozorovatelé vidí i to, co není. Nádoba na případný takový odpad se najde vždy pohotově, stačil by asi větší plastový kbelík s víkem. Ale můžeme tedy my jako chovatelé koz a a ovcí vůbec něco zahrabat nebo to musíme vymyslet tak, že nezbyde fakt nic?

19.2.2016 12:07

Hrabejte v zakone nic o povinne likvidaci zbytku neni. nadoba na zdechliny povinna je a s domaci porazkou nema nic spolecneho. kafilerka se plati od kila, ne za kilometry, cenu si uz nepamatuju.

19.2.2016 12:07

Hrabejte v zakone nic o povinne likvidaci zbytku neni. nadoba na zdechliny povinna je a s domaci porazkou nema nic spolecneho. kafilerka se plati od kila, ne za kilometry, cenu si uz nepamatuju.

19.2.2016 12:11
honzapm

XXX.XXX.182.25

Učiteli, kalifornské žížaly "sežerou" i vlnu?

19.2.2016 12:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zdá se mi že jo, protože se do dvou let ztratí, myslím že dřív jsem ji v hnoji nacházel i po delší době. Možná ale záleží víci na tom jaká je během roku vlhkost.

19.2.2016 12:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

Díky, to by teda byly dobré kyseliny. Vlhkost má na rozklad zcela zásadní vliv.
Jednou bratránek vlnu pohodil za salaš do kopřiv, když jsem ji po asi dvou letech
likvidoval, tak byla kompletní (jen "ulízaná") a pod ní super rejdiště myší.
A vůbec nehoří.

19.2.2016 12:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

Na vetsprávě bych se radši neptala, úředník se toho chytne a začne se zajímat. Není to úřad pro lidi, ale pro jejich kontrolu, bohužel.
Kopýtka u nás nezbývají, ty taky nosí a po čase sežerou psi. Ale hlava a kůže. Nevím, jak naložit užitečně s hlavou a kam poslat kůže. Poradíte taky?

Když bych telefonoval na správu, tak jim určitě nevykecám životopis, ale představil bych se jménem třeba Kalouska s tím že do budoucna bych chtěl... blá blá blá a jak si jejich úřadu vážím...
Kůže už si nechávám jen z pěkných kusú, jehněčí pokud nemám zájemce, jdou žížalám. Hlavu, když mám jen jednu jde psovi (Zlatý retrývr) - nezůstanou přes noc ani zuby, když toho zabíjím víc tak do hrnce se vším odstatním a na plotnu, a je na 14 dnů přídavek pro slepice.

19.2.2016 12:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

honzapm napsal(a):
Jednou bratránek vlnu pohodil za salaš do kopřiv, když jsem ji po asi dvou letech
A vůbec nehoří.

Ono i ty žížaly pokud je dlouho sucho a kompost seshora proschne, tak když příjdou zoufalí rybáři, tak musíme kopat hluboko, abychom nějako našli.

19.2.2016 16:35
lilo

XXX.XXX.201.210

honzapm napsal(a):
A vůbec nehoří.

Hele uz se to tady resilo... jak vyuzit vlnu, rouno... a nasla jsem tohle http://www.dalefootcomposts.co.uk/products/wool-compost.p.aspx jak to delaj nekde v irsku...

19.2.2016 19:46
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

lilo napsal(a):
Hele uz se to tady resilo... jak vyuzit vlnu, rouno... a nasla jsem tohle http://www.dalefootcomposts.co.uk/products/wool-compost.p.aspx jak to delaj nekde v irsku...

Vlnu si dávejte dospod záhonu, i do skleníku, zespoda vyhřívá rostliny. A okolo stromků a keřů drží vlhkost a neprorůstá tolik tráva.

19.2.2016 20:36
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Prece protoze to ukladaj simlove na uradech...
Muze mi prosim nekdo vlozit odkaz na text, kde to je?
Jiste bude stacit, kdyz se veterinar zaruci, ze uhynule zvirezajisti, ne?
Tady je jasny duvod pro to, aby se vsechny kusy odstranovali "domaci porazkou", protoze jestli pujde KVS i po tomhle, uz to bude fakt pakar*na na treti!

No jo, ale když nahlásíš domácí porážku, tak musíš doložit, co jsi udělala s "konfiskátem" - zbytkK s porážky. A KVS nejde tvrdit, že čekaly na příjezd kafilerky v kýblu. Nebo teda jde, ale... když jsem jim řek, že čekaj v popelce, vypadali spokojeně a ani ji nechtěli vidět.

Ale od jisté doby (co zdražila kafilerka) nemáme domácí porážky, ale zcizení. Stejně mi se třema psama o porážce zbyde akorát natrávenina a ta jde pod kompost.

19.2.2016 20:41

A zkrmit to psovi nejde? (legálně) prd věděj, zda žere i paznehty..
jen předpokládám to zakopávání vlny ke kytkám je nezákonné. Ale to, že jsem to odeslala na vyčinění, mi těžko někdo potvrdí... po tom by se snad nepídili.

Obecně tedy jde o to, vědět, co kontrole říct, když se zeptá, eventuelně mít někde volný sud (nejlíp s nápisem) a mít kontakt na kafilerku, aby viděli, že to likvidujeme legálně. Co s tím dál člověk v reálu dělá, už asi až tak nikoho nezajímá.

19.2.2016 20:46
tom.tady

XXX.XXX.182.202

A zkrmit to psovi nejde? (legálně) prd věděj, zda žere i paznehty..
jen předpokládám to zakopávání vlny ke kytkám je nezákonné. Ale to, že jsem to odeslala na vyčinění, mi těžko někdo potvrdí... po tom by se snad nepídili.

Obecně tedy jde o to, vědět, co kontrole říct, když se zeptá, eventuelně mít někde volný sud (nejlíp s nápisem) a mít kontakt na kafilerku, aby viděli, že to likvidujeme legálně. Co s tím dál člověk v reálu dělá, už asi až tak nikoho nezajímá.

Legálně to pes sežrat nesmí, teda asi mu to nezakážou, ale hodit jim to nemůžem.
Číslo na kafilerku musí být v havarijním plánu.
Akorát nevím, jestli ten plán musí mít i někdo další než my kulaci .

19.2.2016 20:55

To se týká jen (jak je ten pojem?) hospodářů-podnikatelů, ne?

19.2.2016 21:09
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Předpokládám, že jo. Akorát jestli podnikám s 30 ovcema ve stodole, nebo jich tam mám 40 jako koníčka, tak je to z věcného pohledu šumák.

Prolézal jsem před časem příslušné zákony a byl v tom neskutečnej bordel.
Řešili jsme situaci, kdy zem. podnikatel pase na nezemědělské půdě nezpůsobilé pro uvedení do zem. půdního fondu.

Ze zákona musím vést srací deník, ale protože mi to nedaj do elpisu, tak ho nemám jak vést.
Otravoval jsem s tím kdekoho, někteří i pochopili, v čem je zádrhel (ti většinou v ůřadech sídlí od třetího patra vejš), ale není to jak řešit.

Takže pasem, nevyplňujem. Když přišla kontrola, tak jsem jim vytisk 80 stran stájového registru.15 přesunů 180 zvířat mezi vlastními hospodářstvími, a ještě ne v jednom stádě, ale pěkně škatule, škatule hejbejte se. Asi půl hodiny na ty sloupce koukali, a pak řekli, jestli jim nemůžu udělat tabulku v excelu odkdy dokdy jsme kde a jako zhruba v jakym počtu pásli .

A to jim žena dala do kafe místo cukru sůl .

19.2.2016 21:41

Tohle evidovani paseni a sran...i to normalni clovek i kdyz je zem. podnikatel mit nemusi. To jen v pripade, ze chce prachy na vic a pak je to rek bych v poradku... no ne?

19.2.2016 21:59
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Hmm, jak se to vezme. Účelem nitrátové směrnice má být ochrana půdy (resp. spodních vod) před přehnojením dusíkem, pak asi není rozdíl mezi krávou s ičem s..e stejně jako kráva bez iča.

Plus jsem byl zatím (v podstatě bez dotací - tedy tzv. peněz na víc) a stejně jsem zem. podnikatel.

Spíš mě prudí, když už na mně uvalej nějakou povinost, že mi neumožní mi ji plnit a ještě straší pokutama.

19.2.2016 22:02

Tak to je fakt pakárna.
Myslela jsem, že ta povinnost s havarijním plánem, zpracováním uložení hnoje, atp. že je povinností jen zem.podnikatelů.?

19.2.2016 22:05
milcek

XXX.XXX.252.163

Hovězí dobytek už dávno nemůže na domácí porážku ani tele vše musí na jatka a u ovcí je nebezpečný odpad hlava a slezina to podle zákona musí končit v kafilerii ale zatím se tady nešíří žádné epidemie z hnijícího masa tak to nikdo nekontroluje.

19.2.2016 22:53
pajca

XXX.XXX.73.177

Když požádáte KVS o povolení domácí porážky skotu, tak vám ji povolí, tuším
za 500 kč, na dva roky. Musíte odevzdat hlavu a vnitřnosti dobytčete do
kafilérie k vyšetření, za což zaplatíte.

20.2.2016 14:08
reznade

XXX.XXX.216.16

Tak kdyz je pri domaci porazce treba jen telete povinnost nechat odvizt kafilerkou odpad, ktery se v minulosti normalne zakopak na hnuj... tak mrtvoly jsou nebezpecny odpad jeste vetsi :) Hnuj je nebezepecny odpad... a ted sranda s ICama. Kontrolori treba jim sibne a uz nad malejma rukou nemavnou. Uz to tady nekdo popisoval co vsechno zemedelsky podnikatel musi mit zpracovane papirove, ve skutecnosti. Kafilerni box je proti tomu prkotinka.

A kontroluje někdo doklady, že jste skutečně nechali odpad se zabijačky odvést kafilerkou nebo uhynulou ovci či jehně?

20.2.2016 14:13
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Kdyby byli důkladní tak jo.
Nevím, jestli má chovatel povinost je uchovávat, kafilerka ale jo a spárovat si to s hradištkem můžou.

20.2.2016 14:22

milcek napsal(a):
Hovězí dobytek už dávno nemůže na domácí porážku ani tele vše musí na jatka a u ovcí je nebezpečný odpad hlava a slezina to podle zákona musí končit v kafilerii ale zatím se tady nešíří žádné epidemie z hnijícího masa tak to nikdo nekontroluje.

Jak davno? Prvni a zatim posledni tele jsme porazeli pred 2-3 rokama. Zazadate, dostanete povoleni, nahlasite datum kdy budete porazet, zavolate si kafilerku pro tu lebku a jeste neco. Zadne vysetreni se nekona, kafilerka odveze jen ten "nebezpecny" odpad. Jestli melo tele nejakou nemoc to uz je vas problem. Prodavat dal to stejne nesmite. U domaci porazky skodu to kontrolujou, ja platil pokutu protoze jsem na kafilerku hodil bobek. Pri zadosti kde se vyplnuje datum porazky totiz musite ve formulari vybrat i kafilerku, je jich pro CR jen nekolik. Takze si vyberete tu pro vas kraj. A kdyz tam pak neni zadna faktura od vas, prijde urednik, dostanete flastr.

Pri porazeni jehnat a ovci, stejne tak prasat, kraliku, slepic, hus, krut a ja nevim ceho nic nevolate, jestli je povinnost, dejte sem odkaz.

20.2.2016 14:27

tom.tady napsal(a):
Hmm, jak se to vezme. Účelem nitrátové směrnice má být ochrana půdy (resp. spodních vod) před přehnojením dusíkem, pak asi není rozdíl mezi krávou s ičem s..e stejně jako kráva bez iča.

Plus jsem byl zatím (v podstatě bez dotací - tedy tzv. peněz na víc) a stejně jsem zem. podnikatel.

Spíš mě prudí, když už na mně uvalej nějakou povinost, že mi neumožní mi ji plnit a ještě straší pokutama.

Myslim ze to trosku motate.) Rozdil v povinnostech zemedelskeho podnikatele s IC a clovekem ktery dotace nebere je. Jestli jste mel IC ale nezadal o dotace, tak po vas tyhle vyfikundace nikdo nechtel. Jestli si zazadate o dotace jen na plochu, tak je to neco jineho, nez kdyz si jeste k tomu vedete pastevni deni, za to jsou penize navic. A s pastevnim denikem asi souvisi ten sraci. Ale treba nam to nekdo osvetli vic kdo uz takhle funguje. Vloni jsem doplnoval stado a kupa chovatelu nebyla ochotna prodat rocky nebo starsi ovce, protoze si vedou pastevni denik... ja tyhle slozitosti z duse nenavidim.

20.2.2016 15:01
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Myslim ze to trosku motate.) Rozdil v povinnostech zemedelskeho podnikatele s IC a clovekem ktery dotace nebere je. Jestli jste mel IC ale nezadal o dotace, tak po vas tyhle vyfikundace nikdo nechtel. Jestli si zazadate o dotace jen na plochu, tak je to neco jineho, nez kdyz si jeste k tomu vedete pastevni deni, za to jsou penize navic. A s pastevnim denikem asi souvisi ten sraci. Ale treba nam to nekdo osvetli vic kdo uz takhle funguje. Vloni jsem doplnoval stado a kupa chovatelu nebyla ochotna prodat rocky nebo starsi ovce, protoze si vedou pastevni denik... ja tyhle slozitosti z duse nenavidim.

Ano, je to kvůli dotacím. Dříve musela být zvířata prokazatelně na pastvině do 11. září a nyní už tu povinnost prodloužili až do konce září. Kdyby zvíře bylo prodané nebo uhynulo třeba jen den před timto datem, tak na něj neberete dotaci za celou dobu pastvy. A potom je zase na trhu přebytek zvířat, kterých se chovatelé potřebují zbavit a to snižuje výkupní cenu. Někteří zoufalci nabízejí kus i za méně než 500 Kč.

20.2.2016 15:31

Ale i tak je to povinnost pro chovatele, kterej bere dotaci na zvire nebo jeste nejakou za to ze s nima spasa? Ja dotace na zvirata neberu, takze po me nikdo nic snad chtit nemuze.

20.2.2016 16:39
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ale i tak je to povinnost pro chovatele, kterej bere dotaci na zvire nebo jeste nejakou za to ze s nima spasa? Ja dotace na zvirata neberu, takze po me nikdo nic snad chtit nemuze.

Pro vás ne, ale, ten kdo bere dotace se bojí něco prodat, protože neví, kdy dorazí nějaká kontrola a ty postihy za to fakt nestojí. když jsem ještě byla aktivní zemědělec - teď už důchodce, a už jen pomalu dokončuji chov -, tak jsem si zajišťovala termín na jatkách na brakové ovce skoro měsíc dopředu, abych měla jistotu, že se jich zbavím a ještě i za solidní cenu.

20.2.2016 17:36
milcek

XXX.XXX.252.163

Jak davno? Prvni a zatim posledni tele jsme porazeli pred 2-3 rokama. Zazadate, dostanete povoleni, nahlasite datum kdy budete porazet, zavolate si kafilerku pro tu lebku a jeste neco. Zadne vysetreni se nekona, kafilerka odveze jen ten "nebezpecny" odpad. Jestli melo tele nejakou nemoc to uz je vas problem. Prodavat dal to stejne nesmite. U domaci porazky skodu to kontrolujou, ja platil pokutu protoze jsem na kafilerku hodil bobek. Pri zadosti kde se vyplnuje datum porazky totiz musite ve formulari vybrat i kafilerku, je jich pro CR jen nekolik. Takze si vyberete tu pro vas kraj. A kdyz tam pak neni zadna faktura od vas, prijde urednik, dostanete flastr.

Pri porazeni jehnat a ovci, stejne tak prasat, kraliku, slepic, hus, krut a ja nevim ceho nic nevolate, jestli je povinnost, dejte sem odkaz.

Už jsem na to koukal já jsem ale právnická osoba tak se mě to netýká proto mi to ušlo já musím vozit hovězinu na jatka.

20.2.2016 17:44

Pro vlastni spotrebu?

20.2.2016 18:05
milcek

XXX.XXX.252.163

Pro vlastni spotrebu?

To bylo na mě ? jestli ano tak mám firmu a veškerý dobytek je majetkem firmy na všechno mám jiné podmínky na farmě můžu zabíjet jen skopové a vepřové.

24.2.2016 22:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nejlepší je, že my, co máme s bídou osm malých ouessantek, dodržujeme vše až s úzkostlivou precizností, když přijde kontrola, tak řeší až takové zásadnosti, jako např. zda ten oplocený keřík je angrešt nebo kamčatská borůvka (zimolez), a pak se můžou ve shodném státě díti zvěrstva, jako je např. toto:

http://jihlava.idnes.cz/v-kejzlici-resi-problem-s-chovatelem-dobytka-f3e-/jihlava-zpravy.aspx?c=A160224_153354_jihlava-zpravy_evs

.

25.2.2016 06:36

Tak to se spis ptali ze je to zajimalo osobne nez jako nebezpeci pro ovce ne? Ani jedno by ale ovcim asi nijak neublizilo.

20.3.2016 21:32
pajca

XXX.XXX.73.177

pajca napsal(a):
Dotaz na Bodlinku.
Profesor tu někde psal, že jste veterinářka. Pokud tedy ano, můžete mi vysvětlit

Posouvám dotaz na Bodlinku.

25.3.2016 10:19
pajca

XXX.XXX.73.177

pajca napsal(a):
Dotaz na Bodlinku.

Posouvám dotaz na Bodlinku.

25.3.2016 20:45
pajca

XXX.XXX.73.177

pajca napsal(a):
Dotaz na Bodlinku.

Posouvám dotaz na Bodlinku. Nebo nevíte ?

25.3.2016 20:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vy jste teda neodbytná-ný
To není o nebezpečnosti. Jestli to teda nevysvětluje zákon který znáte, tak trvám na tom, co jsem tu psal v únoru

25.3.2016 21:08

pajca napsal(a):
Posouvám dotaz na Bodlinku. Nebo nevíte ?

To hlavně kvůli BSE. Nebo teda klusavce. To by nešlo, aby takové nebezpečné choroby byly zakopané někde v sadě. A taky kvůli antraxu. To by taky nešlo, aby někde v sadě byl zakopaný antrax.

On správně i ten myslivec by měl zařídit kafinu, ale přece se nebude s nějakou chcíplotinou tahat z lesa k silnici.

Ale prostě domácí přežvýkavci a prase můžou mít různé nebezpečné choroby tak se mají likvidovat v kafilerii a hotovo.

Plus třeba v Indii a v okolí je hrozný problém jejich zvyk nechávat cíplý dobytek místo kafiny k sežrání supům. Jenže takový uhynulý dobytek bývá před smrtí léčen a určité léčivo proti zánětu a bolesti, které se tam hojně používá protože je levné, se po sežrání mršiny dostává do těla supů a těm způsobí smrtelnou dnu. Třeba už po sežrání jediné takové krávy. Místní supi se tak z jednoho z nejhojnějších ptačích druhů dostali na seznam kriticky ohrožených a vůbec je to velký průser.

25.3.2016 21:18

Vidíte, to je taky zajímavá souvislost s těmi supy..

25.3.2016 21:22
pajca

XXX.XXX.73.177

Oni v Indii opravdu léčí snad nikomu nepatřící posvátné krávy před smrtí
takovými léky ? Nemohu uvěřit.

25.3.2016 21:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Protože supi tam suplují kafilérku tak jejich úbytek průser je.

25.3.2016 21:32
tom.tady

XXX.XXX.182.202

A taky krematoria tam kde není dřevo, double průser

26.3.2016 06:54
lilo

XXX.XXX.201.210

No pak jim ty vopaleny mrtvoly plavou v posvatny rece a tam se koupou hindove a pijou tu vodu z te posvatne reky... jj indie je pruser...

26.3.2016 09:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Lilo, to je zase jiný příběh. Zde se jedná o přirozené posilování imunitního systému Indů !
Zajímalo by mne co vše by vyblila pajca, kdyby zjistila že se napila vody z té Gangy, nebo jak se ta posvátná řeka jmenuje

26.3.2016 10:21
lilo

XXX.XXX.201.210

No myslim si ze by ji to protahlo jak jogina klistryr po čtyricetidennim pustu...

26.3.2016 12:50
pajca

XXX.XXX.73.177

lilo napsal(a):
No myslim si ze by ji to protahlo jak jogina klistryr po čtyricetidennim pustu...

No já na kafilérkách nevyrostla, tak bych vyblila i co nesnědla, ale věřím že Vy s
Profesorem by jste si dali z Gangy tuplák na posílení imunyty i do druhé nohy
a nehnuli při tom ani brvou.

26.3.2016 12:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

Když tuplák, tak s něčím pěnivým,11 - 12%, a klidně ten pan vrchní může být nějaký divný.

27.3.2016 21:19

...třeba s Jarem

27.3.2016 21:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nejenom s Jarem, ale klidně třeba aj s Mírou, Štefanem, Lubošem...

27.3.2016 21:31

Ale ti nepěněj... (když teda po debatě s Váma nevypěněj - jako Mastňáček ).

27.3.2016 21:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kdyby uměl aspoň vypěnit, a ne jen vypotit vždy něco děsně zábavného a...

27.3.2016 21:50
pajca

XXX.XXX.73.177

profesor1 napsal(a):
Kdyby uměl aspoň vypěnit, a ne jen vypotit vždy něco děsně zábavného a...

Ale Profesore, buďte rád že Mastňáček je, vždyť vy dva se vzájemně doplňujete
a nahráváte si na ty vaše špeky.

27.3.2016 21:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já a špeky? Jááá, takový atletický tíííp!

27.3.2016 22:39
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj... ani jeden z nich nemaji lepsiho kamosa...

28.3.2016 09:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Lilo, podívejte se, už jste si dávno mohla všimnout, že já výjdu s každým! (pokud je samozřejmě po mojem! ).

Přidejte reakci

Přidat smajlík