Jak postupovat při enterotoxemii u ovčího stáda?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2016 13:58
pavel t

XXX.XXX.152.236

Máte někdo zkušenosti jak postupovat při enterotoxemii u ovčího stáda? Nejspíš mi to letos ve (neočkovaném) stádu propuklo poté, co jsem začal po porodech přilepšovat ječmen víc než dřív. Nejdřív dospělá ovce a pak dvě jehňata, průběh velmi rychlý - bez příznaků. Zatím jsem váhal, jak celou situaci řešit, nemám veterináře, co by měl v ovcích velký přehled. Co jsem tady na diskuzi četl, tak někdo citovat MVDr. Axmana, že: "pokud to už ve stádu je, tak zbývá už jen modlit se..." Po druhém mrtvém jehněti se teď třeba týden nic neděje, tak si říkám, že by nemuselo být přece marné nechat teď stádo naočkovat...? když to nemá nějaký rychlý průběh ve stádu...

21.2.2016 15:53
vllasta

XXX.XXX.72.198

U nás jsme jí měli, od té doby vakcinujeme Covexinem. Zkuste sehnat a napíchat co nejdřív jehňata i matky, prostě celé stádo. Píchá se dvakrát (po dvou týdnech), jehňata od 8 týdně stáří, jestli si to dobře pamatuju. Ty, které to v sobě mají, tak stejně nezachráníte, ale aspoň některé můžete. Imunita nastupuje až za ty dva týdny, takže jestli je to enterotoxémie, tak se musíte fakt jen modlit, bohužel. Nejmenší se vyrábí 20ml balení, ale to náš vet nesehnal, takže pak jen 50ml a dával se 1ml/ jehně. Na dospělou nevím jestli 1 nebo 2ml.
Při příznacích se mohou zkusit dát antibiotika, ale myslím si, že to nemá smysl. U nás jsme nezkoušeli. Je to sviňa, hodně štěstí.

21.2.2016 15:53
pavel t

XXX.XXX.152.236

Děkuji Vám pěkně za odkaz. Je tam pěkně vysvětlena problematika očkování na tyto choroby, takže se mi to docela vyjasnilo.

21.2.2016 16:51
přezdívka

XXX.XXX.105.195

vllasta napsal(a):
U nás jsme jí měli, od té doby vakcinujeme Covexinem. Zkuste sehnat a napíchat co nejdřív jehňata i matky, prostě celé stádo. Píchá se dvakrát (po dvou týdnech), jehňata od 8 týdně stáří, jestli si to dobře pamatuju. Ty, které to v sobě mají, tak stejně nezachráníte, ale aspoň některé můžete. Imunita nastupuje až za ty dva týdny, takže jestli je to enterotoxémie, tak se musíte fakt jen modlit, bohužel. Nejmenší se vyrábí 20ml balení, ale to náš vet nesehnal, takže pak jen 50ml a dával se 1ml/ jehně. Na dospělou nevím jestli 1 nebo 2ml.
Při příznacích se mohou zkusit dát antibiotika, ale myslím si, že to nemá smysl. U nás jsme nezkoušeli. Je to sviňa, hodně štěstí.

U jehňat z neočkovaných matek lze první injekci dávat už od stáíří 2 týdnů. Dávkování podle příbalového letáku 1 ml se píchá i při přeočkování dospělým zvířatům.

23.2.2016 05:44
pavel t

XXX.XXX.152.236

Ještě by mě zajímaly zkušenosti s tím, jaké to má průběhy. Je to tak, že postupně sem tam něco chcípne, nebo to postupuje rychle a většinu odchovu to zabije víceméně najednou?
Dodatečné očkování už zkusím prokonzultovat s veterinářem, jestli už i mladší jehňata než dvouměsíční jsou schopná správně reagovat na vakcinaci a aktivně si vytvořit protilátky...

23.2.2016 08:44
přezdívka

XXX.XXX.105.195

pavel t napsal(a):
Ještě by mě zajímaly zkušenosti s tím, jaké to má průběhy. Je to tak, že postupně sem tam něco chcípne, nebo to postupuje rychle a většinu odchovu to zabije víceméně najednou?
Dodatečné očkování už zkusím prokonzultovat s veterinářem, jestli už i mladší jehňata než dvouměsíční jsou schopná správně reagovat na vakcinaci a aktivně si vytvořit protilátky...

Zápasila jsem s enterotoxwmií asi před 15 lety. Tak jsem asi 3 roky poctivě očkovala a pak další rok jsem nestíhala a nic se nestalo. Tak jsem se dál nečkovala až 3 roky zpět se potvora objevila v plné síle. Při prvních příznacích a prvním úhynu jsem z preventivních důvodů - na doporučení veta - všechna jehňata naočkovala antibitiky a naštěstí jsem tu potvoru porazila. Cenově to vyšlo skoro nastejno, jen větší stres, jestli ještě něco uhyne nebo ne.

Jdyž něco uhyne, tak je to nejlépší jehně ve stádě, Kupodivu ty lemry přežijí,.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2016 10:37

O tom celá enterotoxemie je, že hynou nejlepší kusy. Jsou nejžravější a proto to u nich propukne. Takže není žádnou záhadou, že lemry přežijí. V tomto se žádný Murphyho zákony hledat nedaj.

23.2.2016 13:05
vllasta

XXX.XXX.72.198

U nás byla enterotoxemie jako důsledek tasemničnatosti. Hynuly nám ty pěkné kousky, tak ale i pak ta jehňata, která byla oslabená kvůli tasemnicím. Samozřejmě jsme odčervovali, dělali rozbory, ale tenkrát se mi vet div nevysmál, že je to enterotoxemie a na tasemnice nám dával neustále Ivomec. Tím jsme si zavařili na pořádný problém, sama jsem si sehnala jiný odčervovák a začala jsem řešit co a jak, ale bylo už pro většinu pozdě. I když jsme nakonec porazili parazity, tak stejně ta oslabená jehňata hynula jedno po druhém. Zůstala nám nakonec sebranka bídáků. Chcípalo nám to až tak kolem půl roku, už přesně nevím, je to už taky pár let. Od té doby vakcinujeme a je to v pohodě, plus tedy děláme rozbory bobků a hlavně jsme našli super veterináře, pro kterýho je vakcinace a rozbory jak trusu tak krve základ.

24.2.2016 00:28
tom.tady

XXX.XXX.182.202

U mně - jako všechno - průběh dost netypický. Padaly převážně dospělý kusy a pásli jsme se na stepi, takže nadbytek žrádla taky žádnej.
Prolítlo mi to stádem 3x během dvou měsíců, vždycky 14 dní po přesunu na novou pastvinu. Obden to chytlo jedno, dvě zvířata a trvalo to tak 10 - 14 dní. Tak si to spočtěte . A vzhledem k tomu, že zrovna zabřezávaly, tak následující odchov taky nic moc.

Od té doby očkujem jak diví a cajk.

Jinak se uvádí, že v okamžiku kdy vám padnou první kusy už je na očkování pozdě a chce to přistavit koňták na mrtvolky. Chlapík co učí veterinu na pražské zemědělce doporučoval - kromě přechodu na dietní seno - hrubě zaoctovat. Jednak ocet do pitné vody a pak přímo do tlamy - půl litru na kus. Zvýší to ph v trávicím traktu a bakterie se hůř množej. Plus to funguje jako antiparazitikum.

A ještě k těm průběhům - kámošovi odpadlo asi 40 jehňat během jediný noci...

24.2.2016 04:05

Ano na podání vakciny už je pozdě, zvířata si nestihnou vytvořit protilátky, ale pokud se stádo přeléčí ATB například Borgalem tak se ještě dá mnoho kusů zachránit. Občas je ale problém tyto ATB rychle sehnat, veti ho né vždycky mají na skladě, ale do druhého dne by jim ho měli doručit. Obyčejný hojně užívaný širokospektrální ATB vám na to nepomůžou.

24.2.2016 08:33
moonika

XXX.XXX.172.40

A tiež funguje C & D Antitoxín, dáva sa keď sú prvé príznaky, nejak to eliminuje toxíny a má to aj krátkodobý ochranný účinok cca 2 týždne, v priebehu tej doby sa nemá očkovať, až potom. Len to tu v sk a čr asi ešte nemáme :(.
(jedna zahr.chovateľkaktorá nevakcinuje, dlhodobo používa pri prvých príznakoch C&D Antitoxin, Pepto bismol and Banamín a účinok vraj vidieť úplne expresne).

24.2.2016 08:51
moonika

XXX.XXX.172.40

tom.tady napsal(a):
U mně - jako všechno - průběh dost netypický. Padaly převážně dospělý kusy a pásli jsme se na stepi, takže nadbytek žrádla taky žádnej.
Prolítlo mi to stádem 3x během dvou měsíců, vždycky 14 dní po přesunu na novou pastvinu. Obden to chytlo jedno, dvě zvířata a trvalo to tak 10 - 14 dní. Tak si to spočtěte . A vzhledem k tomu, že zrovna zabřezávaly, tak následující odchov taky nic moc.

Od té doby očkujem jak diví a cajk.

Jinak se uvádí, že v okamžiku kdy vám padnou první kusy už je na očkování pozdě a chce to přistavit koňták na mrtvolky. Chlapík co učí veterinu na pražské zemědělce doporučoval - kromě přechodu na dietní seno - hrubě zaoctovat. Jednak ocet do pitné vody a pak přímo do tlamy - půl litru na kus. Zvýší to ph v trávicím traktu a bakterie se hůř množej. Plus to funguje jako antiparazitikum.

A ještě k těm průběhům - kámošovi odpadlo asi 40 jehňat během jediný noci...

Čo sa týka tých 40jahniat za noc, prešli vtedy nejakou zmenou?

24.2.2016 09:08
moonika

XXX.XXX.172.40

A ešte z jedného článku o prevencii z http://www.vetservis.sk/veterinarne-poradenstvo/ovce-a-kozy/enterotoxemia-oviec/
Aj dnes sa ešte stále stretneme s názorom, že vhodnou prevenciou proti enterotoxémii je perorálne podávanie antibiotík, ktoré majú zničiť patogénne klostrídie v črevách. Pri takomto spôsobe ošetrenia zvierat však zároveň dochádza k likvidácii potrebnej prirodzenej črevnej mikroflóry, najmä laktobacilov, a tým k ďalšiemu narušeniu trávenia a výskytu ďalších aj neskorších zdravotných problémov. Použitie antibiotík na prevenciu klostrídiových infekcií u zvierat je neefektívne aj preto, že sú to baktérie žijúce v povrchových vrstvách pôdy a vo vode. Preventívnym podávaním antibiotík sa len podporuje vznik rezistencie baktérií na antibiotiká, čo následne znemožňuje liečbu tejto choroby.

Na základe uvedených poznatkov sme vypracovali nový spôsob prevencie enterotoxémie jahniat, ktorý rešpektuje fyziologické pochody a potreby zvierat, je založený na princípe, že klostrídie sa nepremnožia v podmienkach pre ne nepriaznivých.: V čase, keď sa jahňatá začínajú prikrmovať jadrovým krmivom treba zabrániť nežiaducemu hnilobnému rozkladu bielkovín v črevách a následnému zvýšeniu pH v črevnom obsahu. Preto jahňatám odporúčame podávať priamo perorálne alebo postrekom na krmivo prípravok s obsahom pepsínu a na udržanie optimálneho pH v žalúdku aj v črevách zároveň podávať okyselovadlo pripravené na báze fosfátovo-citrátového pufru. Týmto podporíme natrávenie bielkovín v žalúdku a následne aj ich lepšie trávenie v črevách. Použitím pufrovaného okyselovadla nenarušíme fyziologickú rovnováhu jahniat, ako sa to často stáva pri používaní organických kyselín, kedy sa môže vyvinúť aj acidóza.

Na udržanie optimálneho pH v čreve sa osvedčili probiotické prípravky s obsahom laktobacilov (Lactobacillus casei), ktoré sa usadia a rozmnožujú v čreve a zároveň pri tom aktívne vytvárajú kyselinu mliečnu. Laktobacily sú zároveň oportunistickou mikrofluórou proti klostrídiám. U zdravého jahňaťa má celé tenké črevo, počnúc duodenom, obsahovať vyššie koncentrácie laktobacilov v porovnaní s inými baktériami črevnej mikroflóry ako sú enterokoky, E. coli a pod. Prítomnosť laktobacilov a ich metabolická činnosť znemožňuje premnoženiu sa klostrídií, ich presunu do kraniálnych častí čreva a tvorbu toxínov. Používaním probiotík sa postupne docieli zníženie infekčného tlaku patogénnych aj podmienečne patogénnych mikroorganizmov v chove, čo následne prispieva k zlepšeniu zdravia aj úžitkovosti zvierat.

MVDr. Anna Hanzlová
MVDr. Darina Pospišilová, PhD.

24.2.2016 09:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak to je opravdu nádhera. Jestli se dostanu do stádia, kdy budu muset i ovce očkovat proti smrti, tak to už nezbývá opravdu nic jiného než začít chovat mandelinky! Už mám strach to tady číst, co všechno se může stát.

24.2.2016 10:11
tom.tady

XXX.XXX.24.64

moonika napsal(a):
Čo sa týka tých 40jahniat za noc, prešli vtedy nejakou zmenou?

No jo, večer byly živý a ráno už ne.

Jinak ne, bylo to všechno ještě v ovčíně na podestýlce, nebyla tam, pokud vám, změna krmiva, byly ještě na mlíce a na seně.

24.2.2016 10:27
moonika

XXX.XXX.172.40

tom.tady napsal(a):

Jinak ne, bylo to všechno ještě v ovčíně na podestýlce, nebyla tam, pokud vám, změna krmiva, byly ještě na mlíce a na seně.

Uf, tak to je zvláštne.

24.2.2016 10:35
přezdívka

XXX.XXX.105.195

tom.tady napsal(a):

Nebyla náhodou jehňata přikrmována zvlášť ve školce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík