Prosím o radu zkušenější chovatele. Včera večer se nám obahnila prvnička. Narodila se jí krásná velká jehnička, kterou očistila a malá od ní i pila. Ráno ve stáji koukám, že před malou utíká, tak jsem koukla na vemínko a bylo pěkně velké, tak jsem jí chtěla oddojit, aby se jí zmenšil tlak. Jenže jsem zjistila, že má místo mléka krev-asi smíchanou s mlékem, ale pohledově to vypadá jen jako krev. Hned jsem volala veterináře a ten mi řekl, že jí praskla cévka a že jí mám oddojovat a za dva až tři dny to přejde. Malá má prý od ní pít i nadále. Má z toho pěkný krvavý průjem, tak jí dávám trochu normálního mléka od koz. Má někdo podobnou zkušenost a poradil by jak jim mohu pomoct? Předem děkuji.
Mě se to kdysi stalo taky, ale už si nepamatuji jestli krev tekla z jednoho, nebo obou struků. Jediné co si pamatuji, je to, že to přešlo v zánět Tak si to hlídejte a raději bych to preventivně mazal nějakou mastí. Ještě se mě stalo, že bylo mléko krvavé díky rozkousanému struku od jehněte. Ale to by jste poznali při oddojování.
Mě se to stalo u ovce, ne u kozy, ale to je celkem jedno, spíše je rozdíl z jakého důvodu žilka praskne. Může to být z úrazu, kdy je to asi pro mléčžlázu horší. Už nevím jestli jsem jen vydojoval v dobré víře že to stačí a že je to jen prasklá žilka... (bez léčby- mastění)
Včera jedna tři dny okocená ovce(má dvojky) začala tak jemně pobékávat, tak mě to hned zarazilo. Kouknu na ni a vemeno teplé, jedna půlka nevypitá, tvrdší a bolestivá. Tak jsem na ni hned nasadil hladovce jehňata o kterých vím že chodí loupit k jiným maminám. Vycucaly ji i přes její odpor do sucha, pak jsem dobře promasíroval vemeno slivovicí a natřel domácí konopnou mastí. Dneska ráno už zlepšení, tak snad to bude dobré. Procedůru budu ale opakovat ještě několik dní.
Tak po oddojování 3x denně se mi zdá, že mléko už není jen krvavé barvy, ale začíná to mít trochu světlejší barvu, tak snad to bude v pořádku. Včera jsem ještě začala pro jistotu po dojení masáž měsíčkovou mastí a pro všechny případy jsem si objednala aphlegminu.
Dnes v noci se mi obahnila druhá a ta má vše v pořádku. Po poradě s paní Kašparovou, od které jsem předloni ovce kupovala oddojuji pro jistotu i tu čerstvě obahněnou, protože má také jen jednu jehničku. Škoda jen, že z prvního jehněte mám flaškáčka. Možná to tu ovci bolelo a proto ji odmítala, budu doufat, že až bude mít krev pryč, tak ji třeba opět přijme.
Všem děkuji. Dáša.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak když už se tak kolem nich motáte, tak zkuste toho flaškáče naučit pít od té druhé. Ať máte alespoň vystaráno s "kojením". Někdy se to povede. Já měla taky minulý rok "náhradní tetu" a fungovalo to pro všechny zúčastněné velmi pohodlně.
To jsem samozřejmě hned vyzkoušela. Malou jsem opatlala placentou a strčila jí pod ní. Ovšem nevím zda malá ví, že není její nebo si už zvykla na tu flašku, ale pít od ní nechtěla. Když jsem včera podržela kozu, tak od ní pila, ale tohle nějak nevyšlo. Ona se snaží pochodovat za tou svojí mámou, tak snad se to povede až bude vemínko v pořádku.
Tak ovce má už krásně čisté mléko, později jsem zjistila, že měla vzadu poraněné vemínko, tak to asi bylo od toho. Nevšimla jsem si toho dřív, protože po porodu měla krev, tak nějak všude. Jehnička je v pohodě a asi z ní bude pořádná ovce vzhledem k tomu, že chodí loupit mléko té druhé ovci a pak dostává z flašky všechno co nadojím od její mamky.
Děkuji všem.