Prosím poradite..sousedí řeší pravděpodobně listerióza u ovčího stáda.začaly jim hynout jehňata.mají skubave pohyby. Křeče. Umírají.Řeší to s veterináře m...ale já se chci zeptat...jaké jsou příčiny této nemoci...je možnost že že sena balikovaneho ?mám u nich teď domluvený totiž balík sena a tak nevím zda ho mám vzít.balíky jsem viděla.seno vypadá moc pěkně. Suché...je uloženo úplně mimo ten ovcí chlév.může to být ze sena.?nebo mohl být špatný jen jeden balík?nebo je pravděpodobně příčina jinde?..umírají jen jehňata, stari cca 1 mesic.a jedna jediná dospěla ovce.co by jste mi poradili?děkuji...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mozne to je, travy a z nich potom seno muzou obsahovat hooodne skodlivosti. Jsou o tom knizky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Když už je tady tohle vlákno, také se přidám s dotazem a týká se to také seno versus ovce. Koupila jsem pěkné, voňavé seno, sice trochu prašné, ale prach, když ho shazuji zhora ze seníku nad stájemi, tak odletí. Ale už se mi opakovaně stalo, že v seně byly chuchvalce ovčí vlny a zemina, kameny a celé drny, tudíž evidentně z louky od ovcí a sekané dost na nízko. Seno krmím kozám. Je možné kromě listerií výše zmíněných i třeba hnilobu paznehtů a jiné z půdy, když jsou v balíkách drny? Vím, že problém může být na louce, kde byli koně, ale ovce nevím.

Jestli to je takove pekne seno, tak bych priste nakupoval jinde. nikdo vam asi nerekne ze hniloba ano nebo ne. to seno susilo nejake prasatko. rotacku mel asi co nejniz.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Jestli to je takove pekne seno, tak bych priste nakupoval jinde. nikdo vam asi nerekne ze hniloba ano nebo ne. to seno susilo nejake prasatko. rotacku mel asi co nejniz.
Děkuji, je to škoda, jinak je seno pěkné. Letos přibude nová louka, tak by mělo být dost sena vlastního.

To chvalim, predejdete temhle starostem. zrovna vcera jsem procital knizku o picninach a je to dalsi samostatnej obor kterej by mel hospodar ovladat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
pavlinkos
napsal(a):
To se týče toho sousedovic sena, tak je od pohledu fakt pěkně.žádné drny.nic.voní.navíc vím, kde a jak seče.to mi prave nejde do hlavy, že je prý nejčastější příčinou list. právě ty balíky...tak nevím...já jinak dávám jen normálně sušené volně seno...ale letos ho budu mít málo...
Kdyby měl můj soused problém s takovými úhyny, tak bych raději pro každý případ seno od něj nebrala a snažila se koupit jinde, ale nejdříve si ho prohlédněte, ať není uvnitř plíseň. Zvenku se může zdát být pěkné. Předejdete tím vlastním výčitkám, kdyby jste seno koupila a náhodou jste také začala mít úhyny. Teď už se začíná seno objevovat, prodejci ho už pouští, neměl by být problém sehnat jinde. Nemyslím, že se Vám tady ve vlákně někdo zaručí na 100%, že Vám z toho sena nic nehrozí.
"U ovcí a koz je listerióza nemocí především zimního období a předjaří a to ze dvou důvodů: v zimě skrytí nosiči vylučují v trusu nejvíc listerií, ovce bývají ustájené na jednom místě a v zimě je nejčastěji krmena siláž, která je nejčastějším zdrojem nákazy. U špatné siláže nedojde k potřebnému poklesu pH a listerie se v ní mohou množit. Listeriózou se ale mohou nakazit i ovce krmené senem, nejrizikovější jsou spodky balíků, ovce krmené sekanou trávou a ovce, které se pasou na bahnitých, zásaditých půdách. " http://www.zverolekarka.com/Listerioza_ovci_a_koz nemusí to byť listerióza, kŕče, triaška a pod bývajú aj pri enterotoxémii ale aj pri iných problémoch. Snáď vet urobil pitvu alebo nejaké rozbory.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
moonika
napsal(a):
"U ovcí a koz je listerióza nemocí především zimního období a předjaří a to ze dvou důvodů: v zimě skrytí nosiči vylučují v trusu nejvíc listerií, ovce bývají ustájené na jednom místě a v zimě je nejčastěji krmena siláž, která je nejčastějším zdrojem nákazy. U špatné siláže nedojde k potřebnému poklesu pH a listerie se v ní mohou množit. Listeriózou se ale mohou nakazit i ovce krmené senem, nejrizikovější jsou spodky balíků, ovce krmené sekanou trávou a ovce, které se pasou na bahnitých, zásaditých půdách. " http://www.zverolekarka.com/Listerioza_ovci_a_koz nemusí to byť listerióza, kŕče, triaška a pod bývajú aj pri enterotoxémii ale aj pri iných problémoch. Snáď vet urobil pitvu alebo nejaké rozbory.
Dobrý den, takže listerie jsou ve vlhkém seně, jestli jsem to pochopila dobře? - spodky balíků = vlhkost od země.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
pavlinkos
napsal(a):
Jj je mi jasné, že mi to nikdo nezaruci...asi ale pro jistotu vezmu jinde.jinak pochopila jsem teda správně, že je velká pravděpodobnost, že listerióza je z nekvalitní ho sena ?jako že je to častá příčina?jj PS:pitva probíhá...
Já to pochopila tak, že když je riziko ze sekané trávy a z pasení na mokřinách a nejrizikovější jsou spodky balíků, že je to ze sena vlhkého. A vlhké seno je i většinou zaplísněné, takže to není dobré ani kvůli obsahu mykotoxinů. Možná soused zkrmil zrovna nějaký balík z dolní řady.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, takže listerie jsou ve vlhkém seně, jestli jsem to pochopila dobře? - spodky balíků = vlhkost od země.
Najčastejšie sa množia v nedostatočne fermentovanej siláži, seno sa často ako zdroj neuvádza ale keďže listerie sú bežné v pôde, výkaloch a pod. tak to nie je vylúčené ani u znečisteného sena a pod, ale tiež myslím v truse hlodavcov býva, myslím že aj vtáčom. Myslím že to je bežne v prostredí ale asi to najviac ohrozí nejako oslabené zvieratá. Ale nie som nijaký expert na listeriózu :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Zde - Průvodce managementem pícnin.
Jj děkuji všem.seno vezmu radši od jinud.pro klid duše.abych si to nevyčítala kdyby neco..ikdyz stát se může cokoliv.milují zvířata a jsem řada že jich mužů pár chovat a když se stane něco takového tak je to fakt smutné...snad se mi to nestane.snažim se zvířata chovat v čistotě jak jen to jde a správně skladovat krmivo a všechno.až se mi někteří posklebuji že to moc zeru:)ale i tak se pořad bojím aby něco nebylo...no to už je asi úděl hospodářeještě jednou dík.každou chvíli čekám kozí přírůstky tak doufám že bude vše o.k...jinak jsem tu s prosbou o radu zase;}