Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
Dobrý den, většina z nás používá kravské mléko, nebo teda aspoň pokus o mléko v podobě bílé spíš vody ze supermarketu...jako děcko jsem párkrát pila kozí mléko vím že je o hodně zdravější, ale taky mělo zajímavý pro mě trochu nepříjemný pach a chuť, dá se toho nějak zbavit aniž by se narušili vitamíny? chutná vám kozí mléko? tvaroh, sýry? někteří dělají i máslo...a co jogurty?díky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, většina z nás používá kravské mléko, nebo teda aspoň pokus o mléko v podobě bílé spíš vody ze supermarketu...jako děcko jsem párkrát pila kozí mléko vím že je o hodně zdravější, ale taky mělo zajímavý pro mě trochu nepříjemný pach a chuť, dá se toho nějak zbavit aniž by se narušili vitamíny? chutná vám kozí mléko? tvaroh, sýry? někteří dělají i máslo...a co jogurty?díky.
Jsou jen dvě možnosti, buďto si na mléko zvyknete a nebo ne. Já mám opačný problém. Kozy jsme zasušili a teď používáme kravské mléko a připadá mě o proti kozímu o moc sladší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také jsem řešila dilema zápachu. Pořídila jsem si proto Anglonubijky, stačí i podílovky od 87,5 % a jejich mléko je prosté jakéhokoliv kozího pachu. Když dám ochutnat, i zarytí odpůrci koziny v mléce s ním nemají problém. Kozina není cítit ani v mléce, ani ve výrobcích z něj, navíc od Nubijí je nejlepší na výrobu sýrů, kvůli vysoké bílkovině. Ale setkala jsem se i s názorem, že kozí mléko není kozí, když není cítit a někdo naopak v něm tu kozinu vyžaduje. Záleží na každého chuti. Ještě dodám, že ani při svařování se pach koziny neuvolňuje. Naopak mi mléko Nubijí voní příjemněji, než kravské. Přijeďte, dám ochutnat. Koneckonců to máte nejlepší, zkusit od hnědých, bílých, či jiných koz a Nubijí a podle chuti se rozhodnout. Tak jsem to udělala tehdy já, když jsem se rozhodovala, které plemeno. Ale jen od chovatele, který má kozy v čistém prostředí a mléko hned po nadojení zchladí, protože mléko rychle přejímá pachy. Pokud i chovatel Nubijí nechá mléko stát nějaký čas po nadojení někde v chlívě, i tohle Vám pak může být cítit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
přezdívka
napsal(a):
Jsou jen dvě možnosti, buďto si na mléko zvyknete a nebo ne. Já mám opačný problém. Kozy jsme zasušili a teď používáme kravské mléko a připadá mě o proti kozímu o moc sladší.
..anebo třetí možnost - Anglonubijky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
přezdívka
napsal(a):
Kozí je po všech stránkách zdravější, než kravské a nezpůsobuje alergie. Atopické děti, které jsou alergické na kravské, snášejí kozí bez problémů. Je tudíž pro malé děti mnohem vhodnější, než kravské. Mě od Nubijí voní jejich mléko líp, než kravské. Ono i hodně záleží, čím se krmí a co koza pase. Když dáte třeba víc sladového květu, mléko hořkne.
Co s kozím pachem? Pach mléka je dán pachem kozy.
1.) zvolit vhodné plemeno, ale není podmínkou
2.) zvolit dobrou kozu
3.) držet ji v čistotě těla i chléva plus aby byla hodně venku
4.) krmit kvalitní voňavé krmivo
5.) mléko po podojení rychle zchladit
Sama jsem po pobytech u babičky, která mi nutila teplé kozí mléko, zcela zanevřela na pití mléka, vrátila jsem se k mléku o hodně později a snáším jen studené. Pila jsem ho od našich koz i krav, ale nikdy "rovnou od cecku".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
Je fakt že kravské mléko jako děcko bych byla opravdu schopna cucat hned z cecku vždycky než jsem došla dom, tak jsem půl konvičky vypila ke kozímu hledám cestu...
Mám kozy hnědé a u čerstvě nadojeného nepoznám rozdíl od kravského. Až druhý den v lednici je trošku poznat odér. Já ho ale přidávám k ovčímu na sýr a tam to ještě nikdo nepoznal. Já to teda poznám, ale kupující říkají že není poznat nic. Sýr ze samotného kozího poznat je, ale ne v tom smyslu že by byl smradlavý nebo "nechutný", jen je prostě trošku jiný. Tak jako čistě z kravského mléka je jiny...
Mám dvě podílové krušnohorky, obě mají mléko bez prku. Nejdůležitější je podle mne čistota - moje kozenky si chodí dovnitř a ven podle svého (nemám nasazená vrata u chlívku), přes zimu mají vysokou podestýlku (na jaře to hřeje kůzlátka odspodu), a ani návštěvy nerozeznají, jestli to mlíko do kávy v konvičce je z tesca nebo od našich koz... Mléko v tescu kupujeme, když nám naše dojde - podle potřeby.
Byl jsem takový sadista, že jsem jedné paní učitelce kozinu nalil do prázdného obalu od mlíka, protože tvrdila, že kozí mlíko smrdí, je kyselé a způsobuje chudokrevnost (učila se to ve škole - prý). No, potom, co kafčo dopila, tak jsem jí to prozradil. Všichni až na ni se smáli... Nevím proč ale od té doby k nám na návštěvu nepřijela
Typický sadista a typická reakce pedagožky
(Jinak shodou náhod dneska mě přišel mail o tom jak mléko v kávě děsně škodí. Není to první mail na toto téma, ale mléko do kafíííí už si raději nedávám - kousek cituji...MUDr. Jan Miklánek :-Kombinace černé kávy a tuku z mléka, smetany atd., totiž na celé naše tělo nepůsobí ani trochu příznivě ! Působí totiž velice špatně na dvanácterník (neboli duodenum), který pak v křečích stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník.... ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1
napsal(a):
Typický sadista a typická reakce pedagožky
(Jinak shodou náhod dneska mě přišel mail o tom jak mléko v kávě děsně škodí. Není to první mail na toto téma, ale mléko do kafíííí už si raději nedávám - kousek cituji...MUDr. Jan Miklánek :-Kombinace černé kávy a tuku z mléka, smetany atd., totiž na celé naše tělo nepůsobí ani trochu příznivě ! Působí totiž velice špatně na dvanácterník (neboli duodenum), který pak v křečích stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník.... ).
A vam se z toho cteni stahlo koukam i jeste neho jineho :) Taky to omezuju ale kdyz to kafe je jinak takove brecka

Kvalitni káva mléko nepotřebuje. Ale tu si málokdo zvládne doma udělat sám.
Zrovna piju karo s mlékem... snad se mi taky něco nestahuje...

No, Profesor psal, že: "Působí totiž velice špatně na dvanácterník (neboli duodenum), který pak v křečích stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník... ).

aggitta
napsal(a):
Co s kozím pachem? Pach mléka je dán pachem kozy.
1.) zvolit vhodné plemeno, ale není podmínkou
2.) zvolit dobrou kozu
3.) držet ji v čistotě těla i chléva plus aby byla hodně venku
4.) krmit kvalitní voňavé krmivo
5.) mléko po podojení rychle zchladit
Sama jsem po pobytech u babičky, která mi nutila teplé kozí mléko, zcela zanevřela na pití mléka, vrátila jsem se k mléku o hodně později a snáším jen studené. Pila jsem ho od našich koz i krav, ale nikdy "rovnou od cecku".
Tak tak, nevim jak u koz ale kdyz jsme jeste drzeli kravy na mliko, tak se vemeno muselo pekne umejt. To jsem pak jako decko dostaval do plechacku jeste teply. Ted by se asi podivalo hned ven :) Kdyz je ale schlazeny, da se to pit i kdyz na to jeste neni clovek zvyklej. Ale i tak, dospelaci by to s mlikem nemeli prehanet. Byli doby kdy jsem vytahal i dva litry denne.
napsal(a):
No, Profesor psal, že: "Působí totiž velice špatně na dvanácterník (neboli duodenum), který pak v křečích stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Dále pak zablokuje i celý žlučník... ).
To jsem nepsal já! Jen jsem citoval nějakého MUDra...
Já se naučil ovonět kávu troškou medu...
My chováme jednu kozu hnědou a dvě kříženky, jsou žluté, jak vypečený rohlík, mléko mají výborné, i kolegyně v práci si chodily pro mléko do kafe! a to se zpočátku ošklíbaly! od včerejška čekáme porod hnědé Lucinky, má 6 roků a vemeno až na zem, spíš už ho má opřené o podlahu...tak jsem spala 3 hodiny, chodila se na Lucku dívat a zatím nic..

Nojo, to já už ani nečekám :( nejspíš je má zlatá, jalová. Kupovala jsem na podzim již po prvních odchovaných mladých, jako zabřezlou (neříjila se už), vydojili jsme už jen málo - zasušovala se sama... ale nemá vemeno ani za mák a ikdyž bych podle těla tipla, že březí je, tak už jí končí dny, kdy se měla kotit (odvážela jsem si jí 27.9.).. takže velká závist všem, kteří hlásí vemena až na zem...
Tak budu muset počkat po porodech, jestli se někde nevyskytne nějaká dojka na prodej. Ale stejně mě to štve. Koza je to pěkná..
No zabreznout mohla... ale mohla treba zazmetat, nebo vstrebat... stalo se mi to kdysi kdyz jsem mela jeste tri kozy v takovem dvojchlivku... bylo to pro ne male ale ne zas az tak ze by tam tri pohodove kamaradky nemohly prezit... jen jedna byla na tu druhou jako san... cimz ta druha byla proste v pernametnim stresu... take se mi nevyvedlo... a pritom jsem si nevsimla ze by zazmetala... jinak klidne jeste tyden muzete byt v ocekavani... treba to dopadne... ale uz by jste si asi vsimla te pipiny a vemena...
napsal(a):
Nojo, to já už ani nečekám :( nejspíš je má zlatá, jalová. Kupovala jsem na podzim již po prvních odchovaných mladých, jako zabřezlou (neříjila se už), vydojili jsme už jen málo - zasušovala se sama... ale nemá vemeno ani za mák a ikdyž bych podle těla tipla, že březí je, tak už jí končí dny, kdy se měla kotit (odvážela jsem si jí 27.9.).. takže velká závist všem, kteří hlásí vemena až na zem...
Tak budu muset počkat po porodech, jestli se někde nevyskytne nějaká dojka na prodej. Ale stejně mě to štve. Koza je to pěkná..
Je to už pár let, co jsem čekala na kůzlata a nic. Tak jsem si říkala, že se nepovedlo a víc jsem se tím nezaobírala. Na podzim se koza odmítala říjet. Tak ji vet dal injekci na rozříjení a z milé kozy vypadly takové dvě jakoby vápenaté švestky. Bylo mě vysvětleno, že to byly mumifikované plody z minulého roku. Koza je po píchnutí injekce na říji vypudila, vyčistila se a za 6 týdnů měla vzornou říji a bez problému zabřezla a porodila kůzlata. Ty mumifikované plody v děloze působily jako antikocepce.
přezdívka
napsal(a):
Je to už pár let, co jsem čekala na kůzlata a nic. Tak jsem si říkala, že se nepovedlo a víc jsem se tím nezaobírala. Na podzim se koza odmítala říjet. Tak ji vet dal injekci na rozříjení a z milé kozy vypadly takové dvě jakoby vápenaté švestky. Bylo mě vysvětleno, že to byly mumifikované plody z minulého roku. Koza je po píchnutí injekce na říji vypudila, vyčistila se a za 6 týdnů měla vzornou říji a bez problému zabřezla a porodila kůzlata. Ty mumifikované plody v děloze působily jako antikocepce.
Tak z toho som paf:o) Stále majú čím prekvapovať.
ančovička1
napsal(a):
My chováme jednu kozu hnědou a dvě kříženky, jsou žluté, jak vypečený rohlík, mléko mají výborné, i kolegyně v práci si chodily pro mléko do kafe! a to se zpočátku ošklíbaly! od včerejška čekáme porod hnědé Lucinky, má 6 roků a vemeno až na zem, spíš už ho má opřené o podlahu...tak jsem spala 3 hodiny, chodila se na Lucku dívat a zatím nic..
Tak už jsme konečně porodili, dneska první kozlík ve 12.15 a po půlhodině ještě další dvě kozlík a kozička, ta šla zadníma nohama napřed, ale dala se vytáhnout dobře jsou všichni v pořádku, kůzlata se s mojí pomocí napila, ale máme problém s velkým vemenem, musím všechno vydojit a mlezivo uschovat do mrazáku, protože by ho kůzlátka tolik nevypila, s mojí asistencí kojit a popřípadě krmit i z láhve s dudlíkem, nevím, jak to kojení zvládneme..přikládám pár fotek, Lucka týden před porodem a před porodem dnes a hned po porodu..
ančovička1
napsal(a):
Tak už jsme konečně porodili, dneska první kozlík ve 12.15 a po půlhodině ještě další dvě kozlík a kozička, ta šla zadníma nohama napřed, ale dala se vytáhnout dobře jsou všichni v pořádku, kůzlata se s mojí pomocí napila, ale máme problém s velkým vemenem, musím všechno vydojit a mlezivo uschovat do mrazáku, protože by ho kůzlátka tolik nevypila, s mojí asistencí kojit a popřípadě krmit i z láhve s dudlíkem, nevím, jak to kojení zvládneme..přikládám pár fotek, Lucka týden před porodem a před porodem dnes a hned po porodu..
Gratulujem:) to je megavemeno, koľko ste vydojili? :).
Děkuji pěkně za gratulaci, téměř celý den jsem strávila v maštali jako porodní bába, po hodině chodíme s manželem asistovat při kojení, to je zvednout cecík z podlahy a podržet ho kůzleti do přijatelné výšky, aby se mohlo pohodlně napít, protože samo nemá šanci! ale kůzlátka pijí velice dobře, po nakojení jsem před chvílí vydojila jeden struk celý, z druhého trochu, aby to neměla tak těžké, bylo toho něco přes dva litry, zbytek jsem nechala na další kojení.mlezivo jsem dala do petek do mrazáku..tak koukám, že se nějaký čas opravdu nudit nebudu! kůzlátka jsou zdravá a vitální, koza dobře žere, tak snad bude všechno v pořádku!