Seldred

XXX.XXX.41.2
Zdravím, předevčírem se naší romanovské ovci (říznutá něčím neidentifikovaným, loni poprvé matkou) narodili paterčata. Před bahněním docela přenášela, ale vzhledem k tomu že jsou s beranem na pastvě nevím jak dlouho.
Začala bahnit kolem oběda. První jehně bylo zaseklé a šlo ocáskem napřed, manželka jehně naštěstí pootočila (já byl v práci) a během hodinky bylo na světě 5 jehňat. Všechna se měla k světu až na to poslední, které bylo od začátku silně neduživé a i po veškerém snažení ho probrat asi během hodiny uhynulo. Ostatní se měli k světu a brzy běhali za mámou, která se o ně vzorně starala. Když jsem je byl večír zkontrolovat bylo jedno jehně stranou od ostatních, leželo na zemi a bylo letargické, přerušovaně dýchalo a vzhledem k tomu že lehce pršelo tak bylo i promrzlé. Ostatní jehňata byla s mámou pod přístřeškem a když se máma někam vydala tak za ní čile běželi. To prochladlé jehně jsem vzal dom, vykoupal v teplé vodě, zabalil do deky a obložil petkama s teplou vodou. Po zahřátí začalo dýchat pravidelně a začalo být živější. Jelikož zůstala placenta od toho mrtvého jehněte, rozhodl jsem se že ho přes noc nechám v teple a ráno potřu placentou a přistrčím k mámě.
Ráno bylo jehně mrtvé, když jsem šel zkontrolovat ostatní tak byli až na jedno také mrtvé, to jedno leželo letargicky na zemi a nepravidelně dýchalo a lapalo po dechu. Načež po pár minutách umřelo také. Od narození do úmrtí posledního neuplynulo ani 18h. Co to mohlo způsobit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pane jo. Napada me, napiliy se vsechny? Pripadne jestli nebyly umolousany od bahna? ze by dostali infekci do pupika.
Nedostatek mleziva, nezkontrolovali jste to nejzákladnější po porodu, přitom poměrně jednoduchá věc díky které máte ztracený celý chovatelský rok, alespoň ponaučení do dalších odchovů, pokud bylo pět jehňat, tak bych předpokládal, že jehňata byla velmi malá, slabá a mléko ani nemuseli ze struků vytáhnout, rovněž ovce, která musí v sobě živit 5 jehňat, tak u takové bych klidně i očekával, že toho mleziva ani příliš nemusela mít, zvláště pokud neměla dostatečnou krmnou dávku.
Seldred

XXX.XXX.43.134
Jehňata pila, kolik a co od matky měli netuším. Když jsem viděl že se o ně stará a jehňata z naliteho ceciku tahaj, tak jsem mamu uz nestresoval, je docela plašan.
Mě spíš udivuje ta rychlost úhynu. Jen 18h do posledního přeživšího, když nepočítám to hned po porodu, tak to druhé bylo špatné už za 6h a to přece takhle nemohlo padnout hlady takhle brzy. Běžně nenapitá jehňata vydrží 2 dny než padnou hlady. Pupky měli čistý, bez infekce.
Seldred

XXX.XXX.43.134
berrynator
napsal(a):
Nedostatek mleziva, nezkontrolovali jste to nejzákladnější po porodu, přitom poměrně jednoduchá věc díky které máte ztracený celý chovatelský rok, alespoň ponaučení do dalších odchovů, pokud bylo pět jehňat, tak bych předpokládal, že jehňata byla velmi malá, slabá a mléko ani nemuseli ze struků vytáhnout, rovněž ovce, která musí v sobě živit 5 jehňat, tak u takové bych klidně i očekával, že toho mleziva ani příliš nemusela mít, zvláště pokud neměla dostatečnou krmnou dávku.
Jehňata byla nadpruměrně velká, rozhodně bych je po porodu neoznačil jako slabá. Velikostně bych je přirovnal k 4-5 denním. Až na to co uhynulo v podstatě ihned tak byli akční a od maminy pili. Ovce ma vemeno nalité pořádně a měla už ho tyden před porodem, bylo v pořádku, rozhodně bez zánětu. Sena ad libidum, pastva a příkrm jádrem. Nedostatek mleziva by se snad neprojevil do 6 h totálním vyčerpáním jehněte. To jehně ma nějakou zasobu na první krůčky, nemůže umřít hlady během prvních 6h.

Pet jehnat to je naloz. Musej se poprat o dva struky, mozna ze je taky "skadlil" beran k tomu. Tomu pupiku staci i malo, venku je ted marast i kdyz nevim jak to vypada u vas.
Seldred

XXX.XXX.43.134
Stejně je to neodrovna už po 6h. Navíc to co jsem bral dom tak samozřejmě z flašky dostalo. Nejevilo zajem ale pak jsem do ní asi 40ml nalil. Stejně bylo za pár h mrtvé. To že jehně u pití od ovce polyká je vidět. Navíc jí to vemeno viditelně odpili. Mlezivem to opravdu nebude.
Seldred

XXX.XXX.43.134
Beran je na jehňata ideální táta, absolutně kliďas, můžou po něm lozit a je mu to jedno. Ale jak jdu k jehněti já a ono békne hned na mě startuje. Bez klacku v ruce k jehňatům nesmím, ale k nim je hodnej. Letos je to 4 vrh a všechny v pohodě, jen tady naráz takovej úhyn.

Tak potom vyckejte az prijdou zkusenejsi, mozna nejaka ta endotex neco s tim nemam zkusenosti a chytra knizka lezi doma.
Seldred
napsal(a):
Jehňata byla nadpruměrně velká, rozhodně bych je po porodu neoznačil jako slabá. Velikostně bych je přirovnal k 4-5 denním. Až na to co uhynulo v podstatě ihned tak byli akční a od maminy pili. Ovce ma vemeno nalité pořádně a měla už ho tyden před porodem, bylo v pořádku, rozhodně bez zánětu. Sena ad libidum, pastva a příkrm jádrem. Nedostatek mleziva by se snad neprojevil do 6 h totálním vyčerpáním jehněte. To jehně ma nějakou zasobu na první krůčky, nemůže umřít hlady během prvních 6h.
Nedostatek mleziva se projeví prakticky ihned. U "novorozenců" nemůžete čekat dva dny, to bude tuhý každý pořádně nenapitý jehně, za 6 hodin je už taky pozdě. Když se mi jehně nezdá, chodím tam po 2 hodinách a je to tak akorát. Vždyť se koukněte, kolikrát malé jehně pije, určitě nespí 6 hodin!
My třeba letos máme opravdu špatný rok, asi způsobený nedostatečnou pastvou přes léto, přitom jehňata jsou větší než každý rok, možná nám tu řádí zase nějaká nemoc, nevím. Ale spíš mám pocit, že se jehňata nenapijou dost od matky mleziva, která ho má málo a hynou do jednoho dne, max do dvou dnů! Oni potom rychle zeslábnou a i když se dostanou ke struku, tak už nemají sílu tahat. Tam musíte dát sondu do žaludku, jinak ho už stejně nezachráníte. Pak ulehne a je hotovo. Když je jehně dost napitý, tak klidně spí, pak vyskočí a jde se napít. U pěti jehňat je nutný dokrmovat jehňata, to by musela být super dojka, aby odchovala s přehledem tolik jehňat.
Přiklonil bych se k tomu, že jehňata prochladla, v tomhle mokru je to horší než kdyby mrzlo. Píšete, že pršelo, ovci máte pod přístřeškem, je tam sucho? Když jsou jehňata malá, je jich hodně, je zima a vlhko, běhají za mámou, snadno se vysílí. V takovém případě bych ovci s malými zavřel na pár dní do choulu, aby jim nemohla daleko utéct, aby se je naučila spočítat a jehňata trochu zesílila. Po porodu dávám lamb-aid.
V roce 2015 se nám jeden den narodilo od dvou sester romanovek celkem 8 beránků. Přežili dva, každá máma si nechala jednoho. Přitom jehňata matky olízaly, jehňata napít dostala, ale mámy je nepřijaly, pak už o ně nejevily zájem a ponechaly si jen to jedno každá. Rok předtím romanovka paterčata, nepřijala ani jedno, trojčata jsem odchovala na flašce. Předtím už matkou byla, odchovala ale zas jen jedno jehně. Pokaždé byly ovce zavřené s mladými a stejně je zavrhly. Navíc byly romanovky extrémně choulostivé na paznehty, takže jsme je dali všechny pryč. Za mně krásné plemeno, úžasná vlna, ale velké plašanky a ty mnohočetné porody jsou spíš k zlosti.
Seldred
napsal(a):
Stejně je to neodrovna už po 6h. Navíc to co jsem bral dom tak samozřejmě z flašky dostalo. Nejevilo zajem ale pak jsem do ní asi 40ml nalil. Stejně bylo za pár h mrtvé. To že jehně u pití od ovce polyká je vidět. Navíc jí to vemeno viditelně odpili. Mlezivem to opravdu nebude.
Odrovná, pokud se nenapijí dostatečně mleziva, nemají dost energie na termoregulaci.
K té enterotoxémii se diskutuje kousek vedle - https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3066557/jak-postupovat-pri-enterotoxemii-u-ovciho-stada#a3068764.
Pozdravujem.
Ak som dobre pochopil, matka s jahňatami bol na pastve, kde aj trochu popršalo.
Pri pôrode 5 - tich jahniat, z ktorých jedno uhynie veľmi rýchlo by som v podobnom prípade odporúčal:
- ustajnenie na prvých 5 dní v boxe, na suchej a čistej slame
- prvé 2 - 3 noci výhrevná lampa
- prvých pár hodín dohliadnuť, že jahňatá sa napijú 100 % - tne, nie pravdepodobne, že sa napijú všetky a že sa napijú dostatočného množstva mledziva
- určite dezinfikovať pupočné pahýle do pár minút po narodení - zvlášť, ak sú nie na čistej slame, ale vonku, príp. na blate
Určite nevylučujem ani vývojovú poruchu, vadu či infekciu, ale ak sa z môjho pohľadu nedodržia hore uvedené opatrenia, pravdepodobnosť podobných strát s pribúdajúcim počtom jahniat v jednom vrhu radikálne stúpa.
Ako písal vyššie jeden z kolegov - nech to slúži na poučenie aj Vám, aj nám statným.
Pastier.
Seldred

XXX.XXX.26.250
Já vím že podle Occamovi břitvy to vychází na mlezivo, protože je to nejjednodušší řešení. Ale přijde mi to vzhledem k faktům jako nesprávný důvod.
Ovce bahnila na pastvě, na trávě, bez nějakého bordelu a blata. Všechny jehňata ok, až na poslední, to se pořádně ani neprobralo. Tam úmrtí beru jako že prostě nezvládlo porod.
Všechna 4 jehňata se napila a poté odkráčela s mámou do stodůlky, kde na čisté suché podestýlce vegetovala spolu s mámou. Po několikáté kontrole jsme našli jedno jehně venku, když jsem ho prochladlé odnášel (leželo na mrholení na zemi) tak békalo a matka na něj nereagovala. Jen napila ty zbývající 3 a s prázdným vemenem ulehla vedle nich a přežvykovala. Pokud budu brát že jehně se pořádně nenapilo a matka o něj vzhledem k počtu nejevila zájem, tak chápu že bylo vyčerpané. Přesto mi i v teple doma po zahřátí a nakrmení mlezivem do rána umřelo (a nebojte že bych si ho přes noc nevšímal, poslední kontrola a krmení ve 3 ráno a v 6 bylo mrtvé). Dobrý mohlo být vyčerpané, prochladlé, a mohlo tak dostat nějakou infekci když leželo na zemi. Chápu další ztrátu.
Co nechápu je ale to že 3 zbývající jehňata do rána též umřeli a to byli v suchu, teplu stodůlky, pili od mámy prokazatelně mlezivo, protože jí to vemeno dokázali vyprášit do sucha. Matka se o ně starala a všechna jehňata byla suchá. O 3 jehňata se dokázala přitom postarat už loni jako prvorodička a to rodila v 15 stupňových mrazech taktéž na pastvě. Kdyby umřelo jedno, tak bych to bral že ostatní dvě jí vypijí mlezivo a prostě strádalo až umřelo. Ale ony umřely všechny.
Obě jehňata co jsme viděli umírat (nebo jejich před smrtelné stavy) lapala po dechu a šponovali nohy. Pokud jehně umírá na prochladnutí nebo hlady, tak letargicky leží a není skoro poznat jestli spí nebo umírá. Tahle se šponovala a lapala po dechu. Dělalo to poslední narozené, dělalo to co jsem nesl domů (tam se to ale přes noc spravilo, ve 3 ráno ok a za 3h mrtvé bez vrácení příznaků) a dělalo to i co ráno dodělávalo jako poslední ve stodůlce. Žádné jehně nemělo žádnou patrnou infekci pupíku, jehňata byla větší než obvykle, protože je přenášela, takže nevyvinuté plíce by to být také neměli. Enterotoxemie by to také být neměla, jehňata kromě mleziva nic neměli a ostatní vrhy před i po ok.
Přijde mi prostě divné že pokud by jí zůstali 3 o která se stará a prokazatelně pijí, tak přesto do rána umřou ačkoliv jsou v suchu a relativním teplu. Kdyby měla málo mleziva tak přežije nejsilnější jehně, které se dokáže napít vždycky na úkor slabších sourozenců. Tady to nezvládlo žádné i když pili.

Seldred
napsal(a):
Já vím že podle Occamovi břitvy to vychází na mlezivo, protože je to nejjednodušší řešení. Ale přijde mi to vzhledem k faktům jako nesprávný důvod.
Ovce bahnila na pastvě, na trávě, bez nějakého bordelu a blata. Všechny jehňata ok, až na poslední, to se pořádně ani neprobralo. Tam úmrtí beru jako že prostě nezvládlo porod.
Všechna 4 jehňata se napila a poté odkráčela s mámou do stodůlky, kde na čisté suché podestýlce vegetovala spolu s mámou. Po několikáté kontrole jsme našli jedno jehně venku, když jsem ho prochladlé odnášel (leželo na mrholení na zemi) tak békalo a matka na něj nereagovala. Jen napila ty zbývající 3 a s prázdným vemenem ulehla vedle nich a přežvykovala. Pokud budu brát že jehně se pořádně nenapilo a matka o něj vzhledem k počtu nejevila zájem, tak chápu že bylo vyčerpané. Přesto mi i v teple doma po zahřátí a nakrmení mlezivem do rána umřelo (a nebojte že bych si ho přes noc nevšímal, poslední kontrola a krmení ve 3 ráno a v 6 bylo mrtvé). Dobrý mohlo být vyčerpané, prochladlé, a mohlo tak dostat nějakou infekci když leželo na zemi. Chápu další ztrátu.
Co nechápu je ale to že 3 zbývající jehňata do rána též umřeli a to byli v suchu, teplu stodůlky, pili od mámy prokazatelně mlezivo, protože jí to vemeno dokázali vyprášit do sucha. Matka se o ně starala a všechna jehňata byla suchá. O 3 jehňata se dokázala přitom postarat už loni jako prvorodička a to rodila v 15 stupňových mrazech taktéž na pastvě. Kdyby umřelo jedno, tak bych to bral že ostatní dvě jí vypijí mlezivo a prostě strádalo až umřelo. Ale ony umřely všechny.
Obě jehňata co jsme viděli umírat (nebo jejich před smrtelné stavy) lapala po dechu a šponovali nohy. Pokud jehně umírá na prochladnutí nebo hlady, tak letargicky leží a není skoro poznat jestli spí nebo umírá. Tahle se šponovala a lapala po dechu. Dělalo to poslední narozené, dělalo to co jsem nesl domů (tam se to ale přes noc spravilo, ve 3 ráno ok a za 3h mrtvé bez vrácení příznaků) a dělalo to i co ráno dodělávalo jako poslední ve stodůlce. Žádné jehně nemělo žádnou patrnou infekci pupíku, jehňata byla větší než obvykle, protože je přenášela, takže nevyvinuté plíce by to být také neměli. Enterotoxemie by to také být neměla, jehňata kromě mleziva nic neměli a ostatní vrhy před i po ok.
Přijde mi prostě divné že pokud by jí zůstali 3 o která se stará a prokazatelně pijí, tak přesto do rána umřou ačkoliv jsou v suchu a relativním teplu. Kdyby měla málo mleziva tak přežije nejsilnější jehně, které se dokáže napít vždycky na úkor slabších sourozenců. Tady to nezvládlo žádné i když pili.
Víte, jediný způsob, jak určit příčinu smrti čehokoliv je pitva.
Chci se zeptat, jestli jste bahnici dával před porodem selen?Nemám zkušenosti, ale vyčetla jsem (Horák a kol.), že nedostatek selenu může za úhyn vyvinutých jehňat do 24-48hod.Mně takto tento týden týden uhynulo jehně z dvojčat, vyvinuté, nenapilo se.Selen měly bahnice jen v lizu a do pitné vody, teď dávám rovnou stříkačkou do huby v poslední fázi březosti.

Takhle se nedopujou ani lidsky samice :).
Napadá mě zápal plic. A vzhledem k počasí - kolem nuly, vlhko - celkem předpokládatelné. Předevčírem mi taky jedno jehně, o které se matka starala, byla s ním v choulu, uhynulo. Kontrolovala jsem co dvě hodiny, jehně z dvojčat, druhé o něco větší. Jehně se mi cca 3 hod. po porodu nezdálo, stále bylo mokré, donesla jsem ho domů ohřát, za dvě hodiny k matce. Ta ho přijala, nechala ho napít, vše OK. Za další dvě hodiny jehně apatické, opět celé vlhké (stále s ovcí v suchém choulu v dřevěné stodole), již se mi ho nepovedlo zachránit. A to samé se stalo dnes v noci. Ovce porodila včera, dnes ráno, i přes to, že se starala o dvě jehňata, přežilo jen jedno.

stauda
napsal(a):
Jistě, myslím, že jsme v rubrice ovce a kozy .Končím diskusi, prosím nereagujte na mě.
Vedci ani u lidi nejsou uplne zajedno co a kolik toho jist aby byl clovek v kondici. Jeste nedavno ze vitamin C super, pak obrati ze vitacim C muze zpusobovat pri castejsim prijmu snad raka? nebo ta fialova voda co nam ji jako miminum mamky mazaly hubky. Sup po par letech je to karcinogeni, cholesterol...jednou tak, podruhy tak... to je jasnej dukaz toho, ze blaboly o doporucenych dennich davkach cehokoli jsou vice mene vytahany slusne receno z prstu. Moderni veda je prilis mlada na to aby vsechno bylo overene na dostatecnem vzorku populace. Tak si nedelam iluze, ze u zvirat tomu nekdo venuje vic peclivosti a casu. Potom je potreba zapojit svuj selskej rozum. Pozorovat, premejslet. Ono autori knih moc radi kopirujou uz zkopirovane, to je pak seznam pouzite literatury jak noha. Ale uz mlcim :).
napsal(a):
Takhle se nedopujou ani lidsky samice :).
Přeci jen vkládám reakci na vaši, asi rádobyvtipnou poznámku:lidské samice se nepasou, tedy nedostatek v selenu v půdě v našich podmínkách nemá vliv na jejich metabolismus.Svalová dystrofie se u lidí samozřejmě také vyskytuje, nikoliv však nutriční, má původ genetický.Máte-li problém s aplikací látky s obsahem selenu stříkačkou, odkazuji na příbalový leták Hydrovitu Se+E(to je vitamin E, podporující vstřebávání selenu), výrazně doporučující dodržení dávkování.A vzhledem k tomu, že dávkování je řádově v ml na kus, dle stáří, neumím si představit jiný způsob aplikace.Dále odkazuji na diskuse, že podávat Se jehňatům po narození, je již pozdě, je nutno podat bahnicím cca 30 dní před porodem.Selen prochází placentární bariérou, takže jehně je po narození saturované.Vám bych doporučila se trochu nadopovat pravidly českého pravopisu-projela jsem vaše příspěvky a hrubek tam máte dost.A nedopujte stříkačkou, raději kanystrem!

Pani nebo pane. Vtipne to byt ani nemelo i kdyz nekdy mam problem nebyt vtipneeej. Pochybuju ze pred sto lety meli chovatele ovci k dispozici Hydrovit Se+E nebo jak se to jmenuje. A presto vzniklo tolik krasnych a nekdy i odolnych plemen ovci. Je mozne, ze kdyby ten hydrovit meli, tak vyslechti zmekcile ubozacky. O co vic mineralu v prirode maji ovce v anglii, skotsku? Ridim se alespon u zvirat heslem nic se nema prehanet a priroda si vetsinou poradi. Ano lizi kupu drahe Osvior, tim to hasne. Brebigest a Ovin.
Jsem rad ze se o moji osobu zajimate, me by to nebavilo projizdet ( i kdyz jsem tak vtipnej ).
Neberte to tak osobne, vetsinou se tady pisu k veci a neosobne ( az na profesora, to je jiny pripad ).