Zrazují mě od chovu ovcí... ale asi neposlechnu :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kris112

25.2.2016 19:20
Kris112

XXX.XXX.200.134

Dobrý den, už asi dva roky si plánuji chov ovcí na našem poli za vesnicí. Teda byl by to spíš takový "pidi chov" asi na půl hektaru. Prozatím, časem by se vidělo co a jak dál. Chtěla bych plemeno Oxford Down, zatím 3 ovce + berana. Pročítám kde co, ptám se, zjišťuju informace. Děda s babi měli menší hospodářství a jelikož jsem u nich byla pořád a často pomáhala, úplný začátečník nejsem smajlík Přesto mě moji nejbližší od toho všeho zrazují . Přítel, máma a teď i kamarád projektant, za kterým mám o víkendu jít řešit oplocení na pozemku a stavbu přístřešku pro ovce a zároveň seníku (ne že bychom dělali vyloženě projekt, spíš musíme pořešit územní plán). Vím, že to nebude taková romantika, jak si občas představuju , ale nemůže to být přece taková hrůza postarat se řekněme o 4 ovce... Je mi jasné, že musím nasušit seno (případně koupit), řešit připouštění, bahnění, dovoz vody (která na pozemku není), registraci chovu, přeléčení a spoustu dalších záležitostí. Ale nemyslím si, že to je něco, co bych nezvládla. Vždyť těch ovcí neplánuju 50! Nerada bych jen každý rok vykládala, že teď už se do toho konečně pustím, a pořád nic. A v šedesáti pak (jestli se dožiju) budu sedět a nadávat si, že jsem to alespoň nezkusila. Takže poraďte prosím. I když jsem víceméně rozhodnutá svůj plán uskutečnit, chtěla bych slyšet (přečíst si) názory zkušených chovatelů. Byť by to byly i názory negativní... Děkuji mnohokráte

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2016 19:52

Jestli se vam to vyplati a aspon trochu zaplati tak pro ne, smele do toho.

25.2.2016 19:58
L.Lucinka

XXX.XXX.104.12

Dobrý večer, myslím si, že by Vás měli vaši nejbližší spíše podporovat. já jsem se jen zmínila, že bych chtěla husy a ovečky, a do týdne jsme si je vozili domů :)
a taková hrůza to tedy není, naopak.ovečky se o sebe postarají koro sami, zaregistrovat chov? otázka max. měsíce, pokud vše budete řešit přez poštu a ne email.máme čtyři ovečky(suffolk), jednoho berana(suffolk), jednoho kozla (kamerunského)a dvě kozy(kamerunské). všechno stíháme i s dětma a prací. řešíme jen odčervení a hlídáme si bahnění, aby bylo opravdu vše v pořádku.a to že musíte koupit balíky sena? to se Vám vrátí, když prodáte dvě jehňata.myslím, že se nemáte čeho bát a pokud by jste časem usoudila, že je nechcete, nebo tak, zrušíte registraci a chov prodáte.samozřejmě vše má své pro i proti, alr pokud máte ke zvířatům vztah a máte na ně místo, není důvod to alespoň nezkusit :)
tak držím palečky.

25.2.2016 20:16

Určitě nejde o to, jeslti to zvládnete nebo ne (o tom jsem přesvědčená, že ano).
Ale pokud se člověk do něčeho pouští, je přinejmenším záhodno, aby mu byli nejbližší nakloněni. Ono prostě nejsme roboti, může se stát, že člověk např. onemocní a nebude moct zvířata obstarat. A pokud budou doma boje, nebudete na jedné lodi, můžete pak slýchat argumenty typu: "Já je nechtěl, tak si to zařiď, jak chceš." popř. "Mě je jedno, co se s nima stane.". Tím neříkám, že to takhle máte nebo budete mít, ale že jsou i takové případy... emancipace je prima, ale mít nakloněnýho chlapa, aby byl ochotný pomoct s tím, na co ženská nemá sílu, je fakt užitečné

Kris112

25.2.2016 20:38
Kris112

XXX.XXX.200.134

Pro hhippie: to zase ne, takovou "válku" doma nemáme. Naštěstí . Spíš ho "naočkoval" kolega v práci, který chová zakrslé ovečky či kozičky (teď přesně nevím). A prej že mi to má rozmluvit, že to není žádný med. Jinak je to ale zlatý chlap (přítel, ne ten kolega) Počítá s tím, že mi bude muset pomoct s ohradou i s přístřeškem, páč to sama jaksi nezvládnu. A máma mě spíš odrazuje proto, že ví, jak se její rodiče s tím statkem nadřeli, tak asi by mě toho ráda ušetřila. Jenže dědáci toho měli povícero a už měli i nějaké roky... A já se práce nebojím a zatím jsem dostatečně při síle . Takže se na to vrhu

25.2.2016 21:32
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Já si dovolím také napsat reakci, protože loni jsme začínali na pozemku rodičů. Jednak to stálo docela dost peněz (vrták na kůly, kůly, pletivo, přístřešek, samotné ovce, seno, krmelec atd.). Z rodiny nám slibovali, že pomůžou a nakonec manžel 99% věcí dělal sám. Já jsem vyřizovala papíry atd. Registrace hospodářství ok, při zakreslování polohy přístřešku na úřadě se ukázalo, že na pozemek rodičů, kde máme ovce, bere jistý zemědělec neoprávněně dotace. Rodiče s tím nechtějí nic dělat. Ovce jsem přihlašovala (přísun) s problémy, protože majitel, od kterého jsme kupovali ovce měl v tom nepořádek. A ovce nebyly v evidenci. Takže jsme žhavili s manželem telefony.
Co se ukázalo za nejhorší zatím s chovem ovcí je voda v zimě. Takže nakonec jsme byli rádi, že se zapojil děda, který ráno ovcím dával vodu a večer jí zase vylejval, aby nezamrzla. Protože v zimě je brzy tma a bohužel člověk končí v zimě v práci až za tmy.
Jinak pořád čtu ifaunu a knížky, hledám na internetu. Ale fakt je, že zkrátka tu praxi člověk nemá, takže se hrozím, jestli ovce udržíme zdravé nebo jak si poradíme dál.
A to ještě když potkám známé, tak první jejich otázka je: Ještě vám ty vaše ovce neukradli?
Když jsem šli do toho mít ovce, tak jsem si představovala, že to bude mnohem jednodušší.

25.2.2016 22:43

Víte, co Vám na to řeknu, paní verahubacova? Že by bylo super, kdyby si Váš příspěvek přečetla většina nově příchozích na iFaunu, co sem vkládají dotazy typu: co s kopyty, jak se pozná koza od ovce a jestli stačí jedné ovci zahrada 1000m2... :(
Myslím, že "držení" jakéhokoli zvířete prostě stojí čas i peníze a je potřeba o něm mít alespoň základní povědomí.
Představa, že je snadnější chovat malé typy hosp. zvířat než ty masné, je také zcestná. Vynahradí to svou obratností (např. prolezou i nesmyslně malými dírami), nesnadnými porody, náchylností k zažívacím disbalancím při i malých výkyvech v krmení, atp....

Pro zadavatelku: nejlepší je, když má člověk někoho k ruce mimo svou nejbližší rodinu. Aby byl záskok, kdyby se něco dělo doma, nebo jste neměli problém odjet na dovolenou - nebyli těmi zvířaty "přikováni" doma na dvorku. Ostatní, když jste snaživá a máte zájem zjišťovat informace, jistě zvládnete a budete ráda, že jste se rozhodla pro to si Váš sen splnit

25.2.2016 23:18
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ono asi dost záleží kde bydlíte. U nás kdyby někdo začal chovat 5 oveček, tak si toho nikdo ani nevšimne. Pokud by je teda sousedovi neubytoval pod okny do ložnice. Ale i tak se to dá celkem snadno legalizovat. No a jestli máte jen půl ha, tak počítejte s tím, že seno budete kupovat.
Každá sranda něco stojí, tak směle do toho. Přesně jak říkáte - než si něco v budoucnu vyčítat...

26.2.2016 06:50
kko

XXX.XXX.249.94

Jen začněte.Je pochopitelné, že zvířata potřebují své.Mám stejný počet na pozemku menším fotbalového hříště.Seno kupuju.Teď čekám přírůstky tak je nervozita.Fandím Vám.

26.2.2016 08:20

Ovce jsou nenarocny do ty doby, nez se neco podela. Hlavne si dejte pozor pri nakupu chovnych zvirat. Muzete mit stesti, ale taky smulu a na vasi novou pastvinu si hned zatahnout nemoce a pak to neni moc radost. nema moc smysl se ptat prodavajicich na stav, lidi lzou a i kdyby ne, tak je lepsi neduvera. Ale bez zkusenosti toho na ovci moc nepoznate.

26.2.2016 11:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Ovce jsou sice samy o sobe nenarocne.. proste toho mnoho nepotrebuji... ale... postavit oplutku vyvrtat diry zatlouct sloupky, pripadne zridit elektriku, postavit pristresek, pripadne senik, to uz chce ruce, silne... taky prkna, late, sloupky, rebiky... asi se prejmenuju na pana lorence... a pokud vam neni rodina naklonena a priteli se do toho nechce.. asi bych ho nezatezovala tim aby tohle pro to co nechce byl nucen delat... to proste nikdy nedela ve vztazich dobrotu.. tudis jsou dve moznosti... bud si to postavit sama, nebo to nechat postavit a zaplatit ze svych prostredku...
pak o to svymi silami starat... nosit tomu vodu, nechat to strihat, a hlavne necekat ze az vam bude zle, nebo budete potrebovat na tyden nekam odjet ze se vam o to nekdo maminka, pritel postaraji... a cizi osoba ve vztazich take neni moc vitana...
svym detem to rikam takle... chces kone? kup si ho a starej se o nej... nikomu nic nezakazuju ale at po me neceka nejakou moji invenci o tom to asi je.. a i kdyz jsou ovecky samy o sobe nenarocne... obcas se stane ze nejaka pojde, obcas je potreba nejakou zabit, vykuchat zpracovat, obcas se stane ze je nutne zasahnout do porodu... obcas je nutne manipulovat se zlym beranem... a mnoho dalsich ukonu, od rohrabavani krtincu, po sekani nedopasku... nemyslete nevymlouvam vam to... naopak moc vam fandim...

26.2.2016 11:35

Tak tak. Mimo to co psala nebo psal lilo tak po case dojdete na to, ze musite resit pastvinu jako treba ted ja. Trava neroste porad stejne, ubyva, zpleveluje,.. je potreba se o ni starat. Prez zimu dostane vybeh zabrat atd atd. Dosev, obnova.. to jsou veci na ktery je potrea cas, penize a zkusenosti. A pak staci delsi nemoc a je zle. A vsechno stoji penize, nemaly a kdyz se jich zrovna moc nedostava, jde to na ukor rodiny nebo cehokoli. A co si budeme povidat, ze ctyr ovecek necekejte zazraky, lidi by od vas pak jehnata nejradsi zadarmo a zrovna na talir nejlip. Prodavat jehnata na chov nebo vypas samozrejme je lepsi, ale zacina se me zdat, ze konkurence zacina byt rod od roku vetsi. Ovci pribejva. Muze se stat, ze budete nucena na podzim svoje jehnatka vschny snist sama.

26.2.2016 11:39

Proc zrovna Oxfordy? Jsou takovy osklivy, ale zase chovatelu neni moc to je fakt. Suffolk je na kadzym rohu :).

Gocz

26.2.2016 12:40
Gocz

XXX.XXX.27.34

Líbí se mi názor, že toho ovce moc nepotřebují. Ten, kdo to tvrdí nemá zkušenosti. Až je bude mít, tak to rozhodně nenapíše. Pokud se nemáte od koho učit, neznáte zdravotní stav zvířat, které chcete koupit a ráda jezdíte na dovolenou, tak vám radím nedělejte to! Počáteční euforie může být vystřídáná krutou realitou. Mám sice jen 5 bahnic, ale trvalo mi 6 let, než jsem přišel na to jak ovce chovat. Taky jsem se neměl od koho učit a podle toho to taky vypadalo. Vašeho půl hektaru je pro začátek fajn, ale uvidíte, co s tím ty ovce udělají za dva roky, zvláště pokud tam budou mít celoroční přístup.

26.2.2016 12:52

No...6 let,5 bahnic.. to je dost dlouha doba. Nekdo se urci rychle, nekdo pomaleji, lide jsou ruzne. A pokud mate stesti zacatecnika a poridite bezproblemova zvirata, vykaslete se na dalsi nakupy od ruznych "chovatelu", tak je ovce bezproblemove zvire. nez jsem ja nakoupil 5 suffolek od velko "chovatele" nemel jsem problemy v podstate s nicim. Potom prisli ruzny paraziti, zanety mezipresti. Nastesti je to za mnou a od ted uz budu nakupovat maximalne berany. A to jeste ne moc casto.

26.2.2016 12:53

Mastňáček a Lilo - vždyť já to psala hned na začátku, že jestli jí nepodporuje rodina, tak že ať to dobře zváží. Ale psala, že manžel jí pomáhat bude. Tak snad jo...

26.2.2016 14:44
profesor1

XXX.XXX.192.98

musím se řehnit... každý tady odrazuje, přitom se každý kolem zvířat denně nervačí, ale i raduje a kochá. Už ani nevím jestli jsem psal že chov ovcí je náročný nebo ne, ale z MÉHO pohledu zvládnout 4 oveny je přímo relaxační chov.
Zadavatelka základy z dětství má, tak že úplný začátečník nebude. A jestli se to nezdaří, tak se svět nezboří. Problémy příjdou vždy, i když pro jistotu nevylezete z postele. A mít za zády zdejší bandu zkušených chovatelúúúúúúú... No radost začít pěstovat ovce!
( no tak v případě nezvládnutí je prodáte a vrátíte se k akvárku ).

26.2.2016 15:45

...radost začít pěstovat ov(o)ce ...
Já neodrazovala. Jen říkala, že je dobré mít na svou stranu nakloněnou i rodinu, kdyby se něco pohnojilo (myšleno nejen pastviny :).

26.2.2016 15:54
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ale já fííííííííím, totál začátečníci totiž velice často pěstujou, proto ten smííííích za tím slůvkem

26.2.2016 16:38

Já vím, jak jste to myslel. Jen mi tam chybělo to o v závorce, tak jsem ho dodala.

26.2.2016 16:52
veraboskova

XXX.XXX.174.250

No musím říct, že já taky nepolíbená zemědělstvím nejsem. Mamka pracovala v teletníku a táta "u statků". Doma jsme museli pomáhat, i do toho teletníku se o víkendu jít navonět . Navíc táta měl kdysi za komančů merina. Pak byli doma králíci, kozy, slepice, kachny.
I přesto jsem ty ovečky na začátku viděla fakt hodně nerealisticky "bezúdržbově" a "nízkonákladově". Za pár let se tady třeba taky budu smát jiným začátečníkům

Kris112

26.2.2016 17:08
Kris112

XXX.XXX.200.134

profesor1 napsal(a):
musím se řehnit... každý tady odrazuje, přitom se každý kolem zvířat denně nervačí, ale i raduje a kochá. Už ani nevím jestli jsem psal že chov ovcí je náročný nebo ne, ale z MÉHO pohledu zvládnout 4 oveny je přímo relaxační chov.
Zadavatelka základy z dětství má, tak že úplný začátečník nebude. A jestli se to nezdaří, tak se svět nezboří. Problémy příjdou vždy, i když pro jistotu nevylezete z postele. A mít za zády zdejší bandu zkušených chovatelúúúúúúú... No radost začít pěstovat ovce!
( no tak v případě nezvládnutí je prodáte a vrátíte se k akvárku ).

Tak úplný začátečník nejsem, i když do odborníka mám samozřejmě daleko Ale prý mám "sedlačení" v krvi, tak si říkám, škoda toho nevyužít, takový potenciál A když něco nebudu vědět, tak se zeptám, no ne? Vím, že problémy všeho druhu se můžou vyskytnout, ale to je asi u každé činnosti, co člověk vytváří. Pozitivní je, že máme kamaráda veterináře. Sice se specializuje na malá zvířata, ale už jsem mu oznámila, ať si začne opakovat ovčí choroby a ovčí biologii všeobecně Tak snad to půjde.
A k tomu "pěstování"... Na to jsou experti u nás v práci, takže do nich pořád hustím: "ovce se chovají, pěstuje se kukuřice, například" Už jim s tím opravováním asi lezu na nervy, ale prostě nechápu, jak to někdo může furt tak plantat

Kris112

26.2.2016 17:18
Kris112

XXX.XXX.200.134

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proc zrovna Oxfordy? Jsou takovy osklivy, ale zase chovatelu neni moc to je fakt. Suffolk je na kadzym rohu :).

Když mně se právě OD tuze líbí

Kris112

26.2.2016 17:21
Kris112

XXX.XXX.200.134

kko napsal(a):
Jen začněte.Je pochopitelné, že zvířata potřebují své.Mám stejný počet na pozemku menším fotbalového hříště.Seno kupuju.Teď čekám přírůstky tak je nervozita.Fandím Vám.

Moc děkuju a ať u Vás vše proběhne bez komplikací

26.2.2016 18:18
koňadra

XXX.XXX.128.31

Všechny předchozí příspěvky a dobře míněné rady jsou tady pravda. Investice do pár ovcí je - co se ekonomiky týče - neúměrná výsledku. Pár jehňat prodáte za pár korun, takže jen investice do oplocení se bude vracet pár roků. Navíc s ovcemi jsou i starosti - občas nějaká kulhá, je potřeba ji chytit a vyčistit kopýtka. Porody taky vždy nejdou samy, pokud jde z bahnice jen jedna noha rodícího se jehněte, tak zatlačit ho zpět do ovce, tam jehně porovnat a vytáhnout 2 nohy (pokud možno obě přední)... léčit zánět vemene... no, nechci strašit, ale všechno už máme za sebou. Z 5-ti ovcí jich bylo 15, a to už bylo na hlavu. Chodili jsme samozřejmě do práce a ohlídat třeba jen 15 bahnění, stávat v noci... no, bylo to náročné. Ovce taky docela bečí, hlavně když mají jehňata - jehňata hledají matky, matky hledají jehňata. A pokud budete mít ten "skvělý" nápad je ochočovat, budou bečet o to víc, budou stále něco žebrat. Pletivo ovce časem vytahaly - jak prostrkovaly hlavy, takže jsme museli koupit ještě ohradník. Zaplatili jsme několikrát stříhači za ostříhání ovcí, vlnu nikdo nechtěl. Až jsme jí měli plnou půdu, vyvezli jsme ji na skládku. Suma sumárum nakonec jsme ovce nahradili 3 krávami masného plemene. Je to daleko jednodušší! Jenže zase byly investice - bytelnější zimoviště, odchytové zařízení... ale už bych je za ovce nevyměnila! Konečně se totiž i v klidu vyspíme, naše krávy bučí jen tak 14 dní v roce, když odstavujeme telata. Také veterinární péče není tak náročná (to bych ale nerada zakřikla!).

Mám pocit, že zadavatelce jde spíš než o ekonomiku o radost z toho starat se o zvířata. Jo, jsou takoví (já k nim taky patřím), kteří místo ranního malování obličeje na ksi.cht vylezou ven, třeba do krásného jarního dne, a kochají se svými zvířaty. Samozřejmě, že vše má dvě strany, a tak musím vylézt, i kdyby venku počasí bylo takové, že "padají trakaře" a nebo sama s horečkou sotva pletu nohama. Neznám dovolenou, ale ani mě nechybí. Když je chvilka, posadím se s kávou na zahradě a koukám na ta zvířata, to mě uklidňuje víc než šumění moře.

26.2.2016 18:45
kosta

XXX.XXX.114.1

Chtěla bych napsat jenom ze zkušeností důležitější jsou zvířata a potom teprve já.Tak to
dělám každý den 33let.

Kris112

26.2.2016 19:30
Kris112

XXX.XXX.200.134

koňadra napsal(a):
Všechny předchozí příspěvky a dobře míněné rady jsou tady pravda. Investice do pár ovcí je - co se ekonomiky týče - neúměrná výsledku. Pár jehňat prodáte za pár korun, takže jen investice do oplocení se bude vracet pár roků. Navíc s ovcemi jsou i starosti - občas nějaká kulhá, je potřeba ji chytit a vyčistit kopýtka. Porody taky vždy nejdou samy, pokud jde z bahnice jen jedna noha rodícího se jehněte, tak zatlačit ho zpět do ovce, tam jehně porovnat a vytáhnout 2 nohy (pokud možno obě přední)... léčit zánět vemene... no, nechci strašit, ale všechno už máme za sebou. Z 5-ti ovcí jich bylo 15, a to už bylo na hlavu. Chodili jsme samozřejmě do práce a ohlídat třeba jen 15 bahnění, stávat v noci... no, bylo to náročné. Ovce taky docela bečí, hlavně když mají jehňata - jehňata hledají matky, matky hledají jehňata. A pokud budete mít ten "skvělý" nápad je ochočovat, budou bečet o to víc, budou stále něco žebrat. Pletivo ovce časem vytahaly - jak prostrkovaly hlavy, takže jsme museli koupit ještě ohradník. Zaplatili jsme několikrát stříhači za ostříhání ovcí, vlnu nikdo nechtěl. Až jsme jí měli plnou půdu, vyvezli jsme ji na skládku. Suma sumárum nakonec jsme ovce nahradili 3 krávami masného plemene. Je to daleko jednodušší! Jenže zase byly investice - bytelnější zimoviště, odchytové zařízení... ale už bych je za ovce nevyměnila! Konečně se totiž i v klidu vyspíme, naše krávy bučí jen tak 14 dní v roce, když odstavujeme telata. Také veterinární péče není tak náročná (to bych ale nerada zakřikla!).

Mám pocit, že zadavatelce jde spíš než o ekonomiku o radost z toho starat se o zvířata. Jo, jsou takoví (já k nim taky patřím), kteří místo ranního malování obličeje na ksi.cht vylezou ven, třeba do krásného jarního dne, a kochají se svými zvířaty. Samozřejmě, že vše má dvě strany, a tak musím vylézt, i kdyby venku počasí bylo takové, že "padají trakaře" a nebo sama s horečkou sotva pletu nohama. Neznám dovolenou, ale ani mě nechybí. Když je chvilka, posadím se s kávou na zahradě a koukám na ta zvířata, to mě uklidňuje víc než šumění moře.

Máte pravdu, o ekonomiku mi nejde. Mám dostatečně našetřeno na oplocení, boudu, pastevní osivo a další nutné věci a samozřejmě i na ovce Jsem ochotná tomu obětovat čas i peníze a nijak extra výdělek od toho neočekávám. Samozřejmě, když by se časem nějaké investované peníze vrátily, nebyla bych proti Dřív jsem uvažovala tak, že bysme dělali zabíjačku (myšleno čuně) s někým napůl a zbytek mrazáku by zaplnilo jehněčí. Plus by se samozřejmě podarovala nejbližší rodina. Ale když jsem nad tím přemýšlela, bylo by mi asi líto nechat všechna jehňata zabít, když se s nima člověk piplá od malička... (je mi jasné, že kupující by to neřešili, že).
V ohradě plánuju vysadit háječek japonských topolů (aby bylo v zimě co do krbu) , takže by tam měly ovečky pěkně stín. Akorát musím vymyslet nějakou ochranu mladých stromků, jelikož si myslím, že jim budou dost šmakovat Dole máme mini loučku se včelíny a ještě budu vysazovat políčko levandule. A nad tím vším ohrada s ovenama. No nebude to bájo? Ráj na zemi
Jo a moře máme ve frekvenci deseti let a byli jsme loni. Takže Korfu 2025 to jistí

26.2.2016 21:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nejen že máte veta kamaráda, ale i stodvanáctku v přezdívce, tak vocogoooooo, stačí zavolat
Je blbost u 4 oven řešit ekonomiku, každý koníček něco stojí, a když se tu vzpomíná to moře, tak já když jedu s rodinou k moři, tak +/- 35 tisíc za týden v haj.z.lu a za to se dá chovat 5 oven nevím kolik let zdarma včetně počáteční investice.

27.2.2016 12:19
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Kris112 napsal(a):

Oxfordíci jsou krásný medvědi a mají odolné paznehty, což je ohromné plus. Jen to stříhání trvá déle, mají vlnu úplně všude

27.2.2016 13:20
paba

XXX.XXX.19.130

Kris112 napsal(a):

Dobrý den mam také OD. a hlavně je beran moc hodný žádný divoch. myslím že se nemate čeho bát když mate elán do toho jít. Suffolk je myslím ostřeší to je muj názor.

27.2.2016 13:34

Jestli jsou penize tak do toho jdete a na ohrade a chovnych zviratech nesetrete. Domluvil jsem :).

27.2.2016 15:31
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Hele, v okamžiku kdy jsem se do toho pustil ve větším (200 zvířat) jsem dostal borelku a těžkej únavovej syndrom, technika se mi rozpadá rychlejc, než se splácí úvěry na který jsem ji pořídil, zaměstnanci nefungujou, a stejně se mi to nechce vzdát.

Stačí den jako včera, když jsem si zalez ke kozám do porodny, natáh se vedle čerstvejch kůzlat na slámu a hoďku se tam válel s nima a zas mě to nabije na pěknej kus cesty.

A když vidím, jak se tam motá mezi kubíkovejma hempšírama dvou a půlletej synek a staví je do latě, nebo si ustele u kozy mezi kůzlatama, tak bych neměnil.

Počítej s tím, že budeš padat na hubu. Jenže cestou nejmenšího odporu kancl-kaufland- krchov toho moc pěknýho neprožiješ .

27.2.2016 15:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

O tom, jestli je plemeno OD ošklivé nebo hezké se dápolemizovat, mě osobně se líbí. Jedna věc se OD ale upřít nedá - není hezčí plemeno na pekáči!

27.2.2016 15:51
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Hmm, pro mně nejchutnější ovce je burská/česká bílá

Kris112

27.2.2016 15:54
Kris112

XXX.XXX.174.90

tom.tady napsal(a):
Hele, v okamžiku kdy jsem se do toho pustil ve větším (200 zvířat) jsem dostal borelku a těžkej únavovej syndrom, technika se mi rozpadá rychlejc, než se splácí úvěry na který jsem ji pořídil, zaměstnanci nefungujou, a stejně se mi to nechce vzdát.

Stačí den jako včera, když jsem si zalez ke kozám do porodny, natáh se vedle čerstvejch kůzlat na slámu a hoďku se tam válel s nima a zas mě to nabije na pěknej kus cesty.

A když vidím, jak se tam motá mezi kubíkovejma hempšírama dvou a půlletej synek a staví je do latě, nebo si ustele u kozy mezi kůzlatama, tak bych neměnil.

Počítej s tím, že budeš padat na hubu. Jenže cestou nejmenšího odporu kancl-kaufland- krchov toho moc pěknýho neprožiješ .

Tak na to se taky těším. Až si sednu na balík sena a budu se kochat mým malým královstvím. Chybí mi vůně sena a dupání bot po dřevěné podlaze . Je mi jasný, že to bude dřina, ale na tady ty okamžiky se vážně těším.
A ta fotka je super

27.2.2016 15:59
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Kris112

27.2.2016 16:11
Kris112

XXX.XXX.174.90

Všem vám moc děkuju za názory a povzbuzení . Nečekala jsem takový ohlas... Vážně moc moc díky.

27.2.2016 16:17
tom.tady

XXX.XXX.182.202

To je ta sobota, všichni jsou takoví pozitivní. Kdoví jaký příspěvky by byly při nedělním ránu?

27.2.2016 17:50
PRAKTIK

XXX.XXX.125.150

Kris112 Niekoľko rokov som bol letny chovateľ.Na jar som kupil baranky a capkov no a na zimu som ich ustajnil v mrazaku. Vlani som ale kupil už dojne kozenky a tie už do mrazaku nešli.A teraz mam obrovsku radosť z maličkych kozliatok. Vôbec ma nezaujima koľko to stoji peňazi a času mam na nich habadej som totiž ID.Nepoznam lepši relax a oddych ako pozerať na šantenie malych kozliat.

27.2.2016 19:06
paba

XXX.XXX.19.130

Kris112 napsal(a):
Všem vám moc děkuju za názory a povzbuzení . Nečekala jsem takový ohlas... Vážně moc moc díky.

Čím budete plotit mám ovčí pletivo a vpohodě to stačí nebo bude dávat el. ohradník?

Kris112

27.2.2016 20:17
Kris112

XXX.XXX.200.134

paba napsal(a):
Čím budete plotit mám ovčí pletivo a vpohodě to stačí nebo bude dávat el. ohradník?

Chtěla jsem uzlíkové pletivo 1,5 m a doufám, že to tak bude stačit. Nanejvýš bysme časem museli natáhnout i el. ohradník, kdyby to nedělalo dobrotu smajlík

27.2.2016 20:24
paba

XXX.XXX.19.130

Kris112 napsal(a):
Chtěla jsem uzlíkové pletivo 1,5 m a doufám, že to tak bude stačit. Nanejvýš bysme časem museli natáhnout i el. ohradník, kdyby to nedělalo dobrotu smajlík

Ja mam 1,2 m a stačí bohatě a kuly dřevěné ?

Kris112

27.2.2016 20:31
Kris112

XXX.XXX.200.134

PRAKTIK napsal(a):
Kris112 Niekoľko rokov som bol letny chovateľ.Na jar som kupil baranky a capkov no a na zimu som ich ustajnil v mrazaku. Vlani som ale kupil už dojne kozenky a tie už do mrazaku nešli.A teraz mam obrovsku radosť z maličkych kozliatok. Vôbec ma nezaujima koľko to stoji peňazi a času mam na nich habadej som totiž ID.Nepoznam lepši relax a oddych ako pozerať na šantenie malych kozliat.

Zase mě to donutilo vzpomínat smajlík. Babička s dědou chovali všechno možné. Na jaře bývaly kůzlata, jehňata, i několik telat odchovali (pamatuju si tu jejich nervozitu, když se měla kráva telit... hlavně, aby se nic nepokazilo a vše proběhlo v pořádku), po zahradě vždycky běhaly aspoň tři kachní maminy s houfem žlutých kačenek... Slepice a králíci byli samozřejmost. Je mi lehce přes třicet a vidím, jak se doba strašně změnila... Dnešní děcka už to neznají. Ani na té dědině už to není co bývalo. Je tu ještě pár lidí, co mají nějaký stateček, ale co do počtu, žádný zázrak. K jedněm chodíme obden pro mlíko, tak snad jim to vydrží co nejdýl . Jinak má většina před barákem zastřiženýho "angličana" a nedej bože někde smrdět hnůj . Už vidím, jak naše děcka jednou budou úplní exoti... Teda snad tady to nadšení po mě podědí .

Kris112

27.2.2016 20:41
Kris112

XXX.XXX.200.134

paba napsal(a):
Ja mam 1,2 m a stačí bohatě a kuly dřevěné ?

Jj, mám vyhlídnuté akátové,2 m. To pletivo dám asi zrovna vyšší... Bude to za vesnicí, vrch ohrady bude u docela frekventované polní cesty (zkratka do vedlejší dědiny), tak si říkám, že by to mohlo víc odrazovat od nekalé činnosti . I když je mi jasný, že když mi ovce někdo bude chtít šlohnout, že ho 30 cm pletiva navíc nezastaví... A psi, když už to nepřeskočí, tak se podhrabou. Přemýšlím, že tam někde nastražíme i fotopasti, protože se o oveny budu asi bát. Ale jiný pozemek, kam bych je dala, nemáme . Ještě přemýšlím, že asi na čtyřiceti metrech od cesty vysadím levanduli a pak teprve začne ohrada. Když už máme ty včely, tak si aspoň smlsnou . Bylo by to určitě lepší, než mít ohradu hned u cesty.

27.2.2016 20:47
paba

XXX.XXX.19.130

Kris112 napsal(a):
Jj, mám vyhlídnuté akátové,2 m. To pletivo dám asi zrovna vyšší... Bude to za vesnicí, vrch ohrady bude u docela frekventované polní cesty (zkratka do vedlejší dědiny), tak si říkám, že by to mohlo víc odrazovat od nekalé činnosti . I když je mi jasný, že když mi ovce někdo bude chtít šlohnout, že ho 30 cm pletiva navíc nezastaví... A psi, když už to nepřeskočí, tak se podhrabou. Přemýšlím, že tam někde nastražíme i fotopasti, protože se o oveny budu asi bát. Ale jiný pozemek, kam bych je dala, nemáme . Ještě přemýšlím, že asi na čtyřiceti metrech od cesty vysadím levanduli a pak teprve začne ohrada. Když už máme ty včely, tak si aspoň smlsnou . Bylo by to určitě lepší, než mít ohradu hned u cesty.

Akat je asi nejlepší a berana budete pořizovat s papírama?

27.2.2016 20:51
paba

XXX.XXX.19.130

Kris112 napsal(a):

Psala jste take o topolech mate s nim nejake zkušenosti jak rostou?

Kris112

27.2.2016 20:55
Kris112

XXX.XXX.200.134

No... přiznám se, že tady to ještě nemám nějak moc zmáknuté . Mám za to, že když chci chovat čistokrevné OD, tak asi berana s papírama mít musím... Budu si teprve domlouvat "rande" s kamarádem ze školy, který chová ovce na mléko a snad mi to trochu víc vysvětlí. Anebo jestli se do toho chce Vám...

Kris112

27.2.2016 21:00
Kris112

XXX.XXX.200.134

paba napsal(a):
Psala jste take o topolech mate s nim nejake zkušenosti jak rostou?

Osobně ne, ale (budoucí) tchán jich pár měl. Bohužel je kvůli svému bratrovi, se kterým mají zahradu musel odstranit. Měl je asi jen dva roky, pokud se nepletu a jestli mohly mít průměr kmene 10 cm?... nechci kecat, ale myslím, že to říkal takhle. I ve vedlejší vesnici je má někdo vysázené a už je z toho slušný háječek. Tchán říkal, že si máme vysadit pět řad, každý rok jednu. A po pěti letech už budeme jen pravidelně "sklízet" . No... "maluju" si to všecko hezky, že? Ještě aby to tak i vyšlo...

27.2.2016 21:01
paba

XXX.XXX.19.130

Kris112 napsal(a):
No... přiznám se, že tady to ještě nemám nějak moc zmáknuté . Mám za to, že když chci chovat čistokrevné OD, tak asi berana s papírama mít musím... Budu si teprve domlouvat "rande" s kamarádem ze školy, který chová ovce na mléko a snad mi to trochu víc vysvětlí. Anebo jestli se do toho chce Vám...

Ja kupoval letos berana OD od paní Lesákové ze Žamberka odkud jste ? pak ještě ma berani pani Dziková.

27.2.2016 21:04
podkloboukem

XXX.XXX.217.208

No musím se do toho vložit. :) líbí se mi váš přístup k věci, to jak o tom přemýšlíte svědčí o zodpovědnosti, kterou za to celé hodláte vzít. Nenechte se odradit. Držím palce!

Kris112

27.2.2016 21:09
Kris112

XXX.XXX.200.134

paba napsal(a):
Ja kupoval letos berana OD od paní Lesákové ze Žamberka odkud jste ? pak ještě ma berani pani Dziková.

Paní Dziková je z Orlové, že? Jestli se teda nepletu. Na jejich stránky už jsem se dívala. To by pro nás bylo schůdnější, jelikož jsme kousek od Zlína. Ještě to není úplně aktuální, takže budu hledat. Třeba najdu i někoho na vsetínsku... Ale i ta Orlová by se dala, pravděpodobně si tam pak uděláme výlet smajlík

27.2.2016 21:10

Jestli budete mit pastvinu u cesty, tak tam nejdriv udelejte zivy plot treba lisky nebo neco uzitecnyho ptasi zoby atd. Jap topol je hezka vec, ale opravodve prirustky jsou maximalne na vyhnojenem poli. Kdyz to pichnete nekde do louky a nahodou to nezadusi trava, tak to poroste hooodne pomalu.
Jestli je ta polnacka frekventovana, tak vam budou auta ovce rusit, vlete se bude prasit.
V jakej stavu je ta vase louka? Pekna husta trava?

27.2.2016 21:11
paba

XXX.XXX.19.130

Kris112 napsal(a):
Paní Dziková je z Orlové, že? Jestli se teda nepletu. Na jejich stránky už jsem se dívala. To by pro nás bylo schůdnější, jelikož jsme kousek od Zlína. Ještě to není úplně aktuální, takže budu hledat. Třeba najdu i někoho na vsetínsku... Ale i ta Orlová by se dala, pravděpodobně si tam pak uděláme výlet smajlík

To bude nejlepší moc chovatelu OD u nás není tak at se vám daří a nebojte se toho.

Kris112

27.2.2016 21:17
Kris112

XXX.XXX.200.134

podkloboukem napsal(a):
No musím se do toho vložit. :) líbí se mi váš přístup k věci, to jak o tom přemýšlíte svědčí o zodpovědnosti, kterou za to celé hodláte vzít. Nenechte se odradit. Držím palce!

Děkuju, děkuju, děkuju Tohle neskutečně potěší a povzbudí smajlík

Kris112

27.2.2016 21:31
Kris112

XXX.XXX.200.134

Jestli budete mit pastvinu u cesty, tak tam nejdriv udelejte zivy plot treba lisky nebo neco uzitecnyho ptasi zoby atd. Jap topol je hezka vec, ale opravodve prirustky jsou maximalne na vyhnojenem poli. Kdyz to pichnete nekde do louky a nahodou to nezadusi trava, tak to poroste hooodne pomalu.
Jestli je ta polnacka frekventovana, tak vam budou auta ovce rusit, vlete se bude prasit.

U cesty jsem měla v plánu rakytník. Je nenáročný a užitečný smajlík Ta cesta zase taková divočina není a navíc tam fakt asi dám napřed tu levanduli. Takže rakytník,40 m levandule, ohrada. To pole má u cesty max.20 m, takže snad by je to tak nerušilo. Pak se táhne dolů přes horizont. No... a já to možná na začátku nenapsala, ale zatím je to opravdu jen pole a do sklizně je ještě pronajaté jednomu klučinovi, který ho obdělává. Ale co nejdřív bych mu chtěla říct, že letos je to poslední sezona, ať má čas kdyžtak hledat jiné. Na podzim bysme udělali ohradu a ovčín a na jaře zaseli loučku. Plus ty topoly (takže prohnojení nebude problém) . Ale ovce bych mohla řešit už dřív a zatím je dát do zahrady ke kamarádovi. Stejně chce nějaké kupovat na spásání trávy, tak bych mu tam mohla dočasně nastěhovat moje, než se pole zatravní . Pak by se ovce mohly poprvé bahnit už na novém.

Kris112

27.2.2016 21:33
Kris112

XXX.XXX.200.134

Připadám si teď jak pako... Měla jsem to napsat zrovna, že je to zatím jen pole

27.2.2016 21:53

Kris112 napsal(a):
Zase mě to donutilo vzpomínat smajlík. Babička s dědou chovali všechno možné. Na jaře bývaly kůzlata, jehňata, i několik telat odchovali (pamatuju si tu jejich nervozitu, když se měla kráva telit... hlavně, aby se nic nepokazilo a vše proběhlo v pořádku), po zahradě vždycky běhaly aspoň tři kachní maminy s houfem žlutých kačenek... Slepice a králíci byli samozřejmost. Je mi lehce přes třicet a vidím, jak se doba strašně změnila... Dnešní děcka už to neznají. Ani na té dědině už to není co bývalo. Je tu ještě pár lidí, co mají nějaký stateček, ale co do počtu, žádný zázrak. K jedněm chodíme obden pro mlíko, tak snad jim to vydrží co nejdýl . Jinak má většina před barákem zastřiženýho "angličana" a nedej bože někde smrdět hnůj . Už vidím, jak naše děcka jednou budou úplní exoti... Teda snad tady to nadšení po mě podědí .

Hele, já to Vaše nadšení sdílím.
Jsem holka z paneláku, vymyslela jsem si na vesnici zvířata a moje děti mezi nimi vyrůstaj. Vypadají spokojeně. Dokud jsou malé, tak to budou sdílet společně s námi a pak si najdou vlastní cestu. Teď to není jako to bývalo. Děti nemusejí hákovat s rodiči při kydání hnoje ze stájí a obracení sena, protože na tom není rodina živa (většinou) a prostě se k dětem celkově přistupuje úplně jinak, než dřív. Dřív zas nikdo nepřemýšlel nad tím, že pokud budou děti vyrůstat na slámě s jehňatama, tak že budou odsuzované a divné...
Jsem právě pomalu ten průkopník, co na ves vrací zvířata (jinak ve 3tisícovém městě zůstali jen 2 původní sedláci s kravkama a tažnými koňmi...). Ale je fakt, že jak je už každý pozemek rozdaný, není to sranda. Občas si připadám, že vlastně "blokuju" tu úžasnou výstavbu nových satelitních domků pro Pražáky... ale zatím statečně bojujem

Kris112

27.2.2016 22:14
Kris112

XXX.XXX.200.134

Hele, já to Vaše nadšení sdílím.
Jsem holka z paneláku, vymyslela jsem si na vesnici zvířata a moje děti mezi nimi vyrůstaj. Vypadají spokojeně. Dokud jsou malé, tak to budou sdílet společně s námi a pak si najdou vlastní cestu. Teď to není jako to bývalo. Děti nemusejí hákovat s rodiči při kydání hnoje ze stájí a obracení sena, protože na tom není rodina živa (většinou) a prostě se k dětem celkově přistupuje úplně jinak, než dřív. Dřív zas nikdo nepřemýšlel nad tím, že pokud budou děti vyrůstat na slámě s jehňatama, tak že budou odsuzované a divné...
Jsem právě pomalu ten průkopník, co na ves vrací zvířata (jinak ve 3tisícovém městě zůstali jen 2 původní sedláci s kravkama a tažnými koňmi...). Ale je fakt, že jak je už každý pozemek rozdaný, není to sranda. Občas si připadám, že vlastně "blokuju" tu úžasnou výstavbu nových satelitních domků pro Pražáky... ale zatím statečně bojujem

Bojujte smajlík Lidem, jako jste Vy, fandím. Přítel je taky z paneláku, ale k nám na dědinu sednul jako p.del na hrnec . Ne, že bysme tedy měli hospodářství (zatím) a běhal kolem toho, ale tak nějak sem prostě zapadnul. Na baráku a na zahradě udělal sám spoustu věcí a lidi ho berou jako by tu žil odjakživa smajlík Bohužel bydlíme v řadovce a zahradu máme jen takovou malou úzkou nudli... Chtěla bych koupit nějakou zahradu na slepice a králíky, ale je tu docela boj o každé stavební místo i starou chalupu. Tak aspoň uskutečním ty ovečky na poli co máme (teda potom z toho bude louka samozřejmě) smajlík

27.2.2016 22:21
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Http://www.prodejstromku.cz/katalog/stare-odrudy-jabloni-stare-odrudy-jablone/
Pokud by jste si rozmyslela ty topoly, tak vám dám tip na obchod, kde jsme kupovali stromky na založení sadu u ovcí - staré krajové odrůdy na vysoké podnoži A2.

Kris112

27.2.2016 22:28
Kris112

XXX.XXX.200.134

veraboskova napsal(a):
Http://www.prodejstromku.cz/katalog/stare-odrudy-jabloni-stare-odrudy-jablone/
Pokud by jste si rozmyslela ty topoly, tak vám dám tip na obchod, kde jsme kupovali stromky na založení sadu u ovcí - staré krajové odrůdy na vysoké podnoži A2.

Děkuju za tip, vypadá to dobře. Taťkovi se to bude určitě velice zamlouvat smajlík Podél celého pole máme pásek stromů - asi na tři sta metrech (jabloně, trnky, ryngle, hrušky, ...), ale jak ho znám, určitě bude schopný tam ještě někde něco vecpat smajlík

28.2.2016 17:49
PRAKTIK

XXX.XXX.125.150

Kris112 Smajlík Bohužel bydlíme v řadovce a zahradu máme jen takovou malou úzkou nudli... Chtěla bych koupit nějakou zahradu na slepice a králíky, ale je tu docela boj o každé stavební místo i starou chalupu. Tak aspoň uskutečním ty ovečky na poli co máme (teda potom z toho bude louka samozřejmě) smajlík

Tak to ja mam 1,2ha zahradku byvam na kraji dediny a zo zahradky mam vychod na medze a uzke polička ktore su zarastene rôznymy krikmy proste raj pre kozenky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík