Dobrý den,
mám dotaz ohledně naší dvouleté prvničky. Je to 75% AN a kůzlátka máme poprvé. Minulý týden v pondělí porodila kozlíka a kozičku, kozička je taková drobnější ale oba jsou čilý. Druhý den po porodu měla koza nabité vemínko k prasknutí, známí co chovají kozy mi poradili ať tedy oddojím aby nedostala zánět, myslím si, že jsme udělali chybu. Večer jsme tedy oddojili půl litru ale ráno když jsem jí kontrolovala vemínko, tak v něm nic moc nebylo. Říkala jsem si, že jí asi stihli vypít a nevypadali hladově, tak jsem tomu nedávala velkou pozornost. Takhle jsem jí pozorovala pár dní se stejným výsledkem a už se mi to nezdálo, tak jsem začala dávat nápoje. Naše koza je žrout a tak jí nedělá problém vypít 2x denně 5 litrů. Sena má co hrdlo ráčí, vodu denně čerstvou, teď jí dokonce nosím ještě během dne vlažnou, liz má také a každé ráno a večer dostává otruby s vodou, chlebem, dýní, slupky od brambor atd. Dnes když jsem šla krmit, tak vemínko prázdné a na kůzlatech je vidět, že mají hlad. Jak tedy dokrmit kůzlata a čím ještě přilepšit koze aby se mléko začalo tvořit nebo kde jsme udělali chybu? Děkuji za rady..
Buďte ráda, že při takovém krmení nemá zažívací potíže a ještě má trochu mléka pro kůzlata.Pokud tomu dobře rozumím, tak dostává nápoj, obsahující otruby, chleba, dýni, slupky od brambor. To je krmení pro prase a ne pro kozu.Zkuste si přečíst literaturu o kozách, nebo si najděte něco na netu, třeba tady : http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/.
Jak to s kozičkou vypadá?Jestli už není pozdě, musíte jí dávat více energie, otruby jsou jen slupky, potřebuje jádro. Ale zaveďte postupnė, přidávat po hrstích třeba tři dny, ať jí neuděláte v bachoru bordel. Nápoje tolik je hloupost. Vůbec nápoje bych nedávala. V bachoru má být sucho. Čistou vodu na pití k dispozici a namočené energet. krmení aby neprášilo. Mačkaný oves, ječmen(ten přidávat extra pomalu), kompletní směs nebo granule i vojtěškové. Jestli jste jí dávali 10l nápoje, to je o ledviny.
Bachor je složité zařízení, opravdu si o tom něco přečtěte.
A pro rychlou záchranu teď dejte ruminal nebo prodigestan třeba dva dni, ať se jí trávení spraví. Bachor jede, přežvykuje?
Veronika.