Dobrý den, prosím o radu. Včera se mi okozila koza dve kůzlata. jedno kuzle v pohodě bez problému. Druhé ztěžka vstáva na nožky. postaví se ale po chvíli si hned lehne. Nemá žádné křeče normálně saje mlíko, ake tak že leží na bříšku pod kozou. Připadá mi jak by se mu kopýtka podlamovala a stál na kloubu. koza je očkovaná odčervená pod vet, dohledem. prosím o radu co stím. Prosím at nepíšou ti co hádají a v diskuzí napadají tazatelé. Děkuji.
Dobrý deň, včera sa mi okotila kozenka, a nastal presne ten istý problém ako opisuje p.Anna. Zavolala som veterinára, pichol je vitamíny na posilnenie a zadné nožičky zviazal...resp. prepojil povrázkom aby sa jej nerozšmykovali. Potrebovala by som poradiť ako často doporučujete prikladať kozliatko napiť, nakoľko som si všimla, že má problém samostatne cicať lebo tie zadné nožičky ju neudržia. To masírovanie mi síce veterinár nehovoril, ale začala som to robiť, pomáham jej vstať, vyrovnávam tú nožičku do prirodzenej polohy, robím dobre?
Ďakujem za reakciu.
První den jsem ji přidržovala u veminka co 2 hodiny. V noci jen 2X. Včera jsem co tři hodiny. Včera jsem byla s ni u vet pichl ji selen a ukazoval mi jak cvičit. Dnes je malé zlepšení postavi se na zadní nožky, ale na přední zatím ne. Dnes začala sama pít. Jinak jak jste napsala vyrovnávat nožičku a tím se jí natahujíšlachy aby se mohla postavit.
Ďakujem za odpoveď, v podstate som prikladala k vemenu v rozmedzí 2-3 hodiny, piť pije, ale musím jej pomôcť chytiť struk do papuľky. U mňa tiež nastalo zlepšenie, začína sa stavať a snaží sa presúvať k matke.V mojom prípade sú predné nožičky v poriadku, len zadná ľavá končatina je akoby vyklbená, ale dúfam, sa to napraví. Je to môj prvý vrh kozičiek, a bola by som rada, kebyže všetko dobre dopadne. Ešte raz ďakujem...
4x4~

XXX.XXX.49.206
Mne sa stalo nieco podobne pred 2 rokmi koza prislapla capkovi zadnu nozicku.Ako sa trhol tak si ju vyklbil a vyzertala ako hokejka a len ju tahal za sebou.obvezoval som mu tu cast aby znehybnit ale bol velmi vrtky a furt sa mu ten obvez zosmykol.potom si vravim nech uz bude ako ma byt ak sa mas uzdravit tak sa uzdravís ak nie tak nie A sam som tomu neveril ako sa mu ta noha dala do poriatku a fungovala ako treba.Bolo na nom vidiet ze velmi chcel zit..Tym nemyslim ze clovek ma vsetko nechat na prirodu ale v mnohych pripadoch si poradi sama.
Dobré ráno...či vlastne ešte noc, teraz som sa vrátila od kozičiek, je to presne ako píše 4x4, niekedy treba prírode pomôcť a pokiaľ je silný pud žiť tak to zvieratko môže prekonať. Našťastie moje malé kozliatko sa strašne snaží, už behá za svojou sestričkou, niekedy sa tá nožička podlomí, ale veterinár hovoril, že to potrebuje pár dní.Takže je to na dobrej ceste. Len doteraz som jej pomáhala piť, mala som pocit že nevie chytiť struk, ale túto noc aj keď som prikladala nepilo, akoby už bolo nasýtené, pretože je čulé, vrtí chvostíkom. Ešte musím vystriehnuť, že naozaj pije samo a budem najšťastnejší človek na svete. Ako som písala, je to môj prvý vrh, čiže stres, panika...darmo človek ovláda teóriu, realita ho môže zaskočiť. A teraz už každú chvíľu porodí aj moja druhá kozenka...
..takže druhá kozenka mi porodila
bilancia...3 dievčatká a 1 capko od dvoch kozenie. Kontrakcie začali okolo 11 hod, a po druhej bol na svete capko a hneď vzápätí kozenka. Celé som si to presedela pri nich, aby som najbližšie vedela čo sa bude diať... . Čaká ma ďalšia náročná noc, ale v tomto prípade nie je žiaden problém s pohybovým aparátom...takže dúfam bude všetko v poriadku...