Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2016 11:31
patrik55

XXX.XXX.46.70

Dobrý den ovečky chovám už 3 roky ale z kastrací beránku nemam zkušenosti narodili se mi 3.1.2016 a od 3 týdnu sem se zkoušel nasadit strangulační gumičky ale pořad neměli varlata sestoupený do pytlíku a nevím co mám dělat.Teď už mají 2 měsíce nevím zda jim ty kroužky můžu dát i teď nebo jen do 4 týdnu.Chu je jen na vykrm na maso na chov mam jiného a nechci je dát kastrovat veterinářovy pod narkózu poraďte mi prosím jestli můžu dát ty gumičky ještě teď nebo už ne a zbývá jen veterinář Děkuji mnohokrát za všechny rady.

5.3.2016 20:17
ledana

XXX.XXX.13.20

Já beránky nekastruji, pokud jdou na maso tak nekastrovaní lépe přibírají a než se připouští jdou na porážku, v chuti masa ( u našeho plemene Oxford, Forest ) žádný rozdíl...zbytečně je trápit, ale jinak se dá i nasadit gumička na prázdný pytlík a varlata zatlačit do bříška, nejsou pak plodní(vysoká teplota pro vývoj spermií) pokud zůstávají ve stádě déle ovci sice neobskočí ale s plemenným beranem jsou bitky...to mám odzkoušeno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2016 20:21

To asi není až tak stoprocentní jistota sterility jako správná kastrace, ne?

5.3.2016 20:23
ledana

XXX.XXX.13.20

Samozřejmě že ne, ale mě se to osvědčilo a navíc před připouštěním jdou na porážku nebo je prodám na maso.

5.3.2016 20:43

Ledana: No, já jen, že to asi není správná rada pro člověka, který nemá zkušenosti s kastrací :(
Patriku - jsou i jiné možnosti, jak vykastrovat i starší jehně, resp. i dospělého berana, když je to třeba. Je to neinvazní metoda (neoperuje se pod narkózou) - použijí se speciální kastrační kleště. Ale to si sám jako chovatel neuděláte - domluvte se s vetem, jestli to umí (= má na to vybavení).
Co se kastrace gumičkami týče, tak jsou tací, kteří to jsou schopní udělat i v takhle pozdějším věku. Ale jistě to není doporučovaná metoda pro odrostlejší mláďata - čím víc "masa", tím bolestivější zákrok, delší odumírání tkáně, může vzniknout větší rána po odpadnutí šourku a riskujete infekci..

5.3.2016 21:31
ojtek

XXX.XXX.86.214

patrik55 napsal(a):
Dobrý den ovečky chovám už 3 roky ale z kastrací beránku nemam zkušenosti narodili se mi 3.1.2016 a od 3 týdnu sem se zkoušel nasadit strangulační gumičky ale pořad neměli varlata sestoupený do pytlíku a nevím co mám dělat.Teď už mají 2 měsíce nevím zda jim ty kroužky můžu dát i teď nebo jen do 4 týdnu.Chu je jen na vykrm na maso na chov mam jiného a nechci je dát kastrovat veterinářovy pod narkózu poraďte mi prosím jestli můžu dát ty gumičky ještě teď nebo už ne a zbývá jen veterinář Děkuji mnohokrát za všechny rady.

Jsem zásadně proti kastraci, beránci ve 4 měsících oddělit od stáda.Proč jim zbytečně působit bolest, stačí si to jen trochu zorganizovat.

5.3.2016 21:57
igor

XXX.XXX.96.23

Jak píše hipí - burdyho kleště se používají u skotu i u ovcí a koz už nějakých 100 let, je to spolehlivý způsob.

5.3.2016 22:10
patrik55

XXX.XXX.46.70

Já sem je koupil hned (kleště a strangulační gumičky) jak se narodili ale ty varlata neměli spuštěný do pytlíka ve 4 týdnech ani v 7 tak nevím kdy teda.Vím doporučení je že gumičky použit max do 4 týdnu pak už jen narkóza.Všichni mi říkají že když mají varlata tak maso smrdí a málo přiberou a že sou agresivnější tak mi prosím poraďte nemám stým hle zkušenosti budu vděčný za každou radu a názor.

5.3.2016 22:36
Pola

XXX.XXX.20.156

Loni dělal u nás vet jednoho beránka kleštěmi ve 3 měsících. Bylo to rychlé, beránek po zákroku normálně žral, nebyl nějak špatný. Ve stádě pak ovce neobtěžoval a s beranem se snesl. Není to jistě ideální, pokud je samostatný výběh pro beránky - je to lepší. Ale pak asi musí být starý beran zvlášt, pochybuji, že by se dohromady s nekastrovanými snesl. Ty mladé jistě necháváte v chovu aspoň 7 měsíců.

6.3.2016 10:22
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pola napsal(a):
Loni dělal u nás vet jednoho beránka kleštěmi ve 3 měsících. Bylo to rychlé, beránek po zákroku normálně žral, nebyl nějak špatný. Ve stádě pak ovce neobtěžoval a s beranem se snesl. Není to jistě ideální, pokud je samostatný výběh pro beránky - je to lepší. Ale pak asi musí být starý beran zvlášt, pochybuji, že by se dohromady s nekastrovanými snesl. Ty mladé jistě necháváte v chovu aspoň 7 měsíců.

Když odstavm malé beránky, tak jdou do výběhu ke starým. Staří si jich nevšímají, je to spíš naopak, že mlaďoši otravují velké berany. Když už toho je moc, tak se po nich oženou, ale, že by jim naschvál ubližovali jsem si nevšimla.

J0NÁŠ

6.3.2016 10:33
J0NÁŠ

XXX.XXX.89.231

Letos jsme měli také poprvé ovce na výpas zahrady.
Ale šli na podzim a tak jsme si vzali beránky. Měli jsme celkem dva jednoho vykastrovaného a druhého ne.A ten chovatel od kterého jsme je měli říkal že je jedno jestli jsou či ne kastrovaní že se to na mase neprojevuje momentálně už máme beránky v mrazáku a mohu to i dosvědčit ze své zkušenosti že nepoznáte který je který obojí maso stejné.Ale pokud nemáte vícero pastvin a budete je pást s ovcemi tak nám chovatel říkal že je lepší vykastrovat(těma gumičkami) prý je to pro ně méně bolestivé než ty kleště...

6.3.2016 10:47
igor

XXX.XXX.96.23

Nemluvím o ovcích, ale o kozách - ale v tomto bodě velký rozdíl nevidím.

Mám celoročně spolu kozla s kozama, žádný nikdy neublížil kozám ani kůzlatům, naopak si s kozlíkama hraje, trká - je radost se na ně podívat. Máme tady dost lišek, a v době, kdy jsou kůzlata vyloženě malá, tak je kozel na stráži - kdo nechce, nevěřte. Při pastvě jdou kozy poblíž sebe, pak v jednom chumlu kůzlata (věčně v pohybu jak pytel blech) a na druhé straně jde kozel. Kozlíky porážím až v zimě - než dojde zelené krmení, naberou o pěkných pár kilo víc. Při tomto způsobu chovu nekastrovat nejde (hrozilo by oskočení koz mladými), ale úplně mladé nekastruju - občas si něco z mého odchovu někdo vezme do chovu. Takže kastrace na čtvrt roce je pro mne ideální - vidím, jak kozlíci prospívají, a to co půjde do mrazáku, to se obšmykne.

Kastrace pro ně utrpení není - mám dojem že řvou hlavně proto, že se nemůžou volně hýbat a proto že stádo není okolo nich, ale drží se dál. Po provedení kastrace to běží nejdřív "zapít" aby se uklidnili u maminy, párkrát se kopnou do kulek, a pak se jdou pást a blbnout z ostatní drobotinou.

Větší starosti mi dělá hlídání prvního prskání a oddělování koziček od stáda - na maso by to nevadilo, ale stejně nechci, aby je připouštěl vlastní otecko a hlavně - už na čtyřech měsících.

6.3.2016 19:38
patrik55

XXX.XXX.46.70

Já gumičky mám ale už mají 2 měsíce proto nevím zda je ještě mohu nasadit nebo už ne.Nekde sem četl že to někdo dělá i v 4 měsících doporučený je ale do 4 týdnu tak nevím co dělat.A to maso jak není poznat rozdíl tak to je paráda.

PetrT152

6.3.2016 19:50
PetrT152

XXX.XXX.89.231

patrik55 napsal(a):
Já gumičky mám ale už mají 2 měsíce proto nevím zda je ještě mohu nasadit nebo už ne.Nekde sem četl že to někdo dělá i v 4 měsících doporučený je ale do 4 týdnu tak nevím co dělat.A to maso jak není poznat rozdíl tak to je paráda.

Kastrace by se měla ukutečnit nejpozději do 8 týdnů věku. Varlata odpadnou po navléknutí kroužků zhruba za 3-4 týdny.

jolyha

6.3.2016 19:56
jolyha

XXX.XXX.229.101

patrik55 napsal(a):

U beránků to na mase poznat není, u kozlíků ano. Dá se nasadit i v takovémto věku, ale já osobně bych to u beránků neřešila - pokud není možnost, že by obskočili vlastní matky apod.

6.3.2016 20:12
patrik55

XXX.XXX.46.70

Já je mam v hromadě a nechci aby právě náhodou po nich skákali a aby se snesli líp ze starým beranem.3,1,2016 se narodili tak co by jste doporučili dát ještě gumičky nebo vyříznout jak u prasat. Poradte.

6.3.2016 22:20

Vždyť už jste to slyšel několikrát.
U takle starých beránků už není vhodné používat kastrační gumičky (důvody jsem psala v prvním příspěvku).
"Jak u prasat" je nesmysl. Velmi drastická metoda.
Jak jsem říkala: existují kastrační kleště - ne aplikační kleště na nasazování gumiček - ale nástroj, kterým se přeruší žlázy vyživující varlata (najděte si na googlu "kastrační kleště na berany"). Musí provést veterinář.
Nebo invazivní metoda s narkózou, rizikem rozhození žaludků, rekonvalescencí s rizikem zánětu do rány, atp....

9.3.2016 16:41
vrbaska

XXX.XXX.128.221

Dobrý den, z anatomického hlediska varlala přežvýkavců sestupují do šourku ještě před porodem... Kastrace jako u selat jak jistě víte je možná do 8 dnů po porodu (nyní možná ani to ne) a u jiných zvířat se tato bez anestezie neprovádí.. Co se týče masa, zabíjeli jsme i 5-letého berana a maso cítit nebylo, taktéž nebyl problém mít více beranů pohromadě jednou byl beran 5-ti letý a přivezli jsme si ročního a nebyl problém, ještě si ho usmrňovaly ovce a beran v klidu, pak 3-letý beran a jeho roční syn taktéž nebyl problém a maso ani jednoho nebylo cítit. Nevím jak je to s kůží u skopce jestli jde lépe či stejně stahovat jako beran, ale každopádně když už jste to takto 'propásl' jak už tu píšou je spousta možností a jistě přijdete na tu nejlepší.

Loupáček

7.8.2016 15:46
Loupáček

XXX.XXX.208.200

Přidám svoji čerstvou zkušenost. Nově jsem si pořídila ouessantské ovečky, berana a jehničku a k jehničce mi zdarma přidali jejího nevlastního bráchu s tím, že ho samozřejmě nechají vykastrovat (gumičkou). Jenže původně měli v plánu beránka normálně prodat, takže ho gumičkovali (u veterináře) až pro nás a tím pádem moc pozdě, až někdy ve třech měsících :o( a můžu vám říct, že teda beránek rozhodně trpí a je mi ho moc líto, kdybych věděla co to bude obnášet, tak bych ho radši nechala sama vykastrovat jinou cestou. I když je to miniovečka, tak varlata měl už velký asi jako dětská pěst a teď si představte, že mu to zaživa odumírá na těle :o( samozřejmě že se mu to zanítilo, má jakoby zduřelý a zhnisaný kruh na břiše okolo té gumičky.Gumičku má přes 3 týdny a ještě neupadly, vysí mu tam na kousíčku a zjevně ho to bolí. Překvapuje mě, že to ten veterinář vůbec udělal.
Takže za mě teda NE, negumičkovat nekolikaměsíčního beránka.

7.8.2016 19:35
lucyy

XXX.XXX.230.65

Taky rozhodně nedoporučuju kastrovat gumičkou v takhle pozdním věku. Když už ano, tak alespoň naočkovat proti tetanu, je to živá rána (zas tak úplně nekrvavá metoda to není) a má ji tam ty 4 týdny...je to náhoda a člověk nemůže dezinfikovat 24 hodin denně.. takové jehně je lepší nebrat - vzít si ho, až to bude mít zahojené. Každopádně i od prodávajícího je to nezodpovědnost prodat takhle staré jehně s čerstvě nasazenou gumičkou lidem, kteří s tím nemusí mít zkušenosti a ani neříct, jak ošetřovat, jaká jsou rizika apod.

7.8.2016 20:49

Loupáčku, zavolejte veta - pokud visí varlata na tenčím mase, než by byla normálně (jakože už upadávají, ale pořád drží), podváže to sterilním provázkem, ustřihne a zastříkne desinfekčním sprejem. Je to zákrok na cca 1 minutu (bez přehánění) a utrpení bude u konce. Resp. pokud už to má zahnisané, tak by bylo třeba stejně mu píchnout ATB, popř. mu to prostě kontrolovat a ev. čistit třeba málo ředěnou Betadinou..

Přidejte reakci

Přidat smajlík