Kde dojíte ? - pach mlieka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2016 13:02
dominika.krizanova1

XXX.XXX.39.175

Ahojte,

Staviam pre kozy maštaľ a neviem si rady s jednou vecou a to kde kozy dojiť. (mám podielové AN 75% a vyššie)
Je mi jasné, že čerstvé kozie mlieko vie veľmi ľahko nasať pachy z okolia.
Plánujem pre kozy postaviť klasický dojací stôl na dve kozy:
https://cabochonfarm.wordpress.com/tag/milk/
Neviem si ale rady s jeho umiestnením.

Najjednoduchšie by pre mňa bolo umiestniť ho v maštali. Bojím sa ale, že aj keď budem neviem ako čistotná, tak v tej maštali bude proste kozy cítiť a tým pádom napáchne aj mlieko.
Druhá možnosť ktorú zvažujem, je postaviť mimo vedľa maštale na otvorenom priestranstve altánok (strecha a 4 koly) a dojiť pod ním.Tým pádom by som bola vonku na vzduchu a mlieko by nemalo napáchnuť.

Viete sa prosím podeliť so svojimi skúsenosťami kde dojíte? Hlavne ako to ovplyvňuje kvalitu mlieka? Samozrejme pri zachovaní 100% hygieny. Veľmi rada si nechám kýmkoľvek poradiť.

Ďakujem. Dominika.

4.3.2016 19:02
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja myslim ze vase obavy jsou naprosto zbytecne.. za tu chvili co v tom chlivku jste vam mleko nenacichne... to by jste ho tam musela nechat alespon dva dny... :) zvlast to anglonubijsky... mam spis pocit ze tohle se ve starych knihach psalo hlavne kuli tomu ze lidi chovali kozu s prasetem... a co si budem povidat... prase proste smrdi a staci se ve chlive jen otocit a nenacichne jen mliko ale take komplet clovek... :) ja kozeny dojim v ulicce pred jejich ubikaci... a i kdyz se mi obcas stane ze mleko zapomenu na regalku tak take nenacichne...

4.3.2016 20:19
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pokud má prase pod sebou sucho, tak smrdí stejně jako koza, možná ještě míň. Je to o "pořádku" ve chlévě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2016 20:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak tak, prase kdyz ma dost mista, chodi do jednoho kouta. Kam se hrabou veskery hospodarsky zvirata. Nevybavuju si zadny, ktery by bylo tak cistotny jako prase ( kdyz mu clovek dopreje podminky ). Mame chliv kde je krava, prase a slepice. Kravsky mliko nikdy nesmrdelo. Vemeno se vzdycky otrelo vodou nez se zaclo dojit.

4.3.2016 20:51
přezdívka

XXX.XXX.105.195

profesor1 napsal(a):
Pokud má prase pod sebou sucho, tak smrdí stejně jako koza, možná ještě míň. Je to o "pořádku" ve chlévě.

Jenomže je prase a prase. Nějaký rok jsem je chovala a bylo to v každém vrhu rozdílné. Některá měla kotec rozdělený na záchod a odpočívárnu a některým to bylo jedno. Kde zrovna stáli, tak tam se vykadili. Kdyby se jim kydalo 5x denně, tak pořád byli špinaví.

4.3.2016 20:57
dominika.krizanova1

XXX.XXX.41.195

Ďakujem za odpoveď,

Prasatá sa chovať nechystám, tak by som ocenila, ak by sa mi ešte niekto vyjadril k tomu dojeniu priamo v maštali kde budú kozy.
A pokiaľ viem, tak kravské mlieko nie je také náchylné na pachy z okolia. Ale možno sa mýlim.

Keď ale vravíte, že v maštali sa dá normálne dojiť, ako to, že skoro vždy keď som kupovala od niekoho mlieko, bolo cítiť capinou/kozinou. Nikdy to síce neboli AN kozy. Ale aj tak som to vždy prisudzovala práve tomu dojeniu v maštali.

Dominika.

4x4~

4.3.2016 21:53
4x4~

XXX.XXX.111.44

Ja mam tiez podobnu skusenost dojim ich v mastali.Mlieko neni citit akurat koli prevencii mastitidy (moze sa vam rozliat alebo cvrknut na zem mlieko a bakterie potom maju zivnu podu!).Ja tiez uvazujem nad altankom.Aj kozicke to prospeje, trochu cerstveho vzduchu urcite privyta.Je lepsie mat ten altanok alebo iny separe priestor.

4.3.2016 23:47
lilo

XXX.XXX.201.210

dominika.krizanova1 napsal(a):
Ďakujem za odpoveď,

Prasatá sa chovať nechystám, tak by som ocenila, ak by sa mi ešte niekto vyjadril k tomu dojeniu priamo v maštali kde budú kozy.
A pokiaľ viem, tak kravské mlieko nie je také náchylné na pachy z okolia. Ale možno sa mýlim.

Keď ale vravíte, že v maštali sa dá normálne dojiť, ako to, že skoro vždy keď som kupovala od niekoho mlieko, bolo cítiť capinou/kozinou. Nikdy to síce neboli AN kozy. Ale aj tak som to vždy prisudzovala práve tomu dojeniu v maštali.

Dominika.

No tak ten pach koziny neni kvuli podminkam ve kterych se doji... nybrz je to prirozena chut vystupujici z mleka zavisla na mnoha faktorech... pocinaje plemenem, slozenim krmne davky... da se mozna trochu omezit vyberem krmiv a cistotou podestylani...mela jsem kozu kdy kozina byla citit takrka okamzite... nebo z mleka zacala vystupovat po schlazeni na druhy den uz se skoro nedalo pit... a mam kozu ktera ani skoro po tydnu v chladu nemeni chutove vlastnosti a naopak se zakulacuje a smetanovati a je proste mnam... pokud jste s mlekem vasich podilovych koz spokojena tak podojeni v mastali neni rozhodne neco z ceho by to mleko nacichlo... pokud ho tam nenechate napul dne stat... ale jak pise 4x4... clovek by mel dodrzovat hygienu prave v pripade zanetu vemen... rozhodne neodstrikavat do podestylky... stejne tak kozu s mastitydou dojit jako posledni... stejne tak jim ta vemena zbytecne nemachat... a neotirat stejnym hadrem... ja treba pokud je cisto a sucho vemeno vubec nemacham...
a co se tyka prasat... moji sousedi odchovavaji v malem chlivku 4 prasata a 1 kozu... a tam bych opravdu asi nedojila... :) tam se staci otocit a clovek je provonenej... jinak nase prase zilo venku... melo dvorek 3x5 metru a ano chodilo na hromadku...

5.3.2016 09:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ono zatím nikdo nepodotknul že pach mléka ovlivňuje blízkost okna od ustájení. Koza která má z chlívku dobrý výhled, tak má mléko absolutně bez zápachu. Proto bych doporučil altán a pro jistotu před dojnou lavicí LCD obrazovku kde by neustále běžala smyčka s výhledem na zelenou pastvinu plnou keřů. Nádoj se zvedna automaticky o 36,5% i bez přídavku jádra!
( a co se prasat týká, tak ať je celý život špinavé, nebo čisté, ovárek chutná vždy stejně dobře!).

5.3.2016 11:32
roklanka

XXX.XXX.46.125

Přidejte reakci

Přidat smajlík