Ahojte,
Staviam pre kozy maštaľ a neviem si rady s jednou vecou a to kde kozy dojiť. (mám podielové AN 75% a vyššie)
Je mi jasné, že čerstvé kozie mlieko vie veľmi ľahko nasať pachy z okolia.
Plánujem pre kozy postaviť klasický dojací stôl na dve kozy:
https://cabochonfarm.wordpress.com/tag/milk/
Neviem si ale rady s jeho umiestnením.
Najjednoduchšie by pre mňa bolo umiestniť ho v maštali. Bojím sa ale, že aj keď budem neviem ako čistotná, tak v tej maštali bude proste kozy cítiť a tým pádom napáchne aj mlieko.
Druhá možnosť ktorú zvažujem, je postaviť mimo vedľa maštale na otvorenom priestranstve altánok (strecha a 4 koly) a dojiť pod ním.Tým pádom by som bola vonku na vzduchu a mlieko by nemalo napáchnuť.
Viete sa prosím podeliť so svojimi skúsenosťami kde dojíte? Hlavne ako to ovplyvňuje kvalitu mlieka? Samozrejme pri zachovaní 100% hygieny. Veľmi rada si nechám kýmkoľvek poradiť.
Ďakujem. Dominika.
Ja myslim ze vase obavy jsou naprosto zbytecne.. za tu chvili co v tom chlivku jste vam mleko nenacichne... to by jste ho tam musela nechat alespon dva dny... :) zvlast to anglonubijsky... mam spis pocit ze tohle se ve starych knihach psalo hlavne kuli tomu ze lidi chovali kozu s prasetem... a co si budem povidat... prase proste smrdi a staci se ve chlive jen otocit a nenacichne jen mliko ale take komplet clovek... :) ja kozeny dojim v ulicce pred jejich ubikaci... a i kdyz se mi obcas stane ze mleko zapomenu na regalku tak take nenacichne...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak tak, prase kdyz ma dost mista, chodi do jednoho kouta. Kam se hrabou veskery hospodarsky zvirata. Nevybavuju si zadny, ktery by bylo tak cistotny jako prase ( kdyz mu clovek dopreje podminky ). Mame chliv kde je krava, prase a slepice. Kravsky mliko nikdy nesmrdelo. Vemeno se vzdycky otrelo vodou nez se zaclo dojit.
profesor1
napsal(a):
Pokud má prase pod sebou sucho, tak smrdí stejně jako koza, možná ještě míň. Je to o "pořádku" ve chlévě.
Jenomže je prase a prase. Nějaký rok jsem je chovala a bylo to v každém vrhu rozdílné. Některá měla kotec rozdělený na záchod a odpočívárnu a některým to bylo jedno. Kde zrovna stáli, tak tam se vykadili. Kdyby se jim kydalo 5x denně, tak pořád byli špinaví.
Ďakujem za odpoveď,
Prasatá sa chovať nechystám, tak by som ocenila, ak by sa mi ešte niekto vyjadril k tomu dojeniu priamo v maštali kde budú kozy.
A pokiaľ viem, tak kravské mlieko nie je také náchylné na pachy z okolia. Ale možno sa mýlim.
Keď ale vravíte, že v maštali sa dá normálne dojiť, ako to, že skoro vždy keď som kupovala od niekoho mlieko, bolo cítiť capinou/kozinou. Nikdy to síce neboli AN kozy. Ale aj tak som to vždy prisudzovala práve tomu dojeniu v maštali.
Dominika.
4x4~

XXX.XXX.111.44
Ja mam tiez podobnu skusenost dojim ich v mastali.Mlieko neni citit akurat koli prevencii mastitidy (moze sa vam rozliat alebo cvrknut na zem mlieko a bakterie potom maju zivnu podu!).Ja tiez uvazujem nad altankom.Aj kozicke to prospeje, trochu cerstveho vzduchu urcite privyta.Je lepsie mat ten altanok alebo iny separe priestor.
dominika.krizanova1
napsal(a):
Ďakujem za odpoveď,
Prasatá sa chovať nechystám, tak by som ocenila, ak by sa mi ešte niekto vyjadril k tomu dojeniu priamo v maštali kde budú kozy.
A pokiaľ viem, tak kravské mlieko nie je také náchylné na pachy z okolia. Ale možno sa mýlim.
Keď ale vravíte, že v maštali sa dá normálne dojiť, ako to, že skoro vždy keď som kupovala od niekoho mlieko, bolo cítiť capinou/kozinou. Nikdy to síce neboli AN kozy. Ale aj tak som to vždy prisudzovala práve tomu dojeniu v maštali.
Dominika.
No tak ten pach koziny neni kvuli podminkam ve kterych se doji... nybrz je to prirozena chut vystupujici z mleka zavisla na mnoha faktorech... pocinaje plemenem, slozenim krmne davky... da se mozna trochu omezit vyberem krmiv a cistotou podestylani...mela jsem kozu kdy kozina byla citit takrka okamzite... nebo z mleka zacala vystupovat po schlazeni na druhy den uz se skoro nedalo pit... a mam kozu ktera ani skoro po tydnu v chladu nemeni chutove vlastnosti a naopak se zakulacuje a smetanovati a je proste mnam... pokud jste s mlekem vasich podilovych koz spokojena tak podojeni v mastali neni rozhodne neco z ceho by to mleko nacichlo... pokud ho tam nenechate napul dne stat... ale jak pise 4x4... clovek by mel dodrzovat hygienu prave v pripade zanetu vemen... rozhodne neodstrikavat do podestylky... stejne tak kozu s mastitydou dojit jako posledni... stejne tak jim ta vemena zbytecne nemachat... a neotirat stejnym hadrem... ja treba pokud je cisto a sucho vemeno vubec nemacham...
a co se tyka prasat... moji sousedi odchovavaji v malem chlivku 4 prasata a 1 kozu... a tam bych opravdu asi nedojila... :) tam se staci otocit a clovek je provonenej... jinak nase prase zilo venku... melo dvorek 3x5 metru a ano chodilo na hromadku...
Ono zatím nikdo nepodotknul že pach mléka ovlivňuje blízkost okna od ustájení. Koza která má z chlívku dobrý výhled, tak má mléko absolutně bez zápachu. Proto bych doporučil altán a pro jistotu před dojnou lavicí LCD obrazovku kde by neustále běžala smyčka s výhledem na zelenou pastvinu plnou keřů. Nádoj se zvedna automaticky o 36,5% i bez přídavku jádra!
( a co se prasat týká, tak ať je celý život špinavé, nebo čisté, ovárek chutná vždy stejně dobře!).