Dá se odnaučit trkání ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pralinka1

7.3.2016 20:35
Pralinka1

XXX.XXX.233.132

Dobrý večer, prosím o radu.
Na podzim jsme si pořídili 2 Burské kozy, obě připuštěné.Jedna 4 letá a ta druhá 2 letá.Jsou z jednoho stáda, ale ta starší je zlá a tu mladší pořád napadá.Před 14 dnima se jim narodili kůzlátka a ona dost napadá i to malé od té druhé maminy.Mám strach aby mu něco neudělala.Nevím co s tím, oddělit je od sebe nechci.Dá se to nějak odnaučit? Předem děkuji za odpovědi.

Pooloo

8.3.2016 06:11
Pooloo

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, takové dotazy miluju! Co Vám tady na to mají lidi odepsat, Pralinko? Doma se Vám to řeže, nevíte co s tím, jen tomu přihlížíte a oddělit je nechcete? A ptáte se, jestli se to dá odnaučit? No, pokusit se můžete a třeba budete mít štěstí, že než se Vám to povede, tak ta útočnice Vám to tam všechno nepotluče. Jste začátečník, chápu to ale selský rozum do hrsti! Prostě je oddělte a až dáte kůzlata pryč a kozy budou samotné, znovu je dejte k sobě, třeba si to vyříkají. Mohlo by Vám pomoci odrohování, ale to je proces trvající, takže to není okamžitý efekt a agresivní kozy bývají občas po odrohování ještě ostřejší, nebo potom úplní kliďasové, jak které. Nebo máte možnost úvazu, agresorku hoďte na úvaz a hotovo. Jako búrky jsou určitě rohaté, takže čekám, že Vám tu budou lidi radit hadice na rohy a různé věci, to je blbost, kdykoli to může spadnout a ničemu (kromě píchnutí) to nepomůže, úder od rohů s hadicí a bez ní je stále úder. Znám agresi rohatých koz, až jednou přijdete co chléva a budete mít propíchaná kůzlata a nebo rozpáraná břicha a vemena, budete si, drbat" hlavu, proč jen jste nezasáhla dřív. Když si někdy nebudete vědět rady v chovu koz, představte si jak by bylo Vám, kdyby jste byla zavřená v omezeném prostoru s někým, kdo by Vás neustále napadal, kdo by Vám byl nepříjemný. Jak by Vám bylo, kdyby jste si nemohla v klidu odpočinout, zavřít na chvilku oči aniž byste nedostala nečekaně ránu a jak by Vám bylo, kdyby někdo Vaše děti v omezeném prostoru mlátil! Pak by Vám mělo řešení přijít na mysl v minutě!

8.3.2016 07:14
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Nó tó jó, ale dyš já furt névím...

8.3.2016 11:03
kosta

XXX.XXX.114.1

Jestli máte možnost tu rohatou nakrátko uvažte daleko od té druhé. Jinak to nejde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2016 11:29

Můžete-li, dočasně je oddělte, právě v téhle době bude ta útočná ještě útočnější, protože má kůzlata. Až nebudou ohrožená kůzlata nebo se budou mít kam schovat, nechte dospělé pohromadě, ať se sžijí. Ale není to dobré zkoušet ve chlívku, radši venku na zahradě, aby bylo kam utíkat.
Odrohování nemusí vždy vyjít, protože rohy někdy uzavírají dutinu lebeční, takže po odrohování zůstane lebka otevřená a to není legrace. Kdysi jsem také přemýšlela, jak odrohovat jednu útočnici, ale právě tohle mě odradilo a dnes je z ní sice vůdkyně stáda, ale taková, že jí záleží na tom, aby stádo bylo v pořádku.
Zkusila jsem ji trochu vychovat. Už jsem to tu myslím někde psala. Byla jsem častěji poblíž kozího výběhu a když tahle koza začala některou jinou "zlobit", okamžitě jsem jako saň přilítla, křičela na ni a pěstmi do ní bušila, jako bych byla koza. Samozřejmě jen tak, aby pochopila, že jsem naštvaná, přičemž já jsem hlavní vůdce. Tu druhou jsem naopak hladila a uklidňovala. Když ta útočnice prošla kolem jiné kozy a nevšímala si jí, pohladila jsem ji za to a pochválila. Časem pochopila hranice, že si smí vyžádat respekt druhých, ale nesmí jim ublížit. A ti ostatní to vědí taky.
Nejspíš tohle pochopí i ta Vaše. Časem. M.

23.10.2017 08:32
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Nechci zakládat nové téma, tak to napíšu sem, ikdyž to není zcela totožný problém. Mám dvě kozy, věkový rozdíl cca jeden měsíc (jedna je únorová, druhá březnová), z jednoho stáda, tudíž na sebe od malička zvyklé. Dlouhou dobu - vlastně pořád - byla dominantnější ta starší, ovšem svoji "nadřazenost" projevovala pouze náznaky, tj. když se jí zdálo, že jí mladší otravuje nebo se jí moc "cpe po hubu" když dostaly něco dobrého, naznačila výpad, ale vyloženě ji nenapadala. Od včera ale začala ta mladší tu druhou vyloženě terorizovat - honí ji po boxe (bohužel zatím nemám upravenou ohradu, takže jsou zavřené, prostor cca 4x4 metry), nabírá ji na rohy (mám v plánu obě odrohovat, ale bylo mi doporučeno počkat až jim bude těch cca 8 měsíců, takže se na to chystám ještě letos), skáče po ní. Může to souviset s přicházející říjí - byť jsem ani u jedné zatím žádné "jasné" příznaky nepozorovala? Nebo jaký jiný důvod by tahle náhlá agrese mohla mít? Děkuji za jakoukoli konstruktivní radu.

23.10.2017 08:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tohle může být právě první, pozorovatelný příznak říje. (nebo začaly řešit volby už mlčím ! smajlík )
Nejste začátečnice, tak určitě sama poznáte jak nebezpečné je to terorizování, kvůli bezpečnosti.

23.10.2017 09:39
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Profesore díky, no začátečnice právě jsem kozy mám poprvé. Bohužel nemám momentálně možnost je oddělit, navíc si nejsem jistá, zda by to nebylo kontraproduktivní a nebyl by pak ještě větší problém, když bych je chtěla znovu sloučit... Připouštět letos nemám v plánu, přeci jen bych je radši nechala pořádně dospět a vyspět. Překvapuje mě, že začala být takto zlá ta mladší, která byla celou dobu podřízená a že si to ta starší "nechá líbit". Velikostně jsou +- stejné (možná mladší o fous menší), obě rohaté, ale ta starší se těm útokům nijak extra nebrání (čekala bych, že "nastaví hlavu" proti rohům, ale ona spíš prchá někam do rohu a nechá se "nabrat", z čehož mám tedy nepříjemné pocity, aby to neskončilo nějakým zraněním... No, asi tedy budu muset odrohování naplánovat na "teď" a nečekat...

23.10.2017 10:00

Když to píšete, asi jste to viděla a tedy můžete osobně zasáhnout. Jakmile něco takového začne, ihned tam vběhněte a začněte hartusit na tu útočnici a bušit ji do boku, jako kdybyste ji trkala. Ne tak, abyste ji zranila samozřejmě, ale abyste jí dala najevo, že vůdkyně jste Vy a že se Vám její chování nelíbí. Tu druhou naopak pohlaďte a uklidněte, aby neměla takový strach a nestahovala se tak. Popisuju vyzkoušené. Ale boje budou i tak, jen jde o to, aby se nezranily navzájem.

23.10.2017 10:30
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Díky. Přesně tak jsem to udělala, "seřvala" jsem ji, dostala nějakou herdu, ale dokud jsem byla v boxe, dělala jakože "já nic, já jsem hodná", byla v klidu, šla se mazlit, drbat... Jakmile jsem odešla, zase se na ni vrhla
Urychlím co nejvíc tu ohradu, aby mohly ven, třeba když budou na větším prostoru, tak se líp srovnají...? A snad je to i třeba tou případnou nastávající říjí - byť na to teda nijak extra nevypadají...

23.10.2017 11:22

Možná jsem přehlédla údaj o věku, ale jestli jsou ještě mladice kolem 1 až 2 let, boje o vládu budou. Ale nedrohovala bych, věřím, že se to časem srovná, když budou mít prostor.4x4 m je málo, pokud nikam jinam nechodí. Jestli můžete, berte je někam na pastvu, jakoby na procházku, odreagují se trochu. Třeba jen na chvíli.

23.10.2017 11:48
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jsou mladé, jedna je únorová, druhá březnová, mám je od konce května. Jak jsem psala, celou dobu byla dominantní ta starší, ale "nezneužívala" toho a na mladší bezdůvodně neútočila, jen pokud se k ní "moc" přiblížila (třeba když dostaly zelené apod.), tak naznačila výpad a tím to "zhaslo". Celou dobu to takto fungovalo, do včera. To ta mladší začala starší vyloženě nahánět a trkat do ní a skákat na ni. A je znát, že starší je z toho nešťastná, pokud tam zrovna jsem někde poblíž (krmím králíky apod.) tak mečením "žaluje" a mě je jí pochopitelně líto.
Je mi jasné, že ten box je málo, jak jsem psala, plán je upravit koňskou ohradu (30x30m), natáhnout pletivo a předsadit el.ohradník, bohužel stávající sloupky jsou už dost vratké, takže nás nejspíš čeká jejich výměna a to si nejsem jistá, jestli tak rychle stihneme, ráda bych je vzala ven aspoň na procházku, problém je, že starší je stále dost plachá a tak tak na sebe nechá sáhnout (max je jedno krátké pohlazení po krku tak si neumím představit ji uvázat a někam "vláčet"...
Jinak s rohy, na jednu stranu rohatá koza je pěkná, na stranu druhou jsou ty rohy celkem nepříjemné, když se večer těší na krmení a rozhodnou se mě oběhnout a prudce se otočit - a já dostanu špičkou rohu zezadu do stehna...

23.10.2017 12:11
xchipsy

XXX.XXX.142.1

(únorová a březnová z letošního roku).

23.10.2017 12:24
dad

XXX.XXX.225.133

profesor1 napsal(a):
Tohle může být právě první, pozorovatelný příznak říje. (nebo začaly řešit volby už mlčím ! smajlík )
Nejste začátečnice, tak určitě sama poznáte jak nebezpečné je to terorizování, kvůli bezpečnosti.

Nuda a rozbouřené hormony, mládí a energie. To vše na 4 x4 m = výbušná směs. Jestli jsou narostlé tak kozla na ně. Jinak bych útočnici omezil provazem a počkal tři dny. Pak by se vidělo jestli to byly hormony.
Nejsem fanoušek odrohování v dospělosti.

23.10.2017 12:42

xchipsy napsal(a):
Jsou mladé, jedna je únorová, druhá březnová, mám je od konce května. Jak jsem psala, celou dobu byla dominantní ta starší, ale "nezneužívala" toho a na mladší bezdůvodně neútočila, jen pokud se k ní "moc" přiblížila (třeba když dostaly zelené apod.), tak naznačila výpad a tím to "zhaslo". Celou dobu to takto fungovalo, do včera. To ta mladší začala starší vyloženě nahánět a trkat do ní a skákat na ni. A je znát, že starší je z toho nešťastná, pokud tam zrovna jsem někde poblíž (krmím králíky apod.) tak mečením "žaluje" a mě je jí pochopitelně líto.
Je mi jasné, že ten box je málo, jak jsem psala, plán je upravit koňskou ohradu (30x30m), natáhnout pletivo a předsadit el.ohradník, bohužel stávající sloupky jsou už dost vratké, takže nás nejspíš čeká jejich výměna a to si nejsem jistá, jestli tak rychle stihneme, ráda bych je vzala ven aspoň na procházku, problém je, že starší je stále dost plachá a tak tak na sebe nechá sáhnout (max je jedno krátké pohlazení po krku tak si neumím představit ji uvázat a někam "vláčet"...
Jinak s rohy, na jednu stranu rohatá koza je pěkná, na stranu druhou jsou ty rohy celkem nepříjemné, když se večer těší na krmení a rozhodnou se mě oběhnout a prudce se otočit - a já dostanu špičkou rohu zezadu do stehna...

Žádné "líto", pokud není v ohrožení života, nepleťte se jim do toho. Rychle si tu starší ochočte, v tom větším se to dělá hůř. Prostě ji chytněte, držte ji v náručí jako kůzle a hlaďte ji a mluvte na ni, případně vytáhněte z kapsy něco dobrého. Ale s tím pozor, jen nepravidelně, jinak se to naučí. Máte jen dvě, ochočit je musíte nutně a nejlíp se to dělá kousky kostičkami chleba nebo rohlíků. Dokud dáváte, můžou brát. Když už nechcete dát, budou na Vás skákat, ale klidně je lehce klepněte přes nos a přestanou. Prostě nedejte, když chtějí ony, ale jen když chcete Vy. Při tom dávání rohlíků je střídejte a jmenujte je, nejdřív jedna, pak druhá a nenechte je, aby se tlačily. Naučíte je, kozy jsou chytré, až vychytralé, proto potřebují disciplínu .

23.10.2017 12:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Starší si to nechá líbit možná právě tím že cítí že se kolegyně prská. (taky musím doma být trpělivější když... víte co ) Nějaký ten šťouchanec koza určitě přežije, ale stát se může cokoli. Myslel jsem, že se zvířaty celkově nejste začátečnice.
Jestli je to tou říjí, tak se připravte na to, že se to bude opakovat, možná oboustranně. Jedna perlička odemne - Měl jsem kozu s její dcerou v jednoum chlívku, kde byly stále v pohodě. Jakmile ale stará koza porodila, tak začala dávat té své dceři takový kartáč, že jsem ji musel oddělit a nechat ji s prckama samotnou. Zvířata jsou, ač mají svůj systém, nevyzpytatelná.

23.10.2017 14:13
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Ok, díky všem, tak tedy budu zatím sledovat a pokud to nebude vypadat vyloženě nebezpečně, nechám je, ať se srovnají samy...

oreb - na pamlsky jdou, ty kostičky tvrdého chleba mají moc rády, to si i plachá bere z ruky, nechá se poškrabat na nose, pohladit zboku tlamy (myslí si, že něco dostane ale jak natáhnu ruku víc, uhne. Když bych ji chtěla vyloženě chytit, tak bude lítat po boxu jak antilopa. Pokud jdu s krmením, tak se cpou za mnou obě, chvíli chodím s kýblema sem a tam a volám je a běhají za mnou jak pejsek, než jim to dám. Ale prostě přijít "jen tak" a chtít ji lapit, to zatím nelze. Ta mladší byla první týden taky bojácná, ale tu jsem "ochočila" za dva dny a dnes ji můžu drbat po celém těle, zvedat nohy...cokoli. Starší je ale jiné "kafe", to bude asi chtět víc trpělivosti a času...

23.10.2017 20:23
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak jedna záhada - důvod změny chování - odhalena, starší kozena se opravdu prská, takže fakt hormony... Už není jen napadána, ale "rvou" se vzájemně... No potěš koště...

2.12.2017 18:04
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak se vracím k tématu a problému. Pokud se koza/kozy neprská, je relativně klid. Starší je sice trochu "odstrkovaná", ale vše v mezích normy. Jakmile ale začne říje - buď jedna nebo obě, nejsem si jistá, protože u té mladší nejsou žádné extra viditelné příznaky, ale řekla bych, že ano, že se prská taky - tak mám opravdu strach, je zlá a útočí natvrdo Včera jsem zjistila, že ta druhá má "díru" na zadku hned vedle pipky - buď ji kousla nebo bodla, dnes pro změnu krev na uchu (ale nic vážného, ucho je celé Je tohle v říji fakt normální nebo mám doma nějakého neřáda? Že naježí černý pruh na zádech a s vyplazeným jazykem ji "ojíždí" bych ještě pochopila, ale proč je tak agresivní?
Nemůžu si pomoct, ale když na tu kozu koukám, připadá mi spíš jako kozel... Ta starší má takovou pěknou "kozí" hlavu - štíhlou, jemnou, při pohledu z boku takovou "plynulou", zatímco to mladší bestie je prostě divná Z boku má tu hlavu vyloženě "hranatou" s výrazným přechodem čumáku v čelo (u psů se tomu říká stop, nevím jak u koz Hermafrodita bych vyloučila - je rohatá po rohaté matce, pipku má normální, močí jako koza... Ale prostě se jako koza moc nechová

3.12.2017 13:41
REINA07

XXX.XXX.21.246

Moje skúsenosti - v r.2013 som kúpila najskôr kozičku hnedú bezrohú narodenú v marci 2013. V septembri som kúpila 100% AN kozičku tiež bezrohú, ktorá bola však menšia. Mala vyše 4 mesiacov a vážila 16 kg. Doma si krútili hlavami, že som dala 8000 kč (okolo 300 € a bola som po ňu na Morave) za tak zakrpatenú kozu. No vekový rozdiel medzi týmito kozliatkami je len mesiac a pol a myslela som si, že tá hnedá tú AN zabije. Teda keby ich nechám spolu, asi by to tak aj skončilo. Bola na ňu neskutočne agresívna, zvalila ju na zem a búchala do nej, čo sa dalo. Pritom to boli len kozliatka. Keď AN po vyše roku narástla, dala som ich spolu. Dnes je AN o 20 kg ťažšia a hnedá s ňou vie spraviť riadne poriadky. A robí zo seba kozla. Chrbát naježí, vyplazuje jazyk, brble ako kozel. Je to proste vodkyňa, je najprefíkanejšia aj najšikovnejšia, otvorí si každé dvere . Je najmenšia z mojich 5 kôz, ale najdominantnejšia. Toto sa u nej aj dedí. Mám od nej 2 kozy, ktoré terorizujú tú AN spolu aj s jej dcérou. Nie je však nič nebezpečné, len obe AN sú v stáde na poslednom mieste. Inak AN kozy sú strašne mierumilovné, aspoň tieto moje. Výhodou tu však je, že sú všetky bezrohé.

3.12.2017 19:39

Xchipsy Chování, které popisujete jak kozlí, je vyjádřením dominance jedné kozy nad druhou. Tu druhou to strašně otravuje a podřídí se. Vůbec to nemusí být v říji. Ale jak to vyřešit u Vás jinak než třeba dočasným oddělením koz, to netuším. Jsem celkem proti oddělování, ale jsou-li jen dvě a jedna je takhle zlá, vyřešilo by to situaci. Za dva měsíce to může být jinak. A možná by to vyřešilo, kdyby šly za kozlem. Nebo aspoň ta jedna, která tak zlobí.

4.12.2017 08:43
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Xchipsy Chování, které popisujete jak kozlí, je vyjádřením dominance jedné kozy nad druhou. Tu druhou to strašně otravuje a podřídí se. Vůbec to nemusí být v říji. Ale jak to vyřešit u Vás jinak než třeba dočasným oddělením koz, to netuším. Jsem celkem proti oddělování, ale jsou-li jen dvě a jedna je takhle zlá, vyřešilo by to situaci. Za dva měsíce to může být jinak. A možná by to vyřešilo, kdyby šly za kozlem. Nebo aspoň ta jedna, která tak zlobí.

Díky. No ona je takhle "nemožná" právě jen v říji, mimo ni je sice dominantní, ale nijak ji nebije, jen musím hlídat krmení, protože pochopitelně lítá od kýble ke kýblu a pokud tam nejsem, druhá se ani nechce jít nažrat, ikdyž jeden kbelík má zrovna volný (když už to přehání, tak tu dominátorku uvážu - úvaz držím v ruce, stále tam jsem - většinou ale stačí jen stát mezi nimi a okřiknout ji apod.) Ale jakmile přijde říje, tak se z ní stává opravdu h*jzl Budu muset asi doufat, že co nejdřív mine to kozí období a prskání už nebude a bude klid

Přidejte reakci

Přidat smajlík