Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2016 20:51
paba

XXX.XXX.19.130

Kolik sena tak sklízíte z jednoho hektaru ?

7.3.2016 22:35
berrynator

XXX.XXX.18.54

Za normálních podmínek tak minimálně 3 t/ha, nicméně těch faktorů, které na to mají vliv je nespočet.

8.3.2016 06:10
koňadra

XXX.XXX.128.31

berrynator napsal(a):
Za normálních podmínek tak minimálně 3 t/ha, nicméně těch faktorů, které na to mají vliv je nespočet.

Přesně tak. Záleží především na počasí. V loňském horkém létě toho moc nenarostlo, sklidili jsme tak o 30 % méně než v předchozích letech, otavy nebyly prakticky žádné. Také záleží na tom, kdy sečete (kolik hmoty naroste).

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2016 08:57

O tom tady muzeme vest sahodlouhou debatu :) zalezi na pocasi zalezi co tam mate za travy, jestli i jetel atd atd atd.

8.3.2016 11:51
pajca

XXX.XXX.73.177

No a taky jak na jaře pohnojíte, po senách přihnojíte. Klidnně můžete mít 6t / ha.

8.3.2016 11:53

A nebo taky 17 kdyz mate vojtesku.).

8.3.2016 20:14
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Tu navíc netahaj z krmelce a tak se nemusí vymejšlet udělátka

8.3.2016 20:24

tom.tady napsal(a):
Tu navíc netahaj z krmelce a tak se nemusí vymejšlet udělátka

Nepovidej :) krmis vojteskou? To musi pekelne dlouho schnout ne? Udelatko nahodou funguje, co vytahaly z jednoho kulatyho by dalo tak na jeden malej hranatej.

8.3.2016 21:19
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Ale dělat udělátka pro 150 kousků t by mně podělal. Jinak se schnutím netuším, já sem ten, co si to raději koupí .

8.3.2016 21:20
profesor1

XXX.XXX.192.98

Právě že to nesmí přeschnout, jinak se do krmelce dostanou jen stvoly.

8.3.2016 21:39
Massaro

XXX.XXX.109.6

Sušíte vojtěšku? Já se letos dostal ke kusu vojtěšky, tak bych docela uvítal tipy, jak ji co nejefektivněji usušit. Podotýkám, že sušárnu k dispozici nemám :).

8.3.2016 22:18
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Massaro napsal(a):
Sušíte vojtěšku? Já se letos dostal ke kusu vojtěšky, tak bych docela uvítal tipy, jak ji co nejefektivněji usušit. Podotýkám, že sušárnu k dispozici nemám :).

Nechat zavadnout opatrně nahrabat na řady a potom opatrně na sušák. Jedno jakého provedení a nechat pár dní na sušáku. Potom rozkulit a naložit a šup s tím domů. Prostě co nejméně s tím senem hýbat, aby se neodrolilo to nejcenněší. To jde dělat, když je toho pár arů a dost rukou na práci. Jinak jsme balíkovali a nahrabovali, až když začala večer trochu padat rosa. Balík musel být trošku míň utažený. Když se hodně utáhl, tak byly stonky zvlášť a lístečky zvlášť.

8.3.2016 22:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ne, nesuším, jen z dětství vím že se vojtěška musela dávat na - ostrev, troják... prostě na nějaký sušák ještě vlhká a pak se ještě ne stopro suchá vozila domů, kde se skladovala v tenké vrstvě a stejně i tak se hoooodně lístků odrolilo.
Jinak vojtěka se dá sklízet i 4 x za sezónu. protože má údajně kořeny až 6 m hluboko, tak že jí sucho nevadí. Zároveň obohacuje půdu o N.

9.3.2016 08:58

tom.tady napsal(a):
Ale dělat udělátka pro 150 kousků t by mně podělal. Jinak se schnutím netuším, já sem ten, co si to raději koupí .

Nojo to jsou ti kmani co na to maji :) Vtip.
ja bych se s vojteskou nesusil, to je snad lepsi ji nasenazovat, stejne tak travu kde je vetsina jetele. Blbe to schne a i kdyz se to fouka na pudu tak se to pomlati.

9.3.2016 13:53
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Jj, kvalita balíků, co kupuju je různá. Něco stvoly, něco je pěknější. Ale zvířata po tom jedou jak po mlátu a není tam prakticky žádný odpad... plus je to od třetinu levnější než seno. Akorát po tom chlastaj jak duhy.

9.3.2016 14:18
profesor1

XXX.XXX.192.98

Že by si Kalousek dával ke snídani vojtěšku?

9.3.2016 14:22
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Jj, to sou ty snídaně na hradě. A pane kolego, popelníček by nebyl?

9.3.2016 14:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nebyl, já jsem ještě ve vývinu, tak ještě nekouřím, raději si... no, raději nic

9.3.2016 14:27
tom.tady

XXX.XXX.182.202

9.3.2016 16:10

Tome, to by mě zajímalo, jaký zvířata "po tom jdou jak po mlátu"? Manžel když uvaří pivo, tak mi to mláto nic nežere...

9.3.2016 17:53
tom.tady

XXX.XXX.167.250

Ovce, kozy, romanovky, pasáčkova pitbulice...

Ale co se potkávám s lidma u sladovny, tak jsme asi jediní, co jim to kozy a ovce žerou.

I když, jestli to u vás není sládkem ?

9.3.2016 18:12

Jestli ty tvoje holky netrpi hlady nez zrat to kupovany seno..? :).

9.3.2016 18:15
tom.tady

XXX.XXX.167.250

Že by to byly semitky? Kupovaný nežerou a co je zadarmo, to i s betonovým žlabem ?

14.3.2016 09:04
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, poradíte mi, prosím? Za pochodu rekultivujeme zanedbanou louku, nemáme na to založit novou, takže postupně.
Čím a v jakém množství pohnojit teď na jaře a čím a kolik po první seči?

14.3.2016 09:18
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Zanedbaná louka má jednu dobrou vlastnost, že se odvděčí za zase dobré zacházení. Tj nejméně 2 seče, popřípadě jedna seč a potom pastva. V tom případě máte o hnojení postaráno. Získala jsem pozemky, které nebyly 3 roky sečené. Už se tam při okrajích začaly rozšiřovat náletové dřeviny. Nechala jsem zmulčovat a vrstva mulče byla místy vyšší než 30 cm. Rostlinné zbytky se rozložily a zároveň trochu živin se vrátiolo zpět. Tak po 3 letech už to byla docela dobrá louka a rákos a ostřice začaly mizet. A jak se z toho stala dobrá louka, tak o ni začal být zájem. Po skončení nájmu jsem žádala o prodloužení nájemní smlouvy, ale nekoukalo se na to, co jsem s loukou za ty roky udělala, ale na to, kdo dá víc na nájemném a tak jsem ostrouhala a opět dávám do pořádku zanedbaný pozemek. Má ale jednu výhodu, že není zapsaný v LPISu, takže mě ho snad nikdo nevyfoukne.

14.3.2016 09:48

S tim hnojenim opatrne. Jestli to byla zanedbana louka a ted je zaplevelena kde cim, tak byste tim hnojenim podporili hlavne ten silnejsi plevel. Zalezi jak to vypada ted, co tam roste, klidne sem dejte fotku. Nedavno jsem se dozvedel, ze se da zajistit vyjimka na vypalovani i v CHKO. V jedne knizce se i pise, ze je to snad i nejlepsi zpusob jak se zbavit stariny a zaroven prihnojit. Kdyz se to dela ve spravnou dobu ( puda jeste neni uplne rozmrzla, ale trava uz je sucha ). V te dobe to ani nijak zasadne neposkody broucky. Musi se ale povolat hasici pro pripad ze se vam to vymkne z ruky. Nez se to zakazalo, vypalovali jsme strane, ktere se tak casto nesekaly a byla tam vzdycky krasna travicka.

14.3.2016 10:20
tera1

XXX.XXX.64.22

Koupili jsme to v letě 2014, nechali zmulčovat, vloni jsme to nechali růst, z 2,5ha jsme sklidili 5 balíků o průměru 180cm, hooodně utaženejch. zaplevelený to není, sem tam kopřivy, pampelišky, kozí lupen. Do toho na 0,7ha náletovej les z jívy, ten se letos v zimě vykácel a teď je třeba zlikvidovat pařízky, je to tenký, ale je jich moc.
Předevčírem jsme kus vypálili. Nejsme CHKO a nahlásila jsem pálení hasičům.

14.3.2016 10:21
tera1

XXX.XXX.64.22

Takhle to vypadalo po shrabání otav, viz foto výše

14.3.2016 10:30

Takhle po sene me teb drn pripada celkem hustej. Ale 5 baliku i kdyz 180tek je na 2.5ha zalostne malo. Z cca 1.7 jsme letos meli 15 120tek na fest utazenych a to nebyla oproti rokum minulym skoro zadna trava. Ted na jare muzete zkusit NPK, ale presny pocty vam nepovim, sam v tom nemam jasno a hledam co a jak neljip a nejlevnejs.

14.3.2016 10:35
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

V roce 2013 jsme na jaře koupili pozemek, předtím byl spásaný. Na první seč jsme měli 27 balíků průměru 150 cm z 2,6 ha. Teď už nesečeme, ovce to stačí spást.

14.3.2016 11:07
tera1

XXX.XXX.64.22

I tak děkuju, alespoň mám představu.

14.3.2016 12:28
přezdívka

XXX.XXX.105.195

tera1 napsal(a):
Koupili jsme to v letě 2014, nechali zmulčovat, vloni jsme to nechali růst, z 2,5ha jsme sklidili 5 balíků o průměru 180cm, hooodně utaženejch. zaplevelený to není, sem tam kopřivy, pampelišky, kozí lupen. Do toho na 0,7ha náletovej les z jívy, ten se letos v zimě vykácel a teď je třeba zlikvidovat pařízky, je to tenký, ale je jich moc.
Předevčírem jsme kus vypálili. Nejsme CHKO a nahlásila jsem pálení hasičům.

V loňském roce bylo sena všude málo. Uvidíte až bude trochu normální průběh počasí.

14.3.2016 12:32

Kdyz jsme u teho. Mate nekdo vypozorovany kdo susite louky, jak velkej vliv ma na urodu jarni prepaseni? ja jsem prave vloni brzo na jare vyhnal na louku ktera je hlavne na seno a nejsem si jistej, jeslti jsem to tim nepodelal. Jinak ta louka dava sena dost.

Nubiru

14.3.2016 14:22
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Neviem či to pomôže ako skúsenosť, ale u ozimných obilnín myslím platí, že skoré jarné pasenie napríklad srnkami práveže pomáha zahusteniu budúceho porastu obilia. Minule to zrovna niekde riešili polnohospodári versus polovníci, že aké škody robí raticová zver rolníkom a jeden z komentov bol taký, že keď sa stádo sŕn a jeleňov pasúc prejde po poli s mladučkou rašiacou pšenicou, tak to úrode ešte aj pomôže. Asi niečo ako pri stromčokoch, že keď odfikneš terminál, podporíš tým bočný obrast konára.
Ak to teda nerozdupú na blato a nevytrhnú aj s korienkami. Záleží kolko zvierat a ako dlho sa tam zdržia.

14.3.2016 22:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dříve si sedláci nechali oziminy spásat schválně ještě na podzim. Rostlina krásně po přepasení odnoží. Tak jako se ozimina na jaře kvůli odnožení vláčí bránami a jařina se válí válcem, aby se zlomilo stéblo (taky díky tomu více odnoží). Já si své políčko na jaře poseču normální sekačkou na trávník. Spousta lidí si klepe na čelo, ale obilí krásně zhoustne, nenaroste do výšky a při letní bouřce, nebo prudkém lijáku nepolehne.

Nubiru

14.3.2016 23:12
Nubiru

XXX.XXX.61.22

No a máme to! Neni nad múdrosť predkov a profesorovu Díky. Zase som o dačo bohatšia.

15.3.2016 08:03

Obili a louka je trosku rozdil ve skladbe. Obili, jeden druh, louka, kupa druhu a ne kazdej odnozuje a ne kazdej snese ovci vypaseni az na drn. Clovek nema po ruce ovcaka aby byl u ovci celej den a koukal jim pod huby. Ja uz teda na louku ktera je primarne na seno na jare prehanet nebudu.

Nubiru

15.3.2016 09:49
Nubiru

XXX.XXX.147.2

Zas až taký rozdiel to v princípe asi neni. Keď vezmeme, že obilniny sú v podstate zušlachtené trávy, tak trávna kosná lúka sa pri šetrnom jarnom zosekaní bude chovať asi rovnako. Trávnatá zložka sa posilní a zahustí, ale čo sa stane s ostatnými rastlinami - kvetnatými bylinami, to veru neviem.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík