Uživatel s deaktivovaným účtem

Uvazuju ze bych se do toho pustil. Jeste nejsem uplne rozhodnuty a shanim informace, jestli pak krizit smerem k suffolk nebo zwartbles. Nevenuje se tady tomu uz nahodou nekdo? Mam obe plemena v ciste forme.

napsal(a):
Uvazuju ze bych se do toho pustil. Jeste nejsem uplne rozhodnuty a shanim informace, jestli pak krizit smerem k suffolk nebo zwartbles. Nevenuje se tady tomu uz nahodou nekdo? Mam obe plemena v ciste forme.
A k čemu to?
Pokud chcete chovat jen jedno z těch plemen, není jednodušší to druhé prostě prodat nebo sníst?
A jakým směrem křížit - to přece záleží, jaké plemeno chcete mít na konci, ne? Buď chcete chovat jen suffolky a tím pádem se potřebujete "zbavit" zwartbles, tak holt všechny zwartbles připustíte suffolkem a pak i všechny kříženky dále suffolkem a tak dále tak dlouho, až jsou všechny bahnice suffolk, nebo chcete jen zwartbles a tak to uděláte obráceně. To je totiž princip převodného křížení. Cílem je "zbavit se" určitého plemene tím, že ho prostě v genech nahradíte jiným.

K cemu to, libi se me obe plemena. U ZW se me ale nelibi paznehty a min masa. U suffolku nemam zadnou vyhradu, tam by se me libil vetsi ramec. Ale jak jsem psal, nejsem rozhodnutej kterym smerem se vydat. Vim co to znamena prevodne krizit. Zajimaji me zkusenosti ostatnich kdo se do toho at uz jakymkoli smerem pustil. Prodavat zatim nic nechci kdyz bych rad zacal krizit, tak potrebuju mit na to zvirata prece :).

napsal(a):
K cemu to, libi se me obe plemena. U ZW se me ale nelibi paznehty a min masa. U suffolku nemam zadnou vyhradu, tam by se me libil vetsi ramec. Ale jak jsem psal, nejsem rozhodnutej kterym smerem se vydat. Vim co to znamena prevodne krizit. Zajimaji me zkusenosti ostatnich kdo se do toho at uz jakymkoli smerem pustil. Prodavat zatim nic nechci kdyz bych rad zacal krizit, tak potrebuju mit na to zvirata prece :).
No jestli chcete vyšlechtit nové plemeno ala velký zmasilý zwartbles, na to se převodné křížení nehodí. a pravděpodobně to nezvládnete v jednom člověku.

Takove ambice nemam, je to pro vlastni potrebu a maximalne kdo by to pak chtel chovat dal. Ano, bud velky zmasily zw nebo plecnejsi a vyssi suffolk :) Proc myslite ze se na tohle prevodne krizeni nehodi? nevim o jinem zpusobu.

napsal(a):
Takove ambice nemam, je to pro vlastni potrebu a maximalne kdo by to pak chtel chovat dal. Ano, bud velky zmasily zw nebo plecnejsi a vyssi suffolk :) Proc myslite ze se na tohle prevodne krizeni nehodi? nevim o jinem zpusobu.
Protože převodné křížení je z definice křížení populace A a populace B takovým způsobem, že se na plemenice populace A připouští plemeníci populace B tak dlouho, až výsledkem je pouze a jen populace B, populace A mizí, byla převedena.
Samozřejmě křížení je vícero druhů a každý si může vybrat to, co se mu hodí, ale co navrhujete vy v tom případě není převodné křížení, ale možná křížení užitkové? V tom případě vemte plemenice zwartbles a puste na ně suffolka, to by mělo udělat zmasilé F1. Ale to není převodné křížení. A dělá se to běžně, zwartbles by měl být mléčný s dobrými mateřskými vlastnostmi a suffolky jsou oblíbené na otcovskou pozici.

Pravdu dite, ale kdyz to "prevodne" krizeni zastavim v bode kdy jeste zustane napriklad ten vetsi ramec? Budu muset jeste naštudovat. Rad bych totiz ustalil vlastnosti. U F1 se me zda, ze se rodi "vselijaka" jehnata, jedno po otci, druhe po prababe atd.

A stejne tak si po jinem beranovi na nepribuznych bahnicich odchovam berany?

napsal(a):
Pravdu dite, ale kdyz to "prevodne" krizeni zastavim v bode kdy jeste zustane napriklad ten vetsi ramec? Budu muset jeste naštudovat. Rad bych totiz ustalil vlastnosti. U F1 se me zda, ze se rodi "vselijaka" jehnata, jedno po otci, druhe po prababe atd.
F1 by naopak zase už z definice měla být hodně uniformní. Naopak když si necháte F1 do dalšího chovu a budete to tak nějak křížit mezi sebou, to pak uvidíte, jak vypadá rozstřel a budete mít každé zvíře úplně jiné.

Koukam ze se vyznate. Co byste tedy doporucila, kdyz bych chtel "vyslechtit" rekneme zmasilejsi zwartbles? Moje predstava. F1 bahnice matky zw otec suffolk pripustit znovu zw a tyhle ovce nechat do zakladniho stada do materske pozice. Druha vetev otcovska ten stejny postup. A potom uz pripoustet mezi sebou. Cili nesel by tam uz ani cisty suffolk ani cisty zwartbles.

napsal(a):
Koukam ze se vyznate. Co byste tedy doporucila, kdyz bych chtel "vyslechtit" rekneme zmasilejsi zwartbles? Moje predstava. F1 bahnice matky zw otec suffolk pripustit znovu zw a tyhle ovce nechat do zakladniho stada do materske pozice. Druha vetev otcovska ten stejny postup. A potom uz pripoustet mezi sebou. Cili nesel by tam uz ani cisty suffolk ani cisty zwartbles.
No patlat to tahle na sebe určitě můžete, ale pochybuju, že výsledkem bude stádo zmasilých zwartbles. Spíš z toho uděláte takové neurčité kříženky, jako mají lidi všude.
Můžete se samozřejmě pokusit zušlechtit vaše zwartblesky jednorázovým přilitím krve suffolka a pak při dalším křížení se F1 x zwartbles pečlivě vybírat jen ty nezmasilejší potomky do dalšího chovu. To by asi šlo, ale výsledkem budou zw.

Tak to me reknete, jak vznikaji nova plemena? Jestli se vam teda chce to psat.) Nebo odkaz na literaturu. Hlavne me ale neodkazte na studium na nejake te vysoke skole.
Ale tak nejak si myslim ze tim postupem co jsem psal by to nebyly kdejaky upatlany zwartblesky co ma kazdej.

napsal(a):
Tak to me reknete, jak vznikaji nova plemena? Jestli se vam teda chce to psat.) Nebo odkaz na literaturu. Hlavne me ale neodkazte na studium na nejake te vysoke skole.
Ale tak nejak si myslim ze tim postupem co jsem psal by to nebyly kdejaky upatlany zwartblesky co ma kazdej.
Nová plemena vznikají dvěma způsoby. Buď si vymyslím chovný cíl a k tomu se doberu křížením existujících plemen a pak selekcí na požadovaný genotyp, nebo si vyberu už existující plemeno a v něm provádím direkcionální selekci požadovaným směrem.
Jenže, upřímně, minimálně u ovcí to nejde stylem že si mastňáček nebo bodlinka vymyslí, že teď začnou šlechtit nové plemeno. Protože potřebný počet zvířat a počet generací je na jednoho člověka prostě příliš. Jo, jsou machři, kterým se to podaří u drůbeže nebo králíků, ale i tam se to mnohem lépe tvoří při spolupráci většího množství chovatelů.

napsal(a):
Jo, a tím vaším způsobem vznikají právě ty upatlaný zw co má každej. Lidi si na to připustí tohle a támto a různě si pak patlají ty kříženky na sebe. Výsledkem jsou takový ty neurčitý bahnice tmavé barvy. Nebo neurčitý bahnice světlé barvy v případě, že patlají něco jiného. Užitkově to bývá dost průměr, v lepším případě.

Neco malo jsem hledal a zatim jsem nasel jen toto
http://www.zwartbles.org/breed-promotion/cross-breeding/
Pro bodlinku:
Jestli jsem to pochopil spravne, vam takove to "domaci patlani" vadi? Kdyz mate vyssi poznatky. Kde konci heterozni efekt? Pri kolikate generaci? Prece kdyz "vyslechtim" materskou a otcovskou vetev stejnym zpusobme, tak uz to neni ledajaky patlani tamtoho na tamto. Logika me rika ze potomci budou o neco lepsi nez vstupni plemena. Ale moje logika muze bejt spatna to nerikam ze ne.

napsal(a):
Neco malo jsem hledal a zatim jsem nasel jen toto
http://www.zwartbles.org/breed-promotion/cross-breeding/
Pro bodlinku:
Jestli jsem to pochopil spravne, vam takove to "domaci patlani" vadi? Kdyz mate vyssi poznatky. Kde konci heterozni efekt? Pri kolikate generaci? Prece kdyz "vyslechtim" materskou a otcovskou vetev stejnym zpusobme, tak uz to neni ledajaky patlani tamtoho na tamto. Logika me rika ze potomci budou o neco lepsi nez vstupni plemena. Ale moje logika muze bejt spatna to nerikam ze ne.
Vadí? Ale ať si každý chová co chce, do toho mi nic není. Neurčité kříženky má většina lidí.
S heterózním efektem se to má tak, že to záleží. U neurčitých kříženek už není. Kde přesně mizí je různé. Ono u zvířat, kde se na heterózní efekt a linie hodně jede, jako hybridní drůbež, tam se kombinovatelnost linií přímo testuje, jestli u nich heterózní efekt v potřebném měřítku je patrný nebo ne. A ono tady je ten vtip - to, co říkáte, by z genetickýho hlediska mohlo fungovat - mít otcovskou a mateřskou linii a heterózní efekt při křížení, tak koneckonců funguje ta drůbež, brojleroví králíci, prasata.
Ale k tomu potřebujete tu genetiku. Ty linie. A to imho nemáte šanci udělat v jednom člověku v nějakém stádu se sto kusy bahnic.

Nemam ambice kdyz uz by se neco povedlo to nejak poustet do sveta jako nove plemeno to ne.
Spis bych to rad zkusil i kdyz mam male stadecko. Mam ruzne linie jak zw tak suffolku a hlavne je mam zaznamenane. V prnim kole bych zacal budoucima matkama, na nich bych si overil jak vypadaji, jak rostou atd. Kdyz by to slo dobre, pustil bych se do "slechteni" tatinku. Stejnym postupem jako maminek. Je me jasny ze je to na x let.
Vy mate co za plemena, mate neco uz vyzkousene?
martamas

XXX.XXX.167.146
Zkoušela jsem jakési křížení (spíš z nouze) a došla k tomu, že místo vylepšení to může být i pohoršení. Zwartbless ovce + romanovský beran = velké jehnice (oproti romanovkám), Tyto kříženky jsem opět připustila romanovským beranem - 2 kusy po dva roky - a vždy jsou z toho strašně drobná jehňata, některá ani nepřežila. Z matky jak stodola mnohem menší dvojčata, než mívá romanovka v trojčatech.
Takže končím s experimenty .

No, jake vylepseni jste cekala ze spojeni zw a romanovka? Jeste vic jehnat a jeste vic problemu s odchovem? :) Tohle byla podle meho ztrata casu.
Já věděl, že už jsem na tohle téma něco četl. sice jsou to prasata, ale nakoukni:
https://www.ifauna.cz/skot-prasata/nemodforum/r/detail/1646090/zkusenosti-s-chovem-mangalice#a3031369.

Kus jsem toho precet ale nevidim nic co by me melo odratit od tohoto spojeni, spis naopak. odradit to mohlo pani, ktera krizila zw a romanovku. spojeni kombi plemena s plodnym me smysl nedava stejne jako tomu panovi u mangalice. naopak spojeni kombi s nasnym ano. v odkaze nahorejc je tabulka, co a jakym procentem se u ovci dedi. u prasat to muze byt jine, nemam to zjistene.
Hele, dělej si co chceš, já ti jen dopředu říkám, že na to nemáš kapacity (finance, prostory, množství kusů). Teda, jestli mastňáček není přezdívka Babiše, třeba s tím chceš Andreji začít na tom čapím hnízdě, že
Já na tvým místě bych šel do úplně obyčejný rotační hybridizace:
-plemeno A připustíš plemenem B, F1 spotřebuješ, negativním výběrem vyselektuješ nejlepší matky
- F1 připustíš plemenem A, F2 spotřebuješ, negativním výběrem vyselektuješ nejlepší matky
- F2 připustíš plemenem B, F3 spotřebuješ, negativním výběrem vyselektuješ nejlepší matky
A furt dokola. Můžeš použít i tři plemena v tý rotaci. Výhoda je v tom, že matečná část populace bude přizpůsobená místním podmínkám, kupuješ jen plemeníky.
Ale pro začátek bych udělal klasickej výběr plemene - podle srážek, nadmořský výšky, klimatu, rostlin, způsobu chovu bych vybral co by se hodilo, a z plemen bych pak vybral ty, který na sebe navazují. A pak se do toho pusť.
Ale takhle, jak ty o tom píšeš - neber to ve zlým - ty o genetice nic nevíš, vybral sis plemena z nějakých nejasných důvodů, neuvádíš místní podmínky a chceš šlechtit vlastní linie (mateřskou a otcovskou) nového plemene. Chceš vyšlechtit zwafflok (nebo obráceně, jak chceš...). Jestli máš tak 30 let a tak 30 mil. CZK, tak možná uspěješ. Možná.

Netahej sem babise. Kdybys cet pozorne od zacatku, tak by sis usetril namahu. Vybral jsem plemena do nizin kde jsem. Podle travy je blbost, to supluje jen vyber podle prostredi niziny hory. Horska louka ti nevykvete v nizine a naopak. Nikde nepisu ze jsem gen inzenyr. To bych se tady neptal igore, nemyslis? Ani ambice delat nejaky oficiality, nejsem blb abych nevedel ze moje pocty ani znalosti na to nejsou. Uvitam rady a nazory co to zkousi nebo zkusili. Teorie proc to ani nezkouset me moc nezajimaj.
napsal(a):
Vládního stbáka jsem sem táhl ze srandy (to snad pochopils i ty, ne?). Od začátku jsem to četl pozorně. Mohl bys mi na svém zadání vlákna ukázat, kde tam je tvoje poloha v nížině? Kde tam máš úživnost a typ pozemků atp? Kde tam je proč ses rozhodl pro ty dvě plemena?
Jestli umím číst, tak jsi tam napsal, že chceš křížit dvě plemena, který máš. Nic přesnýho tam není.
Ale třeba neumím číst. Druhá možnost je, že sám nevíš, cos tam původně napsal.

Clovece, proc resis muj vyber plemen? Dotaz byl na krizeni ne co si vybrat do jakych podminek. Kdybys cetl pozorne, docetl by ses ze nemam ambice delat nejaky novy oficialni plemeno, duvod proc nad tim premejslim tam je taky, tak nechapu o co ted vlastne jde. Jestli reagujes jak reagujes jen proto ze jsem pani napsal ze byl nesmysl krizit s romanovkou zwartblesku a cekat zmasila jehnata? Se na me nezlob ale prijde me to jako "vys_irani".
Chtěl jsem ti poradit. Když chceš křížit, musíš vědět proč, jak a za jakých podmínek. Ty ses po mně ohnal. Umím to taky. Kde tam vidíš jaký moje vysí... ? Četl jsi vůbec moje příspěvky?
Jestli ti vadí, že na tebe reaguju, OK - stačí mi to napsat. Nebudu už na tebe reagovat. Ať se daří.
Někdy v roce 2002 proběhl test jak se projeví křížení ovčích plemen vůči čistým plemenům, viz časopis Náš chov. Nebyly tam všechna plemena a těch zvířat taky nebylo moc, ale bahnice R zapuštěná beranem ZW měla nejvyšší zmasilost z té skupiny a celkově to taky nevyznělo špatně. Takže, i když si mastnacek myslí, že je to blbost, nemusí to tak být.

igor
napsal(a):
Chtěl jsem ti poradit. Když chceš křížit, musíš vědět proč, jak a za jakých podmínek. Ty ses po mně ohnal. Umím to taky. Kde tam vidíš jaký moje vysí... ? Četl jsi vůbec moje příspěvky?
Jestli ti vadí, že na tebe reaguju, OK - stačí mi to napsat. Nebudu už na tebe reagovat. Ať se daří.
Nic ve zlym, nepotrebuju radit s vyberem plemene, to uz mam davno vybrany a chovam sice jen pet let ( suffolk ) ale neco uz jsem pochytil. Znam experty, slechtitele apod, ktery chovaj valasku jeste niz nez jsem ja. U nas zase tak velky rozdily v tom podnebi nejsou, pokud to nechovas nad 1000mn. No ne?
Cet jsem vsechno. Dik za rady, ale nehledam radu jak neco nedelat, ale spis jak to udelat.
Trojplemenny krizeni neni pro me, nenapada me zadny vhodny, ktery bych tam jeste narval. Nakupy plemeniku chci taky omezovat a ne tocit tri berany.
Pro bee.st : myslim si to i nadale, protoze neznam podminky za kterych ten test probehnul, jaky plemena a jak byly mlady krmeny. Jestli to nebylo tak, ze romanovka porodila 5terctata a pak to dokrmovali. To bych veril ze ve vylsedku bylo masa nejvic.
igor
napsal(a):
Hele, dělej si co chceš, já ti jen dopředu říkám, že na to nemáš kapacity (finance, prostory, množství kusů). Teda, jestli mastňáček není přezdívka Babiše, třeba s tím chceš Andreji začít na tom čapím hnízdě, že
Já na tvým místě bych šel do úplně obyčejný rotační hybridizace:
-plemeno A připustíš plemenem B, F1 spotřebuješ, negativním výběrem vyselektuješ nejlepší matky
- F1 připustíš plemenem A, F2 spotřebuješ, negativním výběrem vyselektuješ nejlepší matky
- F2 připustíš plemenem B, F3 spotřebuješ, negativním výběrem vyselektuješ nejlepší matky
A furt dokola. Můžeš použít i tři plemena v tý rotaci. Výhoda je v tom, že matečná část populace bude přizpůsobená místním podmínkám, kupuješ jen plemeníky.
Ale pro začátek bych udělal klasickej výběr plemene - podle srážek, nadmořský výšky, klimatu, rostlin, způsobu chovu bych vybral co by se hodilo, a z plemen bych pak vybral ty, který na sebe navazují. A pak se do toho pusť.
Ale takhle, jak ty o tom píšeš - neber to ve zlým - ty o genetice nic nevíš, vybral sis plemena z nějakých nejasných důvodů, neuvádíš místní podmínky a chceš šlechtit vlastní linie (mateřskou a otcovskou) nového plemene. Chceš vyšlechtit zwafflok (nebo obráceně, jak chceš...). Jestli máš tak 30 let a tak 30 mil. CZK, tak možná uspěješ. Možná.
Třetí plemeno bylo jen jako možnost. Navrhoval jsem rotační hybridizaci dvou plemen, to je jednodušší než tvořit nový plemeno.

Musim si to nakreslit na papir, diagram. Ta rotace berana se me moc nelibi, rad bych ustalil i vzhled, takhle to podle toho jak to chapu bude porad takovy "strakaty". Mas zkusenosti z praxe se konkretnima plemenama?
napsal(a):
Musim si to nakreslit na papir, diagram. Ta rotace berana se me moc nelibi, rad bych ustalil i vzhled, takhle to podle toho jak to chapu bude porad takovy "strakaty". Mas zkusenosti z praxe se konkretnima plemenama?
Aby to nebylo takove strakate nesmis krizit bile s cernym
igor
napsal(a):
Ne u ovcí, ale u králíků tyhle zkušenosti mám zaa sebou - cca už 20 let to bude co jsem si natloukal nos... Ale jsou obecný genetický zákonitosti, který platí pro jakýkoliv hospodářský zvíře... Hele, je to dost specifická problematika - nechceš to probrat mailem, nebo jakkoliv jinak?
To ne, pánové, je to zajímavé téma, když to začnete řešit mailem, nic se nedozvíme

igor
napsal(a):
Ne u ovcí, ale u králíků tyhle zkušenosti mám zaa sebou - cca už 20 let to bude co jsem si natloukal nos... Ale jsou obecný genetický zákonitosti, který platí pro jakýkoliv hospodářský zvíře... Hele, je to dost specifická problematika - nechceš to probrat mailem, nebo jakkoliv jinak?
Radsi bych to nechal, po SZ se muzeme maximalne hadat :) Zajima to urcite vic lidi.

lilo
napsal(a):
Aby to nebylo takove strakate nesmis krizit bile s cernym
Jak se to vezme, suffolk ma cerny nohy a hlavu, zwartbles jsou cely cerny.
Mam F1 romanovska a suffolk a jsou cely komplet bily, jen mali smouhy na hlavach, jedna je naprosto bila. A potomci znovu po suffolkoj jsou kazdej pes jina ves.
https://www.ifauna.cz/images/profily/zvirata-foto/201601/5699309b609ff.jpg.

Vzdyt jsem to psal na zacatku, bud, zmasilejsi zwartblesky nebo plodnejsi a mlecnejsi suffolky. Nemam v tom jeste uplne jasno. Zalezi co ma vetsi procento dedivosti, podle toho se asi rozhodnu. Ale uvivim co jeste poradi igor.
martamas

XXX.XXX.167.146
napsal(a):
No, jake vylepseni jste cekala ze spojeni zw a romanovka? Jeste vic jehnat a jeste vic problemu s odchovem? :) Tohle byla podle meho ztrata casu.
Já nic nečekala, prostě jsem přišla o dvě romanovky krátce po sobě, zahrada v nejbujnějším růstu a zrovna byla ke koupení zwartbleska. Tak jsem to chtěla zkusit, co se stane. V první generaci se narodila mohutná dvojčata - ok. Ale nečekala bych, že ve druhé se budou rodit menší, než romanovská jehňata.
martamas
napsal(a):
Já nic nečekala, prostě jsem přišla o dvě romanovky krátce po sobě, zahrada v nejbujnějším růstu a zrovna byla ke koupení zwartbleska. Tak jsem to chtěla zkusit, co se stane. V první generaci se narodila mohutná dvojčata - ok. Ale nečekala bych, že ve druhé se budou rodit menší, než romanovská jehňata.
A jak to bylo s otcem těch druhých malých jehňat ? Byl nepříbuzný nebo to byl otec na dceru. pokud to byl otec na dceru, tak tam se většinou vyvrbí všechna negativa. A někdy se prostě ani nepříjde na to proč se to tak děje. Příroda je nevyzpočitatelná.

Tady je hodne informaci, ale moje zoo anglictina je pomerne chaba.
http://www.ansci.wisc.edu/extension-new%20copy/sheep/wisline_02/dec.pdf.

Zajimalo by me kdo to uz zkousel, jaky jsou jehnata kdyz mam dve plemena dva berany a nadelam krizence jednou otec zw na matky sf a druha varka otec sf na matky zw. Vylezou z toho totozny krizenci? Nebo budou rozdily?

Asi to prubnu, berany na to mam aspon si u me pobudou o neco dele.