Když mámino mléko nestačí - starter

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2016 22:59

Prosím zkušenější o radu ohledně doplnění výživy mláďat při vícečetných vrzích.
Řeším trojčata masné ovce, kdy má matka rozkousané cecíky a tak se nejslabší (nejmíň průbojné) mládě prakticky nenapije - bahnice po něm kopá a odchází - a ostatní by taky evidentně zvládly vypít víc, než dostanou... (jsou tedy všichni zavření a chodím přikládat, pak mazat cecíky a nakonec dokrmovat mlékem malé).
Moje otázka zní: chtěla jsem koupit nějaký starter, ale moc toho na našem trhu na výběr není. Dva výrobky obsahují na prvním místě pšenici - 1) prosím, může mi někdo vysvětlit, v čem je pro jehňata dobrá, když se pro přežvýkavce celkově nedoporučuje?
Další obsahuje "alternativní růstové stimulátory" - 2) prosím, může mi někdo vysvětlit, co to znamená a přesvědčit mě o tom, že maso z mých zvířat bude stále "ekobiodomácí"?
U De Heus radši ani neuvádějí složení (mám o nich z oblasti granulí pro koně svůj názor). To jsem prostě nikde nenašla - na jejich stránkách, ani jinde na e-shopech.

3) můžete mi prosím napsat, kdo co používáte? Vzhledem k tomu, že je jim necelý měsíc a začínají mámě užírat žrádlo, ráda bych jim předložila nějaké granule pro ně vhodné...nebo je mám prostě nechat žrát s mámou: oves+ječmenný šrot+řepné řízky..? V tom moc vybalancovaný poměr živin pro růst asi nenajdou, ne?

Díky moc za názory!

12.3.2016 23:37
igor

XXX.XXX.96.23

Já jsem jednou podobnou zkušenost řešil, a skončil jsem u klasický mléčný nahrážky - jednoduše kozlíci dostali do rendlíku ráno a večer namíchaný mlíko. Po týdnu jsem jim do toho přidával ječný šrot. Postupně jsem přešel na šrot zalitý vlažnou (převařenou a vystydlou) vodou. A pak jsem to nechal na nich, ať si ukradnou od maminy, a oves, ječmen seno i zelený zvládali bez problémů stejně jako ostatní kůzlata.

Startéry se mi nezdají být k ničemu..

13.3.2016 00:03
Lebeda

XXX.XXX.36.154

Jestli už žerou s mámou, nechala bych to tak, maximálně jehňatům dávala mléčný příkrm. Mám letos taky trojčátka, maj necelý měsíc, občas jim přilepším mlékem od krávy a i nejmenší beránek prospívá.
Se startéry zkušenosti nemám, zatím mi stačilo kravské mléko se žloutkem i při odchovu sirotka při loňském úhynu bahnice po porodu.

13.3.2016 19:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Prosím zkušenější o radu ohledně doplnění výživy mláďat při vícečetných vrzích.
Řeším trojčata masné ovce, kdy má matka rozkousané cecíky a tak se nejslabší (nejmíň průbojné) mládě prakticky nenapije - bahnice po něm kopá a odchází - a ostatní by taky evidentně zvládly vypít víc, než dostanou... (jsou tedy všichni zavření a chodím přikládat, pak mazat cecíky a nakonec dokrmovat mlékem malé).
Moje otázka zní: chtěla jsem koupit nějaký starter, ale moc toho na našem trhu na výběr není. Dva výrobky obsahují na prvním místě pšenici - 1) prosím, může mi někdo vysvětlit, v čem je pro jehňata dobrá, když se pro přežvýkavce celkově nedoporučuje?
Další obsahuje "alternativní růstové stimulátory" - 2) prosím, může mi někdo vysvětlit, co to znamená a přesvědčit mě o tom, že maso z mých zvířat bude stále "ekobiodomácí"?
U De Heus radši ani neuvádějí složení (mám o nich z oblasti granulí pro koně svůj názor). To jsem prostě nikde nenašla - na jejich stránkách, ani jinde na e-shopech.

3) můžete mi prosím napsat, kdo co používáte? Vzhledem k tomu, že je jim necelý měsíc a začínají mámě užírat žrádlo, ráda bych jim předložila nějaké granule pro ně vhodné...nebo je mám prostě nechat žrát s mámou: oves+ječmenný šrot+řepné řízky..? V tom moc vybalancovaný poměr živin pro růst asi nenajdou, ne?

Díky moc za názory!

Přikrmovali jsme startérem od Boditu.Ten obsahuje Mannan oligosacharidy, což by měly být kvasinky bránící rozvoji nežádoucích bakterií v zažívání.Jestli si to dobře pamatuji z vysvětlení zástupce firmy.

13.3.2016 21:31
lilo

XXX.XXX.201.210

Hhippie.. mam podobny problem... matka prvnicka kuzlatka dvojcatka mesic stara,... koza preferuje jen kozlicka...ale obe kuzlatka jsou takova marna... nejprve jsem davala pit pod jinou kozu...ale ta ma take dvojcata a velka krasne rostouci, co vsechno vytahnou... takze prikrm jsem resila... dostupny ted hned byl mikros jenze jsem si precetla slozeni a samej hnus palmovy olej, bha a jine laskominky...a co se tyka krmnych smesich pres internet neresilo to akutnost stavu... najela jsem na normalni kravske mleko od kravy nepasterovane... jednou denne v podvecer... nekolikrat denne kozu chodim pridrzet... jinak stejne stara kuzlata uziraji srotovanou smes... jecmen, oves, lnene seminko vojteskove granule semlete na srot... snazim se jim v tom vzdycky vomocit cumak a doufam ze to zacnou brat...

13.3.2016 21:50

Nojo, jenže je otázka, jestli tak malé mládě na tom dokáže přežít, když ještě nemá vyvinuté žaludky na jeho dobré zpracování.
Po dvou dnech ošetřování cecků už je má skoro dobré, ale i tak zjišťuji, že nemá chuť tomu malému držet. U těch dvou větších asi problém není, protože když přinesu mléko, tak ikdyž to ochutnají, nijak extra nesajou (před těmi 2 dny, co jsem přišla na to, že má bolavé vemeno, se mi o lahev "porvali", teď už si jen párkrát potáhnou nebo ani to ne). Jen to malé něco vypije. Ale snad ho taky nechá trochu napít, protože už nedá ani 2x denně po 100 ml.
Od mámy užíraj, tak asi zkusím vymyslet nějaké jemnější žrádlo, které budu dávat do prostor, co máma nedosáhne.
Blbý je, že řeším fakt dilema - z týdne dovolené jsem to zkrouhla na 3 dny a teď bych měla kvůli tomu "odmítnutýmu" zůstat doma a chodit držet mámu, aby se vůbec napil... nevím, jestli najdu někoho, kdo bude schopnej mi tu kolem zvířat šaškovat až tak... tak jestli to nakonec nenechám osudu :( ta dvě zbylá vypadají velmi v pořádku, vitálně, tak holt by zbyly alespoň ta dvě. Je to takové mrhání životem, ale kdybych tam nelítala xkrát denně, stejně byl nepřežilo. Achjo, to jsou rozhodnutí

13.3.2016 22:02
pajca

XXX.XXX.73.177

Mrkněte na startéry Starfid J, Starfid J CCC, Starfid J B.
Starfid J CCC obsahuje výtažky z bylin, které brání rozvoji kokcidiózy. Je bez
ochranné lhůty. Můžou se podávat od 14 dnů věku.

13.3.2016 22:34

Nojo, pajco, to zní opravdu dobře! Jenže je to koncipováno pro telata. Mohou to tedy i jehňata? Zkoumala jste složení - není tam něčeho moc a něčeho málo, aby mohlo jehně dobře prosperovat? Fakt nejsem žádný odborník, tak abych nekoupila něco, co nadělá víc škody než užitku (u zvířete, které není cílovou skupinou). Děkuji!

13.3.2016 22:38
pajca

XXX.XXX.73.177

Mrkněte znova na stránky výrobce a podívejte se na letáky ke stažení je
tam nabídka Krmiva pro ovce a kozy.

13.3.2016 22:51

Pardon, asi jsem úplnej pitomec, ale nenašla jsem stránky producenta ani na anglických stránkách.. jestli je výrobcem fides agro, tak na stránkách ohledně produktů pro ovce/kozy nemají žádné informace :(
Ale jsou mi sympatičtí: výživa pro koně se jmenuje Hippi

13.3.2016 23:01
pajca

XXX.XXX.73.177

Ano Fides agro. Úplně dole, odstavec- Ke stažení, - Prospekty a letáky, kliknete
na leták Krmiva pro ovce a kozy.

13.3.2016 23:21

Nojo, v sekci ovce a kozy uváděj ten Starfid taky, tak asi jo...
Četla jsem tu druhou reakci jen napůl (pardon ), takže jsem nekoukla přímo do "Ke stažení", ale jen do sekcí v hl. nabídce - kde není žádné další info. Jsem to ale lajdák

Tak díky za nápad ;) škoda, že to prodává jen jeden e-shop. Snad nebude problém to sehnat (znáte to: "dodání do 14 dnů" a podobně). Kdyžtak rovnou na výrobce. Nějak se doptám. Líbí se mi to.

14.3.2016 10:07
violet

XXX.XXX.48.105

Letos je to u nás protivný, tak jsem musela dokoupit mléčnou náhražku - tuto Telfid® J ACID (složení: plnotučné mléko sušené, sušená sladká syrovátka, palmový a kokosový olej, pšeničný gluten, sojoproteinový koncentrát, kyselina citrónová, propionát vápenatý, premix aminokyselin a vitamínů, antioxidanty). Je okyselená, brání průjmům a pomáhá udržovat zdravé střevní prostředí, zatím si to dost na náhražku chválím (jakože náhražky ráda nemám :) a doteď jsem je nikdy nepoužila). Jako startér máme právě od HEUS - je bez surovin s GMO, složení dám později.

14.3.2016 15:09

Ok, díky za to složení od De heus.

14.3.2016 17:47
punka

XXX.XXX.238.245

Ja mám od trojičiek flaškáča, po týždni som krmila mlieko už len ráno a večer - cca 0,5l a po týždni už kradli všetky od mamky, riešila som najskôr, ked vyrastali, že som im dávala zvlásť do misky ovsené vločky, trošku šrotu, trošku granuliek pre jahnatá (mám kozy), ale skončilo to tak, že stará vyžrala malým a malé sa krmili strúhanou repou so šrotom, tak som to nechala tak, akurát zmiešam dávku pre malé s tým čo má stará, tak sa hádam každému niečo ujde a prospievajú výborne, žiadne hnačky, sú krásne osvalené. Tým som chcela povedať, že možno netreba riešiť nejaký štartér, proste mlieko a postupne sa naučia pri matkách.

14.3.2016 17:50
violet

XXX.XXX.48.105

Tak složení je: ječmen, cukrovarské řízky sušené, oves, pšeničné otruby, lihovarské výpalky tmavé, sladový květ, slunečnicový loupaný extrahovaný šrot (moučka), řepkové expelery, pšenice, uhličitan vápenatý, řepná melasa, řepkový extrahovaný šrot (moučka), chlorid sodný, žitná mouka krmná, dihydrogenfosforečnan vápenatý, oxid hořečnatý,

obsahuje doplňkové látky - vitamíny a minerálie - to už se mi vypisovat nechce :).

14.3.2016 19:17

Violet, díky moc. Vit. a minerály ani nemusíte: 1) jsou uvedeny na webu,2) nejsem žádný odborník, takže by mi to stejně nic neřeklo :)
Každopádně za to složení děkuji. Fakt nechápu, že to není dohledatelné :( (nebo já se k tomu prostě nedostala...).
Složení vypadá ok, takže nemusím vymýšlet nějaký speciality a pro případ nouze tyhle postačej...

Každopádně jak psala Punka - mě taky normálně jeděj tuhou stravu a od té doby, co jsem začla léčit ty cecíky, tak velký vypadaj napitě - když přijdu s mlékem, sotva si cucnou - a malej asi taky trochu ukradne, protože ani on nevypije víc jak 50 ml. Nejdřív mu tedy přidržím mámu a až pak mu dávám pít, ale předtím mi vytáhl 200 ml po tom, co pil od mámy... takže snad dobrý. A k tomu jim teda dávám to, co ovcím: řepné řízky, šrot z ječmene a oves. A mlaskaj si :) Dostávaj to do misky do místa, kam se nedostanou velké, tak maj klid to vylízat do sucha
Takže díky za podporu a zkušenosti!

14.3.2016 19:35
kamerunskakoza

XXX.XXX.154.23

Dnes jsem zjistila, že mám také tento problém. Právě jsem volala do Vámi uváděné firmy Fides, jsou velmi vstřícní s dodáním.

14.3.2016 20:07

No tak to je prima, že jsou ochotní. To složení se mi líbilo moc! Tak dejte vědět, jak se s tím maličcí popasovali.

14.3.2016 22:01
pajca

XXX.XXX.73.177

violet napsal(a):
Letos je to u nás protivný, tak jsem musela dokoupit mléčnou náhražku - tuto Telfid® J ACID (složení: plnotučné mléko sušené, sušená sladká syrovátka, palmový a kokosový olej, pšeničný gluten, sojoproteinový koncentrát, kyselina citrónová, propionát vápenatý, premix aminokyselin a vitamínů, antioxidanty). Je okyselená, brání průjmům a pomáhá udržovat zdravé střevní prostředí, zatím si to dost na náhražku chválím (jakože náhražky ráda nemám :) a doteď jsem je nikdy nepoužila). Jako startér máme právě od HEUS - je bez surovin s GMO, složení dám později.

Startér pro jehňata od Heus nemám, ale mám granule pro ovce a kozy.
Na etiketě pod složením směsi je psané : Upozornění. Obsahuje GMO kukuřici,
Obsahuje GMO soju. Četla jste etiketu celou ? Divila bych se, že by pro jehňata
používali jiné suroviny. Ale můžu se mýlit. Mě to osobně nevadí, nebo vadí, ale
já to nepředělám. Většina krmných směsí i pro jiná zvířata tyto suroviny obsahuje.
I když mě výrobce Fides tvrdil, že např Starfid GMO již neobsahuje. Na etiketě
starfidu pro telata o tom tedy žádná zmínka není.

14.3.2016 22:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

Myslím si že většina soji přidávaná do kde čeho je z dovozu z jÚeSA, a tudíž je GMO, no a tudíž si o BIO kvalitě můžete nechat jenom zdááááát

14.3.2016 22:25
violet

XXX.XXX.48.105

Ano, etiketu jsem četla celou a pozorně. Profesor má pravdu, že většina soji je gmo, nicméně v granulích pro jehňata od Heusu není (alespoň v mé šarži). výrobce toto musí uvádět na obale a nemívají s tím problém (jsou za to dost vysoké pokuty a dost se to hlídá / nebo hlídalo). Možná by to stálo za dotaz, zda jsou to jen určité šarže či politika společnosti u krmiv pro mláďata či vybrané druhy krmiv. Granule pro ovce od stejné firmy již GMO soju a kukuřici obsahují a také to mají na etiketě uvedeno - ty mám také.

Přidejte reakci

Přidat smajlík