Dobrý den,
zajímaly by mě vaše zkušenosti, názory, rady na křížení dvou čistokrevných plemen ovcí Východovríské (v pozici bahnice) a Suffolka (v pozici berana). Uvažují o rozšíření svého malochovu o 3 ks jehnic ovce Východofriské.
Dále bych se chtěl zeptat zkušenějšícho chovatele těchto dvou plemen ohledně následnému chovu F1 kříženců těchto dvou plemen do dalšího chovu. Prosím a předem děkuji o vaše rady a zkušenosti, Lukáš.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud jsem dobre cet, tak profesor krizi, ale ma to obracene. VF berana a suffolci bahnice.

Uz presne nevim, asi si nechava jehnice z tohoto spojeni do dalsiho chovu. na uzitkovy F1 krizence urceny na maso je asi lepsi matka vf. ale na prvnicky na ne suffolka nedavejte. vic se me libi spojeni zwartbless a suffolk pripadne zwartbles a texel. ale to je i na vkusu. rozhodne uz nechci vylozene plodny plemeno jeste navic s asezonni riji. dve pekna jehnata jsou lepsi nez 3 a vic mensich. i kvuli porodum me prijde ze v ty ovci jsou dve "srozumitelnejc" poskladany nez tri. nekdo muze namitnout ze tri zase budou mensi a tim snazsi porod, ale kdyz se matka neprekrmi ke konci brezozsti, tak jsou lepsi dve.
profesor1
napsal(a):
Určitě vám nenaroste na zvířeti 30% loje, VF je podle mne klidnější než SF, měla by se zvýšit mléčnost po VF... Co já vím co ještě. Já to dělám opravdu jen o zpestření a taky trošku o zvýšení zmasilosti.
Děkuji, můžu se zeptat ještě zda si do chovu nechávate vybrané F1 křížence? Myslíte si, že v opačném kžížení SF- otec a VF-matka bude efekt podobný? Jedna se mi o to do budoucna zařadit pár jehnic F1- křiženek do dalšího chovu. Lukáš.
Přečtěte si něco o tzv. mulách v UK. Tam za účelem získání vysoce produkčních F1 matek na na ovce různých plemen pouštějí berany Bluefaced Leicester, což je plodné a mléčné plemeno. Na tyto F1 kříženky pak pouštějí masného berana a tak se dostávají na výbornou užitkovost. Jestli ale stejně zafunguje VF beran netuším, fakt je, že ty Bluefaced Leicesteři nejsou žádní drobci.
profesor1
napsal(a):
To víte že si pěkné jehnice nechávám. A až se mě stádo zase vybělí, tak si znovu koupím ze dvě-tři čisté jehničky SF.
A efekt u vás by měl být stejný - mléčnost, plodnost, zmasilost...
Doufám že se nemýlím, genetiku do podrobna nezkoumám.
A od F1 kříženek si už pěkné jehnice do chovu nenechávate? Pokud tomu dobře rozumím, beran je pořád VF plemene. Díky za Vaší odpověd Lukáš.
Massaro
napsal(a):
Přečtěte si něco o tzv. mulách v UK. Tam za účelem získání vysoce produkčních F1 matek na na ovce různých plemen pouštějí berany Bluefaced Leicester, což je plodné a mléčné plemeno. Na tyto F1 kříženky pak pouštějí masného berana a tak se dostávají na výbornou užitkovost. Jestli ale stejně zafunguje VF beran netuším, fakt je, že ty Bluefaced Leicesteři nejsou žádní drobci.
Dejte tip kde to najít na netu nebo knížně, díky.
Google, hesla Bluefaced Leicester a mule . Něco málo v češtině (i když trochu otrocký překlad) na http://clunforest.schok.cz/plemeno/vyuziti.

Takovou mulu to by na nase pomdinky znamenalo na valasku pustit berana VF nebo ZW, pripadne i ROM.
A v druhym kole na ty F1 dat masnaka, SF, CN, Oxford atd.
Jehnata uz jen na maso. Ale kdo vi jak by to vypadalo :).

To byl priklad jakozto nase puvodni plemeno prizpusobeny na nase podminky. Stejne tak by tam mohla byt treba romney za "tvrde" odolne ovce. Podle vkusu.
lukasce
napsal(a):
Dobrý den,
zajímaly by mě vaše zkušenosti, názory, rady na křížení dvou čistokrevných plemen ovcí Východovríské (v pozici bahnice) a Suffolka (v pozici berana). Uvažují o rozšíření svého malochovu o 3 ks jehnic ovce Východofriské.
Dále bych se chtěl zeptat zkušenějšícho chovatele těchto dvou plemen ohledně následnému chovu F1 kříženců těchto dvou plemen do dalšího chovu. Prosím a předem děkuji o vaše rady a zkušenosti, Lukáš.
Dobry den...mam tedy jen krizenku VFx CH a na to poustim SF... a na ni nedam dopustit... vyborne materske schopnosti, krmitelnost mimin... bahnice ma dost mleka a mladata nadherne narustaji. jsou zmasila na jemnejsi kostre...jedinym problem je kdyz odstavite obe jehnata na raz... tam hrozi zanety vemene... pak je potreba bud zabijet postupne nebo oddojovat... pripadne nechat az sama zasusi... ale to muze byt i v pulroce :) jinak vyborna volba.

Pri lilo: je problem i pri pozdnejsim odstavu? Rekneme ze ma dve jehnice a necham je pod ni az 6 mesicu. To je jedna z veci, ktere se obavam treba u tech ZW kdyz je to i mlecne plemeno.U suffolku jsem s tim nemel nikdy problemy, maji mlika tak akorat pro mlady.
lilo
napsal(a):
Dobry den...mam tedy jen krizenku VFx CH a na to poustim SF... a na ni nedam dopustit... vyborne materske schopnosti, krmitelnost mimin... bahnice ma dost mleka a mladata nadherne narustaji. jsou zmasila na jemnejsi kostre...jedinym problem je kdyz odstavite obe jehnata na raz... tam hrozi zanety vemene... pak je potreba bud zabijet postupne nebo oddojovat... pripadne nechat az sama zasusi... ale to muze byt i v pulroce :) jinak vyborna volba.
Děkuji za názor... není riskantní už v prvním roce (cca 8-10 měsících) pustit k nim berana SF? díky za názory, Lukáš.
Vubec... od 5 mesice je to mam pocit v pohode ale neni na skodu to vemeno v prvnich dnech zkontrolovat... pripadne pokud jsou dve je dobre udelat postupny odstav... ja jsem nikdy nebyla nucena odstavovat predcasne.. ja treba ted mam dvojcata a matylda ma vemeno objemove tak na vic jak litr to odhaduju... oproti sufolkum je rozhodne videt... pri porovnani k zene suffolk ma 1 matylda pekne 3
Ja bych se toho nebala... protoze neni pravidlem ze vam zabreznou... nam se z prvnicek obahnila na prvnim roce 1 ze trech... a co se tyka komplikovanosti porodu.. tak tam zalezi na vice aspektech... pocinaje vyzivovym stavem matek, mnozstvim jehnat, prikrmovanim ci neprikrmovanim, pohybem a pak samotnou polohou plodu... asi k tomu jsou i dedicne dispozice ze stran rodicu... jako treba muj beran predava sirokou kratkou kebuli... je to takovej hlavoun... porod u prvnicek je vzycky trochu riziko... to si proste musite pohlidat...

lukasce
napsal(a):
Děkuji za názor... není riskantní už v prvním roce (cca 8-10 měsících) pustit k nim berana SF? díky za názory, Lukáš.
Ucite jste si jistej ze chcete VF? Me ty ovecky prijdou takovy krehky.

lilo
napsal(a):
Jsou to takove kozy... a asi bych take volila spis uz ty F1.
Presne tak, zjistit kdo krizi a koupit. Ono ja treba postupne zjistuju ze mit dve nebo i vic plemen a po kupe je nekdy na skodu. napriklad suffolky me prijdou ze vic pribiraj takze by nepotrebovaly prikrmovat... zw by aspon ty moje zase zasluzily vic. A ted to rozdelovat? Asi tak.
lilo
napsal(a):
Vubec... od 5 mesice je to mam pocit v pohode ale neni na skodu to vemeno v prvnich dnech zkontrolovat... pripadne pokud jsou dve je dobre udelat postupny odstav... ja jsem nikdy nebyla nucena odstavovat predcasne.. ja treba ted mam dvojcata a matylda ma vemeno objemove tak na vic jak litr to odhaduju... oproti sufolkum je rozhodne videt... pri porovnani k zene suffolk ma 1 matylda pekne 3
Nevím jak u vás, ale postupný odstav nemusí vždy fungovat. Každé jehně má svoji stranu a na tu chodí. Po odstavu to druhé pije většinou jen z té své strany, NA TO POZOR. Kontrolovat jestli je vypité celé vemeno. To už je jednodušší odstavit naráz. Já to dělám tak, že po odstavu beránků si ovce, pod kterou zbyla jehnice poznačím a první týden jim jedenkrát denně zkontroluji vemeno. Dál podle potřeby. Pokud je hodně nalité, tak oddojím. Pokud měla ovce pod sebou beránky, tak je po odstavu zavřu do ohrady, kde mají omezenou dávku sena, aby rychleji zaprahly a kontrola opět to samé. Zase to tolik času nezabere a je to lepší řešení, než potom mazat a léčit a nebo třeba léčit kudlou.Je to zkušenost zaplacená několika pořádnými záněty, kdy ovci prasklo vemeno a vyvalilo se to všechno ven. Není to nic pěkného.
přezdívka
napsal(a):
Nevím jak u vás, ale postupný odstav nemusí vždy fungovat. Každé jehně má svoji stranu a na tu chodí. Po odstavu to druhé pije většinou jen z té své strany, NA TO POZOR. Kontrolovat jestli je vypité celé vemeno. To už je jednodušší odstavit naráz. Já to dělám tak, že po odstavu beránků si ovce, pod kterou zbyla jehnice poznačím a první týden jim jedenkrát denně zkontroluji vemeno. Dál podle potřeby. Pokud je hodně nalité, tak oddojím. Pokud měla ovce pod sebou beránky, tak je po odstavu zavřu do ohrady, kde mají omezenou dávku sena, aby rychleji zaprahly a kontrola opět to samé. Zase to tolik času nezabere a je to lepší řešení, než potom mazat a léčit a nebo třeba léčit kudlou.Je to zkušenost zaplacená několika pořádnými záněty, kdy ovci prasklo vemeno a vyvalilo se to všechno ven. Není to nic pěkného.
Tak rozhodne je prevence k nezaplaceni...
lilo
napsal(a):
Jsou to takove kozy... a asi bych take volila spis uz ty F1.
Tomu rozumím, ale nemám jistotu, že to budou čistě kříženky F1 SF x VF.
Když jsem začínal s tím mým mlo-hobby chovem, tak jsem taky si pořídil kde co a nějak to nebylo ono. Proto to raději řeším tak, že jsem jsi nedávno vybrán pár jehniček VF z pěkného a hlavně 100% chovu.
Nechtěl bych mít z toho takový mišmáš...Lukáš.
lukasce
napsal(a):
Tomu rozumím, ale nemám jistotu, že to budou čistě kříženky F1 SF x VF.
Když jsem začínal s tím mým mlo-hobby chovem, tak jsem taky si pořídil kde co a nějak to nebylo ono. Proto to raději řeším tak, že jsem jsi nedávno vybrán pár jehniček VF z pěkného a hlavně 100% chovu.
Nechtěl bych mít z toho takový mišmáš...Lukáš.
Tak jako tak vas ti krizenci velmi prekvapi... co do zmasilosti tak do odolnosti jsou zkratka bezkonkurencni...

Lilo je vona.)
ja se jen vetru, VF jsou fakt chrastitka, jestli to budete mit letosni jehnice, nechte je vic jak rok at narostou, az na ne skoci starsi sf beran, tak budou mit co delat. Nebo na ne pustte mladaka.
napsal(a):
Lilo je vona.)
ja se jen vetru, VF jsou fakt chrastitka, jestli to budete mit letosni jehnice, nechte je vic jak rok at narostou, az na ne skoci starsi sf beran, tak budou mit co delat. Nebo na ne pustte mladaka.
Jo díky za upozornění a madám Lilo jistě promine- díky. Právě přemýšlím nad tím na ně pustit až v Listopadu mladého berana (k této variantě se prozatím přikláním více) nebo je nechat v klidu na další rok... Jinak jsou narozené začátkem února, Lukáš.
lukasce
napsal(a):
Jo díky za upozornění a madám Lilo jistě promine- díky. Právě přemýšlím nad tím na ně pustit až v Listopadu mladého berana (k této variantě se prozatím přikláním více) nebo je nechat v klidu na další rok... Jinak jsou narozené začátkem února, Lukáš.
Pokud budou v kondici, tak to zvládnou.

profesor1
napsal(a):
Nevím proč by VF měla být chrastítko? To že má o 30 kg míň loje neznamená že je chrastítko.
Vy mate treba o 30kg vic loje nez ja a pak taky budu vypadat jako chrastitko :)
ja vam nevim, proc teda neni razena minimalne mezi kombinovana plemena? Mozna proto ze nema 30kg loje?
Holt mlecna plemena ukladaji maso a luj do mlika. Proc je CESTR sama ruka sama noha, nebo jersey?
napsal(a):
Vy mate treba o 30kg vic loje nez ja a pak taky budu vypadat jako chrastitko :)
ja vam nevim, proc teda neni razena minimalne mezi kombinovana plemena? Mozna proto ze nema 30kg loje?
Holt mlecna plemena ukladaji maso a luj do mlika. Proc je CESTR sama ruka sama noha, nebo jersey?
Když už do toho pletete ty krávy, tak je taky rozdíl mezi Jersejkou a Holštýnem. Obě jsou mléčné plemena a přesto je Holštýn jednou tak velká. Tak že podle mne je VF takový Holštýn mezi ovcema.

To jste ji prilepsil, ale necham vas u toho, VF je velka, zmasila ovce, ktera si nezada s jakoukoli jinou :).

Profesore, vy jses cholerik a jednou vas klepne pepka. Vole. Nejste muj tridni abych papouskoval vsecko napisete, dokazu si vyvodit svoje zavery. Ja rikam ze VF je oproti SF trasoritka a kostritras a vy rikate ze neni. Tim to vadne. Neumite se o vecech normalne bavit ( krome zenskych a par jedincu co moc neodporujou ). Tak si strcte kolo do zadele a zelejte jabkovicej :).
Me se VF bahnice libi http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/plemena-ovci/plemena-ovci.html a rozhodne bych tu uzitkovost nevidela jen v tom mlece.. proste je to drobnejsi ovce... ta vyteznost cisteho masa bude mozna dost podobna nebo minimalne primo umerna ono kostra preci jenom take neco vazi...

V klubu posahanych choleriku? Tipuju ze lukasce do takovyho klubu nezapada... zilkac je tady jen jeden.
profesor1
napsal(a):
Já opravdu kroutím nechápavě hlavou. Při mladých VF třeba má vystouplé kosti jako koza, ale na podzim je srovnatelná s SF. Když odečtu ten lůj... Nehledě na to, že lajk když vidí vedle sebe na podzim VF a SF tak žekne že VF je rozhodně větší!
To máte pravdu, taky se mi nezdají Vf s porovnáním ze SF nějak o moc menší.2 VF ovce vlastni i soused (sice není si jistý zda jsou 100%- a ani původ atd neví) a když na podzim k nám dorazí střihač tak pěkně u těch jeho Frís fučí...rozhodně to nejsou romanovky, Lukáš.
lukasce
napsal(a):
Díky za názor, jsem zvědavý jak se k tomu vyjádří Lilo...jinak nějak se nám to tady rozvířilo
Ale ja nejsem odbornik... ja jen usuzuju z toho jakej mate cil... nechci vam nic vnucovat... jen pisu jakou mam zkusenost s kombinaci VFXCH a pridanim tretiho plemen SF...
No sama jsem se touto cestou nikdy nevydavala... ale v jinem vlakne o tom moc hezky pojednaval uzivatel KOJA tak ho zkuste kontaktovat krz soukrome zpravy... par let chovam ciste suffolky... ta ovce o ktere pisu je takovej maskot... tenkrat mi ji sem na ustajeni privezla znama... chlap to choval vylozene pro jatecni ucely... takze mohu posuzovat pouze s tohoto jedineho ekzemplare... coz pro nejake shrnuti je zkratka maly vzorek... ale matylda proste desne prekvapila... vsechny jeji jehnicky pak nasledne sly do dalsiho krizeni kupodivu z nich totiz narostly uzasne krasne a velke ovce... lonskou jsem si diky jejich nadseni nechala do sveho chovu... tak pak treba poreferuju co a jak.
profesor1
napsal(a):
Vítej v klubu Lukáši! Tak mě napadá v souvislosti s vedlejším vláknem. Opravdu super je kříženka VF a Charollais = mohutná ovce s dobrou mléčností. Je sice škaredší určitě než Mastňák, taková pihovatá nebo co, ale je to kus ovce.
Ty Charollaisy mi připadají takoví bych řekl ovčí brojleři a ta kombinace bude určitě zajímavá.
U nich se uvádí, že nemají rádi teplotu pod deset stupnu... u nás je jeden pán měl, ale na večer byly v chlívě.
Jedině už mít F1 kříženky... V konečné fázi chci mít Suffolka berana,5-6 bahnic SF,2-3 VF,2-3 křiženky SFxVF... díky za reakci Lukáš.

Nechci nijak zrazovat, mel jsem namichane stado i ted mam. Nekdy pak je problem, kdyz chcete ovce dostat do kondice. Jedno plemeno pribira lip, druhe hur.
napsal(a):
Nechci nijak zrazovat, mel jsem namichane stado i ted mam. Nekdy pak je problem, kdyz chcete ovce dostat do kondice. Jedno plemeno pribira lip, druhe hur.
S tím počítám, ovce mám hlavně pro radost a relax( a o pečínce raději záměrně nepíší )...jsou to strašně zajímavé zvířata, ikdyž v dnešní době už né tak nenachylné jako za dob našich předků...Lukáš.
Hele profesore ty jsi stejne hroznej sovinista.. ale jeste ze nevis co to znamena
jinak kazdy chovatel by si mel jit povinne zkontrolovat lekarnicku a pokud tam bude mit vic nez jablkovici tak vsechno ostatni zahodit... hele trochu jsem si do tebe stouchla ale jinak to myslim naprosto uprimne a vazne... protze lekarnicka je prvni krok k tomu vychovat si choulostiva zviratka...
To se musím přiznat že opravdu nevím na jaký nástroj šovinista hraje, či co je to za sport, ale jestli znáš tu bajku o tom škádlívání, tak pochopíš že to se mnou zas tak hrozné není. A už v minulosti jsem tu psal že telefónní číslo na veta jsem dávno vymazal, a že je slivovice(pro zvířata stačí jabkovice) všelék, za tím si stojím ( v kombinaci s propolisem... ale to už věděli staří egipťané!)
( nejmenovanému řiditelovi místní diskuse se musí těď šťukat-škytat při cestě z práce , ale je třeba se zavčasu zasmát, než mě zase zje...e ).

Skoda ze jabkovice s propolisem neleci "choleru" :) dik za reditele ale o funkci nemam zajem, leda by me za to platili, ale na to jsem jenom amater.
profesor1
napsal(a):
To se musím přiznat že opravdu nevím na jaký nástroj šovinista hraje, či co je to za sport, ale jestli znáš tu bajku o tom škádlívání, tak pochopíš že to se mnou zas tak hrozné není. A už v minulosti jsem tu psal že telefónní číslo na veta jsem dávno vymazal, a že je slivovice(pro zvířata stačí jabkovice) všelék, za tím si stojím ( v kombinaci s propolisem... ale to už věděli staří egipťané!)
( nejmenovanému řiditelovi místní diskuse se musí těď šťukat-škytat při cestě z práce , ale je třeba se zavčasu zasmát, než mě zase zje...e ).
Hm...ten všelék jablkovice v kombinaci s propolisem - to by mohlo být zajímavé nové téma...založte ho pán Profesor? Lukáš.
profesor1
napsal(a):
Za prvé nejsem žádný pán (i když se to hezky čte ) no a za další propolis je včelí produkt, tak by se to hodilo spíše ke včelařům.
V tom se dovolím oponovat, protože uvádite -
"A už v minulosti jsem tu psal že telefónní číslo na veta jsem dávno vymazal, a že je slivovice(pro zvířata stačí jabkovice) všelék, za tím si stojím ( v kombinaci s propolisem... ale to už věděli staří egipťané!)"... ono ovládnout základní léčení bez veta (které je pro nás předražené a navíc je to s těma Mvdr všeliaké), je pro majitele ovcí někdy nezbytnost a nutnost... Lukáš.
Vesmes staci zachovavat preventivni opatreni... a verim tomu ze se minimalizuje nutnost zasahu veterinare... pouze na komplikovane stavy... http://docplayer.cz/4055999-Vera-matlova-ovce-a-kozy-v-ekologickem-zemedelstvi.html.
profesor1
napsal(a):
To nepopírám že jsem psal o propolisu, ale vy jste chtěl k tomu založit vlákno, proto si myslím že by se to více rozjelo(diskuse) u včelařů. Já k tomu můžu jen říct, že propolis má velké desinfekční účinky, tlumí bolest a co já vím co ještě.
Jasně, a jablkovice popřípadě kombinace obojího používate k čemu, jestli můžu poprosit, Lukáš.
Jabkovici mám v rozprašovači na desinfekci běžného poranění - při stříhání, úprava pazdnechtů..., dezinfekci půpků jehňat, kůzlat, nějaké vyrážky, ekzémy... desinfekci zranění u sebe. Když náhodou vypozoruji u zvířete problémy s trávením, tak naředím jabkovici s vodou, případně takzvaným "pozadkem" = to co vyteče v pálenici ještě z měřidla po odstavení. Poměr - nevím, přiměřeně, asi dvě veliké štamprle do láhve 0,33l. Ten propolis to už je medecínka. Kde nestačí samotný líh(ekzém, hodně zahnisaná rána..) tam nasazuji propolis. Ještě jsem si vzpomněl, že spolu s meden perfektně zatahuje jizvy. Ale pozor. Někteří človíčci můžou být údajně na propolis hoooodně citliví (tak jako tady někteří na jabkovici )
Ale tím vás nechci přesvědčovat, že vše se vyléčí. Mě se prostě vyplatí raději zvíře utratit a zkrmit slepicím, než dát tisícovku vetovi(se stejným výsledkem léčby).
A jak psaL Lilo , nejlepší je prevence, u mne to znamená minimální příkrm, více méně žádné jádro, granule a podobné sračky. Raděj si podojím o ovci-kozu navíc.

Tak už jsem se prokousala celou diskusí - k tématu křížení nemám co psát, jak velkej jsem amatér, ale k tomu vetovi... kdo nemá číslo na veterináře, má číslo na kafinu
Sakra, člověk tu večer chybí a nestačí to dočíst.
Souhlasím s profesorem - už jsem to tu psal, já jsem příznivcem negativního výběru. Jestliže jsou kůzlata slabý, náchylný, matky málo mlíčný, málo starostlivý - jdou z chovu celý linie.
Věřte, nevěřte, ale o poslední dvě kůzlata jsem přišel v roce 2010. Kozy se samy postarají o kůzlata i o sebe, mám stádo pořád spolu (nic neodděluju - ani kozla). Naopak, kozel hlídá před liškama a toulavejma psama, střídá se s kozama na hlídce, a když je třeba, valí jako první. Dokonce vytlačoval od koz a malejch kozlátek i nás. Ne ve zlým - tahá za rukávy, za šosy, stoupá si před nás. Stará se jak zvládá.
profesor1
napsal(a):
Jabkovici mám v rozprašovači na desinfekci běžného poranění - při stříhání, úprava pazdnechtů..., dezinfekci půpků jehňat, kůzlat, nějaké vyrážky, ekzémy... desinfekci zranění u sebe. Když náhodou vypozoruji u zvířete problémy s trávením, tak naředím jabkovici s vodou, případně takzvaným "pozadkem" = to co vyteče v pálenici ještě z měřidla po odstavení. Poměr - nevím, přiměřeně, asi dvě veliké štamprle do láhve 0,33l. Ten propolis to už je medecínka. Kde nestačí samotný líh(ekzém, hodně zahnisaná rána..) tam nasazuji propolis. Ještě jsem si vzpomněl, že spolu s meden perfektně zatahuje jizvy. Ale pozor. Někteří človíčci můžou být údajně na propolis hoooodně citliví (tak jako tady někteří na jabkovici )
Ale tím vás nechci přesvědčovat, že vše se vyléčí. Mě se prostě vyplatí raději zvíře utratit a zkrmit slepicím, než dát tisícovku vetovi(se stejným výsledkem léčby).
A jak psaL Lilo , nejlepší je prevence, u mne to znamená minimální příkrm, více méně žádné jádro, granule a podobné sračky. Raděj si podojím o ovci-kozu navíc.
Super, děkuji... jinak Lilo psalA - ale vím, oslovil jste ji tak úmslně , Lukáš.
napsal(a):
Tak už jsem se prokousala celou diskusí - k tématu křížení nemám co psát, jak velkej jsem amatér, ale k tomu vetovi... kdo nemá číslo na veterináře, má číslo na kafinu
Kdepak kafinu... zijeme tak ze i smrt je uzitecna... nuceny vysek ci uhyn je potravou pro dalsi v potravinovem retezci... a souhlasim s igorem

Nojo akorat je potreba nahlasit treba kradez nez uhyn, jsme prece vsichni pod dohledem...

Nojo, jak to píšete? Už jsem je měla zaevidované... že by domácí porážka na velikonoční jehně?

Takze jak teda abych nemusel volat kafilerku? Stary ovce jsem neporazel, jen me nekdo rikal, ze nejaka cast je nebezpecnej odpad a musi se to ekologicky zlikvidovat. U jehnat problem nemam. Tak nebudete skoupi a poradte misto mlzeni.
( co mas profesore porad s tema opicema? ze by to byla spis opicka z jabkovie?.).
napsal(a):
Uz presne nevim, asi si nechava jehnice z tohoto spojeni do dalsiho chovu. na uzitkovy F1 krizence urceny na maso je asi lepsi matka vf. ale na prvnicky na ne suffolka nedavejte. vic se me libi spojeni zwartbless a suffolk pripadne zwartbles a texel. ale to je i na vkusu. rozhodne uz nechci vylozene plodny plemeno jeste navic s asezonni riji. dve pekna jehnata jsou lepsi nez 3 a vic mensich. i kvuli porodum me prijde ze v ty ovci jsou dve "srozumitelnejc" poskladany nez tri. nekdo muze namitnout ze tri zase budou mensi a tim snazsi porod, ale kdyz se matka neprekrmi ke konci brezozsti, tak jsou lepsi dve.
Zdravím, jakmile si v konečné fází nechám kříženku F1 SF x VF a pustím na ní berana SF bude mít ovce-bahnice pořád říjí asezonní? Nebo sezonní jako plemeno Suffolk...Díky, Lukáš.

Profesor: s díky přijímám. A co jsem vyhrála?

napsal(a):
Profesor: s díky přijímám. A co jsem vyhrála?
Litr premiovy jabkovice ( bohuzel v rozprasovaci ) :).
Hipííí co jste vyhrála? Nevím, díky tomu vtipnému řiditeli co mne neustále komentuje mě nic vtipnějšího nenapadá. Musí te si momentálně vystačit s jeho abnormálním smyslem pro hůmor
Nebo že bych vám zanotoval píseň která mne vždy napadne když něco od něj čtu?
Dobře ukecala jste mě:..."kolo je kolo a kolem zůůůůstane..." tra la lááááááá.

profesor1
napsal(a):
Hipííí co jste vyhrála? Nevím, díky tomu vtipnému řiditeli co mne neustále komentuje mě nic vtipnějšího nenapadá. Musí te si momentálně vystačit s jeho abnormálním smyslem pro hůmor
Nebo že bych vám zanotoval píseň která mne vždy napadne když něco od něj čtu?
Dobře ukecala jste mě:..."kolo je kolo a kolem zůůůůstane..." tra la lááááááá.
Jasnej uraz do stredu cela :) priste pan reditel, dekuji.

Dnes je to opravdu slabi, ze by slabsi rocnik jabkovice? :) Tak uz pro dnesek dost spickovani. Az budete ve forme, tak si to zase muzeme dat.).

Ten mastnak, to musi byt ale kapacita, kdyz je podle nej i mastnakometr. Dobre, tak jsem takova merka, bude me zajima, az zacnete hodnotit i ostatni. Jestli treba hippie bude 30% mastnak.. kolik procent davate sobe? Ze by NULA? :).

Jen jestli to milej pane neni tak, ze jste nepochopil vy ( ironii )
rano moudrejsi vecera a pohledejte lepsi model.

Ano nechapu vase metry, kazdej mame jinej metr. Ale co me tesi ze ja nemam potrebu si vymejslet nejakej metr, maximalne vas vyje...bu jak rikate a tim to vadne. Opakovat to muzete do aleluja. Treba me to vysvetli nekdo nezavislej.
profesor1
napsal(a):
Kdy obměňuji? Až poznám že vyrostla lepčííííí náhrada.
Každý rok po mě někdo chce starou ovci do klobás, tak holt je vždy nějaká na řadě, nehledě k tomu že z cca 35 ovcí je každý rock některá na odpis.
Myslel jsem v 6-ti,7 letech nebo i pozdějí- třeba až jim odcházejí zuby?
Výše píšete - " Ano, beran je pořád čistý VF. A jehnice, pokud jsou hezké si stále nechávám. Říkám že v tom nehledám vědu. Lepší jehnice nahradí horší kus. Mám i nějaké "srdcovky", ale jak zestárnou tak jdou..."
Tak se Vás s dovolením rád zeptal, kde tedy u Vás "půjdou" do klobas nebo co je ve Vašem sdádu 35 VF stará ovce? Děkuji, Lukáš.
Jo přesně jak píšete, v 6,7... i starší, ale u těch starších už pak poznám že po porodu mají míň mléka a jehňatům to nestačí.
Jednou jsem si nechal srdcovku opravdu až do posledka. Už nevím přesně, ale měla dost přes deset let. Porodila krásná velká jehňata, ale pak už se nezvedla. Ještě je jakš takš odkojila (měsíc), pak už jsem se ale na ni nemohl dál dívat...
Pouštím i na jehničky ( jiného, ne otce), ale jen na ty NEJ. Ony jdou do říje většinou až v říjnu. Jinak mám berana celoročně ve stádě. Letos první porod 11.1..
Krmím jen seno a senáž. Kdyby některá mamina měla troj a vícečata, případně málo mláka, tak bych ji nechal odděleně a přikrmoval strouhanou řepou se šrottem ale to už se mě při krmení senáží nestává(nedostatek mléka).
profesor1
napsal(a):
Jo ty mladé jdou do říje v 99% později! Letos to mám všechno asi o měsíc uspíšené, jinak mívají ty mladé porody až v březnu-dubnu.
To je super, že si to pohlídaj samy a nemusím to sám nějak hrotit a oddělovat.
Prominte, že se tak vyptávám, ale zajímaly by mě ještě pár věci ohledně Vf a Vašeho chovu...
Proč dávate přednost možnosti, že máte berana celoročně ve stádu? A zda máte VF jako hlavní produkci na mléko, předem děkuji moc za odpověd, Lukáš.
Berana mám celoročně ve stádu, protože jsem děsně líný člověk a nechce se mě se o něj starat někde bokem od ostatních. Je pro mne poholnější, když mám co nejdýl všechny ovce pohromadě, nemusím je rozdělovat a starat se o dvě, tři stáda. Navíc si ke mě chodí kupovat brzy na jaře pár lidí jehňata, kteří je chtějí na vypásání zahrad, tak ať jim mám co nabídnout. Zůstanou mě pak ovce bez jehňat, které dojím, dělám sýr, něco si tím vydělám, za to koupím krmení pro slepice..., mám míň kusů na pastvině, můžu víc nasušit sena, mám pak seno- senáž na prodej, zaplatí se mě náklady na sušení... je to taková moje malá ekonomika Jinak je podle mne lepší ovce připouštět později, ať se vám malí narodí na trávě. Ovce bude mít podstatně více mléka (zadarmo) a jehňata porostou líp.
Už jsem psal, že chov VF jsem zdědil jako takovou tradici, ale nudila mne bílá barva na pastvině, tak jsem si přikoupil ovce SF, ať je to veselejší. No a navíc se mě zdá že VF zase jde trošku do módy, protože hodně lidí chce po mě jehničky VF. Bohužel jim většinou už nemám co nabídnout, protože ty nej si nechávám a další nej prodám stálým zákazníkům z jara. Za další se mě VF zdají jako velmi klidné plemeno, nejsou sice nějak extra zmasilé, ale zase nemají moc loje. Tož tag.
Jinak přestaňte s tím...- "promiňte, s dovolením, mohl bych se zeptat "...
Většina tady když vím tak odpoví, když nevím tak se taky zeptá a když se nám nechce tak držíme hubu Kdo ty zdvořilosti vyžaduje tak nech si trhne nohou
Letos už mám snad odroděné. Ještě možná jedna prvnička, ale tu mě vrátili (z výpujčky na výpas) až v prosinci, tak ta už možná ani rodit nebude. První porod 11,1, a poslední u dospělých asi první týden v březnu po asi 14denní pauze. Už jsem tu někde psal že letos to mám skoro o měsíc dříve než jinné roky.
Prvničky mají letos všechny po jednom(naštěstí), ale staré mají v 90 % procentech po dvou, což loni byl pravý opak. Letos jsem nadmíru spokojen, i když jedináčci mě vůbec nevadí, protože rostou o to rychleji.

Pro lukasce: pokud nejste 24 hodin doma, nebo ty ovce nemate porad zavreny v zime, tak bych berana ve stade nedoporucoval.
profesor1
napsal(a):
Letos už mám snad odroděné. Ještě možná jedna prvnička, ale tu mě vrátili (z výpujčky na výpas) až v prosinci, tak ta už možná ani rodit nebude. První porod 11,1, a poslední u dospělých asi první týden v březnu po asi 14denní pauze. Už jsem tu někde psal že letos to mám skoro o měsíc dříve než jinné roky.
Prvničky mají letos všechny po jednom(naštěstí), ale staré mají v 90 % procentech po dvou, což loni byl pravý opak. Letos jsem nadmíru spokojen, i když jedináčci mě vůbec nevadí, protože rostou o to rychleji.
Díky... a vícečetné vrhy žádné? Z toho co píšete usuzuji, že od prvniček se první ovečka obahnila až někde v polovině února...Lukáš.
Jestli myslíte výcečetný vrh jako tři a více jehňat, tak to jsem měl naposledy tak před pěti lety 4 jehňata. Z těch čtyřčat mám dvě ovečky a mívají pořád dvojky. Z těch dvou je jedna odchovaná na flašce, kvúli dětem nemohla jít pod nůž a je z ní krásná ovce. Jinak trojčata a vícerčata si pamatuji tak možná třikrát za cca 35 let chovu ovcí.
profesor1
napsal(a):
Jestli myslíte výcečetný vrh jako tři a více jehňat, tak to jsem měl naposledy tak před pěti lety 4 jehňata. Z těch čtyřčat mám dvě ovečky a mívají pořád dvojky. Z těch dvou je jedna odchovaná na flašce, kvúli dětem nemohla jít pod nůž a je z ní krásná ovce. Jinak trojčata a vícerčata si pamatuji tak možná třikrát za cca 35 let chovu ovcí.
To je zajímavé, protože o VF se traduje, že mají často vícečetné vrhy, které dokážou uživit...možná to bude ve Vašem případě i tím, že je beran celoročně s ovcemi...a ono je nejspíš lepší mět dvě hezké jehnata než-li 3 a více a třeba mít s tím starosti...Lukáš.

Jestli se nepletu, kdyz ovce zabrezne na druhej pokus, oplodni se vic vajicek. nebo jak to je.

Pro profesor: vsak by stacilo berana vyhodit v pulce srpna pro jistotu a pustit mesic po tom co vam vetsinou jdou do rije. Ale za trapeni s trojcatama to nestoji. Leda by na ne byl odbyt ale co si za ne rict, je to spis darem.
napsal(a):
Pro profesor: vsak by stacilo berana vyhodit v pulce srpna pro jistotu a pustit mesic po tom co vam vetsinou jdou do rije. Ale za trapeni s trojcatama to nestoji. Leda by na ne byl odbyt ale co si za ne rict, je to spis darem.
Pro profesor...Souhlasím s Mastnackem ohledně berana...a trápení s trojčaty u VF ovcí by neměly nastát - mají přeco o něco více mléka (něco jiného jsou čtyřčata).
Co myslíte profesore? Lukáš.

Nejde jen o mliko ale i o narocnost na telesny zasoby, komplikace pri porodech. Pohledejte obrazky, jak jsou jehnata usporadany v deloze kdyz je jedno, dve, tri, ctyri... nechtel bych bejt ta ovce s tri a vice jehnatama.).
napsal(a):
Nejde jen o mliko ale i o narocnost na telesny zasoby, komplikace pri porodech. Pohledejte obrazky, jak jsou jehnata usporadany v deloze kdyz je jedno, dve, tri, ctyri... nechtel bych bejt ta ovce s tri a vice jehnatama.).
Jasně, ale cílem chovatele by mělo být (v tom se asi všichni schodnem), aby 2 - a více roční bahnice mu porodila 2 zdravé jehnata.
Pakliže bych pominul aspekty, jak uvádite "narocnost na telesny zasoby, komplikace pri porodech", tak by VF ovce mělo nejmín vadit odchovat trojčata.
Na serveru Zootechnika.cz se píše- " Východofríská ovce - je velkého tělesného rámce, s poměrně delšimi nohami, užším hrudníkem se vyznačuje vynikají mléčnou užitkovostí a plodností, při zachování ranosti. Nádoj u toho plemena někdy přesahuje i 1 000 kg, v průměru však 600 kg. Tučnost mléka je až 7 %. Plodnost se pohybuje okolo 200 % "
Proto mě jako budoucího chovatele VF ovcí překvapuje vyjádření Profesora, že předloni měl pastvu vynikající až do listopadu a měl přitom většinou jedináčky.
Lukáš.

Taky me to prijde divny, mam suffolky a u druhotelek, pokazdy dvojcata, jednou i trojcata. Prvnicky tam byl vzdycky jedinacek.
Lukáši, už jsem to tu řešil. Ptal jsem se, že jestli to nebylo tím, že měl beran jen rok, tudíž nižší plodnost. Bylo mě to vyvráceno, že beran počet mláďat neovlivňuje, spíše že starší beran není tak hrrrr do skoku a nechává si oveny na druhou - třetí říji, kdy ovce má uvolňovat více vajíček...
Jinak já mám pastviny vzdálené od baráku, tak bych nemohl kontrolovat průběh porodů + toulaví psi, krkavci... Proto to mám zařízené jak mám. Dle růstu trávy to cca za měsíc vykopu všechno ven, jehňata už jsou větší tak si poradí.
Já nějak neřeším, jestli mám v daný rok o deset jehňat víc nebo míň (je jich míň jsou větší, je jich víc, víckrát udělám během prázdnin hody z těch menších pro dobré sousedy )
Snažím se o co nejmenší náklady a co nejmíň starostí. Vždy mám nějakou rezervu pro případ úhynu/nucené porážky... Když mě pak přebývají, tak zájemce se najde vždy. Případně vypůjčím na výpas ovci i s jehňaty. Momentálně třeba pokukuji po plemeni oxford down, už se zase nudím a toto plemeno mě zaujalo zmasilostí zad a hlavně nádherným vzhledem na rožni
(+ klidná povaha plemene) O nedostatcích jsem se zatím nikde nedočetl. Tož tag
profesor1
napsal(a):
Lukáši, už jsem to tu řešil. Ptal jsem se, že jestli to nebylo tím, že měl beran jen rok, tudíž nižší plodnost. Bylo mě to vyvráceno, že beran počet mláďat neovlivňuje, spíše že starší beran není tak hrrrr do skoku a nechává si oveny na druhou - třetí říji, kdy ovce má uvolňovat více vajíček...
Jinak já mám pastviny vzdálené od baráku, tak bych nemohl kontrolovat průběh porodů + toulaví psi, krkavci... Proto to mám zařízené jak mám. Dle růstu trávy to cca za měsíc vykopu všechno ven, jehňata už jsou větší tak si poradí.
Já nějak neřeším, jestli mám v daný rok o deset jehňat víc nebo míň (je jich míň jsou větší, je jich víc, víckrát udělám během prázdnin hody z těch menších pro dobré sousedy )
Snažím se o co nejmenší náklady a co nejmíň starostí. Vždy mám nějakou rezervu pro případ úhynu/nucené porážky... Když mě pak přebývají, tak zájemce se najde vždy. Případně vypůjčím na výpas ovci i s jehňaty. Momentálně třeba pokukuji po plemeni oxford down, už se zase nudím a toto plemeno mě zaujalo zmasilostí zad a hlavně nádherným vzhledem na rožni
(+ klidná povaha plemene) O nedostatcích jsem se zatím nikde nedočetl. Tož tag
Jasně, s těmi pastviny to mám stejné... jen mě to zajímalo. Já zase se 6-ti bahnici se to snažím řešít aby ovečky měly vše co potřebují a od nich se těším na hezké, vitální přírustky.
K Vašemu stádu 35-ti bahnic se určitě nedopracují, budu rád jestliže pořeším ještě nějaké louky a přiblížím se Mastnackovi a jeho 12-ti ks, díky Lukáš.
napsal(a):
Taky me to prijde divny, mam suffolky a u druhotelek, pokazdy dvojcata, jednou i trojcata. Prvnicky tam byl vzdycky jedinacek.
Ze SF mám za poslední 3 roky úplně ty samé zkušenosti, prvničky-jarky vždy po jednom a u druhotelek, pokaždé dvojčata, jednou i trojčata(bahnice měla problémy). Lukáš.

U me jsou z toho dva berani, takze bahnic 10. ale mam dve krizenky s romanovkou a ty pujdou asi letos pryc, chci nechat berany prave do pulky srpna +- a tyhle potvory by urcite znovu zabrezly. Takze je bud nahrady SF nebo ZW kdyz se zadari. A kdyz ne, tak bude bahnic 8.
Massaro
napsal(a):
Nejspíš to bude tím, že Profesorovi zabřezávají hned na první říji. Ale s těmi čísly ohledně užitkovosti to berte trochu s rezervou, protože v dojených stádech ovce nebývají jen na pastvě, ale jsou fest futrované, aby tam ta užitkovost byla.
Musím s Váma souhlasit ve všem, ikdyž s tou užitkovosti mě to nenapadlo...vlastně i krávy-dojnice se ve větších chovech nepasou, jsou maximálně futrované a pak dosahují nádoj i 50l den/ks.

profesor1
napsal(a):
30-40ks dospělců ovcí + 3 - 5 ks dospělců koz = 9 - 13ha luk a pastvin. Jak který rock se mě podaří co urvat.
Jak urvat? To pasete na obecnim? Minuly tyden jsem si konecne prevedl ovci staj na me a zjistil jsem, ze k tomu abych moh chovat ovce, tak nemusim mit vubec zadnou pastvinu ani vybeh. Staci mit zakreslenou staj na mapce. Tak jsem se podivoval.
profesor1
napsal(a):
30-40ks dospělců ovcí + 3 - 5 ks dospělců koz = 9 - 13ha luk a pastvin. Jak který rock se mě podaří co urvat.
Kolik Vám váží 100-denní jehnata, které si necháváte do chovu? A jestli se ještě můžu zeptat, v kolikátí dnech chovné jehničky odstavujete od matek. Předem díky, Lukáš.
Člověče vy jste se ještě nerozhodl? Mě se neptejte, já to nesleduji. Ale moc nemají, protože ovcím nedávám příkrm a na trávu většinou jdou až mají ty tři měsíce, teprve pak začínají lépe růst. Nevím,30kg asi mají. No a odstavuji až tak v září, těsně před začátkem jejich říje. Když mám nového berana, tak neodstavuji vůbec. Já tohle neřeším, ale zase mám větší jistotu, že ty nej, jsou nej.
profesor1
napsal(a):
Člověče vy jste se ještě nerozhodl? Mě se neptejte, já to nesleduji. Ale moc nemají, protože ovcím nedávám příkrm a na trávu většinou jdou až mají ty tři měsíce, teprve pak začínají lépe růst. Nevím,30kg asi mají. No a odstavuji až tak v září, těsně před začátkem jejich říje. Když mám nového berana, tak neodstavuji vůbec. Já tohle neřeším, ale zase mám větší jistotu, že ty nej, jsou nej.
Jo rozhodl, už je mám...koupil jsem deset 70-75 denních a mají 17-23 kg a s nich chci vyselektovat 5-6do svého chovu. Jinak pres den na pronajatém pozemku u baráku mají k dispozici nejlepsí pastvu. Na večer jdou do stodoly a tam mají seno a mačkaný oves...at přiberou.
Nevadí, že byly odstavené už ve dvou měsících, nebude to problém? Do ideálu jako máty Vy (odstavujete těsně před začátkem jejich říje) mám daleko. Chci se jen zeptat, zda to můžu alespon částečně kompenzovat lepším příkrmem (přes den dobrá pastva a večer seno s mač. ovsem). Díky za reakci, Lukáš.
lukasce
napsal(a):
Jo rozhodl, už je mám...koupil jsem deset 70-75 denních a mají 17-23 kg a s nich chci vyselektovat 5-6do svého chovu. Jinak pres den na pronajatém pozemku u baráku mají k dispozici nejlepsí pastvu. Na večer jdou do stodoly a tam mají seno a mačkaný oves...at přiberou.
Nevadí, že byly odstavené už ve dvou měsících, nebude to problém? Do ideálu jako máty Vy (odstavujete těsně před začátkem jejich říje) mám daleko. Chci se jen zeptat, zda to můžu alespon částečně kompenzovat lepším příkrmem (přes den dobrá pastva a večer seno s mač. ovsem). Díky za reakci, Lukáš.
V chovech, které se orientují na výrobky z ovčího mléka to jinak nejde. Někde ve staré literatuře jsem četla, že nejnižší váha pro odstav je 15 kg. V těch chovech si taky nechávají nějaké jehnice pro sebe a pochybuji o tom, že by je nechávali pod matkami. Příkrm výjde levněji než nechat si vypít mléko na výrobu sýrů.