Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Dobrý den, dnes ráno mi znenadání uhynulo jedno 4 týdenní jehně z trojčat. včera se mi zdálo že trochu divně stojí, ale pak šlo pít od matky, do té doby bylo vše v pohodě. nevíte mohlo sežrat nějakou jedovatou bylinu třeba ? Napadlo mě ještě aby nebylo začervené, ale matka byla odčervena, jinak opravdu nevím co mu mohlo být. Chtěla bych pro jistotu odčervit i ty ostatní, jedno jehně přikrmujeme, je trochu slabší - hubenější, mohlo by to být tím ? a vůbec od jakého věku se mohou jehňata odčervovat ?
Vývojový cyklus kokcidií je u jehňat asi 3 týdny. To zn., že přelečit proti kokcidióze je třeba v těchto třítýdenních intervalech. Preventivně používám Occitral od fy Bodit Tachov do vody - nebo je možné dávat pelyněk a octovou vodu - ( já dávám jablečný ocet - a to i králíkům). Pokud je to na akutní, pak asi Sulfacox, ale ten jsem u jehňat ještě nedávala, tady prosím zkušenější o doplnění.
Jehňata by se měla odčervovat v 6,10 a 15-ti týdnech (tohle mám v bloku, asi z diskuzí).
Jinak proti kokcidióze preventivně - čistá podestýlka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sam 90210
napsal(a):
Dobrý den, dnes ráno mi znenadání uhynulo jedno 4 týdenní jehně z trojčat. včera se mi zdálo že trochu divně stojí, ale pak šlo pít od matky, do té doby bylo vše v pohodě. nevíte mohlo sežrat nějakou jedovatou bylinu třeba ? Napadlo mě ještě aby nebylo začervené, ale matka byla odčervena, jinak opravdu nevím co mu mohlo být. Chtěla bych pro jistotu odčervit i ty ostatní, jedno jehně přikrmujeme, je trochu slabší - hubenější, mohlo by to být tím ? a vůbec od jakého věku se mohou jehňata odčervovat ?
Když vám něco uhyne a nevíte proč, musíte se podívat dovnitř. jinak důvod nevymyslíte.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Jablečný ocet dávám taky, podestýlku měním komplet každý týden, ten přípravek - Occitral od fy Bodit Tachov, seženu na internetu nebo veterině ? Díky moc.