Prosím o radu. Krmím nadojené ovčí mlezivo, napřed stříkačkou, teď zkouším láhev. Ovce napřed měla nedostatek mléka, po injekci a dojení se to zlepšilo (kamerunka). Jehně dostalo selen a probicol L. Je teď veselé a živé, roste, ale s každým krmením je problém. Napřed mléko nacpat do pusy, pak hladit krk, aby polklo. A zase znovu. Protože krmení trvá dlouho, přihřívám láhev v horké vodě. Krmín po 2-3 hodinách, kolem 40 ml - jehně si samo řekne - dost. Po jídle hned usne.
Je narozené v termínu, žádná přibuzenská plemenitba.
Dá se nějak podle vašich zkušenosti pomoct? Četla jsem ve starších radách o selenu injekčně a nějaké injekci na žravost... To bych se zeptala "Bodlinky", pokud je dostupná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pola
napsal(a):
Prosím o radu. Krmím nadojené ovčí mlezivo, napřed stříkačkou, teď zkouším láhev. Ovce napřed měla nedostatek mléka, po injekci a dojení se to zlepšilo (kamerunka). Jehně dostalo selen a probicol L. Je teď veselé a živé, roste, ale s každým krmením je problém. Napřed mléko nacpat do pusy, pak hladit krk, aby polklo. A zase znovu. Protože krmení trvá dlouho, přihřívám láhev v horké vodě. Krmín po 2-3 hodinách, kolem 40 ml - jehně si samo řekne - dost. Po jídle hned usne.
Je narozené v termínu, žádná přibuzenská plemenitba.
Dá se nějak podle vašich zkušenosti pomoct? Četla jsem ve starších radách o selenu injekčně a nějaké injekci na žravost... To bych se zeptala "Bodlinky", pokud je dostupná.
Můžete krmit sondou, bude to rychlejší.
Pokud vám to teda za to stojí. Bude to hodně drahé jehněčí, i pokud se vám takové zvíře podaří odchovat, a na nic jiného se tohle zvíře nehodí.
Ja mam pocit ze to delate trochu spatne hladi se krk u husy aby spolkla sisku... jehne si zafixujte na kline tak aby vam nemohlo couvat, lehce mu zaklonte hlavicku nacpete mu lahev...chytnete hlavicku ze spodu za koutky a pri polknuti lehce stlacte ty koutky... dudak muze byt spatny, kratky, dlouhy, muze mit moc velkou dirku, nebo naopak malou a uz je tu problem...
sondu bych rozhodne vynechala ta vam saci reflex nevytvori... tak jako tak je dulezite ac dokrmujete jehne prikladat ke struku...

lilo
napsal(a):
Ja mam pocit ze to delate trochu spatne hladi se krk u husy aby spolkla sisku... jehne si zafixujte na kline tak aby vam nemohlo couvat, lehce mu zaklonte hlavicku nacpete mu lahev...chytnete hlavicku ze spodu za koutky a pri polknuti lehce stlacte ty koutky... dudak muze byt spatny, kratky, dlouhy, muze mit moc velkou dirku, nebo naopak malou a uz je tu problem...
sondu bych rozhodne vynechala ta vam saci reflex nevytvori... tak jako tak je dulezite ac dokrmujete jehne prikladat ke struku...
Tady otázka jak na tom to jehně je. Ono donutit zvíře polknout normálně není vůbec žádný problém a dělají to automaticky. Takové jehně se dá nakrmit i z dvacítkové stříkačky, nepotřebuju žádný dudák. Ale musí polykat. Pokud nepolyká a stojí s hubou plnou mléka, je něco hodně špatně.
napsal(a):
Tady otázka jak na tom to jehně je. Ono donutit zvíře polknout normálně není vůbec žádný problém a dělají to automaticky. Takové jehně se dá nakrmit i z dvacítkové stříkačky, nepotřebuju žádný dudák. Ale musí polykat. Pokud nepolyká a stojí s hubou plnou mléka, je něco hodně špatně.
Jj s vami souhlasim... i v tom predeslem prispevku o tom zadna... je na snade se opravdu zeptat jak na tom je... a pani by to mela trosku rozepsat... treba jehne polyka, ale nema vlastni vuli k sani... nebo jehne nepolyka... potom jehne prikladam, neprikladam k matce, mam ho v chlivku, mam ho doma... atd... krmim jakym dudakem, jakou technikou... nejlepsi by to bylo mozna i videt...
no a pak je dulezite si uvedomit to co pisete... jestli se to vyplati takove jehne vykrmovat..
První zkuste dát jehněti prst od mléka do pusiny a pomalu jej vytahujte ven a zase spátky. Tak zjistíte, jestli jehně správně tvaruje jazyk a taky se tak dá nastartovat sací reflex, protože jehně (pokud teda už není před konečnou a má trošku hlad) se bude snažit ten prst v pusině udržet - přisát. Tak to dělejte i s cumlem(dudlem...) při napájení - jako že jej vytahujete. Většinou to po chvíli zabere. Taky záleží jak velká je v dudlu dírka, to už musíte odhadnout podle pití jehněte - malá = skoro nic neteče a jehně pití spíše vysílí a přestane bavit. Velká = muže přebytek mléka jehně vdechnout.
Taky jak píše Lilo, je důležité jak to jehně při pití uchopíte a držíte.
Děkuji
za dobré rady. Beránek je ve chlévě s matkou v samost.stání. Krmím ho
dětskou lahví - mám od Drimlů obj. láhev s měkčím dudlíkem. Tyto dětské
láhve mají krátký a tvrdý dudlík, může to problém zhoršovat. Můj "ovčí"
dudlík má pro něj moc velkou díru, tak ho nemohu použít.
Jehně je vitální, už je z něj rošťák - když dojím ovci, trká mne
systematicky do gumáků - to ho nikdo učit nemusel. Štěstí je, že ovce
není žádná divoška a můžu tedy krmit čerstvě nadojené mléko.
Před každým krmením přikládám beránka pod ovci, odstříknu mlko na
prst a strkám mu ho do pusy. Šimrám ho stříškem na pusině a pokouším se
mu ho strčit do tlamičky. Neudrží ho a nepřisaje se.
Jak píšete, zkraje jsem to málem vzdala a jen to, že jsem nevěděla
jak jehně sama usmrtit (muže mi zabila leukémie), mne donutilo trávit
drahý čas ve chlévě.
Už jsem jednou dávno od merinek jednoho flaškáče měla. Ale to jehně
chytlo cumel a jelo...
Při krmení ho posadím na klín a zleva (levák) mu dávám láhev -
bokem mezi zuby. Pravou rukou ho prstem šimrám na horní čelisti, abych
ho přiměla nasát a při polykání hladím krk. Pokud ho nepobízím prostě
drží cumel v tlamě.
Ten problém vidím ve dvou fázích krmení. Napřed sání, pak dudlík ven a
teprve polyká.
Když jsem krmila stříkačkou, bylo to to samé. Asi to chce čas a
trpělivost. Je to letos můj první.
Promiňte, jestli je můj výklad nejasný, ráda doplním, co jsem zapomněla.
Ještě zkusím radu Profesora na nácvik sání prstem od mléka. Co
kdybych dala na špičku prstu trochu medu? Co myslíte?
Jinak je mi jasné, že půjde na maso.
Přitom loni měla ovečka napoprvé dvě jehničky a bez problémů. No, štěstí
si musí člověk zasloužit.
Možná, až vyměním tu kojící láhev, bude to lepší.
Chtěla bych se zeptat pro příště. Jak zabít takhle malé jehně, když je
potřeba. Na králíky mám od Drimlů pružinovou pistoli.
Díky za Vaše rady a cílené dotazy přátelé, už vím, kde je asi chyba. Práce jazyka, jak píše Profesor, a to jak ho napájím, jak píšete Vy ostatní. Teď jsem ho donutila pít z lahve přimo ze předu přes zuby - a polykání mu šlo mnohem líp. Sice se bránil, aby mohl pít bokem, ale trochu dost jsem ho znásilnila.
Kéž bychom to zvládli. Teď to budu zkoušet a čekat, zda mi to potvrdíte, až se k tomu zase dostanete. Ještě jednou díky za partu, kterou pro všechny vytváříte!
No už jsem vám chtěl vynadat za to boční krmení
Opravdu musíte rovně zepředu a zkoušejte mu přitom jakoby ten dudlík vytahovat ven, snad se naučí i sát(vytvořit podtlak)
Jestli je takový čipera, tak určitě přežije a kdyby jste přeci jen náhodou musela, tak klidně použijte tu pružinovku, ale spíše do zátylku, než směrem k nosu. Pak jej rychle podřízněte, až by tekla světlá krev. Ale myslím že tuhle radu potřebovat nebudete.
Ještě něco, - jakmile začne sát, tak stále zkoušejte přikládat pod ovci, za cenu že by jste ho někdy nechala víc vyhladovět a pak mu střikla ze struku, když ne do otevřené tlamičky, tak aspoň na čumák, mohlo by pak samo chytnout a bylo by po problému.
Přeji ať se daří.
Popsala jste to krasne... neni co dodat... ano pri strikacce je nejjednodusi mu to narvat do boku, do tvaricky... ale dudl zprima... bokem si to tim jazykem nemohou obmotat... ten lidskej dudl pokud je kulaty a kratky budis... ale pokud je to ten anatomicky tvarovany splostely podle patra cloveka tak to je prusvih... to bych radeji zkusila ten s tou velkou dirkou...
Polo to me moc tesi ze se to rozebehlo... jeste pokud je vase ovce opravdu tolerantni a ma materske pudky vuci tomu jehnatku tak bych se snazila mrnocha naucit na vemeno.. vim ze to jde z tuha ze kdyz maji pocit ze je znasilnujete tak couvaj a naprosto odmitaj cokoliv pochopit... ovci si bud privazte ale tak aby se vam pri boji nechtela jeste navic obesit, aby vam odpadlo prani se s ovci... a mrnocha soupnete pod vemeno... jednou rukou mu drzite hlavu v zaklonu s vrchu a zaroven prstem te ruky vrazite do koutku aby jste otevrela jeho papulku... a druhou rukou mu vrazite do tlamky struk a primackavate pridojujete aby to teklo... prst hned jak bude struk v tlamce vytahnout... zkratka je to trochu boj...
Pro všechny, co jste mi radili: Máme první výsledky boje nablízko-beránek dnes asi 3x na vemínku zabral. Teď ale nevím, jestli tím pádem láhev úplně vyřadit, nebo ho s ní ještě docpávat - zatím toho u mámy moc nevypil.
Takový to byl pěkný den!
Ale beran se pere jako dráteník. Byli jsme schvácení oba, jak jsme se tak váleli ve slámě - no, video by to bylo pěkné...
Presne o tom to je... po ranu az pujdete krmit mu podrzte ovci a zkuste ho jen hodit pod vemeno... ktere trochu odmacknete... v momente kdy zjisti ze z toho to mliko po tahani jde tak zabere... dulezite je vyuzit motivacniho hladu... tj nejprve prikladat aby se snazil pit... take kontrolujte brisko po ranu... on uz treba chodi k mame bumbat aniz by jste to vedela nad ranem... divila by jste se jaky maji ovce nocni zivot... az si budete jista ze se chodi relativne pravidelne obcerstvovat tak lahev ukoncit..