Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda tu není někdo, kdo by měl nějakou zkušenost s jehnětem, které nevyrostlo. Chovám ovce kamerunské a přesně před rokem nám ovce vrhla jedno jehně. Bylo pěkné, zdravé, plně kojené, jenomže ovečka moc nevyrostla je již roční a hmotnostně poloviční. Pochopitelně, její rodiče nejsou v příbuzenském stavu. Nevěděl by někdo příčinu tohoto problému? Děkuji.
No ja to mam tak ze to co neni do chovu proste neni do chovu a tim myslim nikde a u nikoho... cloveku to je lito kolikrat zabit... tak se to snazi prodat... nebo udat nebo byt jen darovat.. tomu dalsimu to je lito zase treba nenechat mit kuzlatka... a tak je to kolobeh... nejlsepsi je opravdu to co nejde do chovu vybit a snist... a prodavat jen to co mohu deklarovat jako kvalitni kus...
Uživatel s deaktivovaným účtem

lilo
napsal(a):
No ja to mam tak ze to co neni do chovu proste neni do chovu a tim myslim nikde a u nikoho... cloveku to je lito kolikrat zabit... tak se to snazi prodat... nebo udat nebo byt jen darovat.. tomu dalsimu to je lito zase treba nenechat mit kuzlatka... a tak je to kolobeh... nejlsepsi je opravdu to co nejde do chovu vybit a snist... a prodavat jen to co mohu deklarovat jako kvalitni kus...
Zacinam mit pocit, ze by mela dostat za usi i ovce, ktera ma tezky porody nebo se po nem nepostara o jehne, ani neolize a tahne do.... Konkretne zwartbles, bohuzel se me potvrdilo co uz tady parkrat padlo bud v diskuzi nebo s nekym po SZ. Ovce pekny, ale materskej pud nejak chybi. Cekaj me jeste tri, tak jsem opravdu zvedavej. Po dnesku jsem zralej na flasku jabkovice. Ale asi si dam jen rum do kafe.
napsal(a):
Zacinam mit pocit, ze by mela dostat za usi i ovce, ktera ma tezky porody nebo se po nem nepostara o jehne, ani neolize a tahne do.... Konkretne zwartbles, bohuzel se me potvrdilo co uz tady parkrat padlo bud v diskuzi nebo s nekym po SZ. Ovce pekny, ale materskej pud nejak chybi. Cekaj me jeste tri, tak jsem opravdu zvedavej. Po dnesku jsem zralej na flasku jabkovice. Ale asi si dam jen rum do kafe.
Hele pak je jeste otazka jeslti ty ovce samozrejme u prvnicek se to stava jsou kolikrat vyjukany z tezkyho porodu... tak zkratka ta otazka je za jakych podminek ty ovce rodej... jeslti za pritomnosti... coz je dalsi asi stresovej zazitek... nebo samotne v koji... kde maji cas si to vsechno obstarat... nebo samotne se stadem, kde je to pod kontrolou tetek, ktere k tomu ruzne cuchaj... jestli je jene ukecane nebo jestli se hur adaptuje... to je asi slozitejsi... neda se to hodit do jednoho pytle... kazdej porod je jinej... ja treba u starsich suffolek tehle problem s neocistenim nemam... u prvnicek je to komplikovanejsi.
Terka Š.
napsal(a):
Naše ovce měla bezproblémový porod a o jehně se skvěle postarala, a tak mi je divné, že je z něj takový mrňous.
Tak bud tam je nejaky prikrizeny gen, nebo jak uz nekdo psal vyse... ono kdyz se to zaspi ten rustovej cas tak uz to proste nikdy nedozene... na druhou stranu ta dynamika rustu muze byt az ted... jine to bude u narozenych v cervenci a jine u narozenych v lednu... jde o slunce, travu, pastvu... loni bylo dost sucho atd atd... nemluve o tech cervech ty dokazi udelat peknou paseku... kokcidioza kdy nerostou maji nafoukla bricha... a vesmes proste nenarostou... ackoliv nemaji zadne jine treba prujmove potize.

lilo
napsal(a):
Hele pak je jeste otazka jeslti ty ovce samozrejme u prvnicek se to stava jsou kolikrat vyjukany z tezkyho porodu... tak zkratka ta otazka je za jakych podminek ty ovce rodej... jeslti za pritomnosti... coz je dalsi asi stresovej zazitek... nebo samotne v koji... kde maji cas si to vsechno obstarat... nebo samotne se stadem, kde je to pod kontrolou tetek, ktere k tomu ruzne cuchaj... jestli je jene ukecane nebo jestli se hur adaptuje... to je asi slozitejsi... neda se to hodit do jednoho pytle... kazdej porod je jinej... ja treba u starsich suffolek tehle problem s neocistenim nemam... u prvnicek je to komplikovanejsi.
No, určitě je to složitější, já pořád hlásám, že mám jen malý vzorek na sledování, ale kříženky mi prostě malé obstaraly a hned byly imprintované, povídaly s malými, kdežto zwartbla letos (rodila podruhé) mladé sice obstarala (oproti loňsku), ale když začla rodit druhé a přišla si jiná ovce prvního očuchat, a normálně si ho odvedla (ta kříženka to zwartble) a máma ani nebékla. Malýho pak ta "teta" valchovala, když chtěl pít (asi hodinu starý, takže fakt sotva na nohách) a máma šumák... musela jsem přiskákat (ležela jsem za ohradou a koukala, jsem nepochozí, o berlích...) a plazila jsem se tam mezi nima s berlema a strkala před sebou to první zwartble asi 20 m, k mámě, aby si to zas začala všímat, ale nic naplat. Tak se tam jen ošmrdávalo kolem. Až když dopečovala o druhé, vzali jsme je a odvedli do domečku, kde teda nechala pít nakonec obě. Ale kdybych tam nebyla, věřím, že to prvorozené uhynulo hlady

lilo
napsal(a):
Presne jak jsem psala... nejspis jde o to tem zw doprat samotku... aby se mohly soustredit na sva mrnata a aby mala mohla vtiskavat tu svoji maminu a bezpecne si ji ohlidat... kazdy plemeno ma asi svoje.
No bylo to vcera slozitejsi. Mama tu zw nasla na zadech ve strani, tak ji odvedla nahoru. Pak jsem prijel z prace. Dou dobou to uz byla hodina co ji lezlo ven jedno kopejtko. Tak jsem pockal jeste hodinu. Pak uz me to nedalo tak jsem ji chytil, prohmatal a zjistil jsem, ze druha noha nejde ven, pojezdil jsem hloub a zjistil, ze ma lopatku silne zaklinenou. Nastesti me zahlid soused taky ovcak, tak me prisel pomoct, drzel ovci a ja jsem to solichal a snazil se uvolnit. Ale pri tom snazeni jsem berankoj asi natah slachu nebo vykloubil prst, jeslti to rikam spravne, ted si slape po kopejtku.
Je taky fakt, ze vcera u nas vymerovali geometri a chodili okolo ohrady, proste den na pest.
Hele kdyz by koukalo jen jedno kopytko... tak to bych asi zasahla hned... proste je to nepravidelna poloha tu je vzycky lepsi upravit... a pak ji to nechat do odrodit.. jakmile jde jen jedno kopytko... tak druha noha je bud dole... a nebo je to cele blbe... to znamena ze hlava je zaklonena nekde dozadu...
dulezity je ze to prezil... a po kopytkach snad slapou vsichni...

To druhy bylo za tim prvnim +- 7cm, zmacknuty pod hlavou. Kdyz uz se me povedlo vytahnout obe nohy, tak jsem byl uz dost spocenej a ani jsem nepomyslel na to ze bych ji nechal dorodit. Hlavne uz vubec netlacila. Myslim ze poloha jako takova byla dobra, jen bylo velky a nevesly se obe nohy.
Uz jsem mel doma doktorku, dala mu dlahu. Natahnul jsem mu slachu. Neslape po kopytku ale po kloubu, kopytko ma zvraceny dozadu, jako kdyz das ruku v pest a ohnes dozadu. Snad bude v cajku.

Jooo to se snadno rika, priste uz driv zasahnu, ale vloni jsem mel taky prvnicku, krizenku, tu jsem pozoroval z poza baliku sena dalekohledem. chodila s nozickama a uz jsem byl v pokuseni jit a pomoct a pak sup jedno druhy a bylo dokonano. I u tehle jsem si rikal ze pockam maximalne ty dve hodiny. Jsem poucenej.
Jakmile trčí nožka, nožky, hlava... praskl vak s plodovou vodou, který roztahuje porodní cesty a zároveň i jakoby promazává porodní cesty. A když jsem u toho, tak bych čekal max.20 minut, protože pak už hrozí že se porodní cesty začnou stahovat a taky to už tak nemaže. Když u toho prasknutí nejsem, na nic nečekám a tahám.
Ja myslim ze to mastnoch provedl v poradku... ono zasahnout je vzycky dilema... a naprosto mu rozumim... ono i kdyz trcej obe nozky muze se stat ze je hlava zaklonena a tlaci na konecnik... kdyz trci jen jedna noha tak je zpravidla druha za hrazi... dole.. hlava pak muze jit dobre a nebo muze byt uplne vzadu... ja kdyz jsem u toho vzdycky sleduju jestli jdou nozicky a jeslti uvidim pres blany hlavu... me se letos stalo u sufolandy ze mela jen jednoho beranka... je to matadorka takze to nebyl zadny prcek... navic po fotrovi dedi kratkou kulatou sirokou kebuli... a ten tam mel take jen nohu... tak se mu pomohalo... ovecky si rodi manzel a mel s tim teda co delat... kdyz jsem loni rodila zadni polohu jedinacka tak sem mela pocit ze ho snad nevytahnu musela jsem se normalne o ovci zaprit nohou a tahnout celou vahou svyho tela... oproti kozam je vybaveni z ovce docela drina... proto si zasah dvakrat rozmyslim...
Lilo, myslíte to dobře, ale podle mne to vaše psaní vyznělo blbě
Já vím že zasahovat je vždycky dííílema, ale nezasahovat ( v případě který jsem popsal ) je riziko. Tady už nemáte co pokazit, když ovci-koze s porodem pomůžete. Když začínám tahat za to co už z oveny trčí, případně za to co "vcucla" zpět, tak je samozřejmostí že prsty zkontroluji jak to vevnitř vypadá (v případě že nekouká čumák). Ať už je velká hlava, pánev, lopatky, tak v 99,9% to protáhnete, jen to chce trpělivost sílu a zas tak nespěchat. Opět prsty pomáhám s roztahováním ochozu...

Ja si moc jistej nejsem jestli jsem mel zasahnout driv. Spis mel. Byl to prvni komplikovanej porod u ovce kterej jsem mel a moc v klidu jsem nebyl kdyz to ven neslo. Objizdel jsem, moh jsem objizdet dyl treba by to povolilo lip a nenatah bych prtavcoj slachu. Ale zase o zkusenost vic a ponauceni. A budu si muset doplnit "lekarnu" o lubrikant.
Taky jsem se jednu chvili zaprel, zkusili jsme ji se sousedem postavit a ja si sednul za ni a tahal smerem dolu. Pak jsem znovu prijel, nozka vyjela a pak uz to slo jak po masle. No tesim se na porod u kravky, taky prvnicka. Ceska straka, nechal jsem na ni dat jerseye aby tele bylo mensi.