Kolik mleziva jehněti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2016 12:56
jírab

XXX.XXX.229.192

Od včerejšího večera mám jedno slabé jehně. Těžší porod, musel jsem vytáhnout, zprvu trochu přidušené. Ovce (prvnička) je s ním na samotce, mleziva má dost, stará se o něj, ale jehně první hodiny se neudrželo na nohách, sací reflex velmi slabý. Mlezivo tedy oddojuji do flašky a každé 2-3 hodiny se ho snažím do něj dostat a střídavě přikládám ke struku. Po 16 hodinách jehně už stojí i nejistě chodí, sací reflex se o trochu zlepšuje, samo se ale od mámy nenapije i když začíná hledat. Jde mi o to aby dostalo dostatečnou dávku mleziva. Vždy vypije asi 100 ml a už vypadá že má dost. Není to na jednodenní jehně málo? Někde jsem tu četl že přiměřená dávka je 50 ml / 1 kg. Předem díky za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2016 13:35

To bude dost tech 50ml. Neni to nahodou beranek?

12.4.2016 14:01
jírab

XXX.XXX.229.192

Té odpovědi moc nerozumím. Jaký je rozdíl, jestli je jehně beránek či jehnička? Má otázka stále trvá : mám slabou jehničku, váha cca 3 kg, mleziva vypije každé 2-3 hodiny 100ml, je to přiměřené?

12.4.2016 14:06

Beranci jsou takovy pomalejsi, stejne jako bulici. Proto jsem se ptal jestli to je beranek. Jestli ma 3 kila tak je to fakt drobecek a tech 100ml by ji mohlo stacit. jeslti ma dost po 100ml, tak bych ji ja osobne vic nenutil.

12.4.2016 14:09
berrynator

XXX.XXX.224.181

Počítá se zhruba 100 ml/1kg váhy, takže to vaše napájení by mělo být dostačující pro správné nastartování organismu, bude to chtít ještě tak jeden, dva dni větší péče, ale předpokládám, že se jehně chytne.

12.4.2016 14:15
moonika

XXX.XXX.148.109

moonika napsal(a):
Tu je tabulka, dolu http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/odchov-jehnat-napajeni-mlekem-mlecnou-krmnou-smesi/napajeni-mlecnou-krmnou-smesi.html

Nejde to. tak skúste vygúgliť :
zootechnika ODCHOV JEHŇAT - NAPÁJENÍ MLÉKEM, MLÉČNOU KRMNOU SMĚSÍ

dolu je tabulka koľko a ako často pre akú hmot.

12.4.2016 14:27
jírab

XXX.XXX.229.192

Díky za odpovědi. Nevážil jsem ji, jen odhaduji, je to takový mírmý podprůměr. Dám vědět jak se to bude vyvíjet.

12.4.2016 14:32
jírab

XXX.XXX.229.192

Jo, koukal jsem na to, píše se tam : "množství, které by mělo jehně dostat je min.60 ml na kg jeho živé hmotnosti (pokud jehně nechce sát mezi 2 a 6 hodinou po narození". To bych musel dávat jehněti lehce přes 3 kg nějakých 200 ml. Na jednu stranu chci aby co nejdřív zesílilo, ale na druhou stranu si říkam, když bude mírně "hladové", třeba bude hledat víc u mámy.

12.4.2016 16:41
moonika

XXX.XXX.148.109

jírab napsal(a):
Jo, koukal jsem na to, píše se tam : "množství, které by mělo jehně dostat je min.60 ml na kg jeho živé hmotnosti (pokud jehně nechce sát mezi 2 a 6 hodinou po narození". To bych musel dávat jehněti lehce přes 3 kg nějakých 200 ml. Na jednu stranu chci aby co nejdřív zesílilo, ale na druhou stranu si říkam, když bude mírně "hladové", třeba bude hledat víc u mámy.

Kuknite aj tú dolnú tabuľku. A písali ste že dávate každé 2-3h takže čím viac dávok tým menšie množstvo naraz vypije, takže sa mi to zdá ok. Nasilu by som mu nedávala viac. Ale aby za deň malo napr tých 8deci ako tam píšu.

12.4.2016 18:52
jírab

XXX.XXX.229.192

24 hodin po porodu - jehně je pomaličku stále vitálnější, ALE saje s flašky, cucá prst, ke struku stále přikládám a tam furt ne a ne sát. Doufám že se to brzy naučí, jinak se obávám, že vychovám flaškáče a to by bylo škoda, když k tomu jinak není důvod. Máma mléka má dost, je trpělivá...

12.4.2016 22:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tím že jehně strčíte pod ovci neznamená, že se samo chytí. Musíte mu pomoct.

https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3095933/ctyrdenni-beranek-stale-jeste-nema-saci-reflex#a3100392
-..." profesor1
Autor
První zkuste dát jehněti prst od mléka do pusiny a pomalu jej vytahujte ven a zase spátky. Tak zjistíte, jestli jehně správně tvaruje jazyk a taky se tak dá nastartovat sací reflex, protože jehně (pokud teda už není před konečnou a má trošku hlad) se bude snažit ten prst v pusině udržet - přisát. Tak to dělejte i s cumlem(dudlem...) při napájení - jako že jej vytahujete. Většinou to po chvíli zabere. Taky záleží jak velká je v dudlu dírka, to už musíte odhadnout podle pití jehněte - malá = skoro nic neteče a jehně pití spíše vysílí a přestane bavit. Velká = muže přebytek mléka jehně vdechnout.
Taky jak píše Lilo, je důležité jak to jehně při pití uchopíte a držíte. ...".

Přidejte reakci

Přidat smajlík