Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2016 09:33
vllasta

XXX.XXX.72.198

Prosím Vás o radu... Koupili jsme ovce s POP, před bahněním jsme měli zavolat šlechtitele či koho, ale to už jsme neudělali. Ovce měly jehňata, ty jsou bez logicky bez POP, což nám bylo jedno. Teď ale chceme ovce prodat a nevím, jestli je mám prodávat jako chovné nebo ne. Nevím, jestli to píšu srozumitelně, znám to jen od psů. Když bych fenu prodala neuchovněnou, tak to může udělat nový majitel. Je to tak i u ovcí? Chci v tom mít pořádek a tohle nějak nechápu. Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2016 09:41

Jake ovce chcete ted prodat? To z toho neni jasne. Jestli ty co jste koupili s POP tak je zase jako ovce s POP prodate.

15.4.2016 10:19
roklanka

XXX.XXX.46.87

Pokud jsou bahnice s PoP a byly kryté plemeníkem se státním registrem, tak mají nárok na PoP. Šlechtitel ohodnotí a jsou chovné. Takže nejjednodušší je najít si na stránkách Schoku, příslušného plemenáře a domluvit se s ním.

15.4.2016 10:30
přezdívka

XXX.XXX.105.195

roklanka napsal(a):
Pokud jsou bahnice s PoP a byly kryté plemeníkem se státním registrem, tak mají nárok na PoP. Šlechtitel ohodnotí a jsou chovné. Takže nejjednodušší je najít si na stránkách Schoku, příslušného plemenáře a domluvit se s ním.

Jehnice i když jsou od ovcí s PoP a neprojdou kontrolou užitkovosti PoP nedostanou. Takže je můžete prodat pouze jako užitkové. Ovce, které měly PoP jsou nadále plemenné. Teď je ale otázka, jaké budou mít CPH, když u nich není zaznamenaný u plemenářů odchov. To se dá zjistit na SCHOKu. V sekci plemenné hodnoty v r.2016 jsou tzv. nektivní zvířata. Tak hledat podle čísla ušní známky.

15.4.2016 10:51
vllasta

XXX.XXX.72.198

přezdívka napsal(a):
Jehnice i když jsou od ovcí s PoP a neprojdou kontrolou užitkovosti PoP nedostanou. Takže je můžete prodat pouze jako užitkové. Ovce, které měly PoP jsou nadále plemenné. Teď je ale otázka, jaké budou mít CPH, když u nich není zaznamenaný u plemenářů odchov. To se dá zjistit na SCHOKu. V sekci plemenné hodnoty v r.2016 jsou tzv. nektivní zvířata. Tak hledat podle čísla ušní známky.

Takhle jsem si to myslela, díky. No jo, na CPH jsem moc nepomyslela, ale kouknu na SCHOK. Já jsem hlavně nechtěla psát do inzerátů nesmysly a klamat kupující.

Jinak prodáváme jehňata (ale ty samozřejmě bez papírů) a jejich matky (bahnice s PoP) - ptala jsem se hlavně na ty matky. Tam jsme to zvorali a už se mi to teď nechtělo řešit, u ovcí dost redukujeme chov, tak jen ať neříkám pak blbosti .

15.4.2016 10:59

No je skoda ze neprobehla kontrola uzitkovosti, bahnicim by se to CPH zvedlo, jestli to spravne chapu. Takhle maj plonkovej rok. Ale na cenu u bahnic to zase takovej vliv nema. Tam je cena vicemene dana rokama a stavem.

15.4.2016 11:12
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No je skoda ze neprobehla kontrola uzitkovosti, bahnicim by se to CPH zvedlo, jestli to spravne chapu. Takhle maj plonkovej rok. Ale na cenu u bahnic to zase takovej vliv nema. Tam je cena vicemene dana rokama a stavem.

Pokud někdo nemá ambice odchovávat plemenná zvířata, tak CPH k ničemu nepotřebuje. Já takhle prodávala tříleté ovce, protože měly nízké CPH a při tom to byly pěkné kusy a dobré matky. Ale protože chci sem tam odchovat nějakého toho berana, tak k tomu CPH přihlížet musím. Máte pravdu, že CPH tu cenu až tak neovlivní. Jedině, že by bylo v prvních 15% tj. v ER. Ceny jsou stejně smluvní a záleží na čem se s kupujícím dohodnete.

15.4.2016 12:27

Prosím, Přezdívko, dovysvětli to. Proč tedy měly nízké CPH, když byly dobré matky a byly to pěkné kusy? Byly to snad ovce dojné a měly špatný nádoj? Nebo co se do toho ještě započítává? Díky.

15.4.2016 13:01
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Prosím, Přezdívko, dovysvětli to. Proč tedy měly nízké CPH, když byly dobré matky a byly to pěkné kusy? Byly to snad ovce dojné a měly špatný nádoj? Nebo co se do toho ještě započítává? Díky.

Na to je vzorec, podle kterého se to počítá a ten je dost složitý.Jsou tam zohledňováni sourozenci, potomci i předci, kteří jsou v KU, ať jsou třeba na druhém konci republiky. Jeden rok jsem se potýkala s kokcidiozou. Jehňata byla dost posraná a tím pádem neměla patřičné přírůstky a tím se matka i otec jehňat propadli v CPH, i když to matka ani otec nezavinili, ale bylo to moje pochybení. Jenže se to promítne dojejich honocení. To samé, když prodám jehnice na druhý konec republiky a vyskytne se něco takového tam, tak to hned pocítím na CPH matek, od kterých byly.

15.4.2016 13:19

Jestli ono to CPH ma vubec nejakej stastisickej vyznam kdyz je tam tolik promennych ktery nemaji s hodnocenym zviretem moc spolecnyho. Ale lip to asi udelat nejde. Daleko vic by asi o zvireti rekla nejaka ta genova analyza, ale kdo by to delal. Takhle je to jen zmet cisel.

PetrT152

15.4.2016 14:40
PetrT152

XXX.XXX.89.231

Prosím o vysvětlení co to znamená CPH?

15.4.2016 16:38
lilo

XXX.XXX.201.210

Celkova plemenna hodnota... soucet hodnoceni parametru, od osvaleni pres exterier pocet sourozencu atd asi to najdete pod timto heslem... ja se o to zajimam jen okrajove... takze treba jestli jeste nekdo poradi.

17.4.2016 09:45
vllasta

XXX.XXX.72.198

Děkuju za objasnění, už jsem koukala na SCHOK.
Ještě bych prosila jak je to pak se změnou majitele. O známky mi nejde, to je jasný, normálně je odhlásím a nový majitel si je přihlásí. Ale to asi musím někam napsat nebo zavolat, aby změnili majitele i na PoP, ne? My máme spíš užitková zvířata, takže tohle jde mimo mě...

17.4.2016 09:55
přezdívka

XXX.XXX.105.195

vllasta napsal(a):
Děkuju za objasnění, už jsem koukala na SCHOK.
Ještě bych prosila jak je to pak se změnou majitele. O známky mi nejde, to je jasný, normálně je odhlásím a nový majitel si je přihlásí. Ale to asi musím někam napsat nebo zavolat, aby změnili majitele i na PoP, ne? My máme spíš užitková zvířata, takže tohle jde mimo mě...

Při prodeji jsem dala PoP a jestli si ho dal nový majitel přepsat na sebe nebo už jsem neřešila.

PetrT152

17.4.2016 15:21
PetrT152

XXX.XXX.89.231

lilo napsal(a):
Celkova plemenna hodnota... soucet hodnoceni parametru, od osvaleni pres exterier pocet sourozencu atd asi to najdete pod timto heslem... ja se o to zajimam jen okrajove... takze treba jestli jeste nekdo poradi.

Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík