Dobrý den.Prosím o Vaše zkušenosti.Moje romanovská ovce čeká každým dnem jehňata.Včera odpoledne se mi zdálo, že má stahy.Ležela a bylo vidět, že to prodýchává.Během dne střídavě stála a ležela.Chodila jsem ji kontrolovat cca po hodině, ale nic se nědělo.Večer a v noci byla úplně v pohodě a nic zvláštního jsem na ní nepozorovala.Nechtěla jsem hned volat veterináře at ovečku zbytečně nestresuji.Myslíte, že už bude rodit nebo jen stresuji?
Stresujete (jako každý ). Píšete že bude rodit každým dnem a pak se ptáte jestli bude rodit. Tak odpovídám že bude rodit každým dnem
Ovce-koza běžně týden - pár dnů - pár hodin před porodem ulehne, těžce dýchá a chvilkama i jako by začínala tlačit. Žádná mě ještě neprozradila proč, ale přisuzuji to řádění prcků v děloze, náhlými bolestmi... To se před porodem stává nejen zvířatům.
Pohledejte tady v příspěvcích příznaky začínajícího porodu, třeba budete klidnější a hlavně chytřejší.
Přeji ať porod dobře dopadne!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z toho si nic nedelejte. Dokud ji od pipny nevysi vacek s plodovou vodou, tak mate cas a klid. Jeste pred tim ji fest ta pipna nabehne a propadnou se ji boky. Chodte pozorujte pipiny :) Je to super hobby ale nikomu to moc nerikejte co delate.
Pri teto prilezitosti si postesknu nad chovatelema nebo slechtitelema zwartblesek, nechapu proc se jim proboha nechavaj ocasy. Ne jen ze na jare se z travy pos er..ou a ocas se pekne zalepi ( i kdyz jsou venku celej rok a travu zobou jen co vyrasi + seno ), ale hur se cuci na ty pipiny. A pridam letosni zkusenost s prvni zw. Jehne je tak velky, ze se pod ovci stezi posklada, musi si klekat na predni a jak to pro nej bylo ze zacatku nesikovny, tak o ten zkalenej ocas otiralo cumak a oci, takze mu je musim dneska vykapat.
U moji stary matky zaslouzily jsem letos z pohodli obyvaku dalekohledem pozoroval prubeh. Prisel jsem z prace, ve ctyri jsem byl cucet na pipiny a byla opuchla, tak si rikam ta dneska bude. Po hodine a neco vyjel vacek. Po prvnim jehneti jsem si dal upozorneni na telefonu na 30 minut ze bude druhy. Za 29 minut koukam kolik zbejva, minuta, kouknu z okna a druhy na svete, nekecam.
Dobře, budu chodit kontrolovat pipiny a máte pravdu v tom, že říkat to určitě nebudu Mnoho lidí v mém okolí by si myslelo, že jsem blázen.U nás v okolí to lidi moc neřeší, nechají ovci bud a nebo.Já taková nejsem, nikdy bych nenechala zvíře trpět bez pomoci veterináře jak to mnozí dělají.Radši se stokrát zeptám na rady a zkušenosti at něco nezanedbám.To s tím telefone bylo dobré Kéž bych to měla taky tak v poklidu.

Pohledejte tady nebo na googlu porod ovci, tam to mate +- rozepsane i s tema casama jak to tak nejak byva a muzete si to zkusit vysledovat. Pocitano od vacku s plodovou vodou. Pipina muze bejt napuchla dyl. Ale jak vyjede vacek tak se jde na "vec" a casomira bezi :).

Jo, hele, Mastňáčku, teď mě napadlo, že my to měli naopak - prvnička nejdřív chodila s koukajícím kopýtkem asi hodinu, tak začly koukat dvě, tak jsem si oddychla... porodila sama, přirozenou polohu, a až když jehně vypadlo a odtrhl se pupečník, když mamina vstala, visel jí z pipky "balónek" s plodovkou... tak jsem čekala ještě jedno. Leč se nedočkala. Ukázkově vyloučila placentu během další hodiny a bylo hotovo.
napsal(a):
Jo, hele, Mastňáčku, teď mě napadlo, že my to měli naopak - prvnička nejdřív chodila s koukajícím kopýtkem asi hodinu, tak začly koukat dvě, tak jsem si oddychla... porodila sama, přirozenou polohu, a až když jehně vypadlo a odtrhl se pupečník, když mamina vstala, visel jí z pipky "balónek" s plodovkou... tak jsem čekala ještě jedno. Leč se nedočkala. Ukázkově vyloučila placentu během další hodiny a bylo hotovo.
Ty balonky jsou dva. První je s plodovou vodou. V tom je i jehně. Když už koukají kopýtka, tak už je vak s plodovou vodou prasklý. Ten druhý potom je něco jako vyloučená moč.

No tak vidíte. Letos jsem vlastně měla tu čest vidět první porody on-line. Jinak to vždycky zvládly (nebo nezvládly) samy a my přišly až po akci. Tak jsem se zase hodně přiučila..doufám, že si to budu všechno pamatovat do příštího roku
Díky.

Gratulace
U romanovky je to pomalu rarita, jedno jehně, ne?
Děkuji, mám opravdu radost.Většinou rodí více jehnat, ale tohle je fakt kus.Je o hodně větší než jehně které máme 14dní.Ještě nevím zda je to ovečka nebo beránek, nechtěla jsem je rušit.Jinak jsem i ráda, že neměla třeba čtyřčata, zatím nemám moc zkušeností tak jsem ráda za jedno zdravé.
Roniček
napsal(a):
Děkuji, mám opravdu radost.Většinou rodí více jehnat, ale tohle je fakt kus.Je o hodně větší než jehně které máme 14dní.Ještě nevím zda je to ovečka nebo beránek, nechtěla jsem je rušit.Jinak jsem i ráda, že neměla třeba čtyřčata, zatím nemám moc zkušeností tak jsem ráda za jedno zdravé.
A vy nedezinfikujete pupek po porodu? Protože kdyby ano, tak to zjistíte při jednom pohledu. Ještě doporučuji při porodu jednoho jehněte zkonrolovat ovci vemeno. Jehně než začne mít větší potřebu mléka, tak pije věšinou jen z jednoho struku. Druhý je potřeba oddojit a pro jistotu zamrazit do zásoby. Vydrží do příštího roku. Zamrazuji do skleniček od dětské výživy a nechám tak 1a1/2 cm mista.

Pytlajz je videt uz na dalku :) vcera u krizenky tri maly pytlici :).
Tak je to beránek.Pupík jsem nemohla vydezinfikovat protože jsem měla strach, že ho ovce ušlape.Byla hodně neklidná, ale ted už je v pohodě.Jinak děkuji za radu ohledně vemínka.Musela jsem jej trochu promasírovat a trochu jsem odstříkla.Snad to bude v pořádku.A když má ovečka po čtyřech mladých tak se to musí dokrmovat, že?
Roniček
napsal(a):
Tak je to beránek.Pupík jsem nemohla vydezinfikovat protože jsem měla strach, že ho ovce ušlape.Byla hodně neklidná, ale ted už je v pohodě.Jinak děkuji za radu ohledně vemínka.Musela jsem jej trochu promasírovat a trochu jsem odstříkla.Snad to bude v pořádku.A když má ovečka po čtyřech mladých tak se to musí dokrmovat, že?
Jak u které ovce. některá uživí i čtyřčata, ale to musí být vyrovnaný vrh. Jakmile je některé jehně menší, tak má smůlu. Ostatní ho přetlačí. Ono sice stojí u ovce a drká do vemene a vrtí při tom i ocáskem, ale jaksi na prázdno. Hlavně se musí podstrojovat ovci, aby měla z čeho dělat mléko. Samozřejmě rozumě, aby z toho neměla rozhozené zažívání.
Děkuji za rady.Já jsem teprve začátečník tak uvítám každou radu.Hodně jsem si o chovu ovcí přečetla, ale pořád je čemu se učit.Ještě mám k našim třem ovečkám holandskou zakrslou kozu.Měla by tak cca za týden plus mínus rodit.Jen mě štve, že když jsme pustili společně všechny ven do výběhu tak to 14denní mládě chtěla co chvilku trkat tak jsem je musela hlídat.Myslíte si, že jak porodí tak se to uklidní?Zatím je máme oddělené ve stodole a ven je pouštím jen pod dozorem.Mám strach at tomu malému neublíží.Všichni se mi smějou, že to moc řeším, ale prostěmám o to jehne strach.

Rozumím, že máte o jehně strach, ale věřím, že až kozena porodí, bude mít svých starostí dost. Není možné je zatím pouštět samostatně ven? Asi by mu neublížila, ale i tak, pro Váš klid... třeba si půjčit od někoho el.síť a kozu do porodu pouštět do ní.. mám mix masné ovce a zakrslice (kozu, hňupa) a jsou na ovce občas drsné - mají rohy a napoleonův komplex - tak si ho léčí na ovcích. Ale dosud se nikdy nic nestalo (4 roky chovu).

Tak to často bývá ;) tak ať se jim dobře daří!

Vcera me porodila dalsi zwartbleska. Porodila sama bez problemu, jehne ocistila a pak si sla po svojim. Nechal jsem to na nich a nechytal je a nedaval do chlivka. Jehne rano zilo takze se nejspis napilo. Rano lezeli vedle sebe. Ale kdyz to porovnam s prvnickou suffolk, ktery jsem pomoh i kdyz by to zvladla sama, tak ta sice po vytazeni jehnete odbehla, ale polozil jsem ho kousek od ni a okamzite ho zacla cistit, me odhanet a za pul hodiny uz mu stala a jehne pilo.
U tech zw jsem vypozoroval na mem zvorku ovci a jehnat jednu vec. Matky i jehnata maji slabe instinkty. U ovci to muze byt ze jsou prvnicky, tezky porod. Ale jehnata shodne trva hodne dlouhou dobu nez se zacnou stavet a jsou to takove matohy. Nejzivejsi jsou krizenci s romanovkou a suffolci si s nima nezadaji. Zw jsou takovy lemry liny. Byt fest mraz, tak snad primrznou k zemi.

Asi by na schok.cz meli pozmenit popis plemene, pridat tam vetu ze bahnit jedine v choulu a nechat povinne zavreno tejden aby se matky uracely starat o svoje mlady. Pro lidi co bahnej venku je to dost zasadni vlastnost aby se jehne co nejdriv postavilo a kdyz uz matka neco protrepela nebo blbne, tak aby si ji zavolalo nebo dotiralo.
Druha co ma asi 14dni staryho beranka + jsem ji adoptoval jedno z trojcat tak ty uz jsou dobra trojka, dokonce si je zavola prez celou pastvinu na krmeni a brani je pred lidma, na ktery neni zvykla. Ale trvalo to.

Tak vcera dvoudenni jehnicka umrela. Odpoledne se jeste trmacela za matkou, vypadala tak normalne na dvoudenni jehne a vecer jsem ji nasel v kreci a s penou u huby. Musel jsem ji ukratit trapeni. Ovce ted rve, musim ji po praci capnout jestli ma vubec mliko a kdyz tak ji zkusim zavrit a adoptovat ji jedno z trojcat. Mam malej vzorek zw ale i tak nechapu ty chvalozpevy vsude na internetu i na zahranicnim, jaky ze to jsou skvely mamy. Kdyz ani poradne neocistej jehne a uz tahnou do pr...dele. Suffolka je klidne den na jednom miste, kdyz jeste jehnata nepobihaj. Fakt tohle nechapu a nelibi se me to.

Jo, jinak, já navíc zjistila, že ta moje zwartbla nejenže nepečuje o svoje mladá (nebečí, nehledá), ale navíc jak podrží čemukoli, co jí saje z vemena, tak se k ní naučilo chodit i další jehně - takže teď vyživuje nejen svoje dvojčata a jedno adoptované (odmítané matkou), ale ještě to, které tahle matka se zbylým jedináčkem normiálně kojí! Takže musím zauvažovat nad tím, oddělit jí od stáda úplně, aby vůbec ukojila ta trojčata

Tak to uz by me je blo :) Jestli to je takhle, tak si vazne nedokazu predstavit jak by to delali chovatele s x desitkama bahnic. Leda fakt ihned po porodu sup do choulu nebo je tam mit uz pred terminem. A jehnata okamzite oznacit. Napada me hruzna myslenka, mozna jsme hippie, chovatele na h...o? Mozna je potreba na tyhle hnedy mrchy nejakej spesl postup nebo nevim, fakt nevim.
napsal(a):
Tak to uz by me je blo :) Jestli to je takhle, tak si vazne nedokazu predstavit jak by to delali chovatele s x desitkama bahnic. Leda fakt ihned po porodu sup do choulu nebo je tam mit uz pred terminem. A jehnata okamzite oznacit. Napada me hruzna myslenka, mozna jsme hippie, chovatele na h...o? Mozna je potreba na tyhle hnedy mrchy nejakej spesl postup nebo nevim, fakt nevim.
Nebudte pesimisti...nechci Vám dotoho kecat, ale známej postupně zrušil malochov 8-mi ZW k vůli výše Vámi popisovynými problémy a šel do plemene SF.
Nemůžu se už dočkat co mi bude za rok po porodech dělat kombinace VF- SF...at se daří, Lukáš.

lukasce
napsal(a):
Nebudte pesimisti...nechci Vám dotoho kecat, ale známej postupně zrušil malochov 8-mi ZW k vůli výše Vámi popisovynými problémy a šel do plemene SF.
Nemůžu se už dočkat co mi bude za rok po porodech dělat kombinace VF- SF...at se daří, Lukáš.
By me zajiimalo, jak dlouho jim daval sanci? Pisete ze postupne, takze to asi neudelal po prvnich porodech, je to tak? Pripadne, kdybyste me na nej dal kontkat prez SZ, bych se ho poptal. Narad se vzdavam, ale nekdy je proste cas vydat se jinou cestou.
Tak to je škoda, že jehnička umřela.Já jsem taky slyšela, že tyhle ovce nejsou moc dobré mámy.Naštěstí naše romanovky jsou super, aspon zatím.Ovšem tenhle rok máme první vrhy takže kdo ví co bude příště.Jinak celkově si lidé z mého okolí stěžují, že letos měli hodně úhynů jehnat.Někteří říkali, že i padesát procent což je fakt hodně.
napsal(a):
By me zajiimalo, jak dlouho jim daval sanci? Pisete ze postupne, takze to asi neudelal po prvnich porodech, je to tak? Pripadne, kdybyste me na nej dal kontkat prez SZ, bych se ho poptal. Narad se vzdavam, ale nekdy je proste cas vydat se jinou cestou.
On se kolem ovcí chodí od klučičích let, taky chodívá stříhat v malochovech... a jednou se do plemene ZW tzv. "zamiloval"...jsou to podle něho nejhezčí ovce, ale mají hodně "ale". Nějaký rok toto plemeno choval s kombinaci se SF...zeptám se, ikdyž na IF nenavštěvuje, Lukáš.
napsal(a):
Samozdřejmě, že to neudělal po prvních porodech, ale postupně chtěl vysektovat ty nejlepší ZW ovce až to po 3-4 letech raději vzdal úplně přesedlal na plemeno SF, s kterým je nadmíru spokojen. Lukáš.

Máme za 14 dní sezení zw klubu. Mám v plánu se tam zkusit vyptat na zkušenosti. Ne, že bych nebyla v kontaktu (i s velkými) chovateli, ale nějak si ještě "nikdo nestěžoval", že je to tak mizerný s nima :( tak třeba si poskládám střípky... přecijen nemám žádné extra zázemí jako salaš, kde bych měla postavené chouly (samozřejmě když je třeba, mám je kam zavřít..) a nemám to ani u domu, abych u nich byla pečená vařená...mno, a ani zájem, dělat většině jehňat kojnou... tak uvidíme - další jehnice mám na letošek zamluvené, chtěla jsem přejít právě s nimi do KU, ale to radši mrknu po něčem jiném...

Jooo u ZW se taky pise
Bahnice mají dobré mateřské vlastnosti a snadné porody.
Ale je fakt ze pisou dobre a dobre je za tri.

Nojo. Právě si říkám, když pročítám nějaké zahraniční materiály ohledně typu ovce, co mě zajímá, že tyhle obecné kecy vůbec nemusejí odpovídat realitě :( že by bylo nejlepší se domáknout nějakých podobných debat, co se vedou tady a zjistit si informace přímo od chovatelů, kteří nepotřebují nutně prodat.. ale vzhledem k tomu, že němčinu ani angličtinu už jak dlouho nepoužívám, těžko bych tam dělala, že jsem místní

Copak horsi porod, to se da jeste ohlidat, ale romanovka co jsem mel byla taky prikladna mama. jak jsem psal, odpustim ovci po tezkym porodu ze nema zajem, neni divu. Ale kdyz porodi sama vez vetsich problemu a proste jehne neobstara a utika mu? Tak kde to jsme? jsou to zvirata, matky se musi starat, beran neprijde kojit misto ni jako by prisel tatinek s nutrilonem v nasem pripade.
Jak pise hippie, tezko se clovek domakne reality, velkej chovatel potrebuje prodat, ale malej koneckoncu taky. To jen nas par jedincu tady si podrezava vetev sam pod sebou. :) Ale zrusit chov par jedincu nas nebude financne tak bolet jako stohlave stado. Bolet to zaboli na dusi.
nubiru

XXX.XXX.35.134
Už ste asi počuli o wiltshireských rohatých ovciach. Mäsové, srstnaté, bez vlny, skvelé samostatné matere, kludná povaha, mimoriadne vitálne a rýchlo rastúce jahnence, celoročný vonkajší odchov, primitívne a teda aj zdravé. A ešte sú aj pekné. Podla mňa to vyzerá na ideálne plemeno.
Za pár rokov mám v pláne nejaké jahňatá z GB doviesť a vyskúšať ako sa to bude dariť v kontinentálnych podmienkach. Ak by to niekoho zaujalo a pridal by sa k importu, dajte vedieť.

nubiru
napsal(a):
Už ste asi počuli o wiltshireských rohatých ovciach. Mäsové, srstnaté, bez vlny, skvelé samostatné matere, kludná povaha, mimoriadne vitálne a rýchlo rastúce jahnence, celoročný vonkajší odchov, primitívne a teda aj zdravé. A ešte sú aj pekné. Podla mňa to vyzerá na ideálne plemeno.
Za pár rokov mám v pláne nejaké jahňatá z GB doviesť a vyskúšať ako sa to bude dariť v kontinentálnych podmienkach. Ak by to niekoho zaujalo a pridal by sa k importu, dajte vedieť.
Nevypada zle, me se libi z ostrovu tohl
https://www.google.cz/search?q=swaledale+sheep&client=ubuntu&hs=5vl&channel=fs&biw=1280&bih=840&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj0yLLqlrHMAhXIE5oKHXccAecQsAQIGg#imgrc=bomEcSVIqEVm9M%3A
nakrizit s necim a pak pouzivat masny berany.
Privizt ovce jen za ucelem cistokrevnyho chovu to prece nemuze dlouhodobe fungovat, to pak budete jezdit pravidelne pro berany?
nubiru

XXX.XXX.35.134
No a že budem Ale najskôr musím vedieť, či je to tu chovatelné. Ak to bude vyzerať, aj chutiť dobre, verím, že sa to tu uchytí a že bude záujem. Všetky nové plemená v našich končinách takto nejako začínali. Hele, už to priam vidím: vypravíme sem dva kamióny, jeden plný swaledalov a druhý wiltshirov
napsal(a):
Jooo u ZW se taky pise
Bahnice mají dobré mateřské vlastnosti a snadné porody.
Ale je fakt ze pisou dobre a dobre je za tri.
Co jsem si všiml, tak o dobrých mateřských vlastnostech se píše u všech plemen, takže to je taková informace pro informaci :).

Ja nevim, me se ty srstnaty ovce moc nepozdavaj.
Me by stacilo deset jehnic tohoto.
http://www.alamy.com/stock-photo-swaledale-ewe-with-mule-lambs-sired-by-a-blue-faced-leicester-cumbria-84523545.html
Nejsem slechtitel, krizil bych si to se suffolikem a bylo by :).
Myslim tim ty jejich jehnata, muly. Maji krasny klabonosy a jehanta s masnakem vypadaji velice dobre.

Massaro
napsal(a):
Co jsem si všiml, tak o dobrých mateřských vlastnostech se píše u všech plemen, takže to je taková informace pro informaci :).
No vsak praaaave o to jde. Je to ted na svete nejaky otoceny. Lidi se vracej ke korenum, rodej doma, nebo vymejslej novinky jako porody do vody a ja nevim co jeste. A zvirata, ktery maj zit po volnou oblohou budeme zavirat rodit pod strechu a budeme je ucit jak jehneti postat, jak ho olizat...jezisku na krizku nova doba :).

Roniček
napsal(a):
To je opravdu smutné když se máma o mládě nestará.Já už jsem vychovala plno mládát-jiného druhu, ale s ovcema ještě zkušenost nemám.Každý člověk si oblíbí určité plemeno a pak je těžké se ho vzdát.Plně Vás chápu.Já jsem taková, že dávám hodně šancí, ale někdy až moc a pak narazím.
Kdybych nemel s cim porovnat, tak s tim mozna zapasim, chouluju a vychovavam. Ale kdyz vidim prvnicky suffolku, tak jsem akorat nastvanej. A zatim co se rustu a pribirani tyce, jedinacek co se narodil opravdu velkej, tak ma min masa nez dvojcata suffok, ktery jsou o tri dny mladsi a stara je koji z pulky vemene.

Na jednu stranu musim zw pochvalit. po 4 dnech uz necha adoptovane jehne pit bez odhaneni. ze dvou pokusu o adopci dva uspesne.