Po jesennom párení a výdatnom naberaní objemu brucha som bol presvedčený, že naša Mirta je v tom. Týždeň-dva po termíne som ostal .
Chcem Vás, skúsenejších poprosiť o radu. Ak by som ju dal k capovi spustí sa jej (obom) ruja aj teraz na jar? Ak by to bolo reálne, je vôbec možné povedať do koľkých dní by to mohlo byť? Nemám totiž priestor stáť pri nich a sledovať ich.
Za Vaše reakcie vopred ďakujem.
TFF
napsal(a):
Po jesennom párení a výdatnom naberaní objemu brucha som bol presvedčený, že naša Mirta je v tom. Týždeň-dva po termíne som ostal .
Chcem Vás, skúsenejších poprosiť o radu. Ak by som ju dal k capovi spustí sa jej (obom) ruja aj teraz na jar? Ak by to bolo reálne, je vôbec možné povedať do koľkých dní by to mohlo byť? Nemám totiž priestor stáť pri nich a sledovať ich.
Za Vaše reakcie vopred ďakujem.
Ešte je len 1-2 týždne po termíne? to ešte môže prenášať aj keď dva týždne je už dosť. skúšali ste priložiť ruku na pravú stranu brucha či necítite pohyby? vemeno sa nenalialo?(lenžo to sa môže naliať aj len zo zeleného ). Je zvláštne ak nebola v tom žeby ste u nej nepozorovali ruju. Mne sa nepripustené kozy prskali zvyčajne do konca marca. Naštudujte trochu o kozách cap ruju nemá, koza ju musí mať. Zvyčajne majú ruju koncom leta, skôr na jeseň. Cyklus sa opakuje každé tri týždne pokial sa nepripustí zväčša až do jari. Ale skúsiť môžete, nechať ju u capa 3týždne, pokial nemá kto sledovať či sa spárili. Možno prekvapia, niektoré plemená majú asezónnu ruju ale väčšina našich má sezónnu.
Možné to je, ale jisté nikoliv, za zkoušku, pokud chcete kůzlata to stojí. Otázka je, zda koza i kozel jsou plodní. Nepíšete, zda koza už dříve kůzlata měla a jestli po kozlovi nějaká kůzlata jsou. Jarní říje bývají (pokud vůbec jsou), tiché a zpravidla je pozná pouze kozel. Záleží i na plemeni. Orientovat se jen břichem je zavádějící, některé kozy mají břicho jak balon i po porodu, některé ani před porodem.
Pravda je, že pohyby som necítil nikdy a vemeno sa jej dodnes nenalialo. Je to mladá koza 3/2015, no veľmi dobre stavaná - doposiaľ "bezdetná". Na jeseň bolo zrejmé, že s capom si rozumeli . Takže ju považujem, teda považoval som za pripustenú. Od tohto capa sú už na svete prvé prírastky pri troch kozách. Tiež som sa zamýšľal nad tým či nie je hermafrodit. No môže ním byť aj rohatá koza? Možno mám nesprávne info, ale podľa nich nie. A skočil by vôbec na ňu, resp. TO cap?
Znám případy hermafroditů i u rohatých rodičů, ale je to dost vzácné. Hermafroditi se vyskytují všude, včetně človeka. U bezrohých koz, pokud oba přenášejí bezrohost je výskyt větší. Skrytý hermafrodit si klidně užije s kozlem a kozel s ním. Takže kozel plodný je a zádrhel je v koze, možná je to pouhá cysta a nebo, pokud byla u kozla jen na skok, mohlo být už pozdě, je ale zajímavé, že se po třech týdnech nepřeprskávala. Taky mohla zmetat a vy jste si nevšiml. Ubytovala bych kozu s kozlem, třeba to klapne.