Ahoj našel by se na fóru ovce někdo, kdo současně chová koně?
Jak by jste zvykali tyto dva druhy aby mohli být na stejné pastvině? Zatím se počítá se 14ti dny v sousední ohradě, ovce i koně budou mít seno u sebe ( ale každý na své straně ) aby se co nejvíce "očuchali" a zvykli si na sebe takto. Jak dál postupovat, nevím jakou reakci od koni očekávat, na pastvinu jim bežně chodí srnky a se mnou i psy, nevšímají si jich. Jakou mate zkušenost aby se obečkám nic nestalo - jedná se o letošní odstavená jehňata která u nás budou do podzima, pak porážka.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já je tak chovám běžně. Je fakt, že když se v zimním výběhu před jarem už nudí, tak že má mladá občas chuť jehňata prohánět, ale jinak se nikdy nic nestalo. Pokud budou na pastvině, neměl by být problém. Kdyby to bylo možné, nechte je někde vzájemně očuchat a okoukat (ovce do el. sítě sousedící s koňským výběhem) a zamezit koním, aby mohli chodit až k ní (hrábnutí kopytem do sítě = průšvih!).
Jinak normálně odchovávám všchno na jedno fleku ;).
Gocz

XXX.XXX.27.34
Žádné divoké reakce vůči sobě nečekejte. Tohle zvládají naprosto bez problémů. Ten největší problém je přístřešek. Jakmile se tam začnou večer sáčkovat, tak hrozí příšlapy a zlomeniny nohou u oveček. Já jsem ho proto rozdělil na část, kam kobyla nemůže a od té doby to celkem funguje, ale na 100% to taky není. I některým dospělým ovcím kobyla dokázala zkrátit ocásky a věřím, že to bylo neúmyslně.

Jo, pravda, jeden skalpovanej ocas jsem taky měla. Nakonec se to muselo kupírovat nadvakrát, veterinárně :( ale nakonec se to zahojilo.
Rozdělený přístřešek taky máme. Ale pokud je dostatečně velký, tak ani v nerozděleném by neměl být problém.
Každopádně jsou jednotlivci koní, kteří mají paniku z malých zvířat, popř. někteří rádi zkoumají kopyty a zuby malá zvířata, která jsou snadným cílem (koťata, jehňata, kůzlata)... to jen že bych to bezpečí bych nezobecňovala a pokud je možnost je nechat vzájemně okoukat a očuchat, je to asi lepší ;).
Gocz

XXX.XXX.27.34
napsal(a):
Jo, pravda, jeden skalpovanej ocas jsem taky měla. Nakonec se to muselo kupírovat nadvakrát, veterinárně :( ale nakonec se to zahojilo.
Rozdělený přístřešek taky máme. Ale pokud je dostatečně velký, tak ani v nerozděleném by neměl být problém.
Každopádně jsou jednotlivci koní, kteří mají paniku z malých zvířat, popř. někteří rádi zkoumají kopyty a zuby malá zvířata, která jsou snadným cílem (koťata, jehňata, kůzlata)... to jen že bych to bezpečí bych nezobecňovala a pokud je možnost je nechat vzájemně okoukat a očuchat, je to asi lepší ;).
Vždyť je tam napsáno, že je nechá 14 dní na zvykačku vedle sebe.
Dobrý den, přidávám svůj poznatek k soužití ovcí a koní na společné pastvině. Mám téměř 18 let starou kobylku velspony, která se u nás narodila a zcela bez váhání čerstvě narozená jehňata zabijí tak, že jim rozkousne hlavičku. Než jsme na přišli, tak se jí to párkrát povedlo, ale to je už spousta let zpátky. Když jsou potom jehňata starší, tak je to v pořádku, i když vloni nám na podzim takhle udělala beránka, který na tom nebyl zdravotně dobře. Mockrát jsem sháněla informace proč to dělá, snad prý z nudy.Mně připadá, že jde po tom pachů čerstvě narozeného mláděte. Víme to o ní, takže nedostává šanci se k jehnatum přiblížit. Ovšem u nás jsou snad větší zabijáci krkavci. Jak je vidím uhanim na pastvinu, protože to je otázka opravdu vteřin kdy jsou jehňata v ohrožení, letos mi udělali 2.Ovce rodila trojčata a než vytlačila třetí, tak ty 2 byly pryč. A to tedy mrzí. Takže toto jsou mé zážitky. Přeji všem hezký den.