Dobrý den.Prosím Vás zkušené o radu.Jak dlouho se může rozbíhat porod?Ráno se mi zdála naše ovečka neklidná a hodně propadlá.Pak jsem si všimla, že má úplně nalité vemínko a je trochu otevřená.Dopoledne se chvilku pásla venku s ostatníma ovcema a ted už tak tři hodiny leží ve svém kotci.Jak poznám, že je něco špatně?Já nechci stresovat, ale mám strach jestli poznám kdy volat veta.Ovečka je dost divoká tak mám strach jít úplně k ní at nezačně zmatkovat a lítat jak splašená.Děkuji za rady.
Těžko radit přesně, jestli leží v klidu a přežvykuje tak je jen unavená z blížícího se porodu - za den, dva, tři...
Ale jestli začnou stahy, tak už začíná rodit. Pak už by jste měla zbystřit, zda se tlačí ven " půchýř " s plodovou vodou, který následně praskne, venku, nebo ještě uvnitř a pak by měly začít koukat nožky, čumák... Někdy jsou porodní tlaky nevýrazné a hned rodí, někdy to s ní škube třeba i hodinu, než se to rozjede. Je to indi-vindy... někdy pořád vstává, pak si lehá, hrabe přední nohou... Často ale otáčí hlavu k zadku, a pobékává...