Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2016 11:36
reznade

XXX.XXX.216.16

Dobrý den, dívám se na podmínky na dotaci na nákup plemenných zvířat. Můžete mi prosím poradit co je podpora PGRLF, o kterou nesmí žadatel požádat na to samé zvíře?
Ještě prosím, co se myslí aktivním zemědělcem? Být zemědělským podnikatelem třeba na vedlejší činnost nebo ještě něco jiného? Má na ni vůbec šanci dosáhnout začínající chovatel?
Děkuji. Adéla.

7.5.2016 14:04
přezdívka

XXX.XXX.105.195

To znamená, že musíte být zem. podnikatel a je jedno jestli to máte hlavní nebo vedlejší činnost. Včera jsme o tom diskutovali s jedním chovatelem a shodli jsme se na tom, že je to jenom aby se chovatelům zavřela huba, protože tam, kde by bylo hlavně potřeba rozšířit licentované plemeníky - mezi malochovatele - tak tam není nárok.

7.5.2016 19:05
tom.tady

XXX.XXX.182.202

Nějak nemůžu najít patřičnou stráku, nemůžete sem vložit link k aktuálním podmínkám dotace?

Díkes.

7.5.2016 19:14
tom.tady

XXX.XXX.182.202

OK, hledal jsem to na stránce mze .

Pro zájemce link na info o dotaci na nákup plemeníků:
http://www.schok.cz/dotace-programy/aktualne/nova-dotace-na-nakup-plemennych-zvirat

a
https://www.pgrlf.cz/.

7.5.2016 20:46
přezdívka

XXX.XXX.105.195

tom.tady napsal(a):
OK, hledal jsem to na stránce mze .

Pro zájemce link na info o dotaci na nákup plemeníků:
http://www.schok.cz/dotace-programy/aktualne/nova-dotace-na-nakup-plemennych-zvirat

a
https://www.pgrlf.cz/.

Všimli jste si slovíčka DO 3 000 DO 1 200. Když se to přežene, tak 50 je taky DO.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2016 21:46

Tojo, to je lukrativní nabídka snad abych si vystudovala ještě zemědělku, abych mohla být zemědělským podnikatelem a mohla zažádat, co?...

8.5.2016 06:12
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Zemědělka nerovná se zemědělský podnikatel. ZP jste ohlášením na vašem ŽÚ a registrací v evidenci ZP. A můžete být pak aktivní nebo ležet na kanapi, prostě jste ZP se všemi povinnostmi OSVČ.

Ale "aktivní zemědělec" podle EU - to je panečku jiný kafe!
https://www.pgrlf.cz/wp-content/uploads/2016/01/AKTIVNI_ZEMEDELEC.pdf.

8.5.2016 14:24
reznade

XXX.XXX.216.16

A aby člověk mohl žádat o dotaci na krmný den, tak musí být zemědělský podnikatel nebo stačí být registrovaným chovatelem? A kde se o ni žádá? Na SZIF jsem to nenašla. Aby se dalo čerpat dotaci na určitý rok tak beran musí být v hospodářství od 1.9. minulého roku že? Takže to chápu tak, že když ho koupím na podzim tak už na ten následující rok nemám nárok na dotaci. To samé ho pak nesmím prodat dřív než na podzim, abych tu dotaci měla. Takže tak mít chvíli 2 berany současně, aby člověk měl nárok na dotaci na každý rok. Je to tak nebo se mýlím?

8.5.2016 16:13

Reznade: to si úplně nemyslím. Ale pokud ho koupíte až v průběhu září, tak už nemůžete zažádat, protože už bude po uzavírkách. Stejně se žádá zpětně, takže to zvládnete prostě ten další rok..
ovcezkopce: ale podnikání v zemědělství je vázaná živnost, jestli se nemýlím, tedy je třeba mít něco vystudováno, aby to člověk mohl dělat. Ne? Ale nezajímám se o dotace, takže to až tak neřeším. Každopádně mě většinou pobavíte, jak berete člověka za slovo. Vypadala jsem v tom příspěvku, že to myslím vážně nebo mám v plánu se do něčeho takového pouštět?

8.5.2016 16:44
přezdívka

XXX.XXX.105.195

reznade napsal(a):
A aby člověk mohl žádat o dotaci na krmný den, tak musí být zemědělský podnikatel nebo stačí být registrovaným chovatelem? A kde se o ni žádá? Na SZIF jsem to nenašla. Aby se dalo čerpat dotaci na určitý rok tak beran musí být v hospodářství od 1.9. minulého roku že? Takže to chápu tak, že když ho koupím na podzim tak už na ten následující rok nemám nárok na dotaci. To samé ho pak nesmím prodat dřív než na podzim, abych tu dotaci měla. Takže tak mít chvíli 2 berany současně, aby člověk měl nárok na dotaci na každý rok. Je to tak nebo se mýlím?

Pokud jde o dotaci na plemenné berany na krmné dny, tam není žádná podmínka zemědělského podnikatele. Musíte mít registrovaný chov a 1x za rok nechat beranům udělat zdravotní zkoušky. Tam je jedno, jestli je beran v chovu po celou dobu nebo ne. Do žádosti se vyplní od kdy do kdy byl přihlášený na hospodářství. Počítá se to za hospodářský rok od 1.9 do 31.8. A žádá se zpětně. Dotace se vyplácí během měsíce prosince. Prodat ho můžete kdy chcete a koupit taky tak. Tam už jiné podmínky, než mít zvíře na hospodářství nejsou. A jestli nějakou dobu budete mít berany dva nebo žádného vůbec nevadí.

9.5.2016 06:44
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Reznade: to si úplně nemyslím. Ale pokud ho koupíte až v průběhu září, tak už nemůžete zažádat, protože už bude po uzavírkách. Stejně se žádá zpětně, takže to zvládnete prostě ten další rok..
ovcezkopce: ale podnikání v zemědělství je vázaná živnost, jestli se nemýlím, tedy je třeba mít něco vystudováno, aby to člověk mohl dělat. Ne? Ale nezajímám se o dotace, takže to až tak neřeším. Každopádně mě většinou pobavíte, jak berete člověka za slovo. Vypadala jsem v tom příspěvku, že to myslím vážně nebo mám v plánu se do něčeho takového pouštět?

Ne, podnikání v zemědělství není žádná živnost, je to prostě "na registraci", kdy vás zapíšou do evidence zem. podnikatele. Dál pak fungujete (účtujete) jako OSVČ s jistými specifiky zemědělského podnikání. Ono když to vezmete logicky, podívejte se, kolik lidí se živí zemědělstvím - myslíte, že by všichni měli hnojárnu ? Nepotřebujete žádné vzdělání, jen na "mladého zemědělce" snad muselo něco být, ale jo už je o něčem jiném. Hezký den.

9.5.2016 07:47

Aha, tak možná tak - vím, že jsem to kdysi zkoumala, tak to se nejspíš jednalo o Vámi zmíněného Mladého zemědělce.
Mno, já stejně operuji na tak malém, že se mi nevyplatí cokoli vymýšlet - za těch pár tisíc se probírat účetnictvím, o kterém nic nevím a kolem mě nikdo taky ne, odvádět ze všeho daně, být víc hlídaná... to se myslím vyplatí velkým zemědělcům. Pochybuji, že někdo s 2 ha se v tom babrá..

9.5.2016 14:49
reznade

XXX.XXX.216.16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Aha, tak možná tak - vím, že jsem to kdysi zkoumala, tak to se nejspíš jednalo o Vámi zmíněného Mladého zemědělce.
Mno, já stejně operuji na tak malém, že se mi nevyplatí cokoli vymýšlet - za těch pár tisíc se probírat účetnictvím, o kterém nic nevím a kolem mě nikdo taky ne, odvádět ze všeho daně, být víc hlídaná... to se myslím vyplatí velkým zemědělcům. Pochybuji, že někdo s 2 ha se v tom babrá..

Já mám v úmyslu se v tom babrat i s těmi 2 ha, ale ani ty zatím nemám, nějaké pozemky mi vrací družstvo z nájmu až na podzim příštího roku, tak pak to půjde, taky bude chvíli trvat než to rozšířím ze 3 oveček na větší chov.

9.5.2016 15:02

Pohledejte si co vsechno pak musite jako zemedelsky podnikatel splnovat a jestli nejste fakt sebemrskac nebo strycek skrblik, dat od tech penez date ruce pryc :).

9.5.2016 15:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

reznade napsal(a):
Já mám v úmyslu se v tom babrat i s těmi 2 ha, ale ani ty zatím nemám, nějaké pozemky mi vrací družstvo z nájmu až na podzim příštího roku, tak pak to půjde, taky bude chvíli trvat než to rozšířím ze 3 oveček na větší chov.

Jestli nemáte vyloženě odpor k papírování, tak to v pohodě všechno dáte a vyplatí se to. Není zas takový problém mít zvířata očíslovaná, vést stájový registr, pastevní deník... A spoustu dalších věcí stačí udělat jednou - havarijní plán a co já vím co ještě. To vám poradí na zeměď. agentůře, případně za poplatek to za vás udělá agroporadenství.

Přidejte reakci

Přidat smajlík