Po půl roce úhyn druhého berana

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Josef73

12.5.2016 22:50
Josef73

XXX.XXX.240.202

Za půl roku jsem přišel o dva berany asi na selhání ledvin a nevím proč. Beran během týdne přestává postupně žrát, ale bobky má normální. Začne být apatický, někdy stojí na místě třeba hodinu a natahuje zadní nohy jako by ho něco bolelo. V posledním stádiu leží, hodně žere sůl a pije. Postupně ho zalévá voda asi z nefunkčních ledvin. Po porážce měl první beran (tříletý)krvavé ledviny a v močovém měchýři krev, po rozpárání břicha z něho vytekl tak kýbl vody, jak byl zaplavený. To se mě stalo poslední týden v říjnu 2015. U druhého (ročního) dovezeného v listopadu jsem tento týden dopadl stejně. Naprosto stejné příznaky, po vykuchání v něm byla také voda a ledviny jak uvařené (bílé).
Pokud by to byla otrava, tak nevím jak to, že ovce a jehňata jsou v pořádku.
Napřed jsem uvažoval na otravu tisem červeným, ale to by asi netrvalo celý týden. Za 6 let jsem neměl jediný problém s ovcemi a teď se bojím dalšího berana pořídit. Veterinář si s tím také nevěděl rady.
Druhý beran byl asi týden před nucenou porážkou odčerven (nějakou pastou do tlamy) a ostříhán, ale nevím, jestli to na to mělo vliv.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2016 23:15

Mozna dostal moc velkou davku.

13.5.2016 00:37
přezdívka

XXX.XXX.105.195

A nepřilepšoval jste mu? Selhání ledvin může být z nadměrného množství šrotu.

Gocz

13.5.2016 06:36
Gocz

XXX.XXX.27.34

V jakém stavu měl játra? Nebyly na nich barevné mapy? Nevšiml jste si "pinpongového míčku" pod spodní čelistí? Neměl náhodou před smrtí tep tak asi 300 a úplně zastavené trávení?

Josef73

13.5.2016 08:27
Josef73

XXX.XXX.240.202

Šrot jsem mu dával jen v zimě a pouze trochu ječmene a to ještě všem ovečkám.

Josef73

13.5.2016 08:29
Josef73

XXX.XXX.240.202

Játra se zdála v pořádku, tep nedokážu říct. Ale byl apatický a tak zavodněný, že už nedokázal ani vstát.

13.5.2016 09:05
lilo

XXX.XXX.201.210

Ok... muzete vyloucit ze mu "prilepsil" nekdo dalsi? zname pripady pecujicich sousedu, kteri v dobre vire dopreji trochu vice peciva, jablek, brambor a jinych pochutin... nebo mate pastvinu proti kolemjsoucim nejak zabezpecenou, ze tam nechodi procesi... pokud mate na pastvine tis... tak je asi ve vasem zajmu ho odstranit... pripadne zabezpecit tak aby se k nemu zvirata nedostala...

13.5.2016 09:40
profesor1

XXX.XXX.192.98

Z příkrmu takhle poničit ledviny? To asi ne, typnul bych to na nějakou otravu, třeba tím tisem. Beran může mít narozdíl od ovcí "ostřejší" chutě a sem tam si tisu ukousl.

/ U nás se vyskytl případ, kdy jednomu chovateli (chovateli teda ne, ale jeho beranovi ) půberťáci skřípli pinďoura kolíčkem na prádlo. Ten se nemohl vymočit a chcípnul. Až pak si chovatel všiml, že tam má beran kolíček. Vnitřnosti jsem teda neviděl, ale zadavatel tam může mít okolo taky nějakého magora, co na berany žárlí!?! /.

Gocz

13.5.2016 10:43
Gocz

XXX.XXX.27.34

Na tis nespoléhejte. Otrava může být tak rychlá, že vás zabije dřív než dojíte. Základem otravy je zastevení srdeční činnosti. Na ledviny to nemá sebemenší dopad.
Schválně jsem se ptal na spoustu dalších věcí, protože jsem takhle sám pohřbil dva berany v rozmezí cca 5 měsíců a přitom ostatním členům stáda nic nebylo.
Podle jiných diskuzí, to bylo masivní začervení, ale doteď jsem nenašel čím.
Kýbl vody v břišní dutině, totální apatie, tep jak motor traktoru, zastavené trávení, oranžové mapy na játrech a ten pimpongáč pod spodní čelistí. Žádný z veterinářu mi nedokázal poradit a to už jsem to zkoušel všude možně.

13.5.2016 12:37

Zlaty kravy...
No a najeke rodzily v chovani ovci a berana jste nenasel? Jsou porad spolu nebo beran nejakej cas na samotce? V okoli nemate treba kolchozniky s repkou ( prasovani )? I mezi ovcema jsou takovy ktery maj ruzny chute, nektera kouse hlinu ze udela diru do zeme, druha radsi okusuje liz. Pripadne maj k vasim ovcim pristup okolojdouci chodci? U me byl vzdycky beran prvni kdo se sel podivat kdo jde okolo. Takze to laka zaprve k mazleni a za druhe k krmeni kdovi cim.

13.5.2016 15:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Taky může být otrava hooodně pomalá. Myslím tím že zvíře něco žere a postupně si huntuje ledviny - játra tak, že časem přestanou fungovat a tím se zvířa tráví postupně v podstatě obyčejnou stravou.

Josef73

13.5.2016 16:59
Josef73

XXX.XXX.240.202

Mám je spolu, beran není oddělný od stáda, jsou na zahradě, kolem zídka. Občas mě něco hodila sousedka přes plot, ale s tou jsem si to vyřídil. Pokud by něco žraly, pak společně. Pečivo vůbec nedávám, pouze přilepším v zimním období a v době kojení jehňat ječmenem a ovsem. Ještě mě někdo radil, že je jedovatý i břečťan, ale ten mě okusují už 2 roky a v pohodě. Tis červený jsem vyřezal v úterý ze zahrady. Pak už tam mám pouze krušpánek, ale ten jedovatý není. Cizí lidé mě je krmit nemůžou.
Nechápu, proč mě vždy odchází beran. Za 2 měsíce bude říje a já už se bojím koupit nového, nebo si i od někoho půjčit. Masivní začervení to asi také nebude, jednou za půl roku odčervuje veterinář pastou na koně nebo injekcí.

13.5.2016 17:13

Ze zerou vsechno stejne nemusi byt tak uplne realita. co ma huba sama rada nepotrebuje kamarada znate to? neco prileti prez plot a beran k tomu nikoho nepusti.

13.5.2016 17:45
moonika

XXX.XXX.144.15

Josef73 napsal(a):
Za půl roku jsem přišel o dva berany asi na selhání ledvin a nevím proč. Beran během týdne přestává postupně žrát, ale bobky má normální. Začne být apatický, někdy stojí na místě třeba hodinu a natahuje zadní nohy jako by ho něco bolelo. V posledním stádiu leží, hodně žere sůl a pije. Postupně ho zalévá voda asi z nefunkčních ledvin. Po porážce měl první beran (tříletý)krvavé ledviny a v močovém měchýři krev, po rozpárání břicha z něho vytekl tak kýbl vody, jak byl zaplavený. To se mě stalo poslední týden v říjnu 2015. U druhého (ročního) dovezeného v listopadu jsem tento týden dopadl stejně. Naprosto stejné příznaky, po vykuchání v něm byla také voda a ledviny jak uvařené (bílé).
Napřed jsem uvažoval na otravu tisem červeným, ale to by asi netrvalo celý týden. Za 6 let jsem neměl jediný problém s ovcemi a teď se bojím dalšího berana pořídit. Veterinář si s tím také nevěděl rady.
Druhý beran byl asi týden před nucenou porážkou odčerven (nějakou pastou do tlamy) a ostříhán, ale nevím, jestli to na to mělo vliv.

Močové kamene ste vylúčili?

13.5.2016 20:32

Josef73 napsal(a):

Podle popisu bych při pitvě takových zvířat opravdu pečlivě hledala močové kameny a neprůchodnost močové roury.

13.5.2016 20:59
pajca

XXX.XXX.73.177

Když jsme v době minulé chovali ovce na vlnu, tak se nám také jednou stalo,
že se beran nemohl vymočit. Museli jsme ho porazit. Při otevření měl močový
měchýř plný k prasknutí, plný moči a sražené krve, která mu ucpala močovou
trubici. V ledvinách kameny.
Před asi pěti lety jsme od známého koupili poslední ovci do klobás. (rušil chov)
Při rozříznutí ledvin, aby se daly vyprat, řezníkovy zachrastil nůž. Obě ledviny
byly zarostlé močovým kamenem.. Ovce ještě problém neměla.
Nahlédla jsem do knihy CHov koz. Ve stati Orgánová onemocnění je psané :

Ke tvorbě močových kamenů dochází nejčestěji u mladých, rychle rostoucích
kozlíků a zejména u dobře krmených plemenných kozlů. Rozhodující význam
pro jejich vznik má příjem nutričně až příliš bohaté krmné dávky, charakterizované
vysokým obsahem bílkovin, energie a minerálií. Dlouhodobě zvýšený příjem
mukoproteinů a minerálních sloučenin navozuje tvorbu močových kamenů
v ledvinách a vývodných močových cestách. V močové trubici kameny
vyvolávají zpomalení až zástavu odtoku moči a naplnění močového měchýře,
což způsobí bolestivost v dutině břišní, nechutenství, kolikové bolesti, křeče
ulehnutí a úhyn zvířete. Léčba bývá obvykle neúčinná, zvláště v případě
výskytu většího množství kamenů a jejich zachycení v zakřivení močové
trubice. Pro okyselení moči a snížení produkce močových kamenů se má
do krmné dávky přidávat malé množství chloridu amonného. Prevence
spočívá v uplatnění vyrovnané krmné dávky, udržení správného poměru
vápníku a fosforu v krmné dávce, v dostatečném příjmu tekutin a pravidelné
aplikaci vitamínu A, D, E a dostatku pohybu zvířat.

13.5.2016 21:03
moonika

XXX.XXX.250.62

Gocz napsal(a):
Na tis nespoléhejte. Otrava může být tak rychlá, že vás zabije dřív než dojíte. Základem otravy je zastevení srdeční činnosti. Na ledviny to nemá sebemenší dopad.
Schválně jsem se ptal na spoustu dalších věcí, protože jsem takhle sám pohřbil dva berany v rozmezí cca 5 měsíců a přitom ostatním členům stáda nic nebylo.
Podle jiných diskuzí, to bylo masivní začervení, ale doteď jsem nenašel čím.
Kýbl vody v břišní dutině, totální apatie, tep jak motor traktoru, zastavené trávení, oranžové mapy na játrech a ten pimpongáč pod spodní čelistí. Žádný z veterinářu mi nedokázal poradit a to už jsem to zkoušel všude možně.

Vo vašom prípade to vyzerá inak ako u baranov zadavateľa, pri vašich by som čakala skôr motolice, tu je napr foto postihnutej pečene pri motoliciach, ascites je tam tiež bežne aj otok čeluste. Prerezali ste pečeň? https://www.agriculture.gov.ie/media/migration/animalhealthwelfare/labservice/cvrlimages/LK0910-400x300.jpg. (na foto pečeň postihnutá motolicami, tam už je aj žltačka).

Josef73

13.5.2016 21:47
Josef73

XXX.XXX.240.202

Motolice teda neměl. Při vykuchání byla játra normální, a kameny v ledvinách také ne. Ještě mě napadá, že posledního 3/4 roku používám minerální liz v černé vaničce pro ovce. Předtím jsem používal jiný. Že by to mělo něco společného s minerály nepředpokládám, ale asi ho vyměním za jiný. Pravděpodobnost je malá, že by to nesedělo zrovna beranovi, když ho ovce žerou bez problémů, ale už nevím, čím by to mohlo být.

13.5.2016 22:03
moonika

XXX.XXX.250.62

Josef73 napsal(a):
Motolice teda neměl. Při vykuchání byla játra normální, a kameny v ledvinách také ne. Ještě mě napadá, že posledního 3/4 roku používám minerální liz v černé vaničce pro ovce. Předtím jsem používal jiný. Že by to mělo něco společného s minerály nepředpokládám, ale asi ho vyměním za jiný. Pravděpodobnost je malá, že by to nesedělo zrovna beranovi, když ho ovce žerou bez problémů, ale už nevím, čím by to mohlo být.

O motoliciach sa písalo k príspevku člena "Gocz":) a kameny ste mali hľadať inde. Tu na foto pod číslami 1-4 sú najčastejšie umiestnenia, je to síce u capov ale asi tam nebude veľký rozdiel. A močové kamene postihuju najmä baranov/capov.

Josef73

14.5.2016 14:23
Josef73

XXX.XXX.240.202

Musím projít celou zahradu - nejsem botanik, ale mám ten pocit, že jsem našel okousaný lýkovec. Jed mezerein prý likviduje ledviny. Doufám, že to sežral pouze beran, jinak mají poškozené ledviny i ovce. Potřeboval bych tak nějakého botanika, aby mě prošel zahradu. z internetu všechno nepoznám. Ale kde vzít kolem Velké nad Veličkou někoho, kdo se vyzná v jedovatých rostlinách.

Gocz

15.5.2016 16:03
Gocz

XXX.XXX.157.2

moonika napsal(a):
O motoliciach sa písalo k príspevku člena "Gocz":) a kameny ste mali hľadať inde. Tu na foto pod číslami 1-4 sú najčastejšie umiestnenia, je to síce u capov ale asi tam nebude veľký rozdiel. A močové kamene postihuju najmä baranov/capov.

Děkuji za info. Játra (pečeň) beranů vypadala jinak. Jako mapa nebo "rudná žíla". Taky si myslím, že se jedná o jiný případ. Společná je pouze ta voda v dutině břišní.

16.5.2016 08:27
Massaro

XXX.XXX.103.6

Josef73 napsal(a):
Musím projít celou zahradu - nejsem botanik, ale mám ten pocit, že jsem našel okousaný lýkovec. Jed mezerein prý likviduje ledviny. Doufám, že to sežral pouze beran, jinak mají poškozené ledviny i ovce. Potřeboval bych tak nějakého botanika, aby mě prošel zahradu. z internetu všechno nepoznám. Ale kde vzít kolem Velké nad Veličkou někoho, kdo se vyzná v jedovatých rostlinách.

Ti berani pocházeli od jednoho chovatele?

Přidejte reakci

Přidat smajlík