Jak naučit jehňata na chleba apod.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2016 10:26
Peti Popy

XXX.XXX.14.162

Ahoj, mám 3 týdny doma jehňátka (na výkrm) přivezla jsem si je s tím, že jsou zvyklí jen na trávu a seno. Bohužel jedna si hned zlomila nohu a tak jsme je museli izolovat do menší ohrady (velká je v kopcovitém terénu a s drahou by za ostatníma asi nemohl běhat) kterou hned za cca 4dny vypásli. Dostávají tedy 2x denně sečenou trávu na kterou už si hezky navykli, nechají se krmit z ruky + v přístřešku mají pořád seno. To vůbec žrát nechtěj. Ráda bych je naučila i na jiné dobroty, mám ještě koně takže mám zásoby tvrdého pečiva, mrkve, jabka.. Mám i vojtěškové granule a otruby ( ani nevím jestli o ovce smí?) každopádně nic nechtějí, ani z ruky ani když jim to člověk připraví v mističce vedle silného lizu (do kterého za ty 3 týdny vylízali už pěkný ďolík )
Tet už je beránek se zlomenou nožkou v pořádku, dnes má si danou dlahu a za pár dní je plánuji přehmat na velkou pastvinu, kde je dost trávy a už asi nebudou stát o moji pozornost jelikož žrádla bude dost. Máte nějaké tip jak ovečky naučit na tyto pamlsky? Nebo je echat čistě na trávě když tedy nejeví zájem?
Jehňátka mám poprvé jsem v jejich chovu začátečník. Chtěla bych jim dopřát kdyz tu mám tolik pamlsku.
Díky za radu a zkušenost.

21.5.2016 21:53
berrynator

XXX.XXX.18.54

Pokud jim dopřejete kvalitní pastvu a k tomu přístup k pěknému senu, tak je to ten nejlepší pamlsek, co jim můžete dopřát, po ostatních pamlskách vám akorát zatloustnou, v případě podávání pečiva mohou i uhynout.

22.5.2016 08:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.4

Jak naučit jehňata na chleba ?
""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Proč?
Bála bych se, že jim zkvasí v žaludku.

23.5.2016 07:41
Peti Popy

XXX.XXX.35.122

rapotacka11 napsal(a):
Jak naučit jehňata na chleba ?
""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Proč?
Bála bych se, že jim zkvasí v žaludku.

Samozřejmě sušený chleba, pečivo...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2016 11:15
Uživatel s deaktivovaným účtem

Peti Popy napsal(a):
Samozřejmě sušený chleba, pečivo...

I v případě sušeného hrozí zažívací potíže, případně i ohrožení života. Ovce jsou přežvýkavci, jsou schopni strávit z našeho hlediska málo hodnotnou stravu a taková je pro ně nejvhodnější. Nepíšete také, jak jsou ta Vaše jehňata stará. Ale ať jsou jakkoliv stará, tráva, seno, větvičky je ta nejlepší potrava pro ně. Zeleninu a trochu ovoce můžou také, ale když nechtějí, není to žádná závada. M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík