Zdravím.Prosím o Vaše rady a zkušenosti.Začala nám do dvora chodit liška.Nejdříve chodila ke známým kteří bydlí téměř v lese a během krátké doby jim zabila přes dvacet slepic.Nejhorší je, že už chodí i během dne.Dnes byla u sousedky a přímo před ní odnesla slepici.Chovám také slepice tak čekám kdy dojde i k nám.Nevíte někdo jak staré jehně a kůzle je schopná zabít?Mám dvě zakrslé kůzlata a tři jehňata tak mám o ně strach.Zatím je na noc zavírám do stodoly, ale ta potvora chodí i ve dne.Nevíte jak tu lišku odlákat?Díky za rady.
Myslivec už to ví, říkali mu to ti známí co jim to sebralo tolik slepic.Jenže kdo ví jak dlouho bude trvat než to začnou řešit.A nevíte čím se dá ta liška odlákat?Někde jsem slyšela, že pomáhají lidské vlasy dané třeba do sáčku a někde je pověsit.Vím, že kdysi jsem tak odlákala kunu, ale jestli to funguje i na lišky nevím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otrávit :( sice je to hnus, ale pokud jsou myslivci nečinní, přeci nebudete koukat na to, jak Vám před očima odnáší kůzle...
Zakrslá kůzlata by jistě zvládla. Ony jsou lišky dost vychytralá zvířata, tedy velmi dobře dokáží odhadnout možnosti - znám případ, kdy liška vykousala vemeno vysokobřezí ovci, která se zavalila ve stráni a nemohla vstát... :(
Apropo - v lokalitě, kde se tak stalo, sami myslivci pokládali otrávené nástrahy, aby snížili liščí populaci..

Jestli to neni chytra kmotra liska, te by byla skoda :).

Taktéž mám po letech na zahradě lišku a už odnesla za jednu noc tři mladé slépky další už jsou na noc dobře zabezpečené.Psy jsou přes noc puštění a stejně se to stalo včera přes den ji dokonce hnali přes celou zahradu až k lesu.Mám už dva dny nastrážené ž...a.Na noc musím zavřít psy, kočku a modlit se at se tam nechytne toulavá kočka.Ale stejně nevěřím že něco chytnu, doufám že na čtyřměsíční jehnata si netroufne.Nikdy se nic takového nestalo a doufám že nestane ale u těch zakrslích to bych se asi hodně bál.

Už mám nabito tak snad večer něco trefím .

Roniček
napsal(a):
Já myslím, že se nechytne vůbec, ale asi to chce trpělivost.A co vy Baku, trefil jste lišku?
Dal jsem ž...a.Zatím nic.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.179
Ahoj.
Pokud slepici odnesla, tak je to určitě liška (nekde je snad i napsáno, že ji někdo viděl).
Kuna kouše hlavu a krk a zabije více kusů, ježek vykouše vnitřnosti. Malé jehně nebo kůzle určitě vezme taky, tak jako v přírodě vezme malá slabá srnčata. Různé vlasy a hov..na jsou na nic, nefungují, kdyžtak jen chvilku. Pasti a trávení je dle mého názoru úchylárna, protože neovlivním co otrávenou návnadu sežere. Akorát vybijete všechny kočky v okolí a jedem nakonec otrávíte bůchvíco. Železa jsou dobrá tak na kunu, liška příjde akorát o běh. Spoléhat v dnešní době na myslivce je jaksi na zamyšlenou. Pokud už liška něžere na jejich dvorku. Nejlepší by byla dle situace asi malorážka (vzduchovka doopravdy ne), nebo brokovnice (brok 3,5-6mm) a věnovat tomu sám trochu času. Asi bych se v současné době nerozmýslek ji hned strelit, protože štěňata má už vyvedený, tak nehrozí, že zemřou tríznivě hlady a žízní bez matky. Těžko se v tom kvaltu a špatném světle poznává i teď, zda je to pes či fena, ale jak píšu, teď je to už jedno. Jak se k vám jednou naučí chodit, tak bude chodit stále.

profesor1
napsal(a):
Není nic jednodužšího než mít doma malorážku a brokovnici
Ale sedte tam, na to nemám čas to sedím na rybách.Kůrník zabezpečen a zatím je klid je to už deset dní.Tak třeba to bude v pohodě, past každou noc nastavená.Tet s novou návnadou, má tam jehněčí vnitřnosti tak se ukáže.Ale stejně tomu nevěřím, raději bych si přál aby nic nevzala a už nedošla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.179
Liška se jen tak neztratí. Asi má dostatek jinde. Však ona si vzpomene kde rostou pěkné tučné slepičky až příjde hlad.
profesor1: No v současné době mě to příjde dost normální že dospělý očkovaný běloch má ZP a vlastní legálně zbraň k provozování myslivosti a nejen k tomu. Obyč stará dvojka brokovnice dnes příjde na 2500 CZK, takže nic hrozného. Ale je pravda, že před sto léty bylo i auto dost nenormální.

Profesor: . Tenhle trefný příspěvek mě taky pobavil.
Hlavně nápad, že bych si kvůli lišce měla pořizovat zbroják. Není nic jednoduššího. Nebo pořídit ilegálně drženou zbraň?... bože, lidi, o čem se to tu bavíme?
Jak se dřív lidi na dvorcích zbavovali škodné?

Proc hned pusky... silnej prak, kuse, pro staromilce longbow :) i kamenem by liska posla.
Ale nerikejte me, ze kdyz je na dvore poradnej pes co aspon umi stekat, ze si kmotra odnese co si zamane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.179
Aha, tak takhle je to. Snažil jsem se alespoň poradit. Zanyslete se nad vašima radama a jejich účelností. Jenom jed od hipíků a týrání v železech od profesorů. Nikoho jsem k nákupu ilegální zbraně nenaváděl, ale z těch vašich blitek je vidět, že toho doma nelegálního budete míct asi více a nebudou to jenom zbraně. Taky je vidět, že jste asi moc lišek v životě neviděli, natož lovili. Pokud profesor tvrdí, že není očkovaný proti ničemu, znamená to, že ani proti tetanu. Přeji mu jasnou a příjemnou budoucnost. A pokud hipík tvrdí, že u ní myslivci tráví zvěř jedem, tak je to na oznámrní na PČR a ne na anonymní plyvání na myslivce. Které sdružen= - spolek to dělalo. Už chápu, že systém regulace drržení střelných zbraní funguje v naší zemi dobře a někteří vyšinutí pravdoláskaři a internetoví samovzdělanci se k legální zbrani nemají šanci dostat. Maximálnně tak vyhrabat ve stodole jed karbofuran, nebo železa po komouších. Kam si myslíte že zmizí zvíře, které otrávíte a ono pojde v lese. Ano sežerou jej ostatní zvířata a otráví se dále, ale toto vy nevidíte. A kam si myslíte, že bude chodit liška, která příjde o jeden běh v železech-ano bube si hledat lehké záskání potravy někde u lidí, nebo v bažantnicích. Jste chudáci co neví co blábolí a ještě se v tom podporují a hanějí dobré vyzkoušené rady. Já narozdíl od vás vím něco o zologii naší zvěře a jsem schopen si svojí lišku v lese řádně ulovit a její stav držet na přijatelné úrovni pro přírodu i lidi. pa pussy.
JO, JO ! Nezklamal!
Posluchej zelenáči, já psal něco o železech? Zatím jsi tady blil jenom ty a to ve stylu - kdo není myslivec a není ozbrojený, tak jako by nebyl. Asi zavolám na příslušný orgán, aby ti prověřili způsobilost držení střelné zbraně. Kromě tanku a atomovky jsem střílel snad z kde čeho a přesto nejsem nimrod, ani nemám potřebu mít doma nějaký kvér. Než se začneš tady do někoho navážet, tak si udělej pořádek mezi svojima. Myslivců je čím dál víc( a vidím že kde jakých mag.o.rů) a úměrně s tím je čím dál víc přemnožená zvěř. Jen se roztahujete a když máte platit škody, tak to už vám pod nos nejde. Ale nechat si zadarmo vykrmit trofejní kusy tak to joooooo. Když už tady machruješ se znalostí zoologie, tak se laskavě taky nezapomeň zamyslet taky nad tím, jak snadné je zastřelit škodnou někde na rovinách kde jsou rodné širé lány, a někde kde jsou převážně lesy. Proto tady na to myslivci serinkají a pokud jim škodná nepříjde pod posed (kde mimochodem přijeli terénním autem - louka neloka) tak nic nestřelí a i tak pak brečí, že jim sdružení nechce proplatit náboj! A když už jsi vzpomněl ty komouše, tak určitě víš, že za komoušů mohl mít kulový kvér jen KOMOUŠ! Taky proto to u myslivců doposud vypadá jak to vypadá! OMLOUVÁM SE SVĚTLÝM VYJÍMKÁM!

:) heledte vy stelci a neni nahodou nejakej zakaz odstrelu zvere v obytny zone?
Tak liška stále uniká, ale včera odpoledne ji bylo slyšet.Aspon myslím, že to byl zvuk lišky.Bylo to takové jemné štěkání.Zatím se nikomu nic neztratilo tak uvidíme jak to bude pokračovat.Byla bych nejradši kdyby už toho nechala a nemuselo by se řešit jak se jí zbavit.Osobně mám zvířata moc ráda a proto mi nečiní radost plánovat její smrt, ale pokud toho nenechá tak nám nic jiného nezbyde.A jak psal profesor-u nás jsou samé lesy a kopce tak odstřel by moc jednoduchý nebyl.A ještě mít ten čas sedět celé dny a noci a číhat.

Pesani jsou přes noc zavření, kočka taktéž a pořád nic, potvora jedna.

Milé zlaté kamerunkypodlipou... nevím, z čeho jste tak nabroušený a mimo realitu, ale možná by neškodilo se občas uklidit do stínu těch lip a dát si nohy hore.
Na nikoho konkrétního nic nepráším, pokud vím. To s trávenými liškami z rukou myslivců je věc velmi mladá a podložená. Každopádně nemám důvod nikoho osočovat. Mě ani mojí lokality se to netýká. Jen jsem zmínila, že je to taky řešení.
Jak fungují myslivecká sdružení mám představu velmi dobrou a nějaké povědomí o Zákoně o myslivosti také. Žiji vedle myslivců (rodina).
Mě naopak přijde úchylárna (nebo jak jste to nazval) zlikvidovat matku-lišku a radovat se, že už jsou malá dostatečně dospělá, že nebudou hladovět a žíznit, když řešíme, že žijou v absolutní přítomnosti v hospodářství.. a budou další pokračující škodnou generací na dvoře.
Jinak navrhovaný sklopec je taky na pytel. Když už se náhodou chytne (liška minimálně, je na to moc chytrá), tak stejně nikdo neví, co s ní. A vzhledem k tomu, jak velké má liška teritorium, těžko budete vymýšlet, jak zablešenou zavšivenou lišku budete manipuliovat a převážet někam jinam (jiným hospodářům za humna). A střelit živé zvíře v kleci, na to má žaludek jen málokdo
Toto som dnes našiel pri kontrole ohradníka, dúfam, že ju líška nenájde...

Vzala by takhle velké, zdravé srnče? To spíš divočák, ne? Maj to, prďolky, těžký život...myslivci, kombajny, auta, predátoři...
Zdravím, určite by ho liška zlikvidovala, minulý rok som našiel iba kosti a kožu, líšok je aj u nás viac a viac, jednu pravidelne stretávam po zotmení smeruje k zadnému vchodu domova pre dôchodcov, kde majú smeti... snáď už je dosť pohodlná na to aby lovila, zájde si na hotové, ale sused si založil chov sliepok - vynesených lacných hybridiek a na druhý deň boli všetky preč...

Dal jsem si tet pohov, snad už nedojde.

Roniček
napsal(a):
Taky doufám, že už dá pokoj, ale moc tomu nevěřím.
Tak jest.
Pokud nemáte, pořádnýho, psa, tak si ho někde zkuste půjčit (pokud je možnost) já mám moskeváka..byla tu kuna i liška...byla... :-D Na tuto škodnou je lepší pes než fena, fena hlídá tím, že se neustále pohybuje po hranici pozemku, což predátora odradí...pes si najde strategické místo a čeká...pak likviduje.Lovu zdar :-D.

PetraWhitee
napsal(a):
Pokud nemáte, pořádnýho, psa, tak si ho někde zkuste půjčit (pokud je možnost) já mám moskeváka..byla tu kuna i liška...byla... :-D Na tuto škodnou je lepší pes než fena, fena hlídá tím, že se neustále pohybuje po hranici pozemku, což predátora odradí...pes si najde strategické místo a čeká...pak likviduje.Lovu zdar :-D.
Mám psy nonstop puštěné psa i fenku a stalo se.
veruliiinka

XXX.XXX.142.48
Nám chodí liška také na zahradu, v květnu se mi narodila kůzlata, a už jsem ji nachytala ve vnitř, zřejmě kdybych nešla náhodou se juknout ještě ke kozenám, tak jsem měla po kůzlatech, každou noc trnu, zda bude ráno vše v pořádku, stále nám tam totiž chodí, poslední dobout se začaly extrémně ztrácet koťata a kočky, a ejhle včera už mi málem odtáhla kotě, tak že jsem ji odehnala.

veruliiinka
napsal(a):
Nám chodí liška také na zahradu, v květnu se mi narodila kůzlata, a už jsem ji nachytala ve vnitř, zřejmě kdybych nešla náhodou se juknout ještě ke kozenám, tak jsem měla po kůzlatech, každou noc trnu, zda bude ráno vše v pořádku, stále nám tam totiž chodí, poslední dobout se začaly extrémně ztrácet koťata a kočky, a ejhle včera už mi málem odtáhla kotě, tak že jsem ji odehnala.
Tak takové štěstí abych ji měl tak po ruce jak vy to nemám už by dávno bylo po ní.

Tak už je klídek a na zahradě mám plno zajíců, nikdy jich tam tolik nebylo, tento rok odemne myslivci povolení na přechod a ostřel zvěře na mém pozemku nedostanou, byt bych dostal alespon jednoho zajíce, jako všimné.Né, né jen at létají po zahradě, je to rados.nebo alespon já mám radost.

lilo
napsal(a):
Ja mam pocit ze se povoleni vydava na vice let... a pokud jsou vase pozemky v honebnim spolecenstvi tak se vas nikdo dotazovat ani nemusi.
Né nejsou.
Kea

XXX.XXX.51.133
Máte mít hlídacího psa...
A ty blbce, co radí otrávit, neposlouchejte, nebo si jednak můžete taky otrávit omylem vlastní zvířata, druhak je trávení trestný čin, i když vypatlaní myslivci to pořád dělají.

veruliiinka
napsal(a):
Jestli máte kůzlata od velké kozy a s matkou, tak ta si kůzle ochrání. Stačí vidět, jak koza dokáže odradit od útoku psa. Liška zas není až takový obr.
Liška kromě kaňkování a péče o mláďata je samotářské zvíře. Mimo období péče o mláďata je schopna se uživit co příroda poskytne. Lovecké území lišky je 1000 - 1500 ha, takže při obstarávání potravy pokud vycítí příležitost jednoduchého úlovku/drůbež, mláďata drobných hospodářských zvířat/ jde po něm. Kdo by nešel. Liška velmi ráda myškuje čímž je vlastně užitečná. S lovem myší liškou se můžeme často v přírodě setkat a je to užasný pohled jak se vymrští do vzduchu a dopadne na zem. Škodlivost lišky nastává s péčí o mláďata t. j. v odobí od půli dubna do cca půli léta, kdy se liščata osamostatňují. V tomto období liška strácí přirozenou plachost a instiknt vychovat liščata dělá s liškou divy! V tomto období se odváží i tam, kde bychom si mysleli, sem nemůže nikdy přijít. Je to liška mazaná! Třes se nezabezpečený kurníku, dovede vytáhat za noc i 20 slepic z kurníku. Obyčejně chodí vybírat kurník před rozbřeskem. Jinak když ji vidíme přes den odnáší noční úlovky k noře a hlavně rekognoskuje teren pro další lov. Samozřejmě pokud se něco naskytne k ulovení loví. A ona víte je nestačí všechny odnést k noře. Ona si je pěkně roznese po trase k noře a pak je postupně přes den odnosí. Ta posedlost zajištění potravy mláďatům je tak velká, že u nory se válí úlovky lišky a liščata je ani nestačí všechny sežrat. Toto nastane, když má lehký přístup k potravě. Nebojí se ani puštěného psa. Který pes by ji mohl uškodit pozná a sem se neodváží. Znám ale i případy kdy s příchodem lišky na dvůr pes zaleze do boudy. A věřte, že si umí najít i skulinku v narušeném plotě, nebo skulinu mezi plotem a domem. Pokud se zde protahne jde tudyma. Jehňata a kůzlata by si měly matky před liškou ochránit. Nebezpečí vzniká u chovů, kdy probíhají porody na pastvině /dnes běžné zpravidla u velkých chovů/. Zde mohou nastat velké škody. Bahnice zaneprázdněná porodem druhého jehněte liška vycití sebere první narozené jehně. A jak jsem napsal již dříve pokud je nora daleko, tak si je někde odloží a loví dál. Zde jsou velmi nebezpeční i krkavci. V letu až 130 cm rozpětí, celý černý a mohutný až 8 cm dlouhý zobák. Vyklovne jehněti oči a potácejíci jehně zlikviduje za pomoci přílétnuvších kolegů. Opět velké nebezpečí ve velkochovech celoročně na pastvinách. Ochrana před liškou - na noc kurník důkladně zabezpečit, obzvláště v kritickém období odchovu mláďat. Flinta pokud máte k dispoci musíte si na ní počkat. Vzduchovka neusmrtí, brok do kožichu může častečně odradit. Vlasy, trus ze zoo chvilková záležitost. Železa jen lišku zmrzačí, pokud vůbec k nim příjde. Ale tak jako do sklopce i na železa se dává návnada. Nejlepší návnadou je hlava nebo zbytky z uzené makrely a zavadlý zavináč nebo část ryby. Zde bývá zásah u želez do hlavy. Pozor přivázat železa, nebo může odejít i s nimi, nedochází ihned k usmrcení. V případě odchytu do sklopce nejlépe vypustit do rybářské sítky a úderem do čenichu se liška usmrcuje. Chce to zručnost a je zde velké nebezbečí pro nezručného pokousání a následně absolvování velmi nepříjemného očkování proti vzteklině /vzteklina je téměř vymícena, ovšem při pokousání nastáva prevence očkování. Vzteklina je smrtelná nemoc!/. Nikdy nestřílejte lišku ve sklopci už do něj nic nechytíte. Při použití těchto lapacích zařízení je zapotřebí předkládat nejprve návnadu několik dní, aby si liška zvykla, pak teprve nastražit zařízení. Trávení je zakázáno, no když už tak pozor aby nevznikla škoda vašemu domácímu zvířectvu. Zde je opětně zapořebí předkládat návnadu bez jedu aby si liška zvykla. / návnady se osvědčily ryby, slanečci, vrabci, dobrá je i sušená švestka pomazaná medem - na švestku zabírá i kuna/. Obsluhu lapacích zařízení je potřeba dělat v rukavicích ne zamazaných motorovým olejem. Úspěch zabránění lidského pachu i přes rukavice se dá zamezit pomazat rukavice vepřovým sádlem nebo tukem z uzené makrely. Stará kmotra nebo lišák do těchto lapačů neradi lezou. Návnady je zapotřebí dávat na místa pravděpodobného pohybu škodné. Krkavec je chráněný, zde je nutno jednat s úřady jinak hrozí nebezpečí pokuty. Pokuď vím někde kolem Hradce Králové byl povolen lov krkavce při páchání velkých škod. Lov je ovšem neúčinný, krkavec je velmi ostržité zvíře.